Gość Konto_usunięte* 05.01.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Hej Dzięki Dabell za informację. Jesteś niezastąpiona. Jeśli chodzi o temperature u nas na budowie to 20 stopni heheh. Pilnujemy sobie okien i materiałów więc mieszkamy w zaadoptowanym salonie . Złożyliśmy wełne do ocieplenia poddasza na stropie nad salonem a drzwi loddzielające salon od domu zastawiliśmy także wełną podłączyliśmy kominek, hydrofor do studni ( do dzisiaj nas kręgosłupy bolą ) prąd budowlany, wannę pralkę i sobie mieszkamy jak na obozie harcerskim I tylko psu chyba nie bardzo się podoba i patrzy na nas z niedowierzaniem Czy ktoś z tu obecnych może pochwalić się osiągami swojego kominka tzn ile drzewa spala, co jaki czas musi dokładać, jaką powierzchnie ogrzewa?? U nas w nieotynkowanym domu wygląda to tak: drzewo mamy mokre ( nie przemyśleliśmy sprawy przed budową i nie kupiliśmy drzewa aby wyschło dorzucać trzeba co 2 h aby temperatura w pomieszczeniu 60 m2 się utzrymała na poziomie ok 20 stopni - oczywiście przy ścianach jest o wiele zimniej. trudno mi teraz wyliczyć ile spalamy ale ok powiedzmy minimalnie metr na 10 dni. Za metr drzewa płaciliśmy na szybko załatwiając 150 zł z dostawą drzewo pociąte na kloce które ze względu na wilgotność trzeba rąbać siekierą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 05.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 ile stopni na budowie? U mnie wczoraj dramatycznie zimno - 6stopni.... U mnie z kozą co 6 godzin i nagrzewnicą 24kw +8stopni, ale dwa dni temu w nocy było tylko +3 boje się o tynki, bo w górnych częsciach otynkowanych ścian zew. osiadł szron. Jak go podgrzałęm dmuchawą to dziś zniknął, ale boję się bardzo. Kurcze dwa dni za wcześnie zaczeli. czekam aż wyschną i będę opukiwał z duszą na ramieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 ile stopni na budowie? U mnie wczoraj dramatycznie zimno - 6stopni.... U mnie wczoraj rano było już tylko -4. W środku udało mi się dojechać do +0.5. Ale jaskółki donoszą, że na dniach już ma być a +. ICM też to póki co potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.01.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 no mogłaby już byc wiosna, nie protestuję.Niesttey przed nami pewnie jeszcze pare takich akcji mocno minusowych..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.01.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 A u mnie +23 stopnie Celsjusza Mam pytanie - gdzie można we Wroc lub okolicach kupić tego typu listwy/profile przypodłogowe - mają być do gresu w salonie i przedpokoju http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-41.jpg lub takie http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-40.jpg Nie chcę listew o wysokości 5 cm, w kolorze drewna, nie mam parkietu. Mają być takie trochę "pałacowe" czy w stylu "amerykańskim", białe lub szare, w każdym czasopiśmie o wnętrzach takie listwy mają a za cholerę dostać nie można. W castoramach i komforcie nie mają takich wynalazków, nie mam pojęcia gdzie takich cokołów szukać. Zaczyna mnie irytować to że już 2,5 roku mieszkam a podłogi dalej nie wykończone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.01.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 no dobra a teraz zadam glupie pytanie - gdzie mozna kupić sławojkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.01.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Sławojkę można zbić z dech i okryć folią - wersja ekonomiczna, na budowie u sąsiada natomiast widziałam metalową. Może coś będzie w autogiełdzie, ale chyba znakomita większość robi z dech a potem starannie pali po budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 no dobra a teraz zadam glupie pytanie - gdzie mozna kupić sławojkę? Chodzi Ci o taką wypaśną samoróbkę http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Outhouse_cm01.jpg - myślę że trzeba się rozglądnąć po okolicy, kto kończy budowę. No chyba, że potrzebujesz nową to tutaj coś można znaleźć http://www.allegro.pl/item291729980_ubikacja_wychodek_kibel_wc.html tylko to coś drogo. Mój ojciec gdy się jeszcze budował, sam sobie zbił taką. Stała całą budowę i jeszcze potem z 2 lata, aż na koniec ją sprzedał znajomemu na jego budowę. Teraz jest już na kolejnym placu. Tranzakcje dokonywane były na zasadzie - wywieziesz ją ode mnie, jest twoja inaczej ją spalę. Radzę iść tym tropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 06.01.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 ile stopni na budowie? U mnie wczoraj dramatycznie zimno - 6stopni.... U mnie z kozą co 6 godzin i nagrzewnicą 24kw +8stopni, ale dwa dni temu w nocy było tylko +3 boje się o tynki, bo w górnych częsciach otynkowanych ścian zew. osiadł szron. Jak go podgrzałęm dmuchawą to dziś zniknął, ale boję się bardzo. Kurcze dwa dni za wcześnie zaczeli. czekam aż wyschną i będę opukiwał z duszą na ramieniu mam ten sam problem- tez boje sie o tynki, u mnie temp w dzien plus 15, stosujemy wycieczki nocne na budowe zeby rozpalic w kozie. warto palic weglem w kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 06.01.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Aniu, już ma być znacznie cieplej. Trzymam kciuki za Wasze (Twoje i Darka) tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.01.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 A u mnie +23 stopnie Celsjusza Mam pytanie - gdzie można we Wroc lub okolicach kupić tego typu listwy/profile przypodłogowe - mają być do gresu w salonie i przedpokoju http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-41.jpg lub takie http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-40.jpg Nie chcę listew o wysokości 5 cm, w kolorze drewna, nie mam parkietu. Mają być takie trochę "pałacowe" czy w stylu "amerykańskim", białe lub szare, w każdym czasopiśmie o wnętrzach takie listwy mają a za cholerę dostać nie można. W castoramach i komforcie nie mają takich wynalazków, nie mam pojęcia gdzie takich cokołów szukać. Zaczyna mnie irytować to że już 2,5 roku mieszkam a podłogi dalej nie wykończone ... też jestem zainteresowana tym tematem, poszukuję takich listew z mdf, najlepiej w kolorze białym (albo do pomalowania farbą do ścian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 06.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Czy ktos sie orientuje, gdzie mozna zakupic skrzynki gazowe, takie jak sa np. w centrum Wroclawia + tzn. czarne z kutymi elementami i mosiezna literka W. Dostepne wszedzie - takie zolte, typowe - są obrzydliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.01.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 A u mnie +23 stopnie Celsjusza Mam pytanie - gdzie można we Wroc lub okolicach kupić tego typu listwy/profile przypodłogowe - mają być do gresu w salonie i przedpokoju http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-41.jpg lub takie http://www.kosz.com.pl/pl/pics/oferta/listwyprzypodlogowe/p-40.jpg Nie chcę listew o wysokości 5 cm, w kolorze drewna, nie mam parkietu. Mają być takie trochę "pałacowe" czy w stylu "amerykańskim", białe lub szare, w każdym czasopiśmie o wnętrzach takie listwy mają a za cholerę dostać nie można. W castoramach i komforcie nie mają takich wynalazków, nie mam pojęcia gdzie takich cokołów szukać. Zaczyna mnie irytować to że już 2,5 roku mieszkam a podłogi dalej nie wykończone ... też jestem zainteresowana tym tematem, poszukuję takich listew z mdf, najlepiej w kolorze białym (albo do pomalowania farbą do ścian) a np na allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=291470947 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.01.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 super, dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.01.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 super, dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 06.01.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam, już od kilku tygodni staramy sie wybrać rodzaj ogrzewania domu. Nie mamy gazu z sieci i byliśmy już zdecydowani na gaz ze zbiornika. Jednak i tak już wysokie koszty takiego ogrzewania i pesymistyczna perspektywa ich zmian w przyszłości spowodowała, że rozważaliśmy alternatywy - ekogroszek, pompę ciepła - i na koniec wybraliśmy ogrzewanie peletami. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z dostępnością, jakością i cenami pelet na terenie dolnoślaskiego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Aniu, już ma być znacznie cieplej. Trzymam kciuki za Wasze (Twoje i Darka) tynki. Dzięki - Jolu U mnie od 24h +8stopni na budowie (kozy nie odpalam), dziś na dzień wyłączyłem nagrzenicę to mi okna zaparowały, więc jeszcze musze trochę posuszyć - a to dopiero dwa i pół pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 07.01.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam Was. Jestem tu nowa wiec wybaczcie jakies bledy czy dziwne pytania Szukam sprawdzonej i w rozsadnej cenie ekipy do wywiercenia studni, tak na ok 30 m. Prosze dajcie znac czy ktos taka mial i jest zadowolony z wykonawstwa, jakosci wody, ceny? Prosze o info na forum, priva lub o podanie linka. Moze juz gdzies sa na forum takie info ale jest tu strrrasznie duzo i nie mam pojecia gdzie szukac. Ekipa nie musi byc spod Wrocka, czasem oplaca sie zaplacic za dojazd. pozdr. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 07.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 W październiku płaciłem 570 pln/tona, workowane po 15 kg. Ekogroszek różnie, zależy gdzie i kiedy od 650 pln/tona do słyszałem nawet 800. Najlepiej kupować wiosną i przechować. W tym roku latem mogłem kupić pellet po niecałe 400 pln, ale nie mialem jeszcze możliwości magazynowania. Witam, już od kilku tygodni staramy sie wybrać rodzaj ogrzewania domu. Nie mamy gazu z sieci i byliśmy już zdecydowani na gaz ze zbiornika. Jednak i tak już wysokie koszty takiego ogrzewania i pesymistyczna perspektywa ich zmian w przyszłości spowodowała, że rozważaliśmy alternatywy - ekogroszek, pompę ciepła - i na koniec wybraliśmy ogrzewanie peletami. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z dostępnością, jakością i cenami pelet na terenie dolnoślaskiego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 07.01.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pozdrawiam wszystkich baaaardo serdesznie w Nowym Roku Dawno tu nie bylam , a juz od pazdziernika mieszkamy w nowym domku, na poczatku bylo ciezko, bylismy jak koczujaca rodzina cyganow, ale co pare dni cos przybywalo, a to druga lazienka , a to drzwi wewnetrzne, meble kuchenne, wykonczenie schodow wewnetrznych na pocztku grudnia stan wewnatrz budynku pozwalal juz na normalne wygodne mieszkanie.... no i dobrze sie mieszka tylko internetu ni ma powstala tez elewacja, ogrodzenie, a teraz dopiero robimy podjazd i chodniki , no i ja musze to napisac, ze bez FORUM nigdy by nam sie nie udalo wybudowac domku Tesknie za Wami Grzesiu, dzieki za zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts