Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Trochę humoru

najbardziej zabawne sytuacje jakie przerabialiśmy w związku z eksploatacją kominka z płaszczem

W czasie wichury tysiaclecia, obawiając się przerwy w dostawie prądu (uzasadnionej) wywalaliśmy rozżarzone bale z kominka - na szczęście padał deszcz i zgasił płonące drewno :lol:

Oczywiscie chodziło o to żeby nie zagrzać za bardzo płaszcza wobec ryzyka braku prądu - ryzyko się zmaterializowało

Wniosek - trzeba kupić generator prądu

druga sytuacja - oszczędny teść pozakręcał wszystkie grzejniki pod naszą nieobecność, wtedy, gdy mój mąż nahajcował w kominku i tak ustawił centralę żeby było cieplutko

w efekcie kominek nie miał gdzie oddawać ciepła i woda się zagotowała, kominek zaczął wyć a teść się przestraszył (myślał że nikt nie zauważy że tak po cichu chciał zaoszczędzić 1,43 PLN na drewnie i prądzie)

Teraz widzę że dobrze ze nie wzięliśmy kominka powyżej 18 KW

W tak to poza tymi ekstremami eksploatacja kominka jest OK, nawet ja się połapałam :p

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

ponawiam pytanie - czy ktoś ma lub myslał o ogrzewaniu podłogowym ale nie przez rury tylko elektrycznym? Myślę wyłacznie o łazienkach.

tez się nad tym głowię ......

takie bedziemy miec na czesci górnej lazienki.

A taka podłogówka elektryczna w samej łazience szybciej się nagrzewa i można ja włączyc pstryczkiem 10 minut przed kąpielą .

głównie z tego powodu. i kupilismy termostat ze sterowaniem tygodniowym jak radzil Wiech:)

Witam,

chciałem zapytać, czy ktoś z Was stawiał może u siebie ściankę/i działowe z silikatów w łazience?

Chciałbym w parterowym mieszkaniu (stare budownictwo) wydzielić z części korytarza łazienkę. Ścianka miałaby wymiary ok. 3.5 m x 3,25 m (długość x wysokość) z jednym otworem drzwiowym 0,9 na 2 m. W pomieszczeniu wymieniono podłogi- obecnie podsypka to keramzyt, ocieplenie- styropian,a wylewka to beton (ok.15 cm.).

Jako materiał chciałem zastosować silkę o szer. 12 cm. Czy możliwe jest wykonanie całej ściany np. z silikatu bez wzmacniania podłogi?

Jeśli wzmocnienie jest konieczne, to czy można zastosować belkę stalową (np. ceownik) wpuszczoną w wylewkę jako podparcie?

Będę bardzo wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

sk.

secam my mamy kominek z płaszczem i dodatkowo gaz z butli. W domu jest podłogówka i normalne kaloryfery. W łazience oprócz podłogówki jest drabinka z grzałką elektryczną. Sprawdza się w chłodniejsze dni. Przed kąpielą (głównie dziecka :wink: ) zdażało mi się właczyć kilka razy i robi się przyjemnie cieplej. Połączenie tych dwóch instalacji jest możliwe i u nas się sprawdza. Polecam.

skynyrd78 pytanie: dlaczego ma to być silikat? Czy nie może być beton komórkowy? Bloczek 12 świetnie się nadaje na działówki- ja mam w domu (w tym łazienę) wszystkie zrobione z BK. Dodatkowo jest lżejszy i nie potrzebuje specjalnych wzmocnień na fundamencie.

@ Betty&M

Nie upieram się przy silikacie, to po prostu wpływ lektury Muratora :D...

A na poważnie- to moje wątpliwości były dwojakiego rodzaju:

a) właściwości mechaniczne ścianki- czy nie było problemów z osadzeniem ościeżnicy w BK? Czy w przypadku BK otwór drzwiowy trzeba wzmacniać, nie wiem, np. cegłą?

b) nasiąkliwość materiału- naczytałem się, że BK trochę chłonie, a u mnie z racji wysokości łazienki raczej odpada kafelkowanie ścian na 3,25m, więc czy można mur z BK jakoś zabezpieczyć przed wilgocią?

Na korzyść tego wariantu (BK) przemawia fakt, że na tej ścianie raczej nic wieszać nie będziemy (oprócz drzwi :-))...

A co do producenta materiału, to czy moglibyście coś zasugerować? Wiem kryptoreklama i te sprawy... :-)... Jak do tej pory trochę dobrego o klockach na Y :D...

pzdr

sk

chcialam sie wlaczyc do tematu ogrzewania podlogowego (jakkolwiek zasilanego) jest okropnie nieprzyjemne! w poprzednim domu mialam jako opcje ok 200m2 podlogowki i moze kilka razy uzywalam-dla mnie mega nieprzyjemne chodzic po cieplych kaflach (ale wiem ze inni lubia).

u mnie bedzie teraz tylko na 5m2 w wiatrolapie, zeby cieplo nie uciekalo-a w wiatrolapie i tak w butach sie chodzi.

U nas własnie będzie podłogówka tylko w wiatrołapie i w malej części w górnej lazience, ale tam z maty elektrycznej i na termostacie.

Tez nie przepada za ciepłymi kaflami i kaflami w salonie w ogóle, ale wiele osób lubi takie rozwiązanie.

skynyrd78-Co do silikatów - my mamy cały dom postaiowny z silikatow (działówki tez).

Napisz coś więcej. Budujesz z gotowego projektu czy mas zprojekt indywidualny? Co masz oryginalnie w projekcie?

Jeżeli materiał duuzo lżejszy niz cięki silikat to lepiej niech Ci może ktoś przeliczy konstrukcje, czy musisz wzmacniać strop, czy nie.

@ kulka i.w.

Nie stawiam niczego na nowo od zera, jedynie dzielę przedpokój na kawałki :D...

Oryginalnie to mam wszędzie niemiecką cegłę dziesiątkę :D... Projekt mojej kamienicy pewno gdzieś istnieje, ale gdzie to nawet zarządca nie wie...

Poważnie- chodzi o wydzielenie części przedpokoju na łazienkę. Obecnie jest tam tylko "wygódka" :)...

Nasz znajomy architekt wraca dopiero koło 15, więc mam czas popytać :)...

Wtedy dopiero będę mógł pogadać o projekcie...

Pytaliśmy w kilku biurach archit., ale zaoferowano nam sprzedaż wiązaną- np. projekt całej łazienki z bajerami (czytaj- instalacjami el, wod i kan) za 6 tys pe-el-enów... A mnie chodziło tylko o obliczenie ścianki... :D

pzdr

sk

mam pytanie do Was? czy ktos kupował płytki u cegielskiego?

podłączam się do pytania, bo właśnie jestem na etapie zastanawiania się jakie płytki

póki co obejrzałam kolekcje: Paradyż, Cersanit, Tubądzin, Opoczno i jakieś inne (nie pamiętam nazw)

wstępnie wybrałam dwie pierwsze do dwóch łazienek

ale wiem, że opinie są bardzo zróżnicowane

jakie płytki Wy macie lub wybieracie?

WIech - chyba sie nie zrozumieliśmy - normalnie grzeję gazem i nie planuję tego zmieniać, podłogówka ma być tylko w łazienkach. I się zastanawiam czy rozkładać tam maty elektryczne czy kłaść rury - co jest sprytniejsze róneiż finansowo, bo zakłądam, ze na jakimś tam poziomie ogrzewane musza być cału okres chłodów - taniej penwo wyjdzie jednak kłądzenie rur niż mata. W większej łazience dodatkowo planuję normalny grzejniczek na ręczniki nad wanną żeby były cieplutkie jak wychodzę z wody, a co ;)

kominka z płaszczem nie mam i nie planuję

My tez mamy miec zgrabniutkie drabinki w lazience. Nie ma to jak się otulić w ciepły puszek po kąpieli. I siup do łózia. :-)

A tak z innej manki. planuje zrobic elektrownie wiatrowa. ma ktos jakies doswiadczenia????? tak malo o tym na forum, moze Wy droga Grupo wspomozecie, chociazby jakimis artykułami.

Nie myślałam dotad o tym, ale przy wiatrach w naszej okolicy jest to ciekawy pomysł :p .

Czy na Twoim domku robi się więźba? Bo wczoraj się przyglądałam i jeśli tak, chyba wiem gdzie Twój domek jest, widzę go ze swojej działki :-).

Ale z tego co kiedyś czytałem to dolny śląsk nie jest w jakiejś szczególnie dobrej strefie wietrznej :roll:

No i przy wiatraku zaraz pewnie będą protesty sasiadów ze niby pole magnetyczne i takie inne głupoty

Trzeba rzeczywiście zwrócić się uwagę na przepisy to regulujące, zeby potem nie wyniknęły z tego jakies problemy :-)

Secam. Niestety ja tez mam propan :cry: Podlaczenie pieca gazowego i kominka z pł wod. wod. z podlogowką i grzejnikami nie stanowi problemu dla wprawnego hydraulika.Obojetne czy bedzie to piec gazowy atmosferyczny ,z zamkniętą komorą spalania ,czy najdroższy kondensat ktory jest najlepszy do podłogówki (ale najekonomiczniejszy).Róznice temperatur wody miedzy ogrzewaniem podlogowym a grzejnikami sterują zawory 2,3 ,4 drożne ,zawory RTL.Przy kominku z pł wod. steruja te same zawory .Cześc wody o wyższej temp z kominka idzie do grzejników i CWU a część do podłogówki poprzez regulacje zaworami nie dopuszcza większej temperatury na podlogówke.Paliłem prawie 3 sezony kominkiem z pł wod.2 poprzednie sezony wylącznie w kominku.Rożnica w cenie miedzy kominkiem a propanem ok 80%.Wady palenia to brudna szyba i kurz przy wybieraniu z popielnika no i oczywiscie dozor dokładania i magazynowania drewna suchego.Mam niewiele zdjęć jak sam obudowałem kominek(w mojej stopce).Kwestia wymiennika pomp, zaworów, podlączen nic Ci nie da bo to sprawa hydralika. Jeżeli bedziesz miala pytania to pytaj o ile bedę mógł odpowiedzieć.Wiech