Wojty 30.07.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Hej, Martadela ja mam niestety A+, a Wojcio B+ . Ale postaram sie sobie popytac znajomych, cos mi sie zdaje, ze kogos o takiej ktwi znalam - wiem, ze to bardzo zadka grupa . Scur elewacja sliczna!!!!! Widzialam! Naprawde i wiecie, ja sie zawsze co czegos doczepie, ale tym razem nie mialamdo czego . Jak sie moje miski nie zjawia to bede musiala porozmaiwac z twoim bratem . Bylam dzisiaj poogladac komiki na Zmigrodzkiej, no i wyszlo na to ze z ich oferty to mi tylko moglby Hajduk pasowac - ma szybe boczna i bezposrednie doprowadzenie powietrza, no i dostateczna moc. Tylko on jest w cenie Sparterma z szyba boczna . Bylam tez na stronie http://www.e-kominki.pl i z tego co na szybko poaptrzylam to np. wklady Blanzek maja taniej. Do tego pisza, ze mozna negocjowac cene. Tyle ze maj atroche may wybor firm. Jutro postaram sie przedzwonic do nich i wiecej sie dowiedziec. Co do okna nad klatka schodowa to sadze, ze kazdy przypadek nalezy rozpatrzyc idywidulanie . U mnie np. zaluje, ze ma okno - schody zabiegowe (wiec nie ma gdzie ustawic drabiny), klatka doswietloba czesciowo z salonu. Drugi raz bym tam nie robila okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 30.07.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ale za to w sobotę odwiedziliśmy polecanego grupowego misia - p. Piotra Turka. Projekt wziął, czekamy na dokładną wycenę Ma być w tym tygodniu. I tu pytanie do grupy - czy to normalne dla ekip, że zaczynają mówić czego to cena nie obejmuje? Bo już z góry wiemy, że tylko ściany konstrukcyjne, bez działowych, bez schodów zewnętrznych, że komin systemowy a nie z cegieł (bo prostszy), że strop wylewany będzie droższy... itp? Bo się zastanawiamy czy to kwestia naciągania, czy też normalne praktyki... Pan Turek budował mój dom - to CZŁOWIEK ZŁOTO - kulturalny, grzeczny, perfekcyjnie dokładny i konkurencyjny cenowo. Poczytaj opinię naszego KB (patomex) w komentarzach. Budowa z nim zaoszczędziła nam wielu problemów, o których czytam na forum. Oboje jesteśmy bardzo aktywni zawodowo i tylko dzięki p. Piotrowi mogłam spać spokojnie. Mieliśmy dobrego KB, który często był na budowie i na bieżąco ustalał kolejne kroki i to był klucz do sukcesu. P. Piotr robił dokładnie tak jak on mu kazał - np. pierwszy raz budował z silikatów, dokładał zgodnie z zaleceniami np. zbrojenie lub inne kwestie. U nas też tak wyglądało - cena obejmowała konstrukcję ścian, od razu mówiliśmy że zmieniamy strop z żelbetu na terivę, kominy były do uzgodnienia (my mamy systemowy bo nam zależało na czasie (budowa od 10 X 2006 do 15 XII 2006 więc w cenie były sytemowe, a do murowanych byłaby dopłata), ale sąsaid któremu p. Piotr murował dom od 15 marca ma murowane, nasi sąsiedzi - znajomi działkę obok tez maja murowane (również p. Piotr). Osobno liczyliśmy za ocieplenie fundamentów, ścianki działowe (to że liczy osobno, nie znaczy że nie wybuduje ), fundamenty pod taras, wylewane schody wejściowe, schody betonowe wewnętrzne. Pan Piotr robił nam również ocieplenie pierwszej warstwy wełny (był akurat martwy sezon budowlany - luty) - super dokładnie. Cena która zapłaciłam za pracę była baaardzo konkurencyjna w stosunku do innych wycen - ok. 25-30% mniej (tamte ekipy też niektórych prac nie wyceniały). Jeżeli p. Turek będzie chciał wam wybudować dom - to się cieszcie, bo będziecie mieli dom bez fuszerek, idealnie proste ściany i do tego niewydrenowaną kieszeń. Proponuję poczytać mój dziennik budowy . Uff... się napisałam, ale poczułam się w obowiązku wystąpić jako rzecznik p. Piotra, bo takich wykonawców to teraz ze świecą szukać... Przykład pracy p. Piotra z budowy - pan z firmy stawiającej nam dach się śmiał, że tylko jedna śruba pod montaż murłaty odstawała od projektu - o ...4mm , reszta była idealnie zgodnie z projektem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 30.07.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 A ja tylko chciałam wszytskim podziękowac za słowa otuchy i trzymanie kciuków. Pierwszy dzień nie był najgorszy (ale wróciłam wcześniej do domu).Zobaczymy co jutro przyniesie:)))) Xena - my jesteśmy zwarci i gotowi na zamawianie pstryków. Potrzebujemy ich na koniec tygodnia. Mój znajomy wypada - bierze Simony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 30.07.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 no to do pstryków zostałysmy tylko my? czy ktos jeszcze halo halo last call do zamawiania pstryków Berkera.Jutro muszę już je ostatecznie zamówić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 30.07.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ale za to w sobotę odwiedziliśmy polecanego grupowego misia - p. Piotra Turka. Projekt wziął, czekamy na dokładną wycenę Ma być w tym tygodniu. I tu pytanie do grupy - czy to normalne dla ekip, że zaczynają mówić czego to cena nie obejmuje? Bo już z góry wiemy, że tylko ściany konstrukcyjne, bez działowych, bez schodów zewnętrznych, że komin systemowy a nie z cegieł (bo prostszy), że strop wylewany będzie droższy... itp? Bo się zastanawiamy czy to kwestia naciągania, czy też normalne praktyki... to częste że ekipa wycenia tylko to co niezbędne. Ścianki, schody , tarasy można robić i później jak dach stanie. na + zaliczyłabym że P. Turek od razu mówi że jak kominy systemowe to taniej bo, murowane drożej bo, strop wylewany drożej bo, teriva to w cenie bo.. w ten sposób macie jasno określone co za ile i W JAKI SPOSÓB WYKONANE, to ważne, czy elementy na surowo, czy na gotowo, czy kominy całe czy do połaci dachu, czy z czapkami czy bez, czy nadproża wylewane czy gotowe.. to wazne abyście wiedzieli jak każdy element domu będzie wykonany. To oszczędza późniejszych nieporozumień. A jeszcze lepiej jakbyście już mieli jakiegos kier.buda. który by dogadał z wykonawca wymagane szczegóły Im więcej rzeczy będzie określonych tym lepiej, nawet jak mówi że wycena nie obejmuje, bo zawsze można to domówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 30.07.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 smiejus dzięki za pomysł spróbuję. głęboko wierze że zadziała!!!! jak tam jeszcze mieszkałam to szukaliśmy krwi RH - jakiejkolwiek rozwiesiłam tylko w T-kach bo tam mieszkałam - wieczorem przyszło 10 osób do pokoju ale we Wrocławiu masz akademiki Rolniczej, Uniwerku, Ekonomicznej Medycznej, AWF !!! tylko druknąć i porozwieszać, napewno się ktoś znajdzie PS. Podaj prosze jakiś telefon kontaktowy, zeby ludzie mogli zadzwonić i zapytac czy krew jeszcze potrzebna. Roześlę do wszystkich znajomych ze skrzynki mailowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 30.07.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dodam jeszcze tylko, że P. Piotr załatwiał mam dużo spraw logistycznych - typu pan koparkowy, piasek, żwir do betonu, potrzebne materiały drobne (masa tego jest , to wapno, to gwoździe, to deski, to ... a on jest z okolicy i wie kto co dobrze robi w rejonie) sam przywoził mniejsze rzeczy (oczywiśce w uzgodnieniu z nami) i rozliczał się fakturami z powierzonych pieniędzy. Ja martwiłam się tylko grubymi sprawami, typu tony cementu, bloczki itp. Nasz znajomy budował dzięki niemu zaocznie - z drugiego końca Polski a w weekendy bywał na budowie. My naprawdę mamy szczęście do ekip, a ja p. Turka wspominam tak rzewnie - bo i tak na tle innych jest wyjątkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 30.07.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 już nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 30.07.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja niestety mam A+, a mój mąż O Rh+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 30.07.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 .... a możeby tak połowę z tych postów wysyłać prywatnie na skrzynki do zainteresowanych? przecież za chwile będziemy tutaj tworzyć dwie strony dziennie, a o wątkach budowlanych będzie można zapomnieć - nie wspomnę o odnalezieniu czegoś po kilku dniach.... wspaniale się rozmawia na prywatne tematy i poboczne w stosunku do budowania, ale róbmy to w naszych komnetarzach do dzienników....niebawem zabraknie wieczoru, by wyłuskać to co rzeczywiście przydatne do budowania... zwracam tylko grzecznie uwagę Szanownych Forumowiczów, nie mam czasu na głębszą dysputę o celach tego forum - pozdrawiam Dzizis ale chłopie pojechałeś - ty taki naprawdę jestes czy udajesz Jeśli wypowiadasz się do sensu poruszanych tu tematów to proszę wejdz na stronę główną i przeczytaj co jest napisane pod opisem o "grupach budującyc" Zacytuję Ci żebyś nie musiał się męczyć i szukać : Grupy BUDUJĄCE Miejsce na przyjacielskie rozmowy niekoniecznie o budowie. Wstęp do Klubu za rejestracją. Moderatorzy Redakcja, EDZIA Jeśli chcesz porad budowlanych szukaj ich w dziale wymiana doświadczeń tam nie ma nic o dzieciach Wszystkich urażonych (z wyjątkiem Daro) przepraszam za moją soczystą wypowiedz ale jestem dzisiaj podk.... na ekipę ...... no no Secam, wrzuć na luz , ekipę zwolnij, leżak, słońce i już jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 30.07.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 no to do pstryków zostałysmy tylko my? czy ktos jeszcze halo halo last call do zamawiania pstryków Berkera. Jutro muszę już je ostatecznie zamówić! Polecam, to dobry wybór, wiem co mówię, bo jestem spod gwiazdy Elektry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 30.07.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Wszystkim niewtajemniczonym powiem, że jestem wykonawcą instalacji elektrycznych. Mam takie wykształcenie, doświadczenie i uprawnienia. Wykonuję instalacje od przyłączy do odbiorów w ZEW. Mój wpis ma charakter reklamowy, i wiem, że na forum jest na to miejsce, ale w ten sposób szybciej odpowiem na wiele pytań na prv, które otrzymuję. Mam nadzieję, że wybaczycie "staremu" Smokowi Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 31.07.2007 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 secam - ja zostawiłabym wariant nr. 1 lubię duże przestronne korytarze , oczywiście bez przesady, my w holu na pięterku planujemy zrobić kącik komputerowy, póki dzieciaki młode, jakąś półkę z książkami typu słowniki , encyklopedie... ile metrów ma ta sypialnia , którą myślisz powiększać ? 16,3 użytkowej (17,1 po podłogach ) z dodatkową przestrzenią eś 3-4m więcej secam Też bym ci radziła zostawić ten hol. Podobnie jak halszka.ka będę w swoim na górze miała bibliotekę i centrum internetowe. Wydaje mi się, że taka wspólna przestrzeń na górze się przyda. A ten powiększony pokój to chyba nie będzie zbyt ustawny przez to powiększenie, bo skosy (nie wiem, jak wysoką będziesz miał ściankę kolankową). Pan M. będzie ci na pewno radził wcielić korytarz, bo on nie lubi korytarzy Akurat w tej kwestii go nie posłuchałam i nie żałuje. Ścianka będzie okolo 70 cm, Co do Pana M to pewnie masz rację Rozmawiałem z Nim wczoraj (bardzo porządny człowiek) i niestety tak samo zaganiany jak moi w środę zobaczymy czy coś z tego wyjdzie Jeszcze raz dziękuję za pomoc A co do holu z doświadczenia mojego niewielkiego widzę że sporo zmian które chciały zrobic wróciły do pierwowzoru bo okazały się że w projekcie było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 31.07.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 no no Secam, wrzuć na luz , ekipę zwolnij, leżak, słońce i już jest ok I Ty BRUTUSIE (Smoku) przeciw mnie A ja chciałem Cię zapisać na wiosnę na wykonanie instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 31.07.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 dabell - to wszystko już wiemy:) To właśnie po lekturze Twojego dziennika jest on pierwszym któremu dajemy do pokazania projekt celem dokładnej wyceny. Pozostałych na razie pytaliśmy bardzo wstępnie telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 31.07.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witajcie Mam prośbę, potrzebuję ekipy lub najlepiej części ekipy 2-3 osoby do dobudowania jadalni (dziura pod kopanie fudamentów już przygotowana przez koparkę!), w zachodniej części Wrocławia w Mrozowie!!! Czy nie znacie przypadkiem kogoś kto może ma lekki przestuj technologiczny lub po prostu chciałby zarobić parę złotych w tzw. międzyczasie. Robota jest niewielka, ale trzeba to zrobić od fundamentów do stropu włącznie. Baaaardzo proszę o pomoc, bo czas u nas na budowie przez to stanął, a pomysły na szukanie ekipy też już mi się wyczerpały A mieliśmy już tynki mieć zrobione , a tu taka zmiana i opóźnienie Trzeba było od razu robić tak jak nam się wydawało, że będzie najlepiej, a nie słuchać doradców Liczę na Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 31.07.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 dabell - to wszystko już wiemy:) To właśnie po lekturze Twojego dziennika jest on pierwszym któremu dajemy do pokazania projekt celem dokładnej wyceny. Pozostałych na razie pytaliśmy bardzo wstępnie telefonicznie. Bardzo jestem ciekawa jak wam wypadnie casting . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 31.07.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 martadela - ja mam A- i oddaje honorowo, własnie w zeszłym tygodniu oddałam, także nawet bym nie mogła... A z tego co wiem można oddawac każdą grupe, potem wymieniają z banku na tą, której potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 31.07.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Problem polega na tym że nie mają juz na wymianę.... tak twierdzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Angelika Już mam kredyt w Kredyt Banku Jak dotąd jestem bardzo zadowolona. Oddział 50m od mieszkania. Formalności poszły szybko, jak wyszedł jakiś problem, to zaraz pogłówkowali, jak go rozwiązać. Teraz transze wypłacają na czas i bez problemów. Nie wiem tylko czy to podwyższenie kredytu też będzie takie łatwe Zajmę się tym po wakacjach... Daro, ty prowokator jesteś Info o przedszkolu na priva poszło, wg życzenia Powiem szczerze, że teraz mają lepsza ofertę niż mieli wczesniej, więc myślę, że nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts