Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

dokladnie ten sam ---porta nowa 5.5 ==kolor orzech 3 , w lazience też z 1

szybką ==

:lol:

Te nasze to orzech 4, balam się ze będą za ciemne ale się idealnie wpasowały w kolor okien:)

już kolejna rzecz wspólna ====kamien na kominek , podobny tynk mozaikowy / to zwaliłam od Ciebie ===i całe szczęście bo miał być klinkier /=== :D

A ja zwaliam od Ciebie Pana od kominkow i DGP

Witam Wszystkich forumowiczów,

szczególnie tych, którzy są często dostępni i korzystam z ich postów.

Dziś mam szczególnie dzień zakręcony, bo chcę złozyć zapytania na okna

potrzebuje na końcówkę września,

prosze podajcie ze 3-4 firmy,gdzie mogę liczyc na wycene w miare przyzwoita i przyzwoite okna:

szukam PCV-5 komór kolorowych

bardzo dziękuję

Bzyk

Ja polecam Krysiaka z Balonowej - mają okna Avante.

Popieram! Też mam od Krysiaka. Obsługa super, okna sprawują się fantastycznie, zamawiane rok temu - cena nie powalała jak gdzie indziej. Paru budujących znajomych też u niego kupiło - jak na razie każdy zadwolony!

Gość Konto_usunięte*

Hej czy moglibyście w moich komentarzach odpowiedziec mi czy to dużo za stal ??

Ceny netto :

o6 266 kg * 2,46 zł

o8 88 kg 2,38 zł

o12 1184,6 kg 2,21 zł

o16 85,3 kg *2,38 zł

Do tego dojdzie jakieś 400 zł najmniej za transport.

Siatka zbrojeniowa na posadzkę o wymiarze 1m*2m 8 zł za szt netto.

Droga Grupo,

Najsampierw pochwalimy sie, bo na biurku lezy juz projekt lustrzanej Lawendy.

I teraz:

Wprowadzamy nieco zmian w projekcie. Tymczasem wiekszosc z nich pomine milczeniem. Jednakowoz zaniepokoil mnie fakt, ze chcemy usunac 1 lukarne (z lazienki, w jej miejsce okno polaciowe) oraz dodac w roznych pomieszczeniach na calym poddaszu 5 okien połaciowych. Bylem w takim domku, mial juz polozony dach i w tych pomieszczeniach bylo po prostu ciemnawo. Fakt, ze nie bylo jeszcze scian, ktore - jesli beda jasne - rozjasnia pokoje. Fakt rowniez, ze nie bylo jasnych sufitow tylko ciemna folia (dach nie byl skonczony).

Zastanawiam sie wiec czy nie padlismy ofiara mojego wrazenia i czy te dodatkowe okna to nie jakies szalenstwo. Ja wiem, ze to trzeba zobaczyc, ale moze ktos pokusi sie o rozwazania natury ogolnej nt. dodawania okien do projektu? :p

O, my też dodaliśmy okna połaciowe do projektu, konkretnie dwa do 4 istniejących, w sumie sześć. Ile jest obecnie? Dwa! :D Tak naprawdę mogłyby być 3 ale jeden pokój to w całości garderoba zagospodarowana właśnie pod skosami i okno dachowe by tylko przeszkadzało (to w ścianie wystarczy). W sypialni zrezygnowałam natychmiast jak się naczytałam że deszcz po nich bębni strasznie, bez żadnej szkody - pokój jest świetnie oświetlony od balkonu (strona południowa). Okna dachowe to dość spory koszt (zwłaszcza jak się chce mieć zabezpieczone przed włamaniem), słaby punkt dachu (możliwość spartolenia roboty, włamania, straty ciepła). Zdecydowanie natomiast polecam w łazience i pokojach od strony północnej.

Droga Grupo,

Najsampierw pochwalimy sie, bo na biurku lezy juz projekt lustrzanej Lawendy.

I teraz:

Wprowadzamy nieco zmian w projekcie. Tymczasem wiekszosc z nich pomine milczeniem. Jednakowoz zaniepokoil mnie fakt, ze chcemy usunac 1 lukarne (z lazienki, w jej miejsce okno polaciowe) oraz dodac w roznych pomieszczeniach na calym poddaszu 5 okien połaciowych. Bylem w takim domku, mial juz polozony dach i w tych pomieszczeniach bylo po prostu ciemnawo. Fakt, ze nie bylo jeszcze scian, ktore - jesli beda jasne - rozjasnia pokoje. Fakt rowniez, ze nie bylo jasnych sufitow tylko ciemna folia (dach nie byl skonczony).

Zastanawiam sie wiec czy nie padlismy ofiara mojego wrazenia i czy te dodatkowe okna to nie jakies szalenstwo. Ja wiem, ze to trzeba zobaczyc, ale moze ktos pokusi sie o rozwazania natury ogolnej nt. dodawania okien do projektu? :p

okna dachowe to przede wszystkim problem nagrzewania poddasza. unikaj dodawania okien od strony zachodniej i poludniowej, a jesli juz tam je masz koniecznie rolety zewnetrzne lub markizy zewnetrzne, chyba, ze planujesz w tych pomieszczeniech saune :)

u mnie po adaptacji okazalo sie ze mam 16 okien dachowych (78x140), ze wzgledu na koszty zamienilam 2 podwojne okna na 1 wieksze (134x140) i zostalo 7 okien 134x140 i 2 okna 78x140.

Kuleczko, ale drzwi zewnętrzne o ile pamiętam masz z Cala, więc chyba całe drewniane. O ile się orientuję, nie robią innych. :wink:

Zgadza się:) I jestem bardzo z nich zadowolona i gdybym miała wiecej kasy to wewnetrzne WSZYSTKIE bylyby CALa drewniane:)

Ale nie robione u stolarza, tylko właśnie np z CAL.

Z umową na pismie, pisemną gwarancją, odpowiednim przygotowaniem drewna w fabryce itd itp.:)

I żeby była jasnność - nie pisze tu o wyższości swiat bozego narodzenia nad wielkanocą.

Tylko odpowiedziałam na pytanie na temat powodów dla których wybralismy takie drzwi, a nie robione przez stolarza (w rozumieniu moim: przez osobe która robi różne rzeczy z drewna).

I ja właśnie z takich powodów, aczkolwiek ktos inny moze miec zupełnie inne doswiadczenia i punkt widzenia:)

Najwazniejsze zeby byc zadowolonym ze swojego wyboru:)

Daj znać po pierwszej zimie

ja bardzo chciałam CAL ale nie starczyło kasy więc jest PORTA

choć różnica była ok 1000 PLN, może trochę więcej

Problem jest z tym że drewno sosnowe niestety, jakie by nie było, nieco pęcznieje w zimie i trudno domknąć w zimie, trzeba regulować. Nie wiem czy CAL też, ale PORTA tak ma. Następne drzwi będą dębowe.

Nigdy w życiu nie polecam żadnych takich robonych przez rzemioszkę - żadnych takich okien czy drzwi, to muszą być produkty w seryjnej fabrycznej produkcji, przy zachowaniu rygorów jakości, norm, standardów, jakich stolarz nigdy nie dochowa bo po prostu nie ma takich możliwości. Jakość fabryczną może zapewnić tylko fabryka, uznana i najlepiej posiadająca jakiś certyfikat jakości (to jednak wymusza jakieś normy). Stolarz może co najwyżej zrobić szafkę albo schody a i to z fabrycznie wyprodukowanych "gotowców".

fasola 25 , parkte ,halszka , kulka

W sprawie AGD polecam sklepy internetowe ja zamówiła wszystko w http://www.megamedia.pl są z Wrocławia więc koszty transporu są bardzo małe przy zamówieniu kompleksowych oferują ładny rabat . Ja zdecydowałam się na ELECTROLUX ( piekarnik , płyta , lodówka , pralka , zmywarka ) i okap TEKA .

Wszystko dojedzie pod koniec września cena o.k. - 10700 .Halszka TEKA ma swoją strone internetowa , może tam znajdziesz swój okap . Mnie przekonały trzy argumenty : dobra cena , staranne wykonanie i niski poziom hałasu .

Między Megamedia a Mixmedia - gdzie zamówiliśmy, różnica wyniosła około 1000 zł na niekorzyść Megamedia. Na nic zdał się argument, że jestem z Wrocławia. Nie chcieli zarobić, nie zarobią.

Żeby jednak za bardzo nie słodzić Mixmedia, póki co mają dla nas tylko dwie rzeczy, a handlowiec, z którym dziś rozmawiałem, nie był w stanie odpowiedzieć kiedy przyjedzie reszta. Używał stwierdzeń typu "nie wiem, nie mam pojęcia". Ekspert, nie? ;-)

Wszystko mam z maximedia, megamedia też mi wyszła drożej,

jestem bardzo zadowolona, dostawa była zawsze bardzo szybka (2 dni), ponieważ byliśmy na finiszu budowy i kompletnie (naprawdę kompletnie) spłukani, musieliśmy niestety sie zadłużyć żeby sfinansować pralkę (trudno bez pralki przy dwójce dzieci), wzięliśmy raty. W dwa dni kredyt, praleczka w chyba 4-5 dzień po telefonie (z ratami!) w domu, super. Nawet jeśli handlowiec to nie ekspert, warto brać w maximedia, bo są OK.

widZe, że w zdecydowanej większości decydujecie sie na szamba. Czemu skoro oczyszczałki sa w dosc podobnych cenach?

Nie są

Szambo to wydatek 2100 - 2600 PLN, a oczyszczałka za 3 tys nie jest wiele warta. Sąsiad ma taką za 4 tys i nikomu takiego czegoś nie zyczę. Drugi ma za 10 tys i ta jest OK.

Ja miałam szambo a teraz kanalizę (za ponad 5 tys ...) i kanaliza jest naprawdę fajna ...

widZe, że w zdecydowanej większości decydujecie sie na szamba. Czemu skoro oczyszczałki sa w dosc podobnych cenach?

Witaj ja bardzo chcialam mieć oczyszczalnie neistety wody gruntowe nie do konca na to pozwalają... :-( mam ok 80-90 cm a po zeszlorocznej zimie tzn 2006 mialam 40 cm... i jak mi powiedzieli jaka mam gorke wykopac... to bym musiala zasypac sobie całą działkę .. szkoda bo znajomi maja i sobie bardzo chwalą...

Ja po kilku miesiącach używania szamba doszłam do wniosku, że to był straszny błąd. Teraz ciągle myślę o przebudowie na oczyszczalnie - powody są dwa:

1. trzeba miec zrobioną drogę i to dobrze żeby firma mogła przyjechac i je wypróżnic - ja w zimie i na wiosnę z łatwością mogłam dojechac do posesji, ale szambo nie, bo mają tylu klientów że im nie zależy na nowych

2. koszty - wywóz szamba to koszt 100 zł co 3 - 4 tygodnie przy dwóch osobach, im więcej ludzi tym drożej, co daje koszt minimum 1200 zł rocznie więc warto zastanowic się na oczyszczalnią.

Pozdrawiam

Magda

Nie są

Szambo to wydatek 2100 - 2600 PLN, a oczyszczałka za 3 tys nie jest wiele warta. Sąsiad ma taką za 4 tys i nikomu takiego czegoś nie zyczę. Drugi ma za 10 tys i ta jest OK.

Ja miałam szambo a teraz kanalizę (za ponad 5 tys ...) i kanaliza jest naprawdę fajna ...

Bk pewnie ta za 4000 to jakas zrzucałka do gruntu, ale ciekawi mnie ta za 10. - co to jest....

Nie są

Bk pewnie ta za 4000 to jakas zrzucałka do gruntu, ale ciekawi mnie ta za 10. - co to jest....

To jest takie coś co jest w trzech komorach, ścieki się czyszczą, i bez rozsączania, oddawane są na końcu tej machiny w postaci wody czystej w ok. 90%. Jest OK, ale szczerze mówiąc nie wierzę w detergenty oczyszczone w tych 3 komorach ...

Z tego co wiem to gminy pozyskały środki unijne na kanalizę więc to chyba kwestia najbliższych lat?

Tak przynajmniej jest w gminie czernica.

Mam szambo, ale ze wszystkim kosztowało w tamtym roku 5 tys. zł (wielkość 6,7m3). Problemy takie jak magdusia113: kosztowna wywózka i to czasem 2 razy w miesiącu, trzeba pilnować, droga prywatna i szambiarz już nosem kręci jak trochę popada, że nie wjedzie, chociaż utwardzona. Na oczyszczalnię się nie zdecydowałam, bo sąsiad obok klnie na czym stoi, mówi, że trzeba uważać co się do zlewu w kuchni wrzuca bo np. od fusów herbacianych się zatyka :o Jak będzie u nas kanaliza to też się zamierza przyłączyć. Właśnie zakładanie kanalizy do roku 2009 przeważyło o tymczasowej męczarni z szambem, no i cena, wtedy POŚ kosztowało dużo więcej ok 7.000. Ale jak dożywotnio miałoby być szambo, to nie wiem czy nie lepsza oczyszczalnia, ale chyba rzeczywiście jakaś 'wypasiona', żeby nie było kłopotu.

Wszystko mam z maximedia, megamedia też mi wyszła drożej,

jestem bardzo zadowolona, dostawa była zawsze bardzo szybka (2 dni), ponieważ byliśmy na finiszu budowy i kompletnie (naprawdę kompletnie) spłukani, musieliśmy niestety sie zadłużyć żeby sfinansować pralkę (trudno bez pralki przy dwójce dzieci), wzięliśmy raty. W dwa dni kredyt, praleczka w chyba 4-5 dzień po telefonie (z ratami!) w domu, super. Nawet jeśli handlowiec to nie ekspert, warto brać w maximedia, bo są OK.

Ale ja pisałem o Mixmedia :)

W Maximedia kupowaliśmy 4 lata temu i potwierdzam Twoje słowa. Wszystko było jak należy.