pwul 28.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam,pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość.Poszukuję ekipy do budowania na przyszły rok.Wejście w okolicach marca (jak pogoda pozwoli).Minimum stansurowy otwarty, ale najlepiej wolałbym całość.Budowanie w technologii Silka+styropian.Będę wdzięczny za ppomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedob 28.12.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Dabell:Gratulacje i szybkiego zamieszkania w wymarzonym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 28.12.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam, nowy rok jeszcze się nie rozpoczął, ale coś odnoszę wrażenie, że budowlańcy już "dojżeli" do noworocznych cen... W dalszym ciągu zbieram ceny ekip na przyszły rok i nie brakuje niespodzianek. Dziś otrzymałem powalającą z nóg wycenę wykonania dachu... 90 zł/m2! Powiedzcie mi, spadłem z księżyca czy świat zwariował? Sam nie wiem Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 29.12.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Witam poświątecznie! W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam spełnienia marzeń, szybkiej wprowadzki do wymarzonego domku oraz rzetelnych i uczciwych wykonawców scur cały czas zaglądam na forum ale trudno mi brać udział w dyskusji ponieważ obecnie okupuję inne forum Powiem tak: aktywnie zasiedlamy nasz domek. Drugi bejbik w drodze Pierwszy w grudniu skończył roczek i jest oczkiem w głowie rodziców http://images24.fotosik.pl/127/23ca9bd17c0adfc9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.12.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Betty !!! GRATULACJE - dużo zdrówka, cierpliwości i wytrwałości w Nowym Roku będzie z pewnością wesoło, czyli sprawdza się nowy domek - nowy potomek? Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.12.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ..... Powiem tak: aktywnie zasiedlamy nasz domek. .... Powiem tak .... a ile pokoi planujecie zasiedlić tą metodą (ja zrobiłem w domu jeden pokoik "ponadplanowy" ) A na poważnie to przyjmij gratulacje od naszej trójeczki no i serdeczne życzenia Noworoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.12.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ...... czyli sprawdza się nowy domek - nowy potomek? Hm... Jeżu nie strasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.12.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Secam, żartujesz chyba. Nie mów, że byś nie chciał, bo nie uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.12.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Secam, nie żartuję - wrzuć w wyszukiwarkę na forum to wyrażenie - zobaczysz że są specjalne wątki temu poświęcone . Argument dla Ciebie, by z budową popędzić i się jak najszybciej wprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.12.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Secam, żartujesz chyba. Nie mów, że byś nie chciał, bo nie uwierzę. Secam, nie żartuję - wrzuć w wyszukiwarkę na forum to wyrażenie - zobaczysz że są specjalne wątki temu poświęcone . Argument dla Ciebie, by z budową popędzić i się jak najszybciej wprowadzić pewnie że bym chciał ale ciiiii żeby Dośka nie przeczytała Przecież nawet już pokój jest zaplanowany taki jeden wiecej "nie wiadomo po co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.12.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Przecież nawet już pokój jest zaplanowany taki jeden wiecej "nie wiadomo po co" Secam - To ja juz wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.12.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 O kurcze, to ja chyba juz musze zaczynac bo ja mam 3 pokoje zostawione puste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.12.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 to nic ja mam cały strych przed podziałem ściankami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.12.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 A ja przezornie zlikwidowałam jeden pokój na górze, łącząc dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.12.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Witajcie po przerwie, z tego co czytam powyżej, to były wicepremier Roman byłby z Was dumny. Nauka nie idze w las, trzeba tylko "siać, siać, siać..." Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.12.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Pytanie na dziś brzmi - czy ktoś jest w stanie wyłożyć przekonująco temat: "O wyższości ściany dwuwarstwowej nad systemem Ytong 36,5 cm (lub odwrotnie). Podaj przykłady z życia wzięte" Wahamy się nad Ytongiem, a ścianą ze zwykłego BK, ceramiki lub silikatu + styro. Czynnik czasochłonności nie ma dla mnie takiego znaczenia. Czy Waszym zdaniem jest sens szukać obniżenia przenikalności na siódmym miejscu po przecinku przy zastosowaniu ogrzewania ekogroszkiem ? Jak powiedział Kudłat z Kilera "Czytasz te książki, a gupiiii jesteś..." Poradźcie proszę. P.S. Czy ktoś z Was skorzystał z kontaktu na stolarza w Złotoryi ?? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.12.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Trabi ja mam dwuwarstwową - silikat +styro (jak 20). Zalety - duża bezwładność cieplna domu z silikatów (wolniej się nagrzewa ale też wolniej oddaje ciepełko), mała przenikalność akustyczna, dobra atmosfera , uniknięcie mostków cieplnych dzięki ścianie 2W - to główne zalety. Wady - silikaty są zimne - mają najniższe współczynniki przenikalności cieplnej. Nasi znajomi mają wybudowany dom z BK Milickiego (zresztą przejętego rzez Ytong chyba) na pióro-wpust na kleju. Nie widzieli różnicy między Ytongiem. Przy Ytongu jest fajne to, że możesz korzystać z systemowych rozwiązań - nadproża, strop. Poza tym różnicy niet poza ceną i podawanymi laboratoryjnymi współczynnikami lambda . Problemem są nadproża przy wykorzystaniu zwykłych betonowych - konieczna dokładka styropianu. Dom ze ścianą 1W będzie tańszy o jedynie koszt położenia styropianu, bo tynk i tak trzeba. Aha przy 1W - BK i Ytongu trzeba mieć super ekipę - te nieszczęsne mostki. W dodatku często słyszałam (i czytałam na forum) o sytuacji, gdy tynk cienkowarstwowy uwidacznia cegiełki - szczególnie przy jasnych elewacjach, chyba po deszczu. Trzeba by robić zwykły tynk cementowo-wapienny i na to farba. Jeżeli budujesz z bloczków 400 - licz się z możliwością problematycznego mocowania szafek (specjalne wkręty), przy porotermie również o tym słyszałam - ale tu niech się wypowiedzą ci co mają . Jeżeli budowałabym jeszcze raz to byłky to silikat +15cm styro (PLatinum+) lub 20 zwykły, ewentualnie BK 600+15cm zwykłego styro. To tyle na szybko, więcej grzechów nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.12.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 A propos pokoi - u mnie są 2 do zagospodarowania, w tym jeden na górze a zawsze mówiłam, że będzie trójka - ostatnie dwa lata z dwójką diabełków wystudziły moje zapędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.12.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ja mam ph30 plus wełna i dzisiaj budowałabym jednowartswowo z ytongaoczywiście bezwzględnie ekipa murująca musi byc super hiper zaufana z 90letnia praktyka w ytongudwuwarstwowe sciany to dwa razy przezywanie ekip i jednak moim zdaniem wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.12.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Witam Wszystkich. Mam gorącą prośbę o uaktualnieni bieżacych cen za wykończeniówkę:1. ocieplenie poddasza 2. zabudowa poddasza płytami g/k3. ocieplenie stropu plus obudowanie płytami OSB. z góry dziękuje za informacje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts