Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Pani Koala

u nas było tak:

1. Papa termozgrzewalna na chudziaku (ale dałam grubą 4mm)

2. Ekipa instalatorów rozłożyła Vapotherm 5cm jako pierwszą warstwę ocieplenia podłogi, rury kanalizacyjne szły po chudziaku, wpasowane między a na to poszedł styropian - druga warstwa (EPS100 tam gdzie nie było podłogówki, np. w kotłowni))

3. na Vapotherm ułożono rurki wodne - alupexy - płyty są tak twarde, że nie ma szans by coś się im stało, a takie ułożenie minimalizuje straty cieła w wodzie.

4. na to styropian systemowy od podłogówki z przyklejoną folią aluminiową (przycinany od spodu zgodnie do układu rurek)

5. Na styropian rurki ogrzewania wodnego - tu sprawdziła się płyta Vapothermu jako podkład do chodzenia :-) - styropian 100 się kruszył pod stopą, a tych nie ruszało nic - dzięki temu rurki nie mogły się uszkodzić

6. Na to jastrych - tam gdzie jest styropian podłogowy (ma już zakłady folii do wywinięcia), na EPS100 szła folia budowlana z wywinięciem na ściany - oczywiście wokół ścian ułożono piankę dylatacyjną mięszy styro a ścianę i na to dopiero jastrych.

Ja się nie martwiłam kolejnością i tym, kto układa - wszystkie instalacje robiła ta sama ekipa, więc robili dokładnie, żeby nie poprawiać w następnym etapie. Instalatorzy układali ocieplenie tam gdzie podłogówka i w kotłowni, a ekipa Janzara tam gdzie podłogówki nie było.

kulka i.w. napisał:
No właśnie - SCUR, MTW1 - pięknie wyszło, aż dech zapiera:)

Dzieki , dzięki - tyż nam się podoba i sobie staję przed domkiem i się wpatruje (a robota stoi). Nie jest to Kulka przez p/słoneczne okulary, ale wiesz jak to jest z tym wybieraniem kolorów. :wink: :wink:

kulka i.w. napisał:
Dabell, scur - jutro do Was zadzwonie - OBIECUJĘ

Czekam jak na letni deszczyk. I bardzo potrzebuję.

Chciałabym Cie prosić o Twój nr marmolitu (czy jak mu tam). Co tu dużo gadać - podobał mi się. :roll: :roll:

kulka i.w. napisał:
ale generalnie nie było źle, dzisiaj też - więc mam nadzieje, ze jakos pojdzie do przodu:)

:D :D :p :p

NO to gra.

Tak myślałam sobie, że jeśli Hania bez problemu do cioci Agnieszki na rączki poszła to z babcią bez problemu zostanie.

Cieszę się, że w miarę gładko poszło.

A wieczorami, cóż, tul ją ile masz sił.

zuch napisał:
GRUPO PORTY - a jakie drzwi zamawialiście? bo pan jeden w sobotę powiedział, ze tylko te za ponad 1.000 są akceptowalne :-?

i ponawiam pytanie o szambo tymczasowe - ile taka przyjemnośc kosztuje?

Szambo - nie mam pojęcia...

Porta - każdy zamawiał coś innego. Nawet nie wszyscy porta. NIektórzy Pol-skone.

Ja zamawiałam Porta Nova, wzór 6.3 i 6.4. Do tego ościeżnice Prestige.

zuch napisał:

a coś za tym przemawia poza estetyką? bo nam pan od elewacji zadał takie pytanie jak sobie chcemy i ja nie wiem jak chcę

Secam już odpowiedział. Innych przyczyn ja nie znam.

kulka i.w. napisał:
  Wojty napisał:
z wybrac:

Filipka?

Wady:

brak bezposredniego doprowadzenia powietrza

model ktory mi sie bardziej podoba (jest bardziej nowoczesny) jest malej mocy - ok 11kW, no i zeby dostac sie do szuflady trzeba otworzyc drzwiczki :-?

Zalety - hmm, cena??

Kulka, a ty jaki model wybralas?

Mam 600 ST. Ma beposrednie podłaczenie powietrza i nie trzeba niczego otwierac zeby dostac sie do popielnika. Jest szufladka na dole moge ja sobie opróznic, otworzyc be otwierania drzwiczek.

Byłam w piątek u czerwińskeigo i powiedział mi że 600 ST (tego mi polecał i na tym sie skupiliśmy) ani żaden innymodel Phillipppe nie mają beposredniego szczelnego podłaczenia powietrza z zewnątrz. No to co tu jest grane ???

jesteś pewna, że macie szczelne dopięcie z zewnątrz ??

:o :o :o

Jasia napisał:
:-? dodam jeszcze, że szczerze mówiąc, spodziewałam się większej gościnności po Grupie Wrocławskiej... :-?

o Jasia to przejdz sie po innych Grupach...dopiero zobaczysz co to znaczy głucha studnia.....

Twoch drzwi kompletnie nie znam, więc tez nie za bardzo mam cokolwiek w ich sprawie do powiedzenia :(

a gdzie się budujesz?

Pani Koala napisał:
scur,

umawiamy też wspólnego montera tych naszych kominków, czy to już każdy we własnym zakresie?

Póki co we wszystkich pkt które biorę pod uwagę mają tzw usługę zakupu z wpięciem. i ja tak chciałabym to zakupić. Wtedy Vat jest 7% i korzystniej to wychodzi.

a obudowy też wszyscy Ci wyżej wymienieni mają więc jeśli ktoś będzie chciał to i z obudową może zamówić, ale to już indywidualne decyzje. ja się jeszcze waham czy z obudową czy bez.

Czekam na tych Wojty- siów jeszcze a oni coś się zdecydować nie mogą. Bo gdyby brali Hajduka to mogliby się do nas podłączyć. I jeszcze Xena ??? Co tam Xena Klamka juz zapadła???

Pani Koala napisał:

Qurcze, chyba jakieś drewno do kominka trzeba nabyć, żeby te tynki i wylewki suszyć :roll:

Ja właśnie zamówiłam drzewo i jutro będzie już przywiezione.

Ps. Dzięki Secam za namiary.

Dabell

dzięki. Rury alupexowe układałaś jeszcze w peszlach ochronnych czy bez? NO I OBUDZIŁAM SIĘ TERAZ, ŻE MAM JEDYNIE 5CM OCIEPLENIA (nie wiem jak ja ten projekt czytałam :evil: ) Czy 3 cm Vapothermu i 3 cm systemowego albo EPS100 ma sens?

U mnie niestety instalacje i wylewki będą robiły różne osoby :( .

WIEM, ŻE NUDZĘ, ALE W PONIEDZIAŁEK SPOTYKAM SIĘ Z MOIMI FACHURAMI I CHCIAŁABYM, ŻEBY ROBILI JAK NAJLEPIEJ DLA MNIE, A NIE JAK NAJWYGODNIEJ DLA NICH! NAPISZCIE PROSZĘ JAK TO JEST Z DWOMA RÓŻNYMI EKIPAMI :roll:

Chciałam sie z Wami podzielić moim doświadczeniem z użytkowaniem pieca w odpalonej kotłowni.

Mamy zainstalowany piec Junkersa - kondensacyjny Cerapur wraz z osprzętem. Ze względu na to że sieci nie ma na razie (ale ma być :-)), chcąc wygrzać jastrych przed układaniem płytek na podłodze, przezbroiliśmy piec na gaz płynny z butli.

Podłączyliśmy w środę w zeszłym tygodniu butlę (na zewnątrz domu) o pojemności 33m3 (kg?) gazu propan butan. Tempratura była ustawiona na ok. 37-st. w obwodach podłogówki (u mnie ok. 65 m2 na parterze). Normalnie będzie dużo mniej. Podłoga nagrzała się w ciągu jednego dnia, a mamy ok. 7-8 cm jastychu na podłogówce - więc super szybko zareagowała - laurka dla instalatora. Odczucie ciepła było bardzo wyraźne, a normalnie to podłogówka będzie neutralna.

Tempreatura w domu w sobotę (dość zimno było ok. 16 st na dworze) wynosiła 35 st. :roll: .

Piec działał na tej jednej butli do poniedziałku wieczorem, czyli ok. 6 dni.

Dzienne spalanie wychodzi ok. 5,5 jednostek gazu/dzień. Propan butan najczęściej jest mniej efektywny od GZ50 z sieci (zużycie GZ 50 byłoby ok. 1 mniej). Cieszę się, bo to dobrze rokuje na okresy grzewcze (nawet zakładając 2x zużycie).

Wiadomo, że w domu w pierszym sezonie zużycie jest większe ze względu na większą wilgoć.

Efekt wygrzewania posadzki - pęknięcia jastrychu w dwóch miejscach w wiatrołapie i jedno w salonie. Reszta bz. Dobrze, że pękła sama podłoga a nie razem z płytką :-? .

Pani Koala napisał:
Dabell

dzięki. Rury alupexowe układałaś jeszcze w peszlach ochronnych czy bez? NO I OBUDZIŁAM SIĘ TERAZ, ŻE MAM JEDYNIE 5CM OCIEPLENIA (nie wiem jak ja ten projekt czytałam :evil: ) Czy 3 cm Vapothermu i 3 cm systemowego albo EPS100 ma sens?

Te rury wodne są już w dodatkowych osłonach.

Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak - 3cm Vapothermu , na to rurki wodne, na to przycinane 3cm Vapothermu jako 2-ga warstwa, na to folia aluminiowa pod podłogówkę i do tego przyczepiane rurki ogrzewania podłogowego.Tak też można. Da Ci to ekwiwalent ok. 8 cm styropianu, więc już nie tak źle.

Dajcie pokój, nie było mnie od ubiegłego poniedziałku i musiałem prawie 10 stron nadrobić. Uffff.

U nas w dalszym ciągu papierologia, ALE ....

ostatni etap, czyli wyłączenie z produkcji rolnej w toku, pozostaje jeszcze tylko uzgodnienie wyjazdu z działki, czyli formalność i adaptacja projektu.

Za ok 4,5-5 tygodni będziemy składać wniosek o PnB.

Te wszystkie Wasze elewacje, dylematy kafelkowe doprowadzają mnie do skrętu kiszek z zazdrości :lol:

Secam ja już od dawna nie jestem harcerzem, ale jak dla mnie to Wasza budowa jest na południe, a nie na zachód od Wrocławia. Normalnie południowiec - Hiszpan czyli !!!

Komu było dane poznać nieznikający uśmiech Secama, ten wie o czym piszę.

WAŻNE PYTANIE - jaki koszt ponieśliście na zrobienie drogi tymczasowej (w przeliczeniu na mb), bo niehybnie mnie to czeka i nie wiem czy już mam zacząć płakać, czy na razie jeszcze nie.

Dabell dzięki za przemiłą rozmowę telefoniczną z wieloma informacjami. Mam nadzieję, że zaraza opuściła Was na dobre.

Halszka.ka możemy wrócić do naszych rozmów blaszakowo-deskowych ?

Pozdrav

Xena z Xsary napisał:
  Jasia napisał:
:-? dodam jeszcze, że szczerze mówiąc, spodziewałam się większej gościnności po Grupie Wrocławskiej... :-?
o Jasia to przejdz sie po innych Grupach...dopiero zobaczysz co to znaczy głucha studnia.....

Twoch drzwi kompletnie nie znam, więc tez nie za bardzo mam cokolwiek w ich sprawie do powiedzenia :(

a gdzie się budujesz?

to moja pierwsza wizyta była w innej grupie...

buduję 20 km od Poznania, Mrowino :)

pozdrawiam :D !