Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto_usunięte*
Wozik a czy możesz mi pokazać ubezpieczyciela który od kradzieży ubezpieczy dom na wyższy niż 10 % zwrot wartości skradzionych rzeczy. Ja takowego też nie widziałam i z moich informacji wynika, że nie ma znaczenia czy dom jest w budowie czy nie.

Kulka - kuchnia godna pozazdroszczenia... :roll: Czy mogłabyś na priva napisać ile to cudenko kosztowało?

Zuch - nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują :roll: Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść.

Informacja dla tych którzy są przed zalaniem- w hurtowniach sprzedaje się cement Górażdze z czarnym nadrukiem na workach. Omijajcie go, bo to 5 gatunek. Musi być czerwony nadruk. Mi przywieźli właśnie ten 5 gatunek, ale w dokumentach napisano,że to 2. Wylewkarz odmówił wykonania posadzek i zanim znalazłam cement z czerwonym nadrukiem upłynęło mi troche czasu.

Pozdr Natalia

Jeszcze jedno pytanie ,czy płaciliście dodoatkowo za projekt przyłącza gazowego po podpisaniu umowy z jakąś konkretną firmą,czy było to cenie opłaty przyłączeniowej ?

u nas wszystkim zajeli sie ludzie z shel'a

zrobili projekt i sami dzialali w starostwie - wszstko w ramach oplaty przylączeniowej

potem sami zrobili wykop, postawili plyte betonową i butle, wykopali rowek na waz i doprowadzili go do budynku

nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują :roll: Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść.

Pozdr Natalia

My styropian daliśmy przed oknami i nawet przed skończeniem dachu.

Po wstawieniu okien blyskawicznie byly tynki i wylewki, żadnego termosu nie było. Nigdy nie mieliśmy zaparowanych okien. Sprawna wentylacja wystarczy.

nasza kierbudka nie radziła ocieplać domu przed wyschnieciem tynkow i posadzek. Zrobi sie termos. U mnie niby i tynki były juz suche, a gdy wstawiłam okna to szyby parują :roll: Wietrze, ale budowe mam daleko i nie zawsze dobra pogoda jest do wietrzenia. Wiec ja zalałam poddasze i garaż, kończa robić instalatorzy i jeśli nie przyjdą mrozy - w następnym tygodniu zaleję parter. Chyba że będziesz ogrzewał dom, ale i wtedy trzeba wietrzyć dobrze - bo gdzieś ta para musi wyjść.

my przed tynkami ociepliliśmy tylko ganek

potem byly tynki i jakies 2 tyg po tynkach wstawiliśmy okna

reszta domu jest wciąż nieocieplona

i jaki mamy efekt?

tynki są praktycznie białe

tylko w ganku są jeszcze dość mokre :(

ostatnio ociepliliśmy welna poddasze, więc efekt "przewiewu" mocno zmalał

no tak, ja właśnie planuję ogrzewac a okna już mam od baaardzo dawna, na razie mam "przewiewy" pod belkami (dziry na przestrzał znaczy), czyli ogrzewanie w zimie po prostu będzie bez sensu jak je tak zostawię. Czyli krótko mówiąc muszę wietrzyć i już, na szczęście nie mam na budowe daleko:)

coś ktoś kiedyś wspominał o maszynie do suszenia wylewek? Kulka? ile takie coś kosztuje? tak jakby co?

A teraz pytanie z zupełnie innej beczki, i to dosłownie :lol:

czy ktoś coś wie na temat odpowietrzenia szamba? jak to wygląda i czy z tego śmierdzi? chodzi o sazmbo betonowe z kręgów, pan nam sie kazał zdecydowac gdzie to chcemy mieć

OsuszaC wylewki i tynki można za pomocą osuszacza - zbiera wodę do zbiornika.

Ja wypożyczałam z Cramo, koszt ok. 50 zł /dzień przy 14 dniach (jak więcej dni jest taniej). Zasada jest też jedna - nie tylko trzeba osuszać ale jednocześnie również ogrzewać, najlepiej elektrycznie( bez wody która się w efekcie spalania pojawia np. przy gazie), bo tylko wtedy da to efekt.

Dokładnie tak - u nas była farelka w pokoju, w którym suszyliśmy tynki, zamknęliśmy pokoik kotarą z folii i już.

Mieliśmy tez nagrzewnicę na benzynę - dawała dużo ciepła, ale jak pisałam efektem spalania jest róznież jakaś ilość wody. Żeby nie uciekało ciepło poddaszem bez ocieplenia, napchaliśmy wełny wzdłuż między ścianę kolankową a dach. Znacząco się poprawiło - grzaliśmy tynki w lutym tego roku.

Optymalna temperatura to ok. 20st w pomieszczeni dla osuszacza, ale to często nie do osiągnięcia.

dabell co nowego w sprawie waszego przyłącza gazu? My nie mozemy doczekac sie na wodę. Wszystko w rękach znanego Pana R. :wink: Jak przyjdą mrozy to wodę bedziemy musieli robić na wiosnę a to nam trochę pomiesza w naszych planach. Najgorsze jest to,żę podczas robienia fundamentów, budowlańcy przygotowali ( zgodnie z projektem ) odpowiednią rurę do doprowadzenia wody, żeby pozniej nie trzeba było kopać na nowo. Pan R. nawet nie widział jak to zostało zrobione tylko z góry załozył, że zostało to zle zrobione i trzeba kopać w innym miejscu - czyli obok . :-? . Zobaczymy jeszcze jak to sie potoczy.

Pozdrawiam wszystkich

witam

od dłuższego już czasu czytuję formu, ale jakoś nigdy nie było czasu ani motywacji do zabrania głosu...

Budowę zaczęliśmy we wrześniu, teraz kończymy ścianki szczytowe i czekamy na dach. Wiem, że tempo może nie oszałamiające, ale przynajmniej mam czas wszystkiego samemu dopilnować ;) Domek, będzie dosyć ciepły i nietypowy. Budujemy go z "klocków" styropianowych na płycie legaletowej więc ocieplenie i ogrzewanie mamy już zrobione :) Nie musimy robić wylewek, a tynki też będą dosyć "cienkie". Na ten moment to dla nas najważniejsze jak najszybciej przykryć domek dachem. Potem od razu okna, i zabieramy się za instalacje i wykańczanie parteru.

Pozdrawiam wszystkich cierpliwych budujących. Bo cierpliwość przy budowie to rzecz najważniejsza :D

P.S. Szukam jakiegoś speca od POŚ?

Witam wrocławskich Forumowiczów,

czy ktoś może podzielić się w miarę aktualnymi cenami wykonania instalacji elektrycznej (cena materiałow/robocizny), budujemy dom 140 m pow. użytkowej (parter+poddasze użytkowe)w okolicach Sobótki, będę również wdzięczny za namiary na rzetelnego i przystępnego cenowo elektryka

Pozdrawiam