zuch 06.11.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Smoku - na Żywieckiej:) robocizna kafelkarza przeważnie kosztuje tyle co metr kafelek...czyli tak około 40-50 PLN teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 06.11.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Hi, czy zakładaliście już u siebie domofony? Co możecie polecić? Interesuje mnie zestaw: elektrozamek, urządzenie na furtkę i dwie słuchawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kine 06.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 przymierzam się do zakupu farby, chcemy kupić lateksową Tikkurilę. Może są jacyś chętni do wspólnych zakupów, razem pewnie udałoby się jakiś rabacik wywalczyć. Najlepsza oferta bez rabatu jaką znalazłam to 190 zł brutto za 9l (biała baza) Dla mnie to zakup do sfinalizowania na szybko więc jakby ktoś był chętny to pliss o info z orientacyjna ilością metrów do pomalowania. pozdrówka dla zaczynających i finiszujących ja bym byla chetna na lateksowa Tikkurilę - ale jestem dopiero na etapie tynkow - wiec jeszcze daleka droga a czy farba lateksowa malujesz tylko kuchnie i lazienke czy inne pomieszczenia tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 06.11.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 maluje też salon i korytarze na dole, bo mam psa który niestety lubi sie przy niepogodzie w domu otrzepać. Z lateksu zajedzie bez śladu, z akrylu niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.11.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Hi, czy zakładaliście już u siebie domofony? Co możecie polecić? Interesuje mnie zestaw: elektrozamek, urządzenie na furtkę i dwie słuchawki. Ja się podłączę do tematu. Jednak zamiast słuchawek szukam domofonu a'la intercom. Czyli zamiast tradycyjnej słuchawki jest w ściane wmontowany głośniczek i mikrofon a słychać i mozna mówić po naciśnięciu przycisku. Ktoś widział takie cuda? Ja się jeszcze nie natknąłem. Mniej się to rzuca w oczy a i otworzyć można bez brudzenia słuchawki upaplanymi rękoma - przycisk można zawsze jakoś wcisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 06.11.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 maluje też salon i korytarze na dole, bo mam psa który niestety lubi sie przy niepogodzie w domu otrzepać. Z lateksu zajedzie bez śladu, z akrylu niestety nie taaa, to ja z moją szaloną dwulatką powinnam pomalować taką farbą wszystkie pomieszczeni ado których będzie miała dostęp.... te małe czarne łapki...... i to niestety nie mija aż do 18-tki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.11.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Szambo CD... : Co bardziej uważni czytelnicy pewnie pamiętaja, że byłem pierwszym bojownikiem o to, by nie wydawać tysięcy PLN na szambo. No cóż, stoję z tematem dokładnei w tym samym miejscy co dwa miesiace temu. Nie znalazłem szmba HDPE w rozsądnej cenie (lub innego zbiornika, który możnaby zaadoptować do w/w celów). Nadal uważam że zbiornik 6m3 kosztujący 5500pln netto to rozbój w biały dzień!! Nie jestem uparty, ale ten temat wyjątkowo mnie drażni. Betonowe szambo u mnie nie wchodzi w rachubę, bo mam wysokie wody gruntowe i nie mam zamiary wywozić wody. Pytanie więc do Was; macie może jakiś patent na szambo HDPE, może jakiegoś rozsądnego producenta? - co kolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek Renia 06.11.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witajcie, Mam powazny problem. Zakupiliśmy projekt, który idealnie pasuje do działki, niby wszystkie parametry się zgadzają. Długo szukaliśmy projektu, ten jest super pod każdym względem. Niestety nie doczytaliśmy jednego, a mianowicie kąt nachylenia dachu wg planu ma wynosić 35 st, a nasz projekt ma 33 st. Musimy przerobić dach o te 2 stopnie. Nasza architektka twierdzi, ze to problem. Ogólnie to starsza Pani i dla niej wszystko jest problemem, nawet niewielkie przeróbki. Czy znacie jakiegoś w miarę elastycznego architekta? Bardzo to pilne, bo nie wiemy co robić. A zwracanie projektu i szukanie nowego jest bez sensem. Strata czasu, zwłaszcza, że działka jest waska i właściwie każdy trzeba będzie trochę przerabiać. Pomóżcie, kochani... My ten sam projekt robiliśmy u polecanej z forum Pani Kamil, było to co prawda w marcu, ze zmianą kąta nie widziała żadnego problemu Ja ja tak Walne, 1. Sprawdzie dobrze w projekcie czy nie macie zapisu w stylu "Dopuszcza sie zminaę projektu .... bla bla... kat nachylenia do 5 stopni" My w naszym projekcie mieliśmy możłiwość zmiany do 5stopni w jedną lub drugą stronę. 2. Wątpię czy przy odbiorze projektu ktos Wam przyjdzie z kontomierzem i bedzie sprawdzał czy dach ma 35 st czy 33 st A jeśli nawet - to jaką macie pewność ze dekarze się nie walną i nie wybudują wam np.: 35 st Somsiad ostatno skłądał dokumenty do odbioru budynku to nawet nie ruszyli za przeproszeniem dupy aby sprawdzić czy budynek faktycznie istnieje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek Renia 06.11.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Szambo CD... : Co bardziej uważni czytelnicy pewnie pamiętaja, że byłem pierwszym bojownikiem o to, by nie wydawać tysięcy PLN na szambo. No cóż, stoję z tematem dokładnei w tym samym miejscy co dwa miesiace temu. Nie znalazłem szmba HDPE w rozsądnej cenie (lub innego zbiornika, który możnaby zaadoptować do w/w celów). Nadal uważam że zbiornik 6m3 kosztujący 5500pln netto to rozbój w biały dzień!! Nie jestem uparty, ale ten temat wyjątkowo mnie drażni. Betonowe szambo u mnie nie wchodzi w rachubę, bo mam wysokie wody gruntowe i nie mam zamiary wywozić wody. Pytanie więc do Was; macie może jakiś patent na szambo HDPE, może jakiegoś rozsądnego producenta? - co kolwiek No to sie musze wypowiedzieć: 1. Dlaczego nie wchodzi w grę szambo betonowe oprzy wysokim poziomie wód gruntowych. My właśnie chcemy betonowe (ew. żelbetowe) Wszyscy w naszej okolicy pokupowali włąśnie "szambo HDPE" i wiecie co .... po jakims czasie okazało się że chyba u Nas kręcili "Polowanie na czerwony październik" Kilu osobom szamba powyłaziły z ziemi Jedni za mało wypełnili wodą drudzy tłumaczyli sobie że źle zakotwiczyli a inni to sami nie wiedzieli co jest nie tak. Szambo betonowe powinno być na tyle szczelne ze nie mam mowy o jakimkolwiek przepuszczaniu - tym bardziej przy wysokim poziomie wód (notabene - tak jak u nas) 2. Sąsiad zam sobie zrobił szambo zakupił 4 szt płyt żelbetowych wynajął muraża po wymurowaniu przykrył płytami uszczelnił z zewnatrz u wewnatrz - poczym ładnie zasypał. Po dzis dzień - a lezy to już 1 rok - nie ma ŻADNYCH problemów a wedę w tę jesień mieliśmy na równo z poziomej jego płyty od szamba Jego szambo bez problemów wytrzymało. A innym ... hym ... "Czerwony paździrnik" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek Renia 06.11.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam serdecznie,Chciałbym zapytać o ocieplaczy. Chcemy niebawem myśleć o ocieplaniu ichciałbym znać widełki rozsądku cenowego. Jakie kwoty wg waszego doswiadczeniado cena rozsądna a jaka cena to już totalne złodziejstwo. Chodzi mi o samo ocieplenie a następnieocieplenie + tynkowanie Z góry dziękuje za wszelkie porady i odpowiedziPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.11.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Jarek & Reniu - nie ma szans, żeby tanie szambo betonowe uszczelnić. A czerwony paździrnik - no cóż zdażą się ale sa na to sposoby. Co do konta dachu - niech architekt adaptujący skreśli stary kąt napisze taki by Wam pasował i tyle - po temacie. A dwa stopnie to już wogóle nie są kłopotem - tak przynajmniej twierdził mój adaptujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 06.11.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam wszystkich, jestem po montażu okien drewnianych produkcji http://www.sitak.com.pl i jestem naprawde bardzo zadowolona! Gorąco polecam, montaż był sprawny, szybki. Piony i poziomy stolarki wyznaczano czerwonym laserem i jest idealnie równo. Mam takie pytanie - gdzie mogę zobaczyć drzwi ze stali nierdzewnej do kotłowni. W Budusie byłam, ogólnie - wielka porażka, tłumy oczekujacych, mało konsultantow. Musiałam długo czekać by w końcu usłyszec - nie, takich drzwi nie mamy...Moze ktoś zwrócił uwagę na stalowe lub ocynkowane drzwi do kotłowni. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Natalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.11.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Mam takie pytanie - gdzie mogę zobaczyć drzwi ze stali nierdzewnej do kotłowni. W Budusie byłam, ogólnie - wielka porażka, tłumy oczekujacych, mało konsultantow. Musiałam długo czekać by w końcu usłyszec - nie, takich drzwi nie mamy...Moze ktoś zwrócił uwagę na stalowe lub ocynkowane drzwi do kotłowni. widziałam chyba w Castoramie i "Liroyu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 06.11.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Dzieki fasolko - najciemniej pod latarnią. natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.11.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Jarek & Reniu - nie ma szans, żeby tanie szambo betonowe uszczelnić. A czerwony paździrnik - no cóż zdażą się ale sa na to sposoby. A co może przeciekać przy monolitycznym wylewie betonowym? Czyli jedyne łączenie jest między zbiornikiem a płytą wierzchnią? Ze względu na wysoką wodę decyduję się na zbiornik monolityczny, czyli bez dodatkowego łączenia w połowie (jak oferuje wiele firm). Jeżeli szambo jest projektowane tak, aby nie wypuszczać wody na zewnątrz, to dlaczego ma przepuszczać do wewnątrz. Jakie znasz sposoby na dobry montaż HDPE, aby nie pojawił się efekt czerwonego października? Dobre przymocowanie do gruntu poniżej nie wchodzi w rachubę w miejscach, gdzie połowa zbiornika będzie już w momencie "wodowania" pod wodą. Pozostanie chyba tylko zalanie zbiornika z góry odpowiednią warstwą betonu, ale to dodatkowo podwyższa koszty całej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 07.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 wracam do tematu szambaa nie mysleliscie o stalowym?jest na pewno tansze od HDPE (tak mi sie przynajmniej wydaje)my mieliśmy w projekcie betonowe (taki szczelny monolit ) aole okazało sie, że koszt budowy takiego szamba będzie spory, więc zainstalowaliśmy stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.11.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 wracam do tematu szamba a nie mysleliscie o stalowym? jest na pewno tansze od HDPE (tak mi sie przynajmniej wydaje) my mieliśmy w projekcie betonowe (taki szczelny monolit ) aole okazało sie, że koszt budowy takiego szamba będzie spory, więc zainstalowaliśmy stalowe Przez pewien okres szukałem również stalowych zbiorników. To co udało mi się znaleźć, głównie na allegro, było całkiem fajne cenowo. O ile pamiętam jedną z ostatnich ofert to było jakieś 15m3 za 4000. Jednak u mnie jego wadą jest średnica zbiornika, która wynosiła dla 10m3 około 2,2m co powoduje, iż musiałbym kopać "pod wodą" jakieś 1,8 meta. Jednak jeżeli ktoś ma sucho, to można poszperać i dla osób które mają sucho na odpowiednią głębokość, jest to dobra alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 07.11.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Mam szambo stalowe tak jak fasola25 , ten sam facet na montował i jestem BARDZO zadowolona , cena rozsądna 5700 netto za 10m3 a po podłączeniu kanalizy można wykorzystać na zbiornik na deszczówkę . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 07.11.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Przez pewien okres szukałem również stalowych zbiorników. To co udało mi się znaleźć, głównie na allegro, było całkiem fajne cenowo. O ile pamiętam jedną z ostatnich ofert to było jakieś 15m3 za 4000. Jednak u mnie jego wadą jest średnica zbiornika, która wynosiła dla 10m3 około 2,2m co powoduje, iż musiałbym kopać "pod wodą" jakieś 1,8 meta. Jednak jeżeli ktoś ma sucho, to można poszperać i dla osób które mają sucho na odpowiednią głębokość, jest to dobra alternatywa. u nas tez woda jest dość wysoko, szczególnie na wiosnę mamy szambo 10m3, zbiornik ma 1,65 m wysokości i 2,9 m szerokości montowany był we wrzesniu i na szczęście wtedy nie było "wysokiej wody" zbiornik jest z blachy stalowej o gr 5 mm z jakimis wewnętrznymi wzmocnieniami dostalismy na zbiornik i przyłacze 10 lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kine 07.11.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Hi, czy zakładaliście już u siebie domofony? Co możecie polecić? Interesuje mnie zestaw: elektrozamek, urządzenie na furtkę i dwie słuchawki. Ja się podłączę do tematu. Jednak zamiast słuchawek szukam domofonu a'la intercom. Czyli zamiast tradycyjnej słuchawki jest w ściane wmontowany głośniczek i mikrofon a słychać i mozna mówić po naciśnięciu przycisku. Ktoś widział takie cuda? Ja się jeszcze nie natknąłem. Mniej się to rzuca w oczy a i otworzyć można bez brudzenia słuchawki upaplanymi rękoma - przycisk można zawsze jakoś wcisnąć. na glosnomówiace to tylko na wideodomofony się natknelam: http://www.komputronik.pl/Monitoring_kamery_video_domofony_itp_/Video_domofony/Swann_S244_BVD_Czarno_Bialy_Videodomofon/pelny,id,32757/ http://www.luxmarket.pl/p/Zestaw%20bezs%C5%82uchawkowy%20(g%C5%82o%C5%9Bnom%C3%B3wi%C4%85cy)%20z%20kamer%C4%85%20natynkow%C4%85%20typu%20pin-hole%20KIV-102%20-%20KC-D30/3332 http://www.elmag.bls.pl/p.p/videodomofon-sd-880d4r19s.hih.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts