Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Witam,

pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję ekipy do budowania na przyszły rok.

Wejście w okolicach marca (jak pogoda pozwoli).

Minimum stansurowy otwarty, ale najlepiej wolałbym całość.

Budowanie w technologii Silka+styropian.

Będę wdzięczny za ppomoc.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nowy rok jeszcze się nie rozpoczął, ale coś odnoszę wrażenie, że budowlańcy już "dojżeli" do noworocznych cen...

W dalszym ciągu zbieram ceny ekip na przyszły rok i nie brakuje niespodzianek. Dziś otrzymałem powalającą z nóg wycenę wykonania dachu... 90 zł/m2!

Powiedzcie mi, spadłem z księżyca czy świat zwariował? Sam nie wiem :(

Darek

Witam poświątecznie!

W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam spełnienia marzeń, szybkiej wprowadzki do wymarzonego domku oraz rzetelnych i uczciwych wykonawców :D :D :D

scur cały czas zaglądam na forum ale trudno mi brać udział w dyskusji ponieważ obecnie okupuję inne forum :D Powiem tak: aktywnie zasiedlamy nasz domek. Drugi bejbik w drodze :D Pierwszy w grudniu skończył roczek i jest oczkiem w głowie rodziców :D

http://images24.fotosik.pl/127/23ca9bd17c0adfc9med.jpg

Secam, żartujesz chyba. Nie mów, że byś nie chciał, bo nie uwierzę. :oops:

Secam, nie żartuję - wrzuć w wyszukiwarkę na forum to wyrażenie :-) - zobaczysz że są specjalne wątki temu poświęcone :lol: 8).

Argument dla Ciebie, by z budową popędzić i się jak najszybciej wprowadzić :-)

pewnie że bym chciał ale ciiiii żeby Dośka nie przeczytała

Przecież nawet już pokój jest zaplanowany ;) taki jeden wiecej "nie wiadomo po co"

Pytanie na dziś brzmi - czy ktoś jest w stanie wyłożyć przekonująco temat:

"O wyższości ściany dwuwarstwowej nad systemem Ytong 36,5 cm (lub odwrotnie). Podaj przykłady z życia wzięte" ;-)

Wahamy się nad Ytongiem, a ścianą ze zwykłego BK, ceramiki lub silikatu + styro.

Czynnik czasochłonności nie ma dla mnie takiego znaczenia.

Czy Waszym zdaniem jest sens szukać obniżenia przenikalności na siódmym miejscu po przecinku przy zastosowaniu ogrzewania ekogroszkiem ?

Jak powiedział Kudłat z Kilera "Czytasz te książki, a gupiiii jesteś..."

Poradźcie proszę.

P.S. Czy ktoś z Was skorzystał z kontaktu na stolarza w Złotoryi ??

Pozdrav

Trabi

ja mam dwuwarstwową - silikat +styro (jak 20).

Zalety - duża bezwładność cieplna domu z silikatów (wolniej się nagrzewa ale też wolniej oddaje ciepełko), mała przenikalność akustyczna, dobra atmosfera :-), uniknięcie mostków cieplnych dzięki ścianie 2W - to główne zalety. Wady - silikaty są zimne - mają najniższe współczynniki przenikalności cieplnej.

Nasi znajomi mają wybudowany dom z BK Milickiego (zresztą przejętego rzez Ytong chyba) na pióro-wpust na kleju. Nie widzieli różnicy między Ytongiem. Przy Ytongu jest fajne to, że możesz korzystać z systemowych rozwiązań - nadproża, strop. Poza tym różnicy niet :-) poza ceną i podawanymi laboratoryjnymi współczynnikami lambda :-). Problemem są nadproża przy wykorzystaniu zwykłych betonowych - konieczna dokładka styropianu.

Dom ze ścianą 1W będzie tańszy o jedynie koszt położenia styropianu, bo tynk i tak trzeba.

Aha przy 1W - BK i Ytongu trzeba mieć super ekipę - te nieszczęsne mostki. W dodatku często słyszałam (i czytałam na forum) o sytuacji, gdy tynk cienkowarstwowy uwidacznia cegiełki - szczególnie przy jasnych elewacjach, chyba po deszczu. Trzeba by robić zwykły tynk cementowo-wapienny i na to farba.

Jeżeli budujesz z bloczków 400 - licz się z możliwością problematycznego mocowania szafek (specjalne wkręty), przy porotermie również o tym słyszałam - ale tu niech się wypowiedzą ci co mają :-).

Jeżeli budowałabym jeszcze raz to byłky to silikat +15cm styro (PLatinum+) lub 20 zwykły, ewentualnie BK 600+15cm zwykłego styro.

To tyle na szybko, więcej grzechów nie pamiętam :-)