scur 01.08.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 dodam jeszcze, że szczerze mówiąc, spodziewałam się większej gościnności po Grupie Wrocławskiej... Nie mam pojęcia co to za firma i nigdy nie spotkałam sie z tymi drzwiami. No pierwsze słyszę - cóż więcej można napisać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 01.08.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 GRUPO PORTY - a jakie drzwi zamawialiście? bo pan jeden w sobotę powiedział, ze tylko te za ponad 1.000 są akceptowalne i ponawiam pytanie o szambo tymczasowe - ile taka przyjemnośc kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.08.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Pani Koala u nas było tak: 1. Papa termozgrzewalna na chudziaku (ale dałam grubą 4mm) 2. Ekipa instalatorów rozłożyła Vapotherm 5cm jako pierwszą warstwę ocieplenia podłogi, rury kanalizacyjne szły po chudziaku, wpasowane między a na to poszedł styropian - druga warstwa (EPS100 tam gdzie nie było podłogówki, np. w kotłowni)) 3. na Vapotherm ułożono rurki wodne - alupexy - płyty są tak twarde, że nie ma szans by coś się im stało, a takie ułożenie minimalizuje straty cieła w wodzie. 4. na to styropian systemowy od podłogówki z przyklejoną folią aluminiową (przycinany od spodu zgodnie do układu rurek) 5. Na styropian rurki ogrzewania wodnego - tu sprawdziła się płyta Vapothermu jako podkład do chodzenia - styropian 100 się kruszył pod stopą, a tych nie ruszało nic - dzięki temu rurki nie mogły się uszkodzić 6. Na to jastrych - tam gdzie jest styropian podłogowy (ma już zakłady folii do wywinięcia), na EPS100 szła folia budowlana z wywinięciem na ściany - oczywiście wokół ścian ułożono piankę dylatacyjną mięszy styro a ścianę i na to dopiero jastrych. Ja się nie martwiłam kolejnością i tym, kto układa - wszystkie instalacje robiła ta sama ekipa, więc robili dokładnie, żeby nie poprawiać w następnym etapie. Instalatorzy układali ocieplenie tam gdzie podłogówka i w kotłowni, a ekipa Janzara tam gdzie podłogówki nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 01.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 no nie aż tak bardzo... bardziej zależało mi na tych pozdrowieniach... serio-serio! dzięki ! Mam nadzieje, ze nie wątpilas ani przez chwile, ze jesteś tu miłym gościem i pisarzem ) cóż więcej można napisać ?? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 01.08.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 No właśnie - SCUR, MTW1 - pięknie wyszło, aż dech zapiera:) Dzieki , dzięki - tyż nam się podoba i sobie staję przed domkiem i się wpatruje (a robota stoi). Nie jest to Kulka przez p/słoneczne okulary, ale wiesz jak to jest z tym wybieraniem kolorów. Dabell, scur - jutro do Was zadzwonie - OBIECUJĘ Czekam jak na letni deszczyk. I bardzo potrzebuję. Chciałabym Cie prosić o Twój nr marmolitu (czy jak mu tam). Co tu dużo gadać - podobał mi się. ale generalnie nie było źle, dzisiaj też - więc mam nadzieje, ze jakos pojdzie do przodu:) NO to gra. Tak myślałam sobie, że jeśli Hania bez problemu do cioci Agnieszki na rączki poszła to z babcią bez problemu zostanie. Cieszę się, że w miarę gładko poszło. A wieczorami, cóż, tul ją ile masz sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 01.08.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 GRUPO PORTY - a jakie drzwi zamawialiście? bo pan jeden w sobotę powiedział, ze tylko te za ponad 1.000 są akceptowalne i ponawiam pytanie o szambo tymczasowe - ile taka przyjemnośc kosztuje? Szambo - nie mam pojęcia... Porta - każdy zamawiał coś innego. Nawet nie wszyscy porta. NIektórzy Pol-skone. Ja zamawiałam Porta Nova, wzór 6.3 i 6.4. Do tego ościeżnice Prestige. a coś za tym przemawia poza estetyką? bo nam pan od elewacji zadał takie pytanie jak sobie chcemy i ja nie wiem jak chcę Secam już odpowiedział. Innych przyczyn ja nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 01.08.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 z wybrac: Filipka? Wady: brak bezposredniego doprowadzenia powietrza model ktory mi sie bardziej podoba (jest bardziej nowoczesny) jest malej mocy - ok 11kW, no i zeby dostac sie do szuflady trzeba otworzyc drzwiczki Zalety - hmm, cena?? Kulka, a ty jaki model wybralas? Mam 600 ST. Ma beposrednie podłaczenie powietrza i nie trzeba niczego otwierac zeby dostac sie do popielnika. Jest szufladka na dole moge ja sobie opróznic, otworzyc be otwierania drzwiczek. Byłam w piątek u czerwińskeigo i powiedział mi że 600 ST (tego mi polecał i na tym sie skupiliśmy) ani żaden innymodel Phillipppe nie mają beposredniego szczelnego podłaczenia powietrza z zewnątrz. No to co tu jest grane ??? jesteś pewna, że macie szczelne dopięcie z zewnątrz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 dodam jeszcze, że szczerze mówiąc, spodziewałam się większej gościnności po Grupie Wrocławskiej... o Jasia to przejdz sie po innych Grupach...dopiero zobaczysz co to znaczy głucha studnia..... Twoch drzwi kompletnie nie znam, więc tez nie za bardzo mam cokolwiek w ich sprawie do powiedzenia a gdzie się budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 01.08.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 scur, umawiamy też wspólnego montera tych naszych kominków, czy to już każdy we własnym zakresie? Póki co we wszystkich pkt które biorę pod uwagę mają tzw usługę zakupu z wpięciem. i ja tak chciałabym to zakupić. Wtedy Vat jest 7% i korzystniej to wychodzi. a obudowy też wszyscy Ci wyżej wymienieni mają więc jeśli ktoś będzie chciał to i z obudową może zamówić, ale to już indywidualne decyzje. ja się jeszcze waham czy z obudową czy bez. Czekam na tych Wojty- siów jeszcze a oni coś się zdecydować nie mogą. Bo gdyby brali Hajduka to mogliby się do nas podłączyć. I jeszcze Xena ??? Co tam Xena Klamka juz zapadła??? Qurcze, chyba jakieś drewno do kominka trzeba nabyć, żeby te tynki i wylewki suszyć Ja właśnie zamówiłam drzewo i jutro będzie już przywiezione. Ps. Dzięki Secam za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 no ja chce hajduka ale gdzie kupujecie kominki w koncu bo juz zglupialamps, gdzie i za ile nabylas drzewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doska1719500980 01.08.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Czy ktoś zamawiał szambo z probudu? Możecie je polecić a może jakieś inne w rozsądnej cenie? My kupujemy od nich szambo ale jeszcze nic nie możemy powiedzieć bo przywiozą nam je w połowie sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 tynki i wylewki to najlepiej niech schną samesmagane wiatrem, szumem pól śpiewem ptaków i takie tam inne bzdurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 01.08.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Dabell dzięki. Rury alupexowe układałaś jeszcze w peszlach ochronnych czy bez? NO I OBUDZIŁAM SIĘ TERAZ, ŻE MAM JEDYNIE 5CM OCIEPLENIA (nie wiem jak ja ten projekt czytałam ) Czy 3 cm Vapothermu i 3 cm systemowego albo EPS100 ma sens? U mnie niestety instalacje i wylewki będą robiły różne osoby . WIEM, ŻE NUDZĘ, ALE W PONIEDZIAŁEK SPOTYKAM SIĘ Z MOIMI FACHURAMI I CHCIAŁABYM, ŻEBY ROBILI JAK NAJLEPIEJ DLA MNIE, A NIE JAK NAJWYGODNIEJ DLA NICH! NAPISZCIE PROSZĘ JAK TO JEST Z DWOMA RÓŻNYMI EKIPAMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 01.08.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 No właśnie, właśnie! Gdzie i za ile to drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.08.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Chciałam sie z Wami podzielić moim doświadczeniem z użytkowaniem pieca w odpalonej kotłowni. Mamy zainstalowany piec Junkersa - kondensacyjny Cerapur wraz z osprzętem. Ze względu na to że sieci nie ma na razie (ale ma być ), chcąc wygrzać jastrych przed układaniem płytek na podłodze, przezbroiliśmy piec na gaz płynny z butli. Podłączyliśmy w środę w zeszłym tygodniu butlę (na zewnątrz domu) o pojemności 33m3 (kg?) gazu propan butan. Tempratura była ustawiona na ok. 37-st. w obwodach podłogówki (u mnie ok. 65 m2 na parterze). Normalnie będzie dużo mniej. Podłoga nagrzała się w ciągu jednego dnia, a mamy ok. 7-8 cm jastychu na podłogówce - więc super szybko zareagowała - laurka dla instalatora. Odczucie ciepła było bardzo wyraźne, a normalnie to podłogówka będzie neutralna. Tempreatura w domu w sobotę (dość zimno było ok. 16 st na dworze) wynosiła 35 st. . Piec działał na tej jednej butli do poniedziałku wieczorem, czyli ok. 6 dni. Dzienne spalanie wychodzi ok. 5,5 jednostek gazu/dzień. Propan butan najczęściej jest mniej efektywny od GZ50 z sieci (zużycie GZ 50 byłoby ok. 1 mniej). Cieszę się, bo to dobrze rokuje na okresy grzewcze (nawet zakładając 2x zużycie). Wiadomo, że w domu w pierszym sezonie zużycie jest większe ze względu na większą wilgoć. Efekt wygrzewania posadzki - pęknięcia jastrychu w dwóch miejscach w wiatrołapie i jedno w salonie. Reszta bz. Dobrze, że pękła sama podłoga a nie razem z płytką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.08.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Dabell dzięki. Rury alupexowe układałaś jeszcze w peszlach ochronnych czy bez? NO I OBUDZIŁAM SIĘ TERAZ, ŻE MAM JEDYNIE 5CM OCIEPLENIA (nie wiem jak ja ten projekt czytałam ) Czy 3 cm Vapothermu i 3 cm systemowego albo EPS100 ma sens? Te rury wodne są już w dodatkowych osłonach. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak - 3cm Vapothermu , na to rurki wodne, na to przycinane 3cm Vapothermu jako 2-ga warstwa, na to folia aluminiowa pod podłogówkę i do tego przyczepiane rurki ogrzewania podłogowego.Tak też można. Da Ci to ekwiwalent ok. 8 cm styropianu, więc już nie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 tak przy okazji - mam do odsprzedania 100mb rury do podlogowki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 01.08.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Dajcie pokój, nie było mnie od ubiegłego poniedziałku i musiałem prawie 10 stron nadrobić. Uffff. U nas w dalszym ciągu papierologia, ALE .... ostatni etap, czyli wyłączenie z produkcji rolnej w toku, pozostaje jeszcze tylko uzgodnienie wyjazdu z działki, czyli formalność i adaptacja projektu. Za ok 4,5-5 tygodni będziemy składać wniosek o PnB. Te wszystkie Wasze elewacje, dylematy kafelkowe doprowadzają mnie do skrętu kiszek z zazdrości Secam ja już od dawna nie jestem harcerzem, ale jak dla mnie to Wasza budowa jest na południe, a nie na zachód od Wrocławia. Normalnie południowiec - Hiszpan czyli !!! Komu było dane poznać nieznikający uśmiech Secama, ten wie o czym piszę. WAŻNE PYTANIE - jaki koszt ponieśliście na zrobienie drogi tymczasowej (w przeliczeniu na mb), bo niehybnie mnie to czeka i nie wiem czy już mam zacząć płakać, czy na razie jeszcze nie. Dabell dzięki za przemiłą rozmowę telefoniczną z wieloma informacjami. Mam nadzieję, że zaraza opuściła Was na dobre. Halszka.ka możemy wrócić do naszych rozmów blaszakowo-deskowych ? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 01.08.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 dodam jeszcze, że szczerze mówiąc, spodziewałam się większej gościnności po Grupie Wrocławskiej... o Jasia to przejdz sie po innych Grupach...dopiero zobaczysz co to znaczy głucha studnia..... Twoch drzwi kompletnie nie znam, więc tez nie za bardzo mam cokolwiek w ich sprawie do powiedzenia a gdzie się budujesz? to moja pierwsza wizyta była w innej grupie... buduję 20 km od Poznania, Mrowino pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 01.08.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 no ja chce hajduka ale gdzie kupujecie kominki w koncu bo juz zglupialam ps, gdzie i za ile nabylas drzewo? Już piszę na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts