Wozik 21.11.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Nie znam ubezpieczyciela który zwraca więcej możesz podać na namiary lepszego ?? Aaaa nie doczytałem, że chodzi o dom w budowie. Niestety tutaj w ogóle nie orientuję się w ofertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 21.11.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Wozik a czy możesz mi pokazać ubezpieczyciela który od kradzieży ubezpieczy dom na wyższy niż 10 % zwrot wartości skradzionych rzeczy. Ja takowego też nie widziałam i z moich informacji wynika, że nie ma znaczenia czy dom jest w budowie czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 21.11.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 witam Czy ktos z Was słyszał o betoniarni w Siechnicy (oprocz Abet-u) lub w okolicach. ? Pilne Pozdrawiam aaaa i jeszcze jedno , mam do odsprzedania brame garazowa (tzw. tymczasowa , na czas budowy ) ) bardzo solidnie wykonana wymiary 230 x 150 . Jutro postaram sie wkleic zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.11.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 My braliśmy od nich beton. Jtt czy coś takiego. Beton ok. ale mam wrażenie że nacięli nas na ilościach. Pomimo, że dostarczał go kolega mojego męża ze studiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawka 21.11.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ile kosztuje projekt przyłącza gazowego zewnętrznego i wewnętrznego ? Mogę prosic o namiary na kogoś sumiennego ?Będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawka 21.11.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jeszcze jedno pytanie ,czy płaciliście dodoatkowo za projekt przyłącza gazowego po podpisaniu umowy z jakąś konkretną firmą,czy było to cenie opłaty przyłączeniowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 21.11.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Kulka - kuchnia godna pozazdroszczenia... Czy mogłabyś na priva napisać ile to cudenko kosztowało? Zuch - nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść. Informacja dla tych którzy są przed zalaniem- w hurtowniach sprzedaje się cement Górażdze z czarnym nadrukiem na workach. Omijajcie go, bo to 5 gatunek. Musi być czerwony nadruk. Mi przywieźli właśnie ten 5 gatunek, ale w dokumentach napisano,że to 2. Wylewkarz odmówił wykonania posadzek i zanim znalazłam cement z czerwonym nadrukiem upłynęło mi troche czasu. Pozdr Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.11.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jeszcze jedno pytanie ,czy płaciliście dodoatkowo za projekt przyłącza gazowego po podpisaniu umowy z jakąś konkretną firmą,czy było to cenie opłaty przyłączeniowej ? u nas wszystkim zajeli sie ludzie z shel'a zrobili projekt i sami dzialali w starostwie - wszstko w ramach oplaty przylączeniowej potem sami zrobili wykop, postawili plyte betonową i butle, wykopali rowek na waz i doprowadzili go do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.11.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść. Pozdr Natalia My styropian daliśmy przed oknami i nawet przed skończeniem dachu. Po wstawieniu okien blyskawicznie byly tynki i wylewki, żadnego termosu nie było. Nigdy nie mieliśmy zaparowanych okien. Sprawna wentylacja wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 21.11.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść. my przed tynkami ociepliliśmy tylko ganek potem byly tynki i jakies 2 tyg po tynkach wstawiliśmy okna reszta domu jest wciąż nieocieplona i jaki mamy efekt? tynki są praktycznie białe tylko w ganku są jeszcze dość mokre ostatnio ociepliliśmy welna poddasze, więc efekt "przewiewu" mocno zmalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 22.11.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 no tak, ja właśnie planuję ogrzewac a okna już mam od baaardzo dawna, na razie mam "przewiewy" pod belkami (dziry na przestrzał znaczy), czyli ogrzewanie w zimie po prostu będzie bez sensu jak je tak zostawię. Czyli krótko mówiąc muszę wietrzyć i już, na szczęście nie mam na budowe daleko:) coś ktoś kiedyś wspominał o maszynie do suszenia wylewek? Kulka? ile takie coś kosztuje? tak jakby co? A teraz pytanie z zupełnie innej beczki, i to dosłownie czy ktoś coś wie na temat odpowietrzenia szamba? jak to wygląda i czy z tego śmierdzi? chodzi o sazmbo betonowe z kręgów, pan nam sie kazał zdecydowac gdzie to chcemy mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 22.11.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Jeszcze jedno pytanie ,czy płaciliście dodoatkowo za projekt przyłącza gazowego po podpisaniu umowy z jakąś konkretną firmą,czy było to cenie opłaty przyłączeniowej ? U nas było w cenie. Dopłaciliśmy tylko za przeprojektowanie instalacji wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 22.11.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 OsuszaC wylewki i tynki można za pomocą osuszacza - zbiera wodę do zbiornika. Ja wypożyczałam z Cramo, koszt ok. 50 zł /dzień przy 14 dniach (jak więcej dni jest taniej). Zasada jest też jedna - nie tylko trzeba osuszać ale jednocześnie również ogrzewać, najlepiej elektrycznie( bez wody która się w efekcie spalania pojawia np. przy gazie), bo tylko wtedy da to efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 22.11.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 elektrycznie to u mnie sie nie da, chyba, ze farelkami czyli by trzeba wypozyczyć wielkie farelki i wietrzyć, bo musi być ocieplone poddasze zeby to grzanie miało jakikolwiek efekt niekt nie mówił, ze będzieł łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 22.11.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dokładnie tak - u nas była farelka w pokoju, w którym suszyliśmy tynki, zamknęliśmy pokoik kotarą z folii i już. Mieliśmy tez nagrzewnicę na benzynę - dawała dużo ciepła, ale jak pisałam efektem spalania jest róznież jakaś ilość wody. Żeby nie uciekało ciepło poddaszem bez ocieplenia, napchaliśmy wełny wzdłuż między ścianę kolankową a dach. Znacząco się poprawiło - grzaliśmy tynki w lutym tego roku.Optymalna temperatura to ok. 20st w pomieszczeni dla osuszacza, ale to często nie do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 22.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 A u nas sie wlasnie koncza tynki maszynowe i niczym nie grzejemy. Po prostu wiatr sobie hula po budynku przez szpary pod oknami i nieogrzany dach. A i wylewki mamy zamiar zrobic wkrotce jezeli temp nie zejdzie ponizej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolina 23.11.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 hej, gdzie można kupić gresy chińskie we wrocku? W CERMAGU na Strzegomskiej. Różne wielkości i kilka kolorów. I tą oto odpowiedzią dołączam do wrocławskiej grupu budujących, choć dom stoi w Krzyżanowicach, czyli coś ok 1000m od tabliczki WROCŁAW. Budujemy dom w lubczyku z archonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 23.11.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 dabell co nowego w sprawie waszego przyłącza gazu? My nie mozemy doczekac sie na wodę. Wszystko w rękach znanego Pana R. Jak przyjdą mrozy to wodę bedziemy musieli robić na wiosnę a to nam trochę pomiesza w naszych planach. Najgorsze jest to,żę podczas robienia fundamentów, budowlańcy przygotowali ( zgodnie z projektem ) odpowiednią rurę do doprowadzenia wody, żeby pozniej nie trzeba było kopać na nowo. Pan R. nawet nie widział jak to zostało zrobione tylko z góry załozył, że zostało to zle zrobione i trzeba kopać w innym miejscu - czyli obok . . Zobaczymy jeszcze jak to sie potoczy. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 24.11.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 witam od dłuższego już czasu czytuję formu, ale jakoś nigdy nie było czasu ani motywacji do zabrania głosu... Budowę zaczęliśmy we wrześniu, teraz kończymy ścianki szczytowe i czekamy na dach. Wiem, że tempo może nie oszałamiające, ale przynajmniej mam czas wszystkiego samemu dopilnować Domek, będzie dosyć ciepły i nietypowy. Budujemy go z "klocków" styropianowych na płycie legaletowej więc ocieplenie i ogrzewanie mamy już zrobione Nie musimy robić wylewek, a tynki też będą dosyć "cienkie". Na ten moment to dla nas najważniejsze jak najszybciej przykryć domek dachem. Potem od razu okna, i zabieramy się za instalacje i wykańczanie parteru. Pozdrawiam wszystkich cierpliwych budujących. Bo cierpliwość przy budowie to rzecz najważniejsza P.S. Szukam jakiegoś speca od POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 25.11.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam wrocławskich Forumowiczów, czy ktoś może podzielić się w miarę aktualnymi cenami wykonania instalacji elektrycznej (cena materiałow/robocizny), budujemy dom 140 m pow. użytkowej (parter+poddasze użytkowe)w okolicach Sobótki, będę również wdzięczny za namiary na rzetelnego i przystępnego cenowo elektryka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts