Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

tak - też bym wolała dać wszedzie parkiet:) Najlepiej z twardego egzotyka.

Ale niestety wykanczanie domu to sztuka kompromisu. Na dole będzie więc parkiet, a na górze panele.

Tylko gdzieś radzicie je kupic?[/quot

witaj,

Deska barlinecka ==chyba jednak jest bardzo przereklamowana .... cena odjazdowa a jakośc kiepska ---napaliłam się na nią--bo tylko oni mieli taki piekny kolor w orzechu . Jednak paru znajomych sprowadziło mnie na ziemie ... jak pooglądałam jak ona wygląda po kilku latach .

Szwagier w domu ma 3 lata ----wgnioty od krzeseł , rysy na całości ---wygląda gorzej niż moje obecne panele za 12 zł / zakup w markecie 7 lat wstecz /

Ja zdecydowałam się na górze położyć KRONO za 29 zł / m2 --stary klon . / Ten sam szwagier polozył pół roku temu ten panel w salonie fryzjerskim ---i na razie nie widać żeby coś z nimi się działo .... a ruch mają spory więć eksploatacja ich jest ostra ......

W salonie zdecydowałam się QUICK STEEP panel laminowany ciemny dąb -deski stylizowane na strugane ręcznie / troche drogi jak na panel ==ale opinie zadowolonych z jakości znajomych zaważyły /

Pierwszy kupiłam z Castoramie , QIUCK w BEL-POL na Bielanach / bo nie wiedzialam ,że jeden i drugi taniej kupie w KOMFORCIE :(

POZDR

mtw1

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

kulka,

LUSTRA

Ja tez szukam namiarów na wykonawce lustra o duzym rozmiarze ======najlepiej na takiego co je również mi wklei w zostawioną luke w kaflach / podobno jest taki we Wrocławiu :D

MONTAŹ drzwi PORTA

-ja mam ustalony po Tobie == na 27.08 ==daj koniecznie znac czy wszystko poszło sprawnie

pozdrawiam Goska /MTW1

[/i] Jak tam powrót do pracy ? Pewno ciężko o chwile wolnego czasu ? Ale chyba uda nam się przeprowadzić we wrześniu ? Mnie troche blokują sofy /termin realizacji 10-12 tyg ---czyli środek października .... i rolety rzymskie====ale w końcu parapetówę można i bez sof zrobić :D

Moja ściana z cegły rozbiórkowej

http://foto.onet.pl/g12fb,2ppa8kkx0ww9,adfdr,u.html?V=1

potrzebuje chyba jakieś impregnacji , Jakim preparatem najlepiej to zrobić ?

Czy pozostałości poniemieckiej zaprawy uda mi się zachować , czy jednak przed nałożeniem preparatu musze ją usunąć ? Nie chcilabym ...

Liczę na Waszą pomoc i uwagi w tej sprawie

MTW1

Deski Barlineckie dębowe ma kolega i jest ogólnie :evil: , bo się rysują krzesełkiem do komputera z plastikowymi kółkami - nie wiem co to za dąb, ale on mi odradzał.

Czy dobre panaele w 4 klasie ścieralności nie są twardsze i ogólnie wytrzymalsze od parkietu z desek ?

Co do reku to ja będę miał centralę Żubr + GWC rurowy (wybrałem to rozwiązanie po kilku miesiącach zgłębiania tematu, rozmowach z instalatorami, przedstawicielami na targach itp.).

Co ciekawe wielu opowiada takie głupoty, że jeśli faktycznie komuś robią to, co mówią to współczuję (np. na targach jeden proponował mi przepuszczenie powietrza przez Terivę w stropie, żeby zaoszczędzić na rurach spiro :lol: ).

Osobiście wybrałem firmę Wentbud z Wrocławia (faceci naprawdę wiedzą o co chodzi, robią projekt, montują całość i uruchamiają dając gwarancję na działanie, no i cena jest do przyjęcia) - na razie zrobili u mnie GWC rurowy - przyjechali w pięciu punktualnie z własnymi materiałami i narzędziami, i w ciągu 3 godzin było po sprawie - było widać, że wiedzą co robią - resztę zrobią gdy będę miał SSZ.

GWC najlepiej zrobić przed zalaniem chudziaka (lub zostawić 1m2 w miejscu gdzie ma być wlot powietrza do domu - przeważnie nad nim daje się centralę reku - u mnie w rogu garażu), reszta dopiero po oknach jeśli będzie strop Teriva - przekuwanie się przez Terivę jest podobno sensowniejsze niż zostawianie przepustów - chyba, że ktoś planuje strop monolityczny.

Nie będę Was zanudzał innymi szczegółami co do reku - w razie pytań piszcie w tym poście (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61184&start=180) lub porozmawiajcie z Truchanowiczem z Wentbud-u - namiar na www:

http://www.wentbud.pl/kontakt.php

jak ktoś upatrzył sobie lampy polskiej firmy ALFA / http://www.alfasc.com.pl

to mam namiary na sklep patronacki , proponują dużo lepsze ceny niż markety --i wyysłają gratis /czekam na realizacje --mam nadzieje,że dojdą :D

MTW1

Oooooo - ja wybrałam kilka ich lamp. Moge poprosic o namiar na ten sklep patronacki??

Moja ściana z cegły rozbiórkowej

http://foto.onet.pl/g12fb,2ppa8kkx0ww9,adfdr,u.html?V=1

potrzebuje chyba jakieś impregnacji , Jakim preparatem najlepiej to zrobić ?

Czy pozostałości poniemieckiej zaprawy uda mi się zachować , czy jednak przed nałożeniem preparatu musze ją usunąć ? Nie chcilabym ...

Liczę na Waszą pomoc i uwagi w tej sprawie

MTW1

Piekna!

Zaimpregnowac trzeba koniecznie. Mozna kupic np. na Karmelkowej Centrum Klinkieru taki specjalny olej do impregnacji. Co do zaprawy-mysle ze tylko szczotka twardsza zetrzec to co sie sypie. To co twardo trzyma niech zostanie, a na to OILE:)

Zapytam jeszcz mojego znajomego - specja od cegieł:)

Jak tam powrót do pracy ? Pewno ciężko o chwile wolnego czasu ? Ale chyba uda nam się przeprowadzić we wrześniu ? Mnie troche blokują sofy /termin realizacji 10-12 tyg ---czyli środek października .... i rolety rzymskie====ale w końcu parapetówę można i bez sof zrobić :D

Nie jest tak zle:) Hance z babcia dobrze i chyba nawet dobrze jej zrobio, ze do południa jest z kims innym a nie tylk z mama. Wcześniej tylko u mnie na rękach by siedziała:)

mtw1

Jakbym moją ścianę widziała :lol: Znajomy dekorator wnętrz twierdzi, że do takiej cegły tylko pokost lniany. Bez czyszczenia. Resztki zaprawy mają nabrać "głębi"- ten znajomy bardzo przejmuje się swoim zawodem :lol: Tylko, że podobno parę dni śmierdzi. Ja potraktuję moją ścianę tym pokostem zaraz po tynkach we wrześniu. Do wiosny zdąży wywietrzeć :lol:

blache z tytan cynku na karmelkowej obok komwentu

adam_12 no spoko, tylko mam mały palnik i mała butlę - jutro pożyczę profesional sprzęt...

a czy warto? zależy na co chcesz ja kłaść

Ja mam pod wylewką a teraz kładę na taras i ganek - na to beton i płytki/drzewo i mam nadzieję, że słowo taras kojarzyc mi sie będzie tylko z wypoczynkiem.

Jasne - mogę poinstruoować tylko, ze ja specem nie jestem :> - mi pokazywał gośc od robienia dachów - jak to przygrzewac palnikiem...w sumie proste tylko wymaga czasu i babraninki.....