Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Mam szambo stalowe tak jak fasola25 , ten sam facet na montował i jestem BARDZO zadowolona , cena rozsądna 5700 netto za 10m3 a po podłączeniu kanalizy można wykorzystać na zbiornik na deszczówkę .

pozdrawiam MARPA

Poproszę o namiary :lo

Otrzymałem ofertę na opaskę drenarską - 70zł/mb i odprowadzenie wód opadowcyh 100zł/mb. Myślicie że to dobra cena, czy wysoka? Oczywiście to tylko robocizna, do tego dojdzie materiał. Wyjdzie 9tys PLN + materiał - niestety.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Szambo CD... :

Co bardziej uważni czytelnicy pewnie pamiętaja, że byłem pierwszym bojownikiem o to, by nie wydawać tysięcy PLN na szambo. No cóż, stoję z tematem dokładnei w tym samym miejscy co dwa miesiace temu. Nie znalazłem szmba HDPE w rozsądnej cenie (lub innego zbiornika, który możnaby zaadoptować do w/w celów). Nadal uważam że zbiornik 6m3 kosztujący 5500pln netto to rozbój w biały dzień!! Nie jestem uparty, ale ten temat wyjątkowo mnie drażni. Betonowe szambo u mnie nie wchodzi w rachubę, bo mam wysokie wody gruntowe i nie mam zamiary wywozić wody.

Pytanie więc do Was; macie może jakiś patent na szambo HDPE, może jakiegoś rozsądnego producenta? - co kolwiek 8)

Ja mam betonowe z Poręby, ok 2000 - 2500 za 10m3, poziom wód gruntowych 50-70 cm pod poziomem gruntu, nie wiem o co chodzi z tym wywożeniem wody?

U nas spełniało swoją rolę przez 2 lata aż nadeszła kanalizacja i zapomnieliśmy o szambie. Teraz jest puste. Nie zauważyliśmy żeby coś się działo.

BTW - mam na zbyciu nowiusieńki nigdy nie używany czujnik poziomu wody do szamba, mogę odsprzedać jeśli ktoś byłby zanteresowany.

Szambo za 5000 mija się z celem, lepiej oczyszczalnię za te pieniądze.

Mam szambo stalowe tak jak fasola25 , ten sam facet na montował i jestem BARDZO zadowolona , cena rozsądna 5700 netto za 10m3 a po podłączeniu kanalizy można wykorzystać na zbiornik na deszczówkę .

pozdrawiam MARPA

Poproszę o namiary :lo

Otrzymałem ofertę na opaskę drenarską - 70zł/mb i odprowadzenie wód opadowcyh 100zł/mb. Myślicie że to dobra cena, czy wysoka? Oczywiście to tylko robocizna, do tego dojdzie materiał. Wyjdzie 9tys PLN + materiał - niestety.

Daro_K

a za te 100 zł to co oni robią, chyba nie tylko wykopanie rowu na 50cm i zasypanie żółtej karbowanej PCV-ki...

bo kopanie to chyba coś koło 12 zł/mb i to pod fundamenta zasypać to za 85 PLN mogę sobie sama.

Nie wiem jak to ma być zrobione ale jak dla mnie to hiper drogo

1.

No nie bałdzo :)

Jeśli jest bardzo wysoki poziom wód tj. u nas to oczyszczali nie możemy zamontować gdyż oczyszczalnie możemy mieć na trawniku.

Ostatniej jesieni wodę mieliśmy tak wysoko że nam sie kaczki(patrz. zwierzęta) zaległy :/ yaaappp....

2.

Poza tym dla oczyszczalni PODOBNO rodzinak powinna liczyć MIN 4 os,

inaczej (tak słyszałem) bakterie nie są w stanie rozłożyć yyyy nieczystości???

Nie wiem czy to prawda - ale powód nr 1 jest dla mnie wystarczajacy.

Pozdrawiam JArek

1.

No nie bałdzo :)

Jeśli jest bardzo wysoki poziom wód tj. u nas to oczyszczali nie możemy zamontować gdyż oczyszczalnie możemy mieć na trawniku.

Ostatniej jesieni wodę mieliśmy tak wysoko że nam sie kaczki(patrz. zwierzęta) zaległy :/ yaaappp....

2.

Poza tym dla oczyszczalni PODOBNO rodzinak powinna liczyć MIN 4 os,

inaczej (tak słyszałem) bakterie nie są w stanie rozłożyć yyyy nieczystości???

Nie wiem czy to prawda - ale powód nr 1 jest dla mnie wystarczajacy.

Pozdrawiam JArek

Ja nie jestem zwolenniczką oczyszczalni, ale sąsiad ma oczyszczalnę bez rozsączania, tylko oczyszczanie jest w 3 komorach. Ma to na terenie o wodach gruntowych ok 20-30 cm pod poziomem gruntu. Rodzina 3 osobowa sprawdza się znakomicie ale kosztowało na pewno ok 10 tys może mniej.

Warto dać tyle za dobrze działającą technologię.

CHoć podobno za parę lat kanaliza będzie standardem :) w każdej wsi

będzie pierwsza klasa :wink:

nie panikuj

lepiej posprawdzaj czy ci w łazienkach nie powywijali tynku w narożnikach i na dole ściany, bo kafelkarz będzie marudził że musi dużo kleju kłaść żeby piony i poziomy w łazience/kuchni zrobić

sprawdzanie czy nie wywineli przy podłodze - długa poziomica oparta na podłodze, jak na dole przylega a u góry nie (oczywiście przy ustawionym pionie) - to kicha

sprawdzanie czy wywineli w rogach - długa poziomica / prosta łata, przykładasz na całej długości ściany, jak się kołysze na środku albo poziomica nie dolega równo na całej długości to też problem

konty można też sprawdzać kontownikiem - ale musi mieć dość długie ramiona

i uwaga - sprawdzaj to samo na kilku wysokościach (np. co 20-30 cm) - wtedy masz pewność że cała ściana jest wyprowadzona tak samo, bo to w miarę wzrostu wysokości może się zmieniać

będzie pierwsza klasa :wink:

nie panikuj

lepiej posprawdzaj czy ci w łazienkach nie powywijali tynku w narożnikach i na dole ściany, bo kafelkarz będzie marudził że musi dużo kleju kłaść żeby piony i poziomy w łazience/kuchni zrobić

sprawdzanie czy nie wywineli przy podłodze - długa poziomica oparta na podłodze, jak na dole przylega a u góry nie (oczywiście przy ustawionym pionie) - to kicha

sprawdzanie czy wywineli w rogach - długa poziomica / prosta łata, przykładasz na całej długości ściany, jak się kołysze na środku albo poziomica nie dolega równo na całej długości to też problem

konty można też sprawdzać kontownikiem - ale musi mieć dość długie ramiona

i uwaga - sprawdzaj to samo na kilku wysokościach (np. co 20-30 cm) - wtedy masz pewność że cała ściana jest wyprowadzona tak samo, bo to w miarę wzrostu wysokości może się zmieniać

naprawde ogromne dzieki za rady :) :) :)

U nas spełniało swoją rolę przez 2 lata aż nadeszła kanalizacja i zapomnieliśmy o szambie. Teraz jest puste. Nie zauważyliśmy żeby coś się działo.

Czyli się w końcu doczekaliście? Macie już? No to super. A na zebraniu wiejskim słyszelismy, ze mają w 2008 roku między innymi Waszą drogę robić:))

Mamy kanalizę ciągniętą tak hmm półoficjalnie ale za zgodą gminy, wodociągów, wszystkich świętych i sąsiadów oczywiście

ale zmuszono nas do wydatku 5 tys PLN ... to co inni mają za 1,5 tys. Sąsiedzi nie mają i nie będą mieć kanalizy.

Droga? do tego czasu sami zrobimy, już sami zrobiliśmy dużo. Znowu się topimy w błocie na tym kawałku który nie był zrobiony. Piaskowa znowu wygląda tak że znów zawieszenie w aucie muszę naprawiać, nie mówiąc już o wstydzie jaki przeżywam jadąc do miasta brudnym autem.

:oops:

Myślę że sołtys mówił o tym "lepszym" kawałku ulicy - tam gdzie jest więcej domów "swoich" ludzi. Nas zawsze omijają.

Niestety nie mogłam być na zebraniu.

CHoć podobno za parę lat kanaliza będzie standardem :) w każdej wsi

Właśnie właśnie, też mnie się gdzieś o uszy obiło że podobno Unia wymusza na nas skanalizowanie wszystkich wsi, tylko nie pamietam do którego roku.

Tylko znając naszych urzędników Unia swoje a Nasi swoje, dopiero jak ich karami i sondami postrasza to sie ruszą.

W sumie to nie wiem ile w tym prawdy, że maja wszezie założyć kanalizacje ....