Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

trabi

według mnie bezapelacyjnie 2W, tym bardziej że pisałeś że na czasie aż tak Ci nie zależy. Po pierwsze mostki, po drugie dając tylko 10cm na silkę osiągasz realny, dla całej ściany współczynnik taki sam co "teoretycznie" dla ytonga (czyli przy założeniu braku błędów technologicznych, realnie mało wykonalne) i różnice nie są na 4 miejscu po przecinku! Dając 15 cm, masz spadek współczynnika o 33%. Do mnie bardzo trafiają cyferki, dlatego ja daję 30cm styro, bo z obliczeń wyszło mi że dołożenie 20cm styro do 10cm standardu z amortyzuje się w jakieś 4-5 lat. to tyle...

Ma pytanie do forumowiczów, szukam namiaru na jakiegoś godnego polecenia speca od oczyszczalni ścieków.

Witajcie ja tez polecam 2 warsty mam 18 cm Silka + 20 cm styropianu)))

i co moge powiedziec teraz :-) na razie jeszcze nei mieszkamy faktem jest ze silka dlugo sie nagrzewa - mielismy juz 5 stopni))) ale bez grzania, ale jak juz udalo nam sie nagrzac dom koza do 24 stopni to temp jak nie grzejemy nawet pare dni spada do 20 wiec jak widac domek trzyma ciepelko ))), a przeciez jest jeszcze duzo wilgoci bo miesiac temu skonczylismy tynki na dole i jeszcze jest duzo wilgoci i dom schnie caly czas))) jestesmy tez b. zadowoleni z ocieplenia poddasza 28 cm... choc pewnie teraz dalabym jeszcze z 5 cm wiecej)

pozdrawiam flowi

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam niemiecką oczyszczalnię biologiczną Aquamatic (http://www.aquamatic.com.pl) od dystrybutora z Obornik Śląskich. Zamontowana i jeszcze nieużywana.

Cała automatyka na zewnątrz, woda wypuszczana do rowu (pozwolenie wodno-prawne). Firma zapewnia projekt, architekta, wszelkie pozwolenia i montaż. To było dla mnie ważne.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie: w tej chwili grzeję domek dwoma małymi olejakami na prąd (gaz mamy podłączony do domu ale musimy dokonać formalności by już go puścili w rurę :-)).

Dom: silikat 25+15cm Platinum+ (jak 20cm zwykłego styro), ocieplenie poddasza 25cm Superrocka Rockwoola (jak 29 cm zwykłej wełny). W domu temperatura 18-19 stopni. To super, jak na dom 150m2 i pierwszy sezon grzewczy :p . Były dni, że nie grzaliśmy - w ciągu 3-4 dni temperatura spadała do ok. 14-15 st. Mamy już prawie wszystko, w tym parkiety, więc musimy mieć w miarę ciepło, a poza tym wygrzewamy dom.

Warto dobrze docieplać, nawet przesadzając, bo nie wiemy ile będzie kosztowała energia za 10-15 lat.

WItam, w Nowym Roku

my mamy silikaty 20-tki + styropian 12. Na razie grzejemy olejakiem, bo suszymy tynki, nie mamy jeszcze wylewek i ocieplonego poddasza więc o temperaturach sie nie wypowiadam. Jak zrobimy wylewki właczymy ogrzewanie i wtedy powiem co i jak. Robimy 2 warstwowo i z silikatów, bo u nas sa bardzo płytko wody gruntowe, a poza tym chcielismy cichy dom.

Jola z Melisy

to i ja sie podepnę chętnie pod pstryczki

Gość Konto_usunięte*

Hej

Może ktoś dysponuje namiarami na instalatora od ogrzewania ?? Potzrebuje kogoś kto położy mi instalacje +wykona ogrzewanie podłogowe. Proszę tylko napiszcie jak cenowo się to u Was przedstawiało.

Pozdrawiam

potrzebuję pilnie jakiegoś porządnego konstruktora - może mi ktos takiego polecić?

znowu??? - co tym razem?

w temacie dylematu 1W - 2W

mysle tak jak wiekszość - przy super-hiper ekipie mozna budować 1W

problem jest jednak taki, że takie ekipy prawie nie isnieją :(

wszystkiego NAJ w Nowym Roku - abyśmy wszyscy pokończyli swoje budowy zanim wylądujemy w wariatkowie :D

Tazja, Jola z Melisy - polecam mojego instalatora - p. Sławek Szynka 606-836-944. To jego stronka - http://www.slawco.pl . Jest z Obornik Śląskich, ale działa wokół całego Wrocławia.

Jego ekipa robiła mi wszystkie instalacje, nie tylko ogrzewanie. Zdjęcia podłogówki są w dzienniku. Ładnie grzeje - już sprawdzone.

Nie jest dramatycznie drogi, choć może nie tani, ale sprawdzony i kompetentny. Załatwia materiały i wystawia fakturki na 7% VAT.

Powołajcie się na mnie :-) i forum muratora.

Daro_K - jeżeli chodzi o cenę 16zł/m2 za robociznę - to podobnie wyceniała mi ekipa, która robiła u mnie, tyle, że w lutym 2007 :-). Płaciłam za wszystko 25/m2, ale potem materiały poszły w górę i po mnie tynkarze właśnie na takie stawki się umawiali tylko za robociznę.

pozdrawiam

Iza

:D

Hej, hej.

Wszystkiego dobrego w nowym Roku.

Nie było mnie ponad miesiąć, zatem zupełnie zgubiłam wątek, ale chciałam się pochwalić, że już mieszkamy na swoim od 28 grudnia 2007 r.

Roboty jeszcze dużo przed nami, ale ważne że już jesteśmy na miejscu.

Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego. :D

Pozdrawiam

Agniecha

ale w DOMU :p

znacie ten kawał - pytają się Sybiraka jak tam zimno u nich jest, on mówi a nie jest zimno Panie, tak z -20.....o to rzeczywiście - mówi pytający- nie jest zimno na dworze.... a, na dworze!- mówi Sybirak- to tak z -60.....

:D:D:D w domu tez -9 nie mam okien http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/a055.gif

:D

Hej, hej.

Wszystkiego dobrego w nowym Roku.

Nie było mnie ponad miesiąć, zatem zupełnie zgubiłam wątek, ale chciałam się pochwalić, że już mieszkamy na swoim od 28 grudnia 2007 r.

Roboty jeszcze dużo przed nami, ale ważne że już jesteśmy na miejscu.

Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego. :D

Pozdrawiam

Agniecha

Agniecha,

GRATULUJ E

i życzę żeby Wam się świetnie mieszkało.

Pozdrawiam

ania