_Adam12 12.08.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Mam ogólne pytanie/prośbę do grupy. Umówiony jestem na wykonawcę tynków gipsowych na przyszły tydzień. Fachowiec polecony z Forum ale mam mieszane uczucia. Na co mam przede wszystkim zwrócić uwagę? Jakieś tricki czy pułapki ? Newralgiczne punkty? I jeszcze jedno. Tynki łatwo spartolić więc chcę podpisać z nimi umowę aby mieć podstawy do reklamacji. Ma ktoś może wzór takiej umowy? Z góry dziękuję za wsparcie. Jeśli to fachowiec polecany przeze mnie to chyba go odwołam z tej listy (Kaziu Stefaniuk chyba). Wprawdzie wszysko niby OK, tynki były równiutkie, tak że można było od razu malować, wszystko fajnie ale po jakimś czasie wychodzą problemy - tzn jeden. W gniazdach odkurzacza w ścianie tynk po prostu odpada. Albo to jest kwestia montażu albo słabrgo tynku albo za cienka warstwa (ale dawaliśmy tak jak wszyscy) albo nie wiem czego - może inni też tak mają. Nie ma problemów z poprawkami (chyba) ale nam się nie chce Drugi problem - mąż nie przypilnował, tynkarz zrobił do wysokości 245 cm bo tak były wkute kable. Potem musiał przychodzić elektryk, kuć, i panowie od wykończeniówki sami kładli ten tynk ręcznie (gipsowy oczywiście) tak żeby nie było widać poprawki. Kosztowało to ponad 1 tys PLN dodatkowo. Więc to sobie ustal. A tak to tynki wykonane przez tego pana się trzymają. U sąsiadów też robił. Dzięki za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.08.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Może wiecie moi drodzy gdzie we Wrocławiu najtaniej mozna kupic solary hewalex?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 12.08.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 anjamen http://www.budexpo.wroc.pl/systemy_solarne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 12.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Kulko, mam nadzieję, że po montażu drzwi napiszesz jak się budus sprawdził, bo to oni chyba będą Ci montować? Ela Jam mam drzwi zamówione w zeszłym roku w Budusie. Zamówienie i realizacja bezbolesna. Rabacik był, montaż też także nie mam żadnych zastrzeżeń Pani Koala może podzwonić po innych hurtowaniach? Może ktoś ma końcówi ze starej partii na stanie? adam jeśli chodzi o tynki to u nas było skopane.... wszystko Nawet umowa nas nie uchroniła. Firma zapadła się pod ziemię i w sumie nie było sensu walczyć o poprawki w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.08.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 No to u mnie podobnie - zaczynaja w poniedziałek lecz dopiero 20-go. Wszyscy zrobiliśmy sobie urlop. Moi twierdzą, że z ułożeniem dachówki zajmie im to najwyżej 4tygodnie. Cały czas możliwe wydaje mi sie zakończenie budowy domu w roku 2007. A jak u Was? - pytam tych, którzy są na podobnym etapie. nasi też mówią, że cały dach zajmie im ok miesiąca, ale jak będzie.... czas pokaże na razie jakoś szczególnie nam się nie spieszy - chcielibysmy się wprowadzić na wiosnę 2008 - i taki termin wydaje się realny - przynajmniej na razie instalatorów mamy poumawianych, okan już zrobione - czekaja na montaż ale zdaję sobie sprawę z tego, że może być różnie - jak to na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.08.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 anjamen http://www.budexpo.wroc.pl/systemy_solarne.html dzieki Kulko ale tam juz dotarlam, dostalam nawet rabat 15% ale szukam dalej, moi rodzice tam kupili. Przyzwyczailas sie juz do pracy? Daro_K napisał: No to u mnie podobnie - zaczynaja w poniedziałek lecz dopiero 20-go. Wszyscy zrobiliśmy sobie urlop. Moi twierdzą, że z ułożeniem dachówki zajmie im to najwyżej 4tygodnie. Cały czas możliwe wydaje mi sie zakończenie budowy domu w roku 2007. A jak u Was? - pytam tych, którzy są na podobnym etapie. moi tez maja dach robic w miesiac, ale skacza z rodzicow domu na nasz i w zasadzie nie wiem ile im to zajmie, teraz wzieli urlop (podpisalam wniosek na tydzien. nasz dach jest bardzo skomplikowany i ma ponad 330m2, ale wiezba juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 12.08.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Widze, ze duzo z Was jest na etapie dachow . Mozecie powiedziec ile placiliscie za material na wiezbe ? Musze sie juz przymierzac do zakupu ( przynajmniej na garaz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 12.08.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witamy Grupę po długiej nieobecności. Absencja była wynikiem naszych nadbałtyckich wojaży i nawału pracy po powrocie z kanikuły. Ale tłumaczą się ponoć ci, którzy mają ku temu powody Chciałbym podziękować tym wszystkim grupowiczom, którzy pozwolili nam oglądać swoje domostwa i tym samym oszlifować nasze pierwotne koncepcje budowania do jakości może nie diamentowej, ale na pewno nieco mniej chropawej niż pierwotna. Wybraliśmy projekt Lawenda z pracowni Horyzont (http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=139&a=332&sid=5&odbicie=1). Planujemy pewne zmiany, tj. wysunięcie ściany przedniej elewacji w salonie i garazu do przodu o 1m, podniesienie sciany kolankowej o dwa bloczki, wydluzenie krokwi, zeby zachowac "grzybkowy" charakter dachu. Po tych zmianach salon nie jest juz taki maly, a ogolna powierzchnia domu znacznie wzrasta, robi sie ok. 200m2. Duzo, ale zadecydowalismy, ze tak ma byc, kazde pomieszcznie ma juz swoje docelowe przeznacznie itd. Podniesienie kolankowej daje nam jeszcze porzadny pokoj nad garazem, do ktorego mamy osobne wejscie z boku budynku - planujemy tam cos na ksztalt biura, jak juz ktores z nas sformalizuje ktorys z projektow chodzacych nam po głowach. Liczymy sie z tym, ze wprowadzimy sie po wykonczeniu dołu, gdy gora bedzie jeszcze w lekkim proszku, dlatego odpowiada nam kompletnosc parteru - Bartus bedzie mial swoj pokoik, my - sypialnie, a i jeszcze gabinecik sie znajdzie. No, nie mozna miec wszystkiego od razu - szczegolnie bez kredytu Bardzo prosimy o uwagi do tego co planujemy popełnić, wszystkie sa bardzo cenne, najlepsze nagrodzimy przekazaniem architektowi adaptujecemu w postaci instrukcji postepowania z naszym projektem. Gratulacje dla wszystkich wytrwałych budowniczych - z tego co widać po przebrnieciu przez morze zaległych postów - idziecie jak burza. Aż żal, że tak mało wspólnych tematów, my po prostu jeszcze nie budujemy Ale dzisiaj wstępnie rozmawialiśmy z przyszłą ekipą, więc będzie już tylko lepiej pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzikT 12.08.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Czy ktoś z Was moze mi podpowiedzieć co to za rodzaj dachówki na zdjęciu poniżej (jakość zdjecia dramatyczna, bo z telefonu ): http://img54.imageshack.us/img54/6025/111jj0.jpg Dachówka jest całkowicie płaska w każdym rzędzie dachówek. Nie ma zadnych wypustków,etc. Każdy z elementów dachówki jest prostokatny, a jego szerokość około 20-30cm. Pzdr, TS Cześć To moze byc Creaton Domino - ceramiczna, płaska, prostokątna. Podobnie wygląda Tegalit Brassa czyli dachówka betonowa. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzikT 12.08.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 TS147 - na twoim zdjęciu mało widać , ja mam domino Creaton, http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Einzelziegel/DO_Z_nr.jpg podobnie wygląda Tegalit brass http://dachy-pokrycia-dachowe.eu/images/zd/braas/brass_tegalit_kolory.jpg A mój dach wygląda tak : Cześć Za kilka tyggodni będziemy też we Wrocławiu robić dach z Creatona Domino kolor łupek. Mamy troche kłopotów z ekipą i boimy się czy to nie jest za trudne do położenia bo płaskie. Czy znacie może dobrego dekarza Wrocławia? Halszko czy mozesz polecic tego który kładł u Ciebie tą dachówkę? Przy okazaji jaki wybraliście kolor elewacji do tej dachówki? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 13.08.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Mozecie powiedziec ile placiliscie za material na wiezbe ? 750 zł za teoretycznie impregnowane, ale teraz już podobno jest po 850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 13.08.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 U mnie cena więźby impregnowanej również 750zł zamówienie w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.08.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Widze, ze duzo z Was jest na etapie dachow . Mozecie powiedziec ile placiliscie za material na wiezbe ? Musze sie juz przymierzac do zakupu ( przynajmniej na garaz ) 650zł za kubik, ale dekarze przytargali je z Sycowa albo z Ostrzeszowa nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 13.08.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A ma ktoś już drzwi wewnętrzne zamontowane? Zastanawiam się , czy drewniane nam się nie wypaczą z racji duŻej ilości wilgoci w świeżo budowanym domku? Ma ktoś już jakies uwagi, wskazówki? Namiary na firmy robiące dobre drzwi (bez szaleństw oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 13.08.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Wybraliśmy projekt Lawenda z pracowni Horyzont (http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=139&a=332&sid=5&odbicie=1). Gratuluję wybrania projektu - pierwszy etap macie za sobą teraz już z górki :) ładny jest - nie powiem Planujemy pewne zmiany .... porzadny pokoj nad garazem, do ktorego mamy osobne wejscie z boku budynku - planujemy tam cos na ksztalt biura, Pracownia informatyczna nad garażem skąd ja to znam my chyba mamy takie skrzywienie zawodowe że lubimy się zaszywać z komputerem w niedostępnych miejscach :) Bardzo prosimy o uwagi do tego co planujemy popełnić, wszystkie sa bardzo cenne, Prosisz żeby ocenić projekt - NIGDY W ŻYCIU - przecież już wybraliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.08.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Gratuluję wybrania projektu - pierwszy etap macie za sobą teraz już z górki :) ładny jest - nie powiem No! No nam tez sie podoba, ale musze powiedziec z nieklamana duma , ze nie tylko oczami wybieralismy, funkcja tez nam odpowiada, moze nie przed planowanymi zmianami, ale po - tak. Pracownia informatyczna nad garażem skąd ja to znam my chyba mamy takie skrzywienie zawodowe że lubimy się zaszywać z komputerem w niedostępnych miejscach :) Wlasnie ostatnio do Hanulki mówiłem w akcie samokrytycyzmu, że informatycy to taki dziwny i zakręcony ludek, musi, coś w tym jest. Prosisz żeby ocenić projekt - NIGDY W ŻYCIU - przecież już wybraliście :)P Eee.... tylko bez takich bo siem obrazimy Krytykuj, krzycz, zwymyślaj, nie zostaw suchej nitki, lepiej teraz niż jak wpadniecie po wybudowaniu na piwko. O! wtedy to bym się gniewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 13.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 dom ładny ale kosztowny- macie tego świadomośc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.08.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 dom ładny ale kosztowny- macie tego świadomośc? Tak, wiemy o tym. Xena, czy mogłabyś wyliczyć elementy, ktore sa kosztowniejsze niż w innych domkach? Ja to biore troche na czuja, bo taki ładny więc drogi, ale jakbym miał paluchem pokazac, ze o, ten gąsior to jest taki drogi!, to bym nie umiał. Szacujemy że jest droższy ok. 100 tys. od analogicznych o podobnej funkcji (troche gorszej jak dla nas) i podobnej p.u. Inna sprawa, ale troche do kitu ma sie sprawa z okresleniem jakie musimy poniesc koszty - jest wprawdzie kosztorys w xls, ale co z tego jak materialy bedziemy kupowac za kilka miesiecy i ceny beda inne. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 13.08.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 dach - jest bardzo połamanyco do kosztorysu Wam nie pomogę. Ale jakoś tak 500000 z wykończeniem? (rzucam na pałe, nie wiem z czego będziecie budowac i jaki wypas w środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.08.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 dach - jest bardzo połamany co do kosztorysu Wam nie pomogę. Ale jakoś tak 500000 z wykończeniem? (rzucam na pałe, nie wiem z czego będziecie budowac i jaki wypas w środku) Zgadzam sie z Xena ze dach jest skomplikowany, jak na moje oko sam dach ok. 80tys (materialy plus robcizna) mam podobny dach (ale bez lukarn) i koszty mniej wiecej (przy dachowce cementowej braasa) 80. ale nie zamienilabym tego dachu na zaden inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts