Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ja zapłaciłam 1500zł za Berkera z 13% rabatem, miałam w sumie ponad 200 punktów elektrycznych, ale część to kinkiety itp. bez gniazdek (tych ok. 120 było coś mi się wydaje).

Secam za punkt instalatorzy róznie liczą, ale ogólnie to ok. 40 zł za jeden niestety teraz to chyba cena standardowa. Przy czym ja w ramach punktu mam wszystkie odbiory, dokumentację, oraz instalację gniazdek i urzadzeń np. kinkietów :-), jedynie bez lamp, tam końcówki to kostka.

Czasem liczą za punkt a potem jeszcze za montaż gniazdka.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Dabell

No własnie - czyli co uważa się za punkt

puszka gotowa do montażu gniazdka - to punkt ??

wyprowadzenie światła na suficie to punkt ?? ale czy z wyłacznikiem czy wyłacznik to juz kolejny punkt ?? czy np wyłacznik schodowy (jeden na dole drugi na górze to już 2 punkty czy jeden) :roll:

Takie pytania mogę mnożyć bez końca :)

A to tak dla rozrywki :

Achmed - Martwy terrorysta

ja mialam 120 punktow i zaplacilam 1900zł.

O i tu utwierdzasz mnie że pojęcie punkt jest jednak niewymierne :)

Jak ja zacząłem liczyć u siebie "punkty to w połowie parteru wyszło mi 175 ..... i przestałem liczyć :) chyba cosik źle liczyłem te punkty ........

A kiedy miałaś robioną instalację bo wszyscy mówią że niby za punkt to teraz ze 40 zeta trzeba dać :wink: A u Ciebie wyszło 15,83 zł :o bardzo mi się podoba takie liczenie :lol:

Sekam, braciszku a Ty dzisiaj jeszcze się chyba nie obudziłeś ??? :roll: :roll: :roll:

Napij się kawki. :wink: :wink: :wink: Zaparzyłam świeżą.

Xena zapłaciła 1900 za 120 pstryczków (gniazdek i łączników) a po 40 zł za punkt czyli za montaż.

Czy już teraz jaśniej?? :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Cześć Dabell

wyprowadzenie światła na suficie to punkt ?? ale czy z wyłacznikiem czy wyłacznik to juz kolejny punkt ?? czy np wyłacznik schodowy (jeden na dole drugi na górze to już 2 punkty czy jeden) :roll:

A to tak dla rozrywki :

Achmed - Martwy terrorysta

Secamku, Xena podała cenę za 120 sztuk włączników berkera, czyli gniazda, właczniki świateł, gniazda teletechniczne. To co podała to materiał do zamontowania na ścianach

a to o czym ty piszesz to robocizna za wykonanie instalacji elektrycznej :D

a punkt to zwykle lampa z włącznikiem, gniazdko elektryczne, jak schodowy to pewnie 2 punkty ale to najlepiej ustalać z konkretnym elektrykiem bo różnie różniście ludziska to liczą

Tak, punkt.

wyprowadzenie światła na suficie to punkt ??

Tak, punkt.

ale czy z wyłacznikiem czy wyłacznik to juz kolejny punkt ??

Tak, to już kolejny

czy np wyłacznik schodowy (jeden na dole drugi na górze to już 2 punkty czy jeden) :roll:

Oczywiście, to 2 pkt.

Fajnie, będę Ci odpowiadała. :p :p :p

Sekam, braciszku a Ty dzisiaj jeszcze się chyba nie obudziłeś ??? :roll: :roll: :roll:

Napij się kawki. :wink: :wink: :wink: Zaparzyłam świeżą.

Xena zapłaciła 1900 za 120 pstryczków (gniazdek i łączników) a po 40 zł za punkt czyli za montaż.

Czy już teraz jaśniej?? :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

No teraz to zrozumiałem :):):) ciemna niemoc ogarneła mój umysł chyba.

Widać trudności w rozumieniu tekstu pisanego mam

Ale to i tak przez Ciebie bo kawy rano nie zrobiłaś ........ :p :p :p

Bo ,ja wybrałam Legranda Sistena life(kolor podstawowy) i wyszło mi prawie 4700 z 40 % rabatem.I teraz nie wiem czy te pstryczki są takie drogie ,czy ja przesadziłam z ich ilością.Jestem załamana :-( Mamy ok 120 różnych pstryów- elektryków.

Pozdrawiam

Ania

120 to zupełnie normalna ilość. Wcale nie za dużo. cena natomiast dość wysoka.

Bo ,ja wybrałam Legranda Sistena life(kolor podstawowy) i wyszło mi prawie 4700 z 40 % rabatem.I teraz nie wiem czy te pstryczki są takie drogie ,czy ja przesadziłam z ich ilością.Jestem załamana :-( Mamy ok 120 różnych pstryów- elektryków.

Pozdrawiam

Ania

no załamka jak na razie, bo mi sie właśnie też te podobają...... i cena wygląda dość prawdopodobnie.... chyba by trza różnicować po pomieszczeniach - w reprezentacyjnych dawać te a w sypialniach tudzież pomieszczeniach gospodarczych jakieś duuużo tańsze....

a, Fasola, ja to bym liczyła każdy przełącznik i każdą puszkę osobno....

Pozdrawiam

Ania

no załamka jak na razie, bo mi sie właśnie też te podobają...... i cena wygląda dość prawdopodobnie.... chyba by trza różnicować po pomieszczeniach - w reprezentacyjnych dawać te a w sypialniach tudzież pomieszczeniach gospodarczych jakieś duuużo tańsze....

a, Fasola, ja to bym liczyła każdy przełącznik i każdą puszkę osobno....

mi się wydaje że nawet jak jest jeden przełącznik a jest np. dwuklawiszowy to już są 2 pukty, my tak mamy np. kinkiety. Jest jedna puszka i jeden przełącznik ale punkty to już będą dwa.

aaa no i przy elektryce jak robi sie instalację to dobrze już wiedzieć jakie się wybierze pstryczki.

Nam elektryk mówił że sie musimy zdeklarować bo to wpływa na ilość puszek i sposób położenia kabli np. nie każdy system ma przełączniki podwójne schodowe

i coś tam innego jeszcze ale już nie pamiętam