Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

halszka.ka gratuluję wprowadzki. cały czas mam przed oczami Twoją dachówkę mmmmmmmm :)

Czy blaszak żyje czy zmienił pana ?

Do palących i planujących pelety: z Waszych postów wynika, że palenie peletami jest tańsze niż groszkiem, czy paliwo jest tańsze ale zużycie jest większe? Czy ktoś z Was ma porównanie takich kosztów przy obecnych cenach ?

Pozdrav

Witaj Halinko

....od pazdziernika mieszkamy w nowym domku,

Wielkie gratulacje z okazji wprowadzenia. Pewnie fajnie być już na swoim :D

Nie to żebym się narzucał ale może jakieś zdjęcia pokarzesz 8)

....bez FORUM nigdy by nam sie nie udalo wybudowac domku

Całkowicie potwierdzam Twoje słowa - mnie też - forum to skarbnica wiedzy i szalonych pomysłów.

Tesknie za Wami

:cry:

Ale chyba nie zamierzasz nas opuszczać :o

Grzesiu, dzieki za zyczenia :roll:

Berdzo proszę ;)

halszka.ka gratuluję wprowadzki. cały czas mam przed oczami Twoją dachówkę mmmmmmmm :)

Czy blaszak żyje czy zmienił pana ?

Do palących i planujących pelety: z Waszych postów wynika, że palenie peletami jest tańsze niż groszkiem, czy paliwo jest tańsze ale zużycie jest większe? Czy ktoś z Was ma porównanie takich kosztów przy obecnych cenach ?

Pozdrav

Moje spostrzeżenia są takie:

- koszty groszek - pellet - praktycznie takie same.

- pod warunkiem, że masz dobry groszek - a zwykle składują pod chmurką i jest mokry, więc u mnie groszkiem wychodziło jakby nawet drożej.

- korzyść pelletu: dużo lepszy zapach w kotłowni, duuużo mniej popiołu (w praktyce ze 3 - 5%, czyli 30 spalonych worków = 1 worek popiołu)

- popiół rozsiewasz na trawnik jako nawóz

- jest czysto

- mniej sadzy

w moim przypadku są dwa minusy pelletu:

trzeba go objętościowo więcej (mniejszy ciężar właściwy od węgla), więc 5 ton pelletu to nie to samo co 5 ton groszku - zajmuje więcej miejsca,

nie można przechowywać go na dworze, bo jak złapie wilgoć to po nim.

mam jako takie porównanie. paliłem i jednym i drugim i jak dla mnie to mając możliwość i dostęp do pelletu to tylko tak.

W tej chwili mam już podliczony sezon grzania za grudzień.

od 1 grudnia co + ciepła woda = 360 PLN

dom 290m w tym garaż na dwa auta

temperatura w domu 24 st. w dzień

22 na noc

ciepła woda 57 st.

temperatura w garażu 10 st.

dość częste wietrzenie

od czasu do czasu popalam w kominku, bardziej "dla oka", no ale ciepła też zostaje.

kwota nie uwzględnia prądu do obsługi pieca i pomp

Bo jak nie to sami przyjedziemy :wink:

WSZYSCY :D

hehe - nono - przyjedziemy, mam miejsce w aucie 8) ale zabieram Anie i Jolę, (z mężami?)

Ja bym na Twoim miejscu zabrał bez .......

Daro_KJeśli mogę coś zasugerować - weź Anię oraz Jolę z Melisą ;-)

pepe* Dzięki wielkie - to się nazywa "wyłożyć jak krowie na miedzy". Tylko moment - to niby ja tu mam być tą krową ???? :o

Pozdrav

halszka GRATULUĘ ZAMIESZKANIA W DOMKU!!!

Daro kiedy kończysz swój dom? Kiedy będziemy pili to piwo w Spiżu? :D Obiecaj mi tylko, że nie wcześniej niż na wakacje (muszę młode urodzić) :wink:

BK, fasola swego czasu szukałam takich listew, z tym że chciałam je montować przy suficie. Znalałam coś takiego w Domarze na stoisku z tapetami oraz duży wybór różnych wzorów na Buforowej przy wjeździe na Chemię. Jest taki budynek/biurowiec po prawej i na parterze jest firma zajmująca się tym listwami. Nie są to listwy syropianowe ale z jakieś pianki poli......owej :wink: Nie przytoczę nazwy :D