secam 28.07.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wojty - moje już próbowały włożyć gwoździa do gniazdka , na szczęście byłam obok. Teraz już wiedzą, że może zaboleć i to mocno. W nowym domu możesz spać spokojnie masz na pewno instalację 3 żyłową z bezpiecznikami różnicowoprądowymi więc w gnazdko można spokojnie gwoździa wsadzić i bezpiecznik się wyłączy zanim zdązy prąd kopnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 28.07.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wojty, ale LED to nie to samo co żarówka , tam szkło jest duuużo grubsze. I nie ma przeniesienia napięcia na oprawę . Przy 12W trzeba kombinować z transformatorem - gdzie go dać. eee, wiem,z e led to nie zarowka, ze sie tak ie nagrzewa, ze nie ciagnie tyle pradu itp , ale jak sie boje raczej tego 230v i mojego dziecka obok tego. sadze, ze jesli sie we mnei wrodzi, to nawet najgrubsze szklo jej nie bedzie przeszkadzalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.07.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 No widzisz, a ja nie wiedziałam . Mam faktycznie kabelki 3-żyłowe. Zaraz wysyłam Ci pliczek . Jakby co - pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.07.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 No widzisz, a ja nie wiedziałam . Mam faktycznie kabelki 3-żyłowe. Te kabelki i bezpieczniki to mi się do dzisiaj śnią , pisałem z nich pracę na koniec szkoły Za pliczek z góry dziękuję - alepewnie i tak będę Cię nękał laickimi pytaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 28.07.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Właśnie a propos światełek schodowych możecie mi wyjaśnić jak to jest, czy lepsze są te zasilane 230V czy jednak 12V z transformatorem (i gdzie go wtedy schować?). Które są bardziej energooszczędne? I jeszcze te, o których pisała XENA diodowe LED? Czy to jakaś jeszcze wyższa technologia? Po pobieżnym przejrzeniu (i będąc zielona w tej materii jak szczypiorek ) te oprawy firmy SKOFF wydają mi się warte uwagi. Bezapelacyjnie na 230V. Z powodu krótkiej trwałości 12V. Wiem to z doświadczenia. a zastanawiaslicie sie co bedzie jak jakis maly szkrab przycuonie na schodku i postuka sobie w takie oswietlenie na 230V? A będzie miał wiertarkę udarową i piłę łąńcuchową? A gdzie będą jego rodzice w tym czasie? hmmm, rozumiem, ze piszesz to na podstawie wlasnego doswiadczenia. ja sadze,z e mojemu dziecku wystarczy maly mloteczek, albo jakies Matchbox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.07.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wojty - proponuję kup jedną i popastw się sama nad nią ( te samochodziki, i inne ). Jak będziesz musiała wyciągnąć wiertarkę, to twemu dziecięciu już nic nie grozi - będziesz tylko musiała dobrze chować narzedzia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 28.07.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wojty - moje już próbowały włożyć gwoździa do gniazdka , na szczęście byłam obok. Teraz już wiedzą, że może zaboleć i to mocno. W nowym domu możesz spać spokojnie masz na pewno instalację 3 żyłową z bezpiecznikami różnicowoprądowymi więc w gnazdko można spokojnie gwoździa wsadzić i bezpiecznik się wyłączy zanim zdązy prąd kopnąc Secam, tak jak pisalam wczesniej, 2 razy mi sie udalo sprawdzic moja instalacje, a zwlaszcza dzialanie roznicowki - biegalam z mopem po domu, jak moj kafelkarz dzilal w lazience i uzywal strego, podcietego przedluzacza i tak sie dziwil, co mu co chwile bezpieczniki odskakuja . No i tak mylse,z e 2 razy mi sie udalo, ale co bedzie za 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 28.07.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wojty - proponuję kup jedną i popastw się sama nad nią ( te samochodziki, i inne ). Jak będziesz musiała wyciągnąć wiertarkę, to twemu dziecięciu już nic nie grozi - będziesz tylko musiała dobrze chować narzedzia . dobry pomysl - musze znalezc tylko jakies tansze, bo takich za 47 bedzie mi szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.07.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 ....biegalam z mopem po domu, jak moj kafelkarz dzilal w lazience i uzywal strego, podcietego przedluzacza i tak sie dziwil, co mu co chwile bezpieczniki odskakuja . No i tak mylse,z e 2 razy mi sie udalo, ale co bedzie za 3? A teraz masz pretekst żeby już nie używać mopa od dzisiaj podłogi myje tylko mąż - nie wolno kusić losu hmmm, rozumiem, ze piszesz to na podstawie wlasnego doswiadczenia. ja sadze,z e mojemu dziecku wystarczy maly mloteczek, albo jakies Matchbox. No coś ty teraz Matchboxy są nie modne, moje dziecko rząda tylko resoraków HootWells czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.07.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Ja wczoraj miałam niezłą przygodę. Baaardzo optymistyczna przygoda moim zdaniem:)) To znaczy, ze ludzi obchodzi jeszcze cos więcej niż czubek własnego nosa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.07.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Hm... matchboxy to moje dziecięcia posiadają w spadku po tatusiu i wujku w dużych ilościach, więc na razie nie kupuję innch . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.07.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 DOŚĆ, daj luzu bo wyjdzie, że my tu wszystkie są takie sympatyczne goście, że mucha nie siada. No a nie jest tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 28.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Właśnie a propos światełek schodowych możecie mi wyjaśnić jak to jest, czy lepsze są te zasilane 230V czy jednak 12V z transformatorem (i gdzie go wtedy schować?). Które są bardziej energooszczędne? I jeszcze te, o których pisała XENA diodowe LED? Czy to jakaś jeszcze wyższa technologia? Po pobieżnym przejrzeniu (i będąc zielona w tej materii jak szczypiorek ) te oprawy firmy SKOFF wydają mi się warte uwagi. Bezapelacyjnie na 230V. Z powodu krótkiej trwałości 12V. Wiem to z doświadczenia. a zastanawiaslicie sie co bedzie jak jakis maly szkrab przycuonie na schodku i postuka sobie w takie oswietlenie na 230V? A będzie miał wiertarkę udarową i piłę łąńcuchową? A gdzie będą jego rodzice w tym czasie? hmmm, rozumiem, ze piszesz to na podstawie wlasnego doswiadczenia. ja sadze,z e mojemu dziecku wystarczy maly mloteczek, albo jakies Matchbox. Więc zostaje Ci tylko 12V - szkoda, bo to same kłopoty. Chyba, że zainwestujesz w drogiego Philipsa. Jeśli masz obawy, o udeżenie Matchboxem lub małym młoteczkiem, to radzę zabezpieczyć Telewizor - tam są napięcia wielokrotnie większe od 230v i amperaż poteżny. To co? może i płotek się przyda przed Telewizorem. Nie zagęszczając dalej atmosfery, pragnę zauważyć, że moje pytania były w formie żaru. Więcej odpowiedzi na temat zagrożeń powodowanych oświetleniem 230V udzielać nie będę z przyczyn oczywistych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 28.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 W temacie elektryki i dzieci.Mam dziecko które trudno jest przypilnować. Jest nieprzewidywalny i wystarczy 20 sekund nawet nie nieuwagi, ale 20 sekund w czasie których po prostu nie zdążę dobiec do niego - i są sytuacje ektremalne. Mały kiedyś za pomocą nie wiem czego zrobił zwarcie takie że trzeba było włączać bezpiecznik główny w skrzynce (było to ponad półtora roku temu), a kiedyś (niedawno) wsadził coś do kontaktu w swoim pokoju (jest już na tyle duży że nikomu nie przyszło do głowy że mógłby zrobić cokolwiek głupiego z prądem i zabezpieczenia dawno powyciągane z gniazdek), też zadziałały wszystkie bezpieczniki, zabezpieczenia i co tam jeszcze. Na szczęście na elektrykę nie żałowaliśmy i wszystko działa jak trzeba. Ale nie można mówić że "gdzie byli rodzice" bo nie chodzi się za dzieckiem non stop. Dla żywego albo nadpobudliwego malucha wystarczy naprawdę chwila. A do tego dzieci mają takie kreatywne pomysły wykorzystania różnych przedmiotów które dorosłym nigdy nie przyjdą do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 ..... więc na razie nie kupuję innch . Poczekaj aż pojedziesz z nim na zakupy do marketu i przez przypadek skręcisz w alejkę z zabawkami ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.07.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Hej Czy ktoś z obecnych wie moze kto administruje strona wroclawskich misiow ?? Nie działa tam ani nasza mapa ani nie można poleca sobie misiów... Pisz do Wojty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Radzę nie sugerować się tym co mówią pośrednicy typu expander bo mogą się mylić. Ja pierwszy raz poszłam do Open Finance - i stracilismy przez to ok 3 miesiące.... Wcześniej byłam zachwycona, ale potem mocno rozczarowana, zwłaszcza że i tak sami wszystko ostatecznie zalatwiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.07.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 DOŚĆ, daj luzu bo wyjdzie, że my tu wszystkie są takie sympatyczne goście, że mucha nie siada. No a nie jest tak? E no pewnie my tu wszystkie same sympatyczne człeki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.07.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 My też mamy pojemnik 140 l, na dwa tygodnie to on nam starcza, ale my jesteśmy tylko we dwójkę. Sąsiedzi mają problem jeśli chodzi o te dwa tygodnie, a oni mają dwójkę małych dzieci więc oczywiście dochodzą pampersy, kartoniki itp. Czyli wygląda na to, że 140 litrow / na tydzień dla 2 osób + dziecko powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 28.07.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Mam prośbę.Poszukuję kogoś kumatego do wykonania kominka, najlepiej kogoś kto się w tym specjalizuje. Nie mam pojęcia jakie teraz są ceny za robociznę? Co do śmieci - na 4 osoby, dużo śmieci generujemy a co jakiś czas generalne porządki - 140 l jest OK. Kiedyś panowie nie przyjechali to było terminalnie w drugim tygodniu ... Co dwa tygodnie to nieporozumienie, szczególnie w lecie.U nas przyjeżdża SULO, oni obsługują większość okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts