Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Gość Konto_usunięte*

Hej

Dzięki Dabell za informację. Jesteś niezastąpiona. Jeśli chodzi o temperature u nas na budowie to 20 stopni heheh. Pilnujemy sobie okien i materiałów więc mieszkamy w zaadoptowanym salonie :). Złożyliśmy wełne do ocieplenia poddasza na stropie nad salonem a drzwi loddzielające salon od domu zastawiliśmy także wełną podłączyliśmy kominek, hydrofor do studni ( do dzisiaj nas kręgosłupy bolą :) ) prąd budowlany, wannę pralkę i sobie mieszkamy jak na obozie harcerskim :) I tylko psu chyba nie bardzo się podoba :) i patrzy na nas z niedowierzaniem :)

Czy ktoś z tu obecnych może pochwalić się osiągami swojego kominka tzn ile drzewa spala, co jaki czas musi dokładać, jaką powierzchnie ogrzewa?? U nas w nieotynkowanym domu wygląda to tak:

drzewo mamy mokre ( nie przemyśleliśmy sprawy przed budową i nie kupiliśmy drzewa aby wyschło

dorzucać trzeba co 2 h aby temperatura w pomieszczeniu 60 m2 się utzrymała na poziomie ok 20 stopni - oczywiście przy ścianach jest o wiele zimniej.

trudno mi teraz wyliczyć ile spalamy ale ok powiedzmy minimalnie metr na 10 dni. Za metr drzewa płaciliśmy na szybko załatwiając 150 zł z dostawą drzewo pociąte na kloce które ze względu na wilgotność trzeba rąbać siekierą.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ile stopni na budowie? U mnie wczoraj dramatycznie zimno - 6stopni....

U mnie z kozą co 6 godzin i nagrzewnicą 24kw +8stopni, ale dwa dni temu w nocy było tylko +3 boje się o tynki, bo w górnych częsciach otynkowanych ścian zew. osiadł szron. Jak go podgrzałęm dmuchawą to dziś zniknął, ale boję się bardzo. Kurcze dwa dni za wcześnie zaczeli. czekam aż wyschną i będę opukiwał z duszą na ramieniu 8)

A u mnie +23 stopnie Celsjusza :)

Mam pytanie - gdzie można we Wroc lub okolicach kupić tego typu listwy/profile przypodłogowe - mają być do gresu w salonie i przedpokoju

http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-41.jpg

lub takie

http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-40.jpg

Nie chcę listew o wysokości 5 cm, w kolorze drewna, nie mam parkietu. Mają być takie trochę "pałacowe" czy w stylu "amerykańskim", białe lub szare, w każdym czasopiśmie o wnętrzach takie listwy mają a za cholerę dostać nie można. W castoramach i komforcie nie mają takich wynalazków, nie mam pojęcia gdzie takich cokołów szukać. Zaczyna mnie irytować to że już 2,5 roku mieszkam a podłogi dalej nie wykończone ...

no dobra a teraz zadam glupie pytanie - gdzie mozna kupić sławojkę?

Chodzi Ci o taką wypaśną samoróbkę http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Outhouse_cm01.jpg - myślę że trzeba się rozglądnąć po okolicy, kto kończy budowę. No chyba, że potrzebujesz nową to tutaj coś można znaleźć http://www.allegro.pl/item291729980_ubikacja_wychodek_kibel_wc.html ;) tylko to coś drogo.

Mój ojciec gdy się jeszcze budował, sam sobie zbił taką. Stała całą budowę i jeszcze potem z 2 lata, aż na koniec ją sprzedał znajomemu na jego budowę. Teraz jest już na kolejnym placu. Tranzakcje dokonywane były na zasadzie - wywieziesz ją ode mnie, jest twoja inaczej ją spalę.

Radzę iść tym tropem.

ile stopni na budowie? U mnie wczoraj dramatycznie zimno - 6stopni....

U mnie z kozą co 6 godzin i nagrzewnicą 24kw +8stopni, ale dwa dni temu w nocy było tylko +3 boje się o tynki, bo w górnych częsciach otynkowanych ścian zew. osiadł szron. Jak go podgrzałęm dmuchawą to dziś zniknął, ale boję się bardzo. Kurcze dwa dni za wcześnie zaczeli. czekam aż wyschną i będę opukiwał z duszą na ramieniu 8)

mam ten sam problem- tez boje sie o tynki, u mnie temp w dzien plus 15, stosujemy wycieczki nocne na budowe zeby rozpalic w kozie.

warto palic weglem w kozie.

Mam pytanie - gdzie można we Wroc lub okolicach kupić tego typu listwy/profile przypodłogowe - mają być do gresu w salonie i przedpokoju

lub takie

Nie chcę listew o wysokości 5 cm, w kolorze drewna, nie mam parkietu. Mają być takie trochę "pałacowe" czy w stylu "amerykańskim", białe lub szare, w każdym czasopiśmie o wnętrzach takie listwy mają a za cholerę dostać nie można. W castoramach i komforcie nie mają takich wynalazków, nie mam pojęcia gdzie takich cokołów szukać. Zaczyna mnie irytować to że już 2,5 roku mieszkam a podłogi dalej nie wykończone ...

też jestem zainteresowana tym tematem, poszukuję takich listew z mdf, najlepiej w kolorze białym (albo do pomalowania farbą do ścian)

lub takie

też jestem zainteresowana tym tematem, poszukuję takich listew z mdf, najlepiej w kolorze białym (albo do pomalowania farbą do ścian)

a np na allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=291470947

Witam,

już od kilku tygodni staramy sie wybrać rodzaj ogrzewania domu. Nie mamy gazu z sieci i byliśmy już zdecydowani na gaz ze zbiornika. Jednak i tak już wysokie koszty takiego ogrzewania i pesymistyczna perspektywa ich zmian w przyszłości spowodowała, że rozważaliśmy alternatywy - ekogroszek, pompę ciepła - i na koniec wybraliśmy ogrzewanie peletami.

Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z dostępnością, jakością i cenami pelet na terenie dolnoślaskiego...?

Witam Was. Jestem tu nowa wiec wybaczcie jakies bledy czy dziwne pytania :oops:

Szukam sprawdzonej i w rozsadnej cenie ekipy do wywiercenia studni, tak na ok 30 m. Prosze dajcie znac czy ktos taka mial i jest zadowolony z wykonawstwa, jakosci wody, ceny?

Prosze o info na forum, priva lub o podanie linka. Moze juz gdzies sa na forum takie info ale jest tu strrrasznie duzo i nie mam pojecia gdzie szukac.

Ekipa nie musi byc spod Wrocka, czasem oplaca sie zaplacic za dojazd.

pozdr. Ewa

W październiku płaciłem 570 pln/tona, workowane po 15 kg.

Ekogroszek różnie, zależy gdzie i kiedy od 650 pln/tona do słyszałem nawet 800.

Najlepiej kupować wiosną i przechować. W tym roku latem mogłem kupić pellet po niecałe 400 pln, ale nie mialem jeszcze możliwości magazynowania.

Witam,

już od kilku tygodni staramy sie wybrać rodzaj ogrzewania domu. Nie mamy gazu z sieci i byliśmy już zdecydowani na gaz ze zbiornika. Jednak i tak już wysokie koszty takiego ogrzewania i pesymistyczna perspektywa ich zmian w przyszłości spowodowała, że rozważaliśmy alternatywy - ekogroszek, pompę ciepła - i na koniec wybraliśmy ogrzewanie peletami.

Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z dostępnością, jakością i cenami pelet na terenie dolnoślaskiego...?

Pozdrawiam wszystkich baaaardo serdesznie w Nowym Roku :lol:

Dawno tu nie bylam , a juz od pazdziernika mieszkamy w nowym domku,

na poczatku bylo ciezko, bylismy jak koczujaca rodzina cyganow,

ale co pare dni cos przybywalo,

a to druga lazienka , a to drzwi wewnetrzne, meble kuchenne,

wykonczenie schodow wewnetrznych

na pocztku grudnia stan wewnatrz budynku pozwalal juz

na normalne wygodne mieszkanie....

no i dobrze sie mieszka tylko internetu ni ma :cry: :cry: :cry:

powstala tez elewacja, ogrodzenie, a teraz dopiero robimy podjazd i chodniki ,

no i ja musze to napisac,

ze bez FORUM nigdy by nam sie nie udalo wybudowac domku :lol: :oops: :roll: