Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

witam ponownie,

od siebie chcoałbym dodać, jeśli ktoś potzrebuje "forumową" ofertę na pompy ciepłownicze, do wody czy inne, to proszę o kontakt,

moge pomóc zdecydowanie

chociaż tyle dobrego dla innych

pzdr

bzyk

Witam

Masz moze namiary na firme/osobe wiercaca studnie glebinowe? (w przyzwoitej cenie bo nie wiem dlaczego we Wroclawiu tak sie cenia?)

ewa_zm-podam Ci nr telefonu, do gościa który robi sporo takich odwiertów, z którym współpracuję, ale nie wiem czy tez do domków-Grzegorz Kapuściarek-0603080438

pzdr

bzyk

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

dabell-mam pytanie, poczytałem sobie troszke o oczyszczalni aquamatik i wygląda na bardzo solidny wybór i trwały

pisałaś, że firma może zrobić również projekt i operat, zdradzisz jakie są to koszta?może być na priv.

po raz kolejny korzystam z twojego dziennika:)ale uważam, ze prowadzisz budowę wzorcowo:)

pzdr

bzyk

Daro-K dzięki za odpowiedź, prawdę mówiąc zanotowałem nr. p. Łukasza, ale jakos utkwiło mi, że o wszelkie materiały budowlane można się u niego pytać,

jutro mam wizytę z elektrykami więc sprawdzę ofertę p. Łukasza i dam znać na forum

pzdr

bzyk

NIe zapomnij dodać, że jesteś ode mnie, wtedy cenę będziesz mieć korzystniejszą.

dabell-mam pytanie, poczytałem sobie troszke o oczyszczalni aquamatik i wygląda na bardzo solidny wybór i trwały

pisałaś, że firma może zrobić również projekt i operat, zdradzisz jakie są to koszta?może być na priv.

po raz kolejny korzystam z twojego dziennika:)ale uważam, ze prowadzisz budowę wzorcowo:)

pzdr

bzyk

ano włąsnie ciekawe jakie to sa koszta - i powiedz czy jestes zadowolona z oczyszcZAłki:)

Jak zostałem wywołany do tablicy, to mówię.

Oczyszczalnia działa od końca listopada, więc nie za długo.

Na razie wszystko super.

Nic nie słychać ze skrzynki z kompresorami, woda wypływająca z oczyszczali nie śmierdzi, nie pieni się :D i wygląda normalnie. Jak smakuje nie próbowałem.

Jedna rzecz mnie zastanawiała, czy nie będzie przymarzać, ale jak było po -10 w nocy to wszystko działało normalnie, woda sączyła się bez problemu do stawu.

Jak na razie bez zarzutu.

Witam wszystkich! :D

Mam do Was prośbę, czy możecie odnieść się do wyceny ROBOCIZNY jaką przedstawiła mi moja ewentualna ekipa?

Dom parterowy, bez piwnicy i poddasza. Powierzchnia zabudowy: 172,71m2

Fundament:

Ława 0,4mx0,3m

Ściana fund. bloczki betonowe na zaprawie

Wys całkowita fundamentu 1,3m

Ściany zewn: BK24 na klej

Ściany działowe BK12 na klej

Stan zerowy

1. Wykopy pod ławy fundamentowe

2. Izolacja ław fundamentowych folia przed ułożeniem zbrojenia

3. Wykonanie zbrojenia ław fundamentów

4. Betonowanie ław fundamentowych

5. Izolacja pozioma ław fundamentowych - papa na lepiku

6. Wykonanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych na gotowej zaprawie

7. Izolacja pionowa ścian fundamentowych dysperbitem i pozioma papa na lepiku

8. Wykonanie izolacji termicznej ścian fundamentowych styropianem + folia perforowana,

9. Zasypanie wykopów piaskiem, zagęszczenie piasku

10. Wykonanie podkładu betonowego na zagęszczonym piasku

Cena netto 17,000 zł

ETAP I STAN SUROWY OTWARTY

1.Wykonanie izolacji p/wilgociowej

2 Wykonanie ścian nośnych

3. Osadzenie nadproży wg projektu budowlanego

Cena netto 11,000zł

ETAP II STANU SUROWEGO OTWARTEGO

1. Wykonanie szalowania wieńca i podciągów

2 Wykonanie zbrojenia wieńca podciągów wg projektu budowlanego

- elementy podparcia (stemple i belki DOKA, lub inne) - dostarcza Inwestor

Cena netto 7.000 zł

ETAP III STANU SUROWEGO OTWARTEGO

1. Wykonanie ścian działowych

2. Osadzenie nadproży wg projektu budowlanego

3. Wykonanie kominów systemowych

Cena netto 6.000 zł

RAZEM 41.000 zł

Praca ładowarki 1 h 100zł

rzut domku:

http://img227.imageshack.us/img227/3224/rzutdomumzz0.jpg

też przymierzam się do berkera, może jakaś wspólna grupa na większy rabacik?

O,to i ja się piszę

Jolu z Melisy i Damro

Witajcie ja tez ))))!! Wlasnie z mezem podliczamy pstryczki elektryczki)))

wiecie moze w jakiej hurtowni najlepiej kupic te pstryczki?

Sluchajcie co z grupą pstryczkowa moze sie jakos spykniemy w tej sprawie, ja chce zamowic ok 180 sztuk roznych pstryczkow albo Berkera albo Tem fasolka tez pisala ze niedlugo zamawia pstryczki moze w 4ke dostaniemy naprawde dobry rabat a moze jeszcze ktos sie bedzie pisal na razie chyba to jest nas 4ka? czyli

flowera

Jola z Melisy

Damro

Fasolka ?

a moze Xena z Xary moglaby napisac gdzie stara grupa pstryczkowa zamawiala pstryczki :-)? ja na razie upatrzylam sobie Nota-Bene

Witajcie czy ktos się bedzie pisał do grupy pstryczkowej?

Ostatecznei jestem tylko ja i kine?

Pozdrawiam flowi

no właśnie o schodach nic nie napisali... :-?

Ale skoro nie napisali to zakładam że są... a jak nie ma to będą :)

Martadela

- o schody koniecznie dopytaj, ale jak nie macie poddasza to chyba będą drewniane a nie betonowe na strych

- kominy zapewne zrobią wam do kalenicy - proponowałabym uzgodnić że całe kominy, może nawet z czapkami (wiecie że w wykonanie kominów nie wchodzi ich ozdobna obróbka ponad dachem... ja niestety nie wiedziałam :( )

- nie widzę kalkulacji wejścia, tarasów więc tego też wam nie zrobią

- w pracach stanu "0" nie ma rozprowadzenia hydrauliki, podejścia wody, więc to też w waszym zakresie (trzeba zgrać z jakimś hydraulikiem)

- rozumiem ż epod pojęciem kominy systemowe mieszczą sie tez ewentualne kominy wentylacyjne (chyba że wentylacja idzie tylko od sufitu, rurami PCV na dach)

i taka drobna uwaga.. czy robicie wszystko zgodnie z projektem, czy będziecie jeszcze coś zmieniać na etapie budowania, bo jak tak to warto zmiany do umowy dopisać, żeby was za to potem nie ogolili

przed ruszeniem z murami musicie wiedzieć jaka będize grubość wszystkich warstw podłogi (czy aby nie dołożycie styropianu albo wylewki więcej niż jest w projekcie, może jakaś podłogówka), na jakiej wysokości mają zaczynać się okna, jakie mają być otwory na drzwi (lepiej 2 cm wyższe niż niższe, jak jest szpara zawsze da sie zalepić a nadproże betonowe kuć trudno)

ciekawy jest tez ten zapis "Osadzenie nadproży wg projektu budowlanego " - wynika z niego że macie nadproża prefabrykowane, jeżeli na etapie budowy przyszłoby wam do głowy zmienić jednak na wylewane np. razem z wieńcem to tu na pewno skasują dodatkowo

co do całości ceny sie nie wypowiem bo nie znam aktualnych stawek

pozdrowionka

Dorka

PS

przepraszam jeśli napisałam o oczywistościach które już wiecie :)

u nas wylane posadzki, w poniedziełek włączmy ogrzewanie i rozpoczynamy ocieplanie poddasza, trochę po chińsku, wiem, ale co tam....

tynki mamy gipsowe

a tak sie zaczeliśmy własnie zastanawiac - a może koza zamiast kominka? nie ogrzewamy nim domu, będzie czysto rekreacyjny, moze koza też by była ok? co Wy na to? ma ktoś kozę?

smiejus dzięki,

wszelkie rady są bardzo cenne, nawet jak wielokrotnie powtarzane, dzięki temu się przecież utrwalają :)

Przepusty w fundamencie i rozprowadzenie to należy do nas... :roll:

Geodeta i ściągniecie humusu też my... :roll:

Schody na "stryszek" będą takie drewniane-opuszczane - więc ich nie ma

Faktycznie w wycenie brak jest schodów wejściowych, murków przy wejściu i tarasie.

Co do nadproży to uczulałam Szefa ewent ekipy że w ścianach zewnętrznych mają być lane razem z wieńcem - tak jest w projekcie, a w ścianach działowych mogą być systemowe.

Ja mam wrażenie że chcą trochę sporo.

Fundament jest tylko po obrysie plus pod ścianą między garażem a częścią mieszkalną, no i pod kominkiem, po zaokrągleniu 65mb...

Co do uroku kozy zgodzę się całkowicie .

ale mają też jedną małą wadę - większość z nich jest wąska i wysoka i wtedy nie wchodzi standardowy rozmiar polanek i trzeba dodatkowo ciąć drewno na mniejsze kawałki Standardowy wymiar porąbanego drewna to 33 cm a ich paleniska są z reguły węższe .

Mam na myśli np taką :

http://www.polki.pl/pub/11_2006/22_11/kominek1.jpg

czy taką

http://dovre.com.pl/upload/Image/kozy/koza.jpg

A najgorsze są piece ładowane od góry. Jeśli praktycznie nie wygaśnie całe paleńisko nie ma mowy o dołożeniu do kozy. W momencie otwarcia górnej pokrywy cały dym mamy w środku

http://www.kominki.wroclaw.pl/piece/godin_3720A.jpg

Wg mnie jeśli koza to tylko tego typu (jak kominek)

http://www.kominki.wroclaw.pl/piece/regence.jpg

martadela

nasza ekipa rok temu ponad (październik 2006) była droga

wtedy za to co u was + geodeta+humus+hydraulik - ocieplenie fundamentów przy stanie 0 wzięli 12 000

fundamentów było ok. 50 mb, razem z z poszerzeniami pod kominy.

to wychodzi 240zł/mb co u was dałoby 15 600. Dorzucając do tego podwyżki w budowlance to wasza cena chyba nie wychodzi najgorzej.

za mury brali 40 zł/m2 łącznie z oknami

ale jak znajdziecie taniej to szukajcie taniej, droga ekipa wcale nie znaczy dobra a przy wykończeniówce bardzo brakuje tych tysiączków które tak lekką ręką wydawało się na etapie stanu surowego ;-)