BK 06.08.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Czy ktoś z Was robił GRUNTOWY WYMIENNIK CIEPŁA do kominka - mam tu na myśli długąąąąą rurę wkopaną w ziemię i podłączona pod kominkiem żeby zasysał z niej powietrze z dworu (ogrzane przez grunt) a latem wykorzystywane jako nawiew zimnego powietrza rozprowadzany poprzez kanały nawiewowe od kominka PS>Sam się słabo rozumiem jak czytam tak, rozumiem o co chodzi nie martw się - jesteś komunikatywny ale to nie GWC tylko rura pod wylewką zapewniajaca świeży powiew tlenu do turbiny. Powinna być od zawietrznej żeby za bardzo nie oziębiać podłogi i pomieszczenia - no, żeby nie duło (czy ja jestem kmunikatywna? ). U nas jest o poł. wschodu. Jest zakończona kratką na zewnątrz żeby myszy nie wchodziły. Mój syn lubi zdejmować tę kratkę i gadać do rury - fajnie echo niesie Nie wiem czy jakieś kanały nawiewowe można tutaj zrobić. "Normalnego" GWC do wentylacji mechanicznej nie polecam - jest kompletnie bez sensu. Nie róbcie takiej rury wychodzącej bez sensu z ziemi bo będziecie żałować. Pada tam deszcz, woda się wlewa, ohyda. No i estetycznie tak sobie. U nas to rura w podłodze wychodząca na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 06.08.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 ale to nie GWC tylko rura pod wylewką zapewniajaca świeży powiew tlenu do turbiny. Powinna być od zawietrznej żeby za bardzo nie oziębiać podłogi i pomieszczenia - no, żeby nie duło (czy ja jestem kmunikatywna? ). U nas jest o poł. wschodu. Jest zakończona kratką na zewnątrz żeby myszy nie wchodziły. Mój syn lubi zdejmować tę kratkę i gadać do rury - fajnie echo niesie Chodziło mi o coś innego. Mianowicie rura o której piszesz standardowo wychodzi właśnie ze ściany budynku i doprowadza powietrze z dworu do kominka. I wszystko niby jest ok. ale .... tu nasówa mi się wątpliwosc W lutym 2006 w muratorze był artykuł o kimś z sobótki kto zrobił taki patent coś pomiędzy rekupatorem a wymiennikiem gruntowym ciepła. Mianowicie do tej właśnie rury podłączył zwykła rurę PCV i wkopał ją w ogrodzie na głębokość poniżej przemarzania jakieś 50 m długości. Na końcu rury pod kominkiem daje się wentylator wymuszający ciąg. Efekt jest ponoć taki że zimą do kominka dostarczane jest powietrze o temperaturze około 5 stopni a nie o takiej jaka jest temperatura na dworze (czyli np. -20 ) Podobno działa to też latem i ochładza powietrze. Zastanawiam się nad tym. Co sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 06.08.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 ale to nie GWC tylko rura pod wylewką zapewniajaca świeży powiew tlenu do turbiny. Powinna być od zawietrznej żeby za bardzo nie oziębiać podłogi i pomieszczenia - no, żeby nie duło (czy ja jestem kmunikatywna? ). U nas jest o poł. wschodu. Jest zakończona kratką na zewnątrz żeby myszy nie wchodziły. Mój syn lubi zdejmować tę kratkę i gadać do rury - fajnie echo niesie Chodziło mi o coś innego. Mianowicie rura o której piszesz standardowo wychodzi właśnie ze ściany budynku i doprowadza powietrze z dworu do kominka. I wszystko niby jest ok. ale .... tu nasówa mi się wątpliwosc W lutym 2006 w muratorze był artykuł o kimś z sobótki kto zrobił taki patent coś pomiędzy rekupatorem a wymiennikiem gruntowym ciepła. Mianowicie do tej właśnie rury podłączył zwykła rurę PCV i wkopał ją w ogrodzie na głębokość poniżej przemarzania jakieś 50 m długości. Na końcu rury pod kominkiem daje się wentylator wymuszający ciąg. Efekt jest ponoć taki że zimą do kominka dostarczane jest powietrze o temperaturze około 5 stopni a nie o takiej jaka jest temperatura na dworze (czyli np. -20 ) Podobno działa to też latem i ochładza powietrze. Zastanawiam się nad tym. Co sądzicie ?? Czytałem o tym . Ma jedną wadę. W upały ze względu na szybko przepływ powietrza nie zdąży się ono schłodzić. W zimie lepiej się sprawdza pod ale również przy silnych mrozach szybko wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 06.08.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Secam ja byłam u tego forumowicza w Sobótce i na własne oczy widziałam to cudo . Mówił, że faktycznie ciągnie grawitacyjnie, ale ma wentylator którego też używa. Problem w tym, że ma go w piwnicy, której Ty chyba nie masz? Jest mocno zabudowany (wełna mineralna), żeby nie było go słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 smiejus, scur pstryczki sa do odbioru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.08.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 smiejus, scur pstryczki sa do odbioru! Nie martw się, jak się po nie nie zgłoszą ja je kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 06.08.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Mamy w jednej łazience ogrzewanie podłogowe; uzupełnienie do dwóch grzejników. Chcemy, aby podłoga była ciepła, gdy wchodzi się do łazienki, a np. jest lato i grzejniki nie grzeją. Pytanie jest takie: jaki regulator temperatury zastosować do takiego rozwiązania? Ma być prosty i utrzymywać zadaną temperaturę podłogi w określonych godzinach. Znacie coś takiego? Widzę tego sporo na Allegro, nie wiem który wybrać. Bajery są zbędne, liczy się podstawowa funkcjonalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 06.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 smiejus, scur pstryczki sa do odbioru! Nie martw się, jak się po nie nie zgłoszą ja je kupię Daro_K.. ..... jeszcze tu jestem http://www.cosgan.de/images/more/bigs/g081.gif ja bardzo plosę nie oddawać moich pstryczków, bardzo ładnie plosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 07.08.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Czytałem o tym . Ma jedną wadę. W upały ze względu na szybko przepływ powietrza nie zdąży się ono schłodzić. W zimie lepiej się sprawdza pod ale również przy silnych mrozach szybko wychładza. Secam ja byłam u tego forumowicza w Sobótce i na własne oczy widziałam to cudo . Mówił, że faktycznie ciągnie grawitacyjnie, ale ma wentylator którego też używa. Problem w tym, że ma go w piwnicy, której Ty chyba nie masz? Jest mocno zabudowany (wełna mineralna), żeby nie było go słychać. No właśnie - czyli samych zalet to to nie ma mnie właśnie nurtuje najbardziej to ze trzeba będzie wymusić ciąg bo samo to to raczej nie pociągnie. A wentylatora faktycznie nie ma gdzie schować mogę tylko pod kominkiem. Czy romantycznym sobotnim wieczorom przy kominku pomorze szum turbiny - nie wiem Będzie jeszcze rozprowadzenie gorącego powietrza na strychu i tam je solidnie wygłuszę ale tego chyba nie da się wykorzystać żeby zassało powietrze aż z wymiennika. PS> Kurcze przeoczyłem 400 post miałem go Wam dedykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.08.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 niemniej dalej ciągnie sie powietrze z rur zakopanych w ziemiia to rozprowadzenie to masz grawitacyjne? smiejus oki:)nie rozdam Twoich pstryczkow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 07.08.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 a to rozprowadzenie to masz grawitacyjne? Jeszcze nie mam i łamię się nad grawitacyjnym lub wymuszonym (obecnie 65% za wymuszonym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 07.08.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, ponawiam pytanie - czy ktoś ma lub myslał o ogrzewaniu podłogowym ale nie przez rury tylko elektrycznym? Myślę wyłacznie o łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 07.08.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, ponawiam pytanie - czy ktoś ma lub myslał o ogrzewaniu podłogowym ale nie przez rury tylko elektrycznym? Myślę wyłacznie o łazienkach. Nigdy mi przez myśl nie przeszło ogrzewamnie podłogowe elektyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 07.08.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, ponawiam pytanie - czy ktoś ma lub myslał o ogrzewaniu podłogowym ale nie przez rury tylko elektrycznym? Myślę wyłacznie o łazienkach. Nigdy mi przez myśl nie przeszło ogrzewamnie podłogowe elektyczne. tak jak mi - ciotka takie ma i ostrzegala mnie przed takim pomyslem - koszty utzrymania chollendarne. Swoją drogą opowiadała jak u jej szwagierki zrobili podłogówkę, teraz jak włączy ogrzewanie, to słyszy takie delikatne pukanie. Gdy to usłyszała, to pierwszy raz nie wiedziala co się dzieje - duchy czy jaka cholera? Panowie niby gdzies jakieś luzy zostawili, bo jakoś zle zwinięcia ułożyli czy cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 07.08.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Wozik myslę że potrzebny jest regulator tygodniowy np. Devi 550 lub 450.W lecie to nie wyobrażam sobie grzania podłogi ,ale jesienia i wiosna tak.Możesz sobie zaprogramować grzanie w cyklu tygodniowym wyłączeniem nocnym lub dziennym a wlączyć np 1 godzinę przed kąpielą itp.Innaczej programujesz dni powszednie innaczej sobota i niedziela........ Zuch może mate grzejną pod kaflę np Devi ,Elektra o mocy 100-150 W/m2. Z programatorem jw. Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 07.08.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Czy ktoś orientuje się gdzie można tanio kupić cos w rodzaju siatki budowlanej czy leśnej. Nic solidnego, byle by bylo tak na 1,60-1,80 m, łatwe do założenia no i tanie (potrzebuje ok. 200-300 mb). A może znacie kogoś, kto się zajmuje zakładaniem takich prowizorycznych ogrodzeń lub sami macie jakiś fajny i prosty pomysł? Dzięki wielkie za wszelaką pomoc w tej sprawie. Darek Ja robiłem jakieś 2 miesiące temu u siebie około 140mb ogrodzenia tymczasowego. Siatkę kupiłem w Castoramie - 25mb za coś około 70-100zł. Początkowo mysłałem o siatce leśnej (najtańszej), ale taka powlekana prostokątna wydaje się być znacznie trwalsza. Słupki wkopywałem co 2,5 koszystając ze świdra za 50zł z Castoramy - sprawdził się rewelacyjnie. Kopanie dziury 1m głebokości to chwila moment nawet u mnie, gdzie głebiej jest glina. Otowry w ziemi są idealne i wystarczy to tylko zasypać kamyczkami/ziemią/etc. Jak do tej pory super spełnia swoja rolę i tylk ostatnio dzik przewalił mi jeden słupek... Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, Słupki wkopywałem co 2,5 koszystając ze świdra za 50zł z Castoramy - sprawdził się rewelacyjnie. Kopanie dziury 1m głebokości to chwila moment nawet u mnie, gdzie głebiej jest glina. Otowry w ziemi są idealne i wystarczy to tylko zasypać kamyczkami/ziemią/etc. Czy mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie tego 'świdra'? Co to takiego? Pytam, bo czeka nas też kopanie dołków pod słupki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.08.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, ponawiam pytanie - czy ktoś ma lub myslał o ogrzewaniu podłogowym ale nie przez rury tylko elektrycznym? Myślę wyłacznie o łazienkach. Nigdy mi przez myśl nie przeszło ogrzewamnie podłogowe elektyczne. tak jak mi - ciotka takie ma i ostrzegala mnie przed takim pomyslem - koszty utzrymania chollendarne. Swoją drogą opowiadała jak u jej szwagierki zrobili podłogówkę, teraz jak włączy ogrzewanie, to słyszy takie delikatne pukanie. Gdy to usłyszała, to pierwszy raz nie wiedziala co się dzieje - duchy czy jaka cholera? Panowie niby gdzies jakieś luzy zostawili, bo jakoś zle zwinięcia ułożyli czy cos. to ciekawe,znaczy się objawy jak kawitacja, ale w plastikach....moze cos zle zalane? ja będę rozprowadzac ciepło z okolic kominka przy pomocy reku w ogole zastanawialam sie czy przez przypadek nie skoncze na ogrzewaniu komnkowym w tym roku:) bo gazu moge nie zdazyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 07.08.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej, Słupki wkopywałem co 2,5 koszystając ze świdra za 50zł z Castoramy - sprawdził się rewelacyjnie. Kopanie dziury 1m głebokości to chwila moment nawet u mnie, gdzie głebiej jest glina. Otowry w ziemi są idealne i wystarczy to tylko zasypać kamyczkami/ziemią/etc. Czy mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie tego 'świdra'? Co to takiego? Pytam, bo czeka nas też kopanie dołków pod słupki... Jasne. To coś takiego jak na zdjęciu (tylko takie znalazłem - to jest akurat sadowniczy a nie do płotów), tylko ma więcej zwojów, na końcu dłuższy i bardziej ostry "kikut" i ogólnie jest bardziej solidny. http://img292.imageshack.us/img292/4557/2207328531be3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.08.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 No tak... świderek:) tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić A jaką ma średnicę powstała dziura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts