Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Jakis czas temu pytałam o rolety rzymskie.

Pewnie nikt z czytających nie zbadał jeszcze tematu więc i nie odpowiedział.

Ale ja zbadałam i dzielę się opiniami na przyszłość.

W Domarze za JEDNĄ roletę rzymską chciano ode mnie ponad 500 zł.

Namierzyłam jednak INTERNETOWĄ SZWALNIĘ. I roleta o takich wymiarach kosztuje 150 zł. Nie wiem jak z jakością, ale zaryzykuję i zamawiam w szwalni iternetowej. Dla zainteresowanych:

http://sklep.dekoria.pl

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Do wszystkich nowo budujących...

spadł śnieg, dachy przyprószył puszek i jak na dłoni widać którędy ucieka ciepło.

na niektórych dachach śnieg topnieje tam gdzie dochodzą krokwie na innych tam gdzie szczyty dochodzą do dachu (np. tak jak u mnie :evil: ).

Więc nie słuchajcie gadania wykonawcy że Panie szczyty muruje się do samej góry, tylko zostawcie szczyty niedomurowane i zamiast pustaków włóżcie tam wełnę lub styropian - będzie jeden mostek termiczny mniej.

PS. jak patrze na okoliczne budowy to niestety tak jak u mnie szczyty podmurowane do górnych krawędzi krokwi :(. Znaczy się ciepełko będzie jednak trochę uciekać

Do wszystkich nowo budujących...

spadł śnieg, dachy przyprószył puszek i jak na dłoni widać którędy ucieka ciepło.

Więc nie słuchajcie gadania wykonawcy że Panie szczyty muruje się do samej góry, tylko zostawcie szczyty niedomurowane i zamiast pustaków włóżcie tam wełnę lub styropian - będzie jeden mostek termiczny mniej.

PS. jak patrze na okoliczne budowy to niestety tak jak u mnie szczyty podmurowane do górnych krawędzi krokwi :(. Znaczy się ciepełko będzie jednak trochę uciekać

Dzięki wielkie za radę, właśnie "kładzie się" więźba, więc może coś uda się jeszcze zrobić, bo szczyty też mam wymurowane do końca.

Witam

Wlasnie koncze montowac alarm i przyszedl czas na wybor firmy ochroniarskiej

Ile placicie miesiecznie za monitoring i gdzie?

Cześć

Myślę, że najlepiej zobaczyć, jakich firm jest najwięcej w okolicy. U mnie (Chrząstawa Wielka) góruje Solid i dlatego na nich się zdecydowałem. Miesięcznie kosztuje mnie to 50zł (plus VAT). Standardowa cena u nich za monitoring to chyba jest 70, ale jak widać, można coś utargować.

Dowiedz się jak daleko stacjonują ich jednostki lotne i ile czasu rezerwują sobie na dojazd. Gdybym wiedział, to targowałbym się jeszcze o ilość fałszywych alarmów możliwych w ciągu miesiąca. Ale że nie myślałem o tym wtedy, to mam oficjalnie możliwość tylko jednego no i ostatnio go "wykorzystałem" przez sikorke latającą po domu i obijającą się o ściany ;)

Jakis czas temu pytałam o rolety rzymskie.

Pewnie nikt z czytających nie zbadał jeszcze tematu więc i nie odpowiedział.

Ale ja zbadałam i dzielę się opiniami na przyszłość.

W Domarze za JEDNĄ roletę rzymską chciano ode mnie ponad 500 zł.

Namierzyłam jednak INTERNETOWĄ SZWALNIĘ. I roleta o takich wymiarach kosztuje 150 zł. Nie wiem jak z jakością, ale zaryzykuję i zamawiam w szwalni iternetowej. Dla zainteresowanych:

http://sklep.dekoria.pl

Kulka jestes wielka :)

ja kiedys tez bym chciala rolety rzymskie , ale to jeszcze bardzo daleka sprawa

namiar sobie zachowam na dobre czasy :)

Co do szczytów - to pełna racja - ja kazałam ścinać szczyty i wstawiłam 12cm styropianu extrudowanego. Więc nie dajcie sobie wmówić, że się nie da.

Aleksaner Bogucki - ja polecam Juwentus, ma go też Kulka. Mogę podać namiar na przedstawiciela, z którym wszystko uzgodnisz.

W ramach ceny (zależy od odległości - można się targować:-)) mam dwa alarmy na włamanie miesięcznie, ale zupełnie co innego jak system pokazuje im usterkę - ekipa przyjeżdza zawsze sprawdzić, ale za to nie kasują. U mnie często pada prąd (mógł ktoś odciąć zasilanie)i od razu przyjeżdzają - z moją ekipą wykończeniowców sa juz na ty :-).

Jeżeli chodzi o obsługę - super.

Raz zdarzyło nam się, że dwukrotnie w ciągu godziny podczas suszenia tynków wzbudził sie alarm. Dwa razy po ich telefonie zgodnie z procedurą go odwołałam, ale i tak przyjechała ekipa żeby sprawdzić czy coś się nie dzieje. Mówią, że robią tak w sytuacjach niepewnych. Zawsze ktoś mógł mi przystawić coś do głowy :roll: :-? .

Wybrałam ich za namową naszego speca od alarmów (mąż koleżanki :-)) , który zakłada instalacje alarmowe dla kilku agencji ochrony. Ma porównanie co do funkcjonowania. Zresztą jego tez polecam, jak ktoś potrzebuje sprawnej ekipy do założenia alarmu.

Witam Wszystkich,

właśnie zbieram info nt cen tynków wewnętrznych i wylewek,

jakie są ceny

tynk cement-wap+wyrównanie kwarcem /m2

tynk gipsowy (obrobiony do malowania)

wylewki

za wapniowy wykonawca zaproponował mi cenę 29 zł

proszę o namiar na sprawdzoną ekipę

pozdrawiam

bzyk

My we wrześniu płaciliśmy 22+materiał,a wylewki 12+2zł za ułożenie styropianu(za maetr)+1zł za siatkę zbrojeniową

Witam Wszystkich,

właśnie zbieram info nt cen tynków wewnętrznych i wylewek,

jakie są ceny

wylewki

pozdrawiam

bzyk

W sierpniu u sąsiada robiła firma wylewki-robocizna 12zł/m kw, bez ułozenia folii i styro.

Witam to ja sie dołącze do szukania namiarów na ekipy od tynków w rozsądnych cenach.

Pozdrawiam

Co do szczytów - to pełna racja - ja kazałam ścinać szczyty i wstawiłam 12cm styropianu extrudowanego. Więc nie dajcie sobie wmówić, że się nie da.

Aleksaner Bogucki - ja polecam Juwentus, ma go też Kulka. Mogę podać namiar na przedstawiciela, z którym wszystko uzgodnisz.

W ramach ceny (zależy od odległości - można się targować:-)) mam dwa alarmy na włamanie miesięcznie, ale zupełnie co innego jak system pokazuje im usterkę - ekipa przyjeżdza zawsze sprawdzić, ale za to nie kasują. U mnie często pada prąd (mógł ktoś odciąć zasilanie)i od razu przyjeżdzają - z moją ekipą wykończeniowców sa juz na ty :-).

Jeżeli chodzi o obsługę - super.

Raz zdarzyło nam się, że dwukrotnie w ciągu godziny podczas suszenia tynków wzbudził sie alarm. Dwa razy po ich telefonie zgodnie z procedurą go odwołałam, ale i tak przyjechała ekipa żeby sprawdzić czy coś się nie dzieje. Mówią, że robią tak w sytuacjach niepewnych. Zawsze ktoś mógł mi przystawić coś do głowy :roll: :-? .

Wybrałam ich za namową naszego speca od alarmów (mąż koleżanki :-)) , który zakłada instalacje alarmowe dla kilku agencji ochrony. Ma porównanie co do funkcjonowania. Zresztą jego tez polecam, jak ktoś potrzebuje sprawnej ekipy do założenia alarmu.

dabell ja chetnie poproszę o namiary na Panów od alarmu i od montazu.

Pozdrawiam

Witam!

Widzę, że większość z was sprawnie uwinęła się przed zimą z robotą i aż "miło" poczytać o waszych problemach z wykończeniem, ociepleniem, tynkiem.... Ja dopiero "dorobiłem" się do pozwolenia na budowe. Fundamenty chciałem lać już w październiku ale... nie wyszło.

Teraz wszystko przeżucam na wiosnę. I tak sobie myślę, że teraz - po całym roku budowlanym - nie jeden z was może by się już całym swoim doświadczeniem podzielił z takim żółtodziobem, jak ja. Konkretnie szukam ekipy budowlanej w okolicach Jelcz-Laskowice, Miłoszyce...

Oczywiście cieszył bym się z namiarów na kogoś sensownego. Ale interesowały by mnie też porady związane z wyszukiwaniem ekipy. Czy oglądaliście objekty referencyjne waszych murarzy? Pod jakim punktem wybieraliście ekipe (cena, odległość, fachowość)? Jak dokładnie spisać umowe? Trochę trudno mi na razie podjąć taką ważną decyzje i nie chciał bym czegoś przegapić.

Namiary proszę na priva.

Pozdr.

Darek

Witam. Jola z Melisy.Kupując material sama masz pewność że nie oszuka Cię firma budowlana na materiale.Pomimo równych ścian tynk powinien miec ok 1cm gr..Wynika to z naprężeń jakie występuja w domu.Przy mniejszej gr. tynku możesz mieć " pajęczynkę".Jeżeli cena bedzie z materiałem to może się okazać że fachowcom będzie zależało na jak najmniejszej gr. tynku(bo tak było ustalone). Pozdrawiam Wiech