kulka i.w. 26.08.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Daj znać po pierwszej zimie ja bardzo chciałam CAL ale nie starczyło kasy więc jest PORTA choć różnica była ok 1000 PLN, może trochę więcej[ Dam na pewno. Z tym że u nas przed wejściem jest duuży ganek z porządnym zadaszeniem. Nawet jak zacina ostro z boku deszcz to sobie mozna przed wejściem siedziec i byc suchym, więc kontaktu bezpośredniego z wilgocią mieć te drzwi nie bedą, ale wiadomo - dąb jest lepszy - to nie podlega dyskysji. Ale też i odpowiednio droższy:) Nigdy w życiu nie polecam żadnych takich robonych przez rzemioszkę - żadnych takich okien czy drzwi, to muszą być produkty w seryjnej fabrycznej produkcji, przy zachowaniu rygorów jakości, norm, standardów, jakich stolarz nigdy nie dochowa bo po prostu nie ma takich możliwości. Jakość fabryczną może zapewnić tylko fabryka, uznana i najlepiej posiadająca jakiś certyfikat jakości (to jednak wymusza jakieś normy). Stolarz może co najwyżej zrobić szafkę albo schody a i to z fabrycznie wyprodukowanych "gotowców". No własnie i o to mi tez chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 26.08.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Kulko ,czy pamiętasz jakim preparatem gruntowli u Was tynkarze ściany przed rozpoczęciem tynkowania ? Podobno silka ma jakieś szczególne wymagania. Nie gruntowali. Wiem, ze chodzą po forum opinie, że slikaty trzeba gruntować pod tynk, ale z wieloma znającymi temat rozmawiałam i nie potwierdzają tej opinii. A jak reszta silikatowców robila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 26.08.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 U nas byly ściany gruntowane, to zdaje się konieczne Ściany z silikatów polskich - teodory kulka i.w. - co do drzwi, u nas też jest zadaszenie, woda bezpośrendio nie oddziałuje na drzwi a jednak się odkształcają. Łapią wiloć z powietrza. Jest to trochę uciążliwe - być może jest to kwestia jakości wykonania, a może drewna sosnowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander Bogucki 27.08.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam Wlasnie przymierzam sie do ocielania dachu i zabudowy poddasza.I nie bardzo wiem ile to moze kosztowac Ile placicliscie za robocizne za ulozenie welny i polozenie regipsow na gotowo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 27.08.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 kulka i.w. - co do drzwi, u nas też jest zadaszenie, woda bezpośrendio nie oddziałuje na drzwi a jednak się odkształcają. Łapią wiloć z powietrza. Jest to trochę uciążliwe - być może jest to kwestia jakości wykonania, a może drewna sosnowego. No zobaczymy po zimie czy to kwestia Porty, czy rodzaju drewna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 27.08.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam Wlasnie przymierzam sie do ocielania dachu i zabudowy poddasza. I nie bardzo wiem ile to moze kosztowac Ile placicliscie za robocizne za ulozenie welny i polozenie regipsow na gotowo Pozdrawiam 40 zł/m2 - ale to już zapewnie raczej nieaktulana cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 27.08.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 BK ubawiłam się od rana jak przeczytałam Twój post o oczyszczalniach za 3 tyś Najlepiej wydawać opinię o tym czego się nie użytkowało a jedynie słyszało, że ktoś co ma Nie potwierdzam Twoich słów. Mam oczyszczalnię za 3,5 tyś. Sprawuje się rewelacyjnie! Ma zbiornik gnilny dwukomorowy i dreny 2 x 15 metrów. Podobne rozwiązania mają sąsiedzi. Wszystkim oczyszczalnie działają bez zarzutu nawet tym, którzy korzystają z nich już kilka lat. Trzeba przestrzegać ściśle zaleceń producenta i nie oszukiwać się, że będzie dobrze działać przy wysokich wodach gruntowy. U nas jest woda dopiero na głębokości 2,6 metra. Korzyści z posiadania oczyszczalnie są oczywiste więc nie będę ich przytaczać. SUSPERSEN w terminie 1-15 jedziemy na wakacje. Może uda się w tym tygodniu dokonać pomiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 27.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 może oczyszczałka oczyszczałce nierówna. ja mam wody niestety płytko i gline na 80cm, tak więc zwykły drenaż raczej i mnie odpada - dlatego pytam o te inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.08.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Kulko ,czy pamiętasz jakim preparatem gruntowli u Was tynkarze ściany przed rozpoczęciem tynkowania ? Podobno silka ma jakieś szczególne wymagania. Nie gruntowali. Wiem, ze chodzą po forum opinie, że slikaty trzeba gruntować pod tynk, ale z wieloma znającymi temat rozmawiałam i nie potwierdzają tej opinii. A jak reszta silikatowców robila? U nas gruntowali i mówili, że koniecznie tak trzeba robić - zwiększa się przyczepność tynku do ścian i nie ma potem strachu, że zrobi się miejscowa pustka pomiędzy. Dodam, że miałam liczony za m2 tynku z materiałem i robocizną, więc gdyby nie trzeba było to by nie wchodzili w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 27.08.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 kochami poradźcie bo muszę zamawiać w ciągu 2 dni, czy rabat 25% na okna dachowe Fakro to normalna propozycja czy rozbój w biały dzień? bzyk Na stan mojej wiedzy to bardzo dobra oferta jeśli kallulacja jest taka : - cena netto z katalogu - 25% + koszt montaż + 7% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 27.08.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Kulko ,czy pamiętasz jakim preparatem gruntowli u Was tynkarze ściany przed rozpoczęciem tynkowania ? Podobno silka ma jakieś szczególne wymagania. Nie gruntowali. Wiem, ze chodzą po forum opinie, że slikaty trzeba gruntować pod tynk, ale z wieloma znającymi temat rozmawiałam i nie potwierdzają tej opinii. A jak reszta silikatowców robila? U nas gruntowali i mówili, że koniecznie tak trzeba robić - zwiększa się przyczepność tynku do ścian i nie ma potem strachu, że zrobi się miejscowa pustka pomiędzy. Dodam, że miałam liczony za m2 tynku z materiałem i robocizną, więc gdyby nie trzeba było to by nie wchodzili w koszty. Aż zadzwoniłam do naszych tynkarzy. No i poprawka - GRUNTOWALI u nas ściany pod tynk. Grunt nazywa się Eco Gips. Sorki lawka za błędną pierwszą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.08.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witaj ulubiona Grupo! Dlaczego nikt nie kusi się na drzwi robione przez stolarza? Widziałam całą chałupę z takimi drzwiami.wyglądają porządnie.Ceny są o niebo lepszeniż w Budusie.Drzwi całe z sosny,całe nie tylko oklejone kilkoma milimetrami drewna , ościeżnica drwniana na grubość muru,z montażem z szybą 950 zł bez szyby 850.Pomalowane i wzór do wyboru.Terminy realizacji też podobne.Zastanawiam się więc nad Budusem. Doradź coś kochana grupo bo idzie zwariować! A ja się na drewniane od stolarza nie zdecydowałam bo: - musialabym mieć je od naparwdę zaufanego, sprawdzonego stolarza - musialabym miec gwarancję, że drewno jest porządnie wysezonowane, długo suszone i po zamontowaniu skrzydło nie będzie sobie dosychać i sie wypaczać. Widziałam już takie niedosuszone drzwi:( A teraz gdy nawet więźba jedzie prawie że prosto z lasu na budowę obawiałam się, że stolarze także odczuwają boom budowlany-więc i u nich coraz trudniej o porządnie wysuszony materiał. A drzwi muszą byc jak spod igły-przylegać, domykać się itd. Ale jedno jest pewne - co drewno to drewno. (chociaż moje z kilkoma mm czegoś co udaje drewno są piękne i bardzo cieszę się z wyboru Dokladnie, a w dodatku sosna to miękkie drewno, więc beznadziejne na robienie czegokolwiek. Jak juz robienie drzwi to z jakiegoś dębu czy egoztyka- a to cenę ma już niezłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.08.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Kulko ,czy pamiętasz jakim preparatem gruntowli u Was tynkarze ściany przed rozpoczęciem tynkowania ? Podobno silka ma jakieś szczególne wymagania. Nie gruntowali. Wiem, ze chodzą po forum opinie, że slikaty trzeba gruntować pod tynk, ale z wieloma znającymi temat rozmawiałam i nie potwierdzają tej opinii. A jak reszta silikatowców robila? U nas gruntowali i mówili, że koniecznie tak trzeba robić - zwiększa się przyczepność tynku do ścian i nie ma potem strachu, że zrobi się miejscowa pustka pomiędzy. Dodam, że miałam liczony za m2 tynku z materiałem i robocizną, więc gdyby nie trzeba było to by nie wchodzili w koszty. my mamy ściany z BK i też gruntowali,wydaje mi sie że każdy materiał trzeba zagruntować. Jak tynkowali schody betonowe i podciągi to wręcz wymieszali grunt z piachem żeby powierzchnia zrobiła się bardziej chropowata i tynk dobrze się trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 27.08.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ja mam sciany z bk i ph. bk gruntowali,ph nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 niom, ale ph wygląda tak: http://www.wienerberger.pl/images/db/medialist/1077526676962.jpg więc pewnie same rowki dostatecznie trzymają tynk i nie ma groźby że od równej ściany odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 27.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 pewnie tak.Ph tez tak nie "pije" - beton komórkowy to dosłownie wessał tynk....Za to teraz gruntuję ściany przed malowaniem - czyli gruntuje tynk gipsowy - ten to siorbie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 27.08.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Małe sprostowanko mamy zbiornik gnilny trzykomorowy. Betty&Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawka 27.08.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Kulko ,czy pamiętasz jakim preparatem gruntowli u Was tynkarze ściany przed rozpoczęciem tynkowania ? Podobno silka ma jakieś szczególne wymagania. Nie gruntowali. Wiem, ze chodzą po forum opinie, że slikaty trzeba gruntować pod tynk, ale z wieloma znającymi temat rozmawiałam i nie potwierdzają tej opinii. A jak reszta silikatowców robila? U nas gruntowali i mówili, że koniecznie tak trzeba robić - zwiększa się przyczepność tynku do ścian i nie ma potem strachu, że zrobi się miejscowa pustka pomiędzy. Dodam, że miałam liczony za m2 tynku z materiałem i robocizną, więc gdyby nie trzeba było to by nie wchodzili w koszty. Aż zadzwoniłam do naszych tynkarzy. No i poprawka - GRUNTOWALI u nas ściany pod tynk. Grunt nazywa się Eco Gips. Sorki lawka za błędną pierwszą informację. KULKO dziękuję Pozostałym również Tynkarze dzisiaj przystąpili do pracy.Narazie zabezpieczają okna i wszystko inne co by mogli "niechcąco zatynkować" .Jutro będą gruntować. Zdecydowaliśmy się na tynki cementowo -wapienne. Przewidywany przez nich czas pracy to ok 3 tygodni. Zobaczymy jak będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawka 27.08.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 kochami poradźcie bo muszę zamawiać w ciągu 2 dni, czy rabat 25% na okna dachowe Fakro to normalna propozycja czy rozbój w biały dzień? bzyk Na stan mojej wiedzy to bardzo dobra oferta jeśli kallulacja jest taka : - cena netto z katalogu - 25% + koszt montaż + 7% VAT. Ja dostałam 18 i wydawało mi się ok .Ale to dane z początku lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.08.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Aktualizuję listę chętnych na drzwi (tudziez ościeżnice): - SUSPENSER - Xena z Xsary - Zoorro 1 - Flowera - Michasiek - Angelika - Bzyk - agniecha1 - Betty&M - Daro_K (?) Może bysmy przyjęli termin zamówień na 36 tydzień roku, czyli początek września. Myślę, że do tego czasu każdy będzie mógł miec dokonane pomiary, wybrac sobie w Budusie konkretne modele drzwi, ościeznic, klamek. No i musimy poczekać co nasz kochana kulka i.w. ustali z Panem po jego powrocie z urlopu? I wówczas zaczynamy zamawianie. Co Wy na to? Cześć!! Znów Was na chwile zostawiłem, (byłem na Warmii 4 dni) a Wy bezlitośnie piszecie i piszecie. Przebrnąć przez te Wasze literki po krótkiej nieobecności to istna syzyfowa praca dla mnie i nakład sporego czasu. Wymyśliłem sposób; czytam te posty, których autorami są ludzie z wiedzą i idzie mi znacznie szybciej. A teraz do rzeczy: 1. U mnie więźba się kończy. 2. Drzwi nie wybrane, ale może mam na to jeszcze czas, skoro nie ma kłopotu z ich dostawami? Z wielką przyjemnością zamówię je z Anjamen 3. Zrobiłem specyfikację do ocieplenia i wieczorem będę gotowy do zamawiania. Więc grupo oceplająca na jakim etapie jesteśmy? 4. Robociznę za wylewki wyceniono na: - wylewka i ułożenie styropianu = 17zł/m2 - zbrojenie z betonowaniem = 68zł/m3 (u mnie pójdzie 23m3) Proszę o podanie swoich wyników negocjacji dla porównania. 5. No i na koniec; ciągle myślę, na jakim etapie wstawić moje okna. Dostrawaca okien chce bym to zrobił po pracach mokrych, ale innie sugerują że przed tynkowaniem. Sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts