Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

super!

Dziekuję wam za pomoc,

włąsnie skontaktowałam się z ludzmi, namiary dostałam od mtw1

Czekam na korektę wyceny, bo tak jak piszecie chcę na podmurówce.

Czekam też na wycenę frontu z zaznaczeniem wjazdu 4m furtka 1,5 czy tak jest ok?

A z czego będzie front? Myślę, że te 4 m. musza być, furtka - no 1,5 najwygodniejsza, by wjechać jakimś wózeczkiem z doczepionymi balonikami czy pierdółkami nie musisz się przeciskać.

---u mnie też tyle ............... jest ok

MTW1

super!

Dziekuję wam za pomoc,

włąsnie skontaktowałam się z ludzmi, namiary dostałam od mtw1

Czekam na korektę wyceny, bo tak jak piszecie chcę na podmurówce.

Czekam też na wycenę frontu z zaznaczeniem wjazdu 4m furtka 1,5 czy tak jest ok?

A z czego będzie front? Myślę, że te 4 m. musza być, furtka - no 1,5 najwygodniejsza, by wjechać jakimś wózeczkiem z doczepionymi balonikami czy pierdółkami nie musisz się przeciskać.

a u mnie cała szerokość wjazdu to 5m niestety :-?

baloniki będą pękać:o

i jaką bramę tu wymysleć, bo wjazd wąski prosto na drogę gminną

Wiadomość do grupy chcącej kupić folię dachową - bardzo dobrą ofertę dostałem w Allegro i tam chyba kupimy - w Akcelu nie chcą mieć problemów z wiadomą hurtownią, i nie dadzą lepszej ceny, a poza tym trzebaby tam jeździć a ci z Allegro przyślą gratis każdemu tyle ile trzeba (co najmniej 3 rolki).

Jeśli ktoś poza tymi, którzy już się zadeklarowali chce się dołączyć do zakupu to niech szybko pisze na priv, bo sprawa będzie załatwiona w kilka dni.

Więcej info na priv.

Co do grupy drzwiowej to czekamy na info od Kulki - supernegocjatorki :D

Daro_K - ja po dłuuuugich poszukiwaniach, rozmowach i spotkaniach wybrałem właśnie Żubra z Went-bud + GWC rurowy o czym napisałem w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61184&start=240

Polecam wszystkim, którzy zastanawiają się czy warto zakładać rekuperator i jaki.

Proponuję porozmawiać o tym z fachowcem - nawet jeśli nie będzie miał czasu się tym zająć to ma spore doświadczenie i powie co i jak.

Namiar:

Kazimierz Truchanowicz

tel. fax 071 796 40 81

tel. kom. 501 43 72 68

Mi osobiście sporo wyjaśnił w temacie wentylacji i odpowiedział na kilka trudniejszych pytań, więc polecam

No niewiem, jak z tą fachowością pana Kazimierza z WENT-BUDU, skoro na swoich stronach: http://www.wentbud.pl/centrale_wentylacyjne.html opisując oferowane przez siebie centralki Żubr podaje charakterystyki samych wentylatorów, a nie całej centrali :wink:

Nie mówiąc o energochłonności - centralka 320m3/h ma pobierać 52W - NASA przy tym perpetum mobile wysiada :roll:

pzdr

Pitt

Grzałki tam nie ma, bo nie jest potrzebna jak w innych rekuperatorach - ten w zimie nie zamarza - dlaczego - nie wiem - sprzedawca pisze o zjawisku pary przechłodzonej, a konstruktor na targach tak mi wytłumaczył, że nic z tego nie zapamiętałem.

Co do wentylatorów to 52W pobierają na nominalnym biegu, na którym centrala pracuje najczęściej, ale jeśli np. przypali się coś w kuchni ustawiasz wentylatory na maksa i wtedy pobierają 144W.

Co do grupy drzwiowej to czekamy na info od Kulki - supernegocjatorki :D

A więc:)))

"Nasz" Pan jest do konca tygodnia na urlopie. Najprawdopodobniej przejdzie plan z "drugą grupą na wynegocjowane warunki rabatowe", ale w poniedziałek uściślimy dokładnie szczególy i dam Wam znać.

Tymczasem dajcie info ile Was jest chętnychy i na ile mniej więcej będzie to zamówienie.

(nasze bylo na 130 tys, a mialo być na ok 50 tys zeby miec ten rabat 24%).

Grzałki tam nie ma, bo nie jest potrzebna jak w innych rekuperatorach - ten w zimie nie zamarza - dlaczego - nie wiem - sprzedawca pisze o zjawisku pary przechłodzonej, a konstruktor na targach tak mi wytłumaczył, że nic z tego nie zapamiętałem.

Co do wentylatorów to 52W pobierają na nominalnym biegu, na którym centrala pracuje najczęściej, ale jeśli np. przypali się coś w kuchni ustawiasz wentylatory na maksa i wtedy pobierają 144W.

Pitt -dobór wentylatorów to kluczowa sprawa. Te proponowane przez WentBud to niemiecka I liga - dość drogie. I chyba przy tych montowanych w Mistralu (130W) to mają prawo być lepsze;]

Czekam na wycenę - mam nadzieję, że się nie zgarbię.

Co do przypalenia w kuchni - będę wywalał te oślizgłe powietrze z tłuszczem osobnym kanałem nad dach - zrobi mi to też WnetBud (przynajmniej chce);) Okap zostanie pozbawiony wentylatora, przez co będzie cichszy, silnik będzie gdzieś na trasie do dachu, w miejscu najmniej ważnym jeśli chodzi o szum.

witam wszystkich ponownie,

jestem chętny do spółdzielni na drzwi wejściowe,

ostatnio powaliła mnie jakaś wycena typu ponad 7 tys zł za drzwi...

bez rabatu nie rozbieriosz

Jolu z Melissy, jestem prawie tez zdecydowany na okna z Polokna,

waham się tylko bo mam tez dobra wycenę od firmy z Długołęki-Vetro

a osobom narzekajacym na piec z podajnikiem proponuje pompę ciepła,

naprawde warto zainwestować

bzyk

Wiatam Was, kochana grupo.

Wracam po cudnym urlopie

Po first - witam wszystkich nowoprzybyłych :) :) kine, skynyrd78, Tylko bez nazwisk., MadzikT, Roboo, Elizkę, Monhub, zoorro1, Darek i Agata

oraz ElaMa, która pisze, że jest cichą wielbicielką grupy, dość nieśmiałą na forum. - Śmiało Elu, śmiało. :wink: :D

Jeśli kogoś przeoczyłam to też witam. :wink: :wink:

Dziękuję za sympatyczne powitanie :D

Noooooo, nadrabia zaległości koleżanka :wink:

Co do bezpieczeństwa - wystarczy nie podawać lokalizacji domu i tyle. No chyba, że skojarzy miejsce ze zdjęciami przez przypadek - szansa taka sama jak to, że przejerzdżając obok budowy wpadną do nas. Tak więc bez ochrony zawsze się może zdażyć włamanie nawet bez dziennika i zdjęć, bo złodzieje mieszkają również tam gdzie się budujemy :lol:

Daro_K miejscowość ( Darosławice :wink:) a właściwie działki na której z jednej się budujesz zawsze były bliskie memu sercu :D :lol: są rewelacyjne-przepiękne krajobrazowo normalnie miodzio. Gratuluję wyboru :D