fasola25 16.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ale jak znajdziecie taniej to szukajcie taniej, droga ekipa wcale nie znaczy dobra a przy wykończeniówce bardzo brakuje tych tysiączków które tak lekką ręką wydawało się na etapie stanu surowego oj, święte słowa, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyk 16.01.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ale jak znajdziecie taniej to szukajcie taniej, droga ekipa wcale nie znaczy dobra a przy wykończeniówce bardzo brakuje tych tysiączków które tak lekką ręką wydawało się na etapie stanu surowego oj, święte słowa, niestety oj niestety tak, w stanie surowym jest na wszystko, a potem nagle przychodzi refleksja, "gdzie się podziały te pieniądze":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 16.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, witam. Pare osob juz znam bo wczesniej "spotkalismy sie" na grupie "...dzialki", No i teraz moge przeniesc sie tutaj W koncu pozwolenie jest..pogoda spoko wiec trzeba cisnac z budowa. Na wstepie chcialbym sioe dowiedziec jakie sa mniej wiecej czasy oczekiwania na roznego rodzaju materialy w okolicach wroclawia. Tzn na co trzeba zwrocic wieksza uwage - co trzeba szybciej zamawiac zeby pozniej nie bylo przestojow w budowie i z jakim wyprzedzeniem to robic. Druga sprawa to szukam jakiegos dobrego (u mnie dobry znaczy nie drogi ale nie kaszaniarz) tartaku gdzie moge wyslac projekt a w tartaku przeprojektuja mi wiezbe (chodzi o to ze w projekcie mam krokwie 5x18 i kilka osob juz mi powiedzialo ze lepiej dac grubsze krokwie) Druga rzecz to chcialbym troszeczke zmienic widoczne z zewnatrz szczegoly wiezby oraz "dokleic" maly daszek nad wejsciem do kotlowni. Wiec chodzi o to zeby w tartaku przeprojektowali i zrobili mi wiezbe. Prosze o namiary na sprawdzony i niedrogi tartak. pozdrawiam p.s. o co chodzi z grupa pstryczkowa? tzn co to sa te pstryczki?:>p.s.' - jezeli cos jeszcze zamawiacie wspolnie to chetnie sie podlacze.p.s.'' - niestety nie mam zbyt wiele czasu na przegladanie historii tego watku ;/ wiec prosze o wyrozumialosc jezeli informacje o ktore pytam sa wczesniej (a raczej sa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.01.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ale jak znajdziecie taniej to szukajcie taniej, droga ekipa wcale nie znaczy dobra a przy wykończeniówce bardzo brakuje tych tysiączków które tak lekką ręką wydawało się na etapie stanu surowego oj, święte słowa, niestety oj niestety tak, w stanie surowym jest na wszystko, a potem nagle przychodzi refleksja, "gdzie się podziały te pieniądze":) jak to gdzie! u budowlańców są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 16.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Kochani,gdzie mogę dostać dobry piasek na tynki cem-wapienne,poradźcie biedną kózkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 16.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, witam. Pare osob juz znam bo wczesniej "spotkalismy sie" na grupie "...dzialki", No i teraz moge przeniesc sie tutaj W koncu pozwolenie jest..pogoda spoko wiec trzeba cisnac z budowa. Na wstepie chcialbym sioe dowiedziec jakie sa mniej wiecej czasy oczekiwania na roznego rodzaju materialy w okolicach wroclawia. Tzn na co trzeba zwrocic wieksza uwage - co trzeba szybciej zamawiac zeby pozniej nie bylo przestojow w budowie i z jakim wyprzedzeniem to robic. Druga sprawa to szukam jakiegos dobrego (u mnie dobry znaczy nie drogi ale nie kaszaniarz) tartaku gdzie moge wyslac projekt a w tartaku przeprojektuja mi wiezbe (chodzi o to ze w projekcie mam krokwie 5x18 i kilka osob juz mi powiedzialo ze lepiej dac grubsze krokwie) Druga rzecz to chcialbym troszeczke zmienic widoczne z zewnatrz szczegoly wiezby oraz "dokleic" maly daszek nad wejsciem do kotlowni. Wiec chodzi o to zeby w tartaku przeprojektowali i zrobili mi wiezbe. Prosze o namiary na sprawdzony i niedrogi tartak. pozdrawiam p.s. o co chodzi z grupa pstryczkowa? tzn co to sa te pstryczki?:> p.s.' - jezeli cos jeszcze zamawiacie wspolnie to chetnie sie podlacze. p.s.'' - niestety nie mam zbyt wiele czasu na przegladanie historii tego watku ;/ wiec prosze o wyrozumialosc jezeli informacje o ktore pytam sa wczesniej (a raczej sa) W sprawie więźby - jeżeli szukasz dobrej jakości drewna - polecam DREWBET z Częstochowy, mieścili się w średniej cenie, w listopadzie kupowałem po 793 brutto z impregnacją ciśnieniową (zamawiałem w październiku, jeszcze przed podwyżką cen drewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 16.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Jeśli chodzi o więźbę,zamawiałam w Mrozowie w październiku i płaciłam 640 zeta,dobrej jakości drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.01.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, witam. Pare osob juz znam bo wczesniej "spotkalismy sie" na grupie "...dzialki", No i teraz moge przeniesc sie tutaj W koncu pozwolenie jest..pogoda spoko wiec trzeba cisnac z budowa. Gratulacje. Potwierdzam - dzisiaj w nieogrzewanym SSZ miałem w środku całe 4 stopnie. Tak więc pracować można. Sam walczę z podłogą drewnianą a w weekend zamykam temat ścianek działowych na parterze. Druga sprawa to szukam jakiegos dobrego (u mnie dobry znaczy nie drogi ale nie kaszaniarz) tartaku gdzie moge wyslac projekt a w tartaku przeprojektuja mi wiezbe (chodzi o to ze w projekcie mam krokwie 5x18 i kilka osob juz mi powiedzialo ze lepiej dac grubsze krokwie). Proponuję zmienić na 20cm jeżeli będzie membrana wysokoparoprzepuszczalna. Do tego wełna 200 będzie wychodzić korzystniej aniżeli 180. Chyba że będziesz miał pełne deskowanie, to wtedy zakładając 3cm szczeliny wentylacyjnej będziesz miał miejsce na wełnę 150. p.s. o co chodzi z grupa pstryczkowa? tzn co to sa te pstryczki?:> Pstryczki - elektryczki. Czyli cały osprzęt elektryczny: włączniki, gniazda, etc. To myślę jeszcze przed Tobą. Więc w późniejszym czasie stworzysz nową grupę pstryczkową. p.s.' - jezeli cos jeszcze zamawiacie wspolnie to chetnie sie podlacze. Nie wiem, czy więcej jest tutaj osób, które właśnie zaczynają. No chyba że masz dojście do jakiegoś magazynu i za wczasu możesz brać styropian, wełnę, deski na podłogę. To wtedy pewnie się podłączysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyk 16.01.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy możecie polecić jakąś firmę lub firmy monitorujące z patrolem interwencyjnym,na co trzeba zwrócić uwagę przy negocjacji umowy? pzdrbzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.01.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy możecie polecić jakąś firmę lub firmy monitorujące z patrolem interwencyjnym, na co trzeba zwrócić uwagę przy negocjacji umowy? Nie żebym reklamował, ale po prostu są na osiedlu. Mam Solida i na razie nie narzekam. W sobotę nawet mam wizytę handlowca, który chce sprawdzić jak się budowa ma. Będzie w okolicy to się na budowlaną herbatkę umówił. Przy negocjacji umowy zwróc uwagę na: - czas dojazdu do Ciebie w dzień i w nocy - dozwoloną ilość fałszywych alarmów - sprawdza się podczas budowy, gdy w budynku materiały się jeszcze same ruszają a i sam budynek nie jest do końca szczelny i zwierzątka lubią wejść do środka - czy patrol poczeka na miejscu do Twojego przyjazdu w razie co Weź pod uwagę również, że możesz umowę negocjować z handlowcem (wraz z ilością czujek). Ale potem instalator może zaproponować inny rozkład czujek. Dowiedz się jak wtedy wyglądają ewentualne różnice cenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 17.01.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 boru nam więźbę przeprojektował cieśla (Cepin) a nie tartak drewno kupowaliśmy w Chrząstawie u Jarochy - skromne 800 zł/m3 i drewno zamawiać trzeba pół roku naprzód!!! ściany - różnie zależy co kupujesz - obstawiałabym miesiąc wcześniej (dla świętego spokoju) stropy np. Teriva - różnie od tygodnia do miesiąca stal - dostępna na bieżąco beton z betoniarni - 2- 3 dni okna - 2 tygodnie do miesiąca (teraz być może załapałbyś się jeszcze na jakieś rabaty zimowe) dachówka - nawet już bo na początku roku są podwyżki więcej grzechów nie pamiętam PS. nawiązując do tego daszka - oczywiście wiesz że w tym miejscu nieco mijasz się z pozwoleniem na budowę, bo zmieniasz wygląd elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie żebym reklamował, ale po prostu są na osiedlu. Mam Solida i na razie nie narzekam. W sobotę nawet mam wizytę handlowca, który chce sprawdzić jak się budowa ma. Będzie w okolicy to się na budowlaną herbatkę umówił. Przy negocjacji umowy zwróc uwagę na: - czas dojazdu do Ciebie w dzień i w nocy - dozwoloną ilość fałszywych alarmów - sprawdza się podczas budowy, gdy w budynku materiały się jeszcze same ruszają a i sam budynek nie jest do końca szczelny i zwierzątka lubią wejść do środka - czy patrol poczeka na miejscu do Twojego przyjazdu w razie co Weź pod uwagę również, że możesz umowę negocjować z handlowcem (wraz z ilością czujek). Ale potem instalator może zaproponować inny rozkład czujek. Dowiedz się jak wtedy wyglądają ewentualne różnice cenowe. Ja mam Juwentus i jestem bardzo zadowolona. Potwierdzam to co powiedział Trociu o elementach, na które trzeba patrzeć. Ja mam dwa alarmy/ miesiąc, ale to są alarmy włamaniowe (jak się uruchomi czujka), ale u mnie często były problemy z pradem (brak zasilania lub przypadkowe wyłączenia przez ekipy) i włączał się alarm w monitoringu z tzw. powodu usterki i za to mimo, ze ekipa podjeżadżała chyba z 30 razy w czasie budowy nic nie zapłaciłam. Z naszymi wykończeniowcami i elektrykami ekipy prewencyjne były już na Ty . Trzeba też się dowiedzieć czy na danej instalacji będziesz mógł się podpiąć do innej firmy. Z tego co wiem (sąsiadka ma Solida) ich centrala montowana przez firmę jest specyficzna i nie można w razie czego podpiąć się pod inną firme (ale może nie mam racji - to poprawcie ). Dlatego ja robiłam instalacje przez niezależnego instalatora i tylko podpinałam się pod firmę. Zwróć uwagę na zapisy - niektóre firmy mają czas określony jako czas podjęcia interwencji od sygnału, co nie oznacza czasu dojazdu do działki , tylko np. ruszenie panów do samochodu . Lepiej, żeby był określony czas dojazdu na działkę (w Juwentusie tak jest). Jak potrzebujesz namiarów - to polecam swojego alarmowca a namiary na handlowca z Juwentusa też mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 17.01.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, witam. Pare osob juz znam bo wczesniej "spotkalismy sie" na grupie "...dzialki", No i teraz moge przeniesc sie tutaj W koncu pozwolenie jest..pogoda spoko wiec trzeba cisnac z budowa. Na wstepie chcialbym sioe dowiedziec jakie sa mniej wiecej czasy oczekiwania na roznego rodzaju materialy w okolicach wroclawia. Tzn na co trzeba zwrocic wieksza uwage - co trzeba szybciej zamawiac zeby pozniej nie bylo przestojow w budowie i z jakim wyprzedzeniem to robic. Druga sprawa to szukam jakiegos dobrego (u mnie dobry znaczy nie drogi ale nie kaszaniarz) tartaku gdzie moge wyslac projekt a w tartaku przeprojektuja mi wiezbe (chodzi o to ze w projekcie mam krokwie 5x18 i kilka osob juz mi powiedzialo ze lepiej dac grubsze krokwie) Druga rzecz to chcialbym troszeczke zmienic widoczne z zewnatrz szczegoly wiezby oraz "dokleic" maly daszek nad wejsciem do kotlowni. Wiec chodzi o to zeby w tartaku przeprojektowali i zrobili mi wiezbe. Prosze o namiary na sprawdzony i niedrogi tartak. pozdrawiam p.s. o co chodzi z grupa pstryczkowa? tzn co to sa te pstryczki?:> p.s.' - jezeli cos jeszcze zamawiacie wspolnie to chetnie sie podlacze. p.s.'' - niestety nie mam zbyt wiele czasu na przegladanie historii tego watku ;/ wiec prosze o wyrozumialosc jezeli informacje o ktore pytam sa wczesniej (a raczej sa) Wydaje mi się że za projekt więźby to raczej powinien się zabrać kierownik budowy (konstruktor) albo Cieśla z dużym doświadczeniem. Tartaku bym nie obarczał tym zaszczytem Lepiej niech odpowiedzialność za ewentualne błędy węźbę wykonawca lub kierownik. Potem gdy coś było by nie tak to będą zrzucać odpowiedzialność na tartak. Więźbę brałem w Tartaku w Żórawinie cena 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 17.01.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Do grupy pstryczkowej.W sobotę jadę do znajomej hurtowni el. zrobić wycenę materiałów do mojego domku.Dam wam znać jakie ceny udało mi sie wytargować, wiem na pewno że im większe zamówienie tym pole negocjacji większe. Jak macie namiary na solidne i nie drogie ekipy do stanu surowego otwartego to wysyłajcie na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 17.01.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Co do alarmu to robić będę podobnie jak DabellZrobię niezleżny alarm a podpinać będą się tylko firmy z monitoringiem. Na naszym "osiedlu" najpierw był Impel a potem wszedł solid i dał cenę 50 % niższą od Impela Częste zmiany firm monitoringowych to standard - niejednokrotnie jest tak że same te firmy "sprzedają" wymieniają się terenami żeby mieć dojazdy w jednym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 17.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 martadela - a mają tam legranda? strasznie mi się podoba sistena life wood - idealnie pod kolor okien, kupiłabym na doł, do części "reprezentacyjnej" a plastikowe w brązie na górę do części"domowej" ja mam robioną instalację alarmową przez deltę, bardzo profesjonalnie, polecam, w razie potrzeby dam na priv namiar, robili mi też całą instalację elektryczną dziękuję za wypowiedzi o kozach, poprzedni Murator mnie natchnął... taka jedna tak siędo nas uśmiecha, szczeólnie z opcją ruszt (pieczenie ziemniaków i innych pyszności). Szczerze mówiąc zawsze marzyłam o otwartym kominku i to nada charakterku salonowi, jak wiecie, przebudowuję bliźniaka poniemieckiego i salon jest w "starej" części z niewysokim sufitem, tradycyjny raczej... no nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.01.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Zuch - czy alarm + elektrykę robiła Ci przypadkiem ekipa p. Pawła Karpa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.01.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Kochani,gdzie mogę dostać dobry piasek na tynki cem-wapienne,poradźcie biedną kózkę Kochani,nikt nie wie gdzie mogę dostać piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 17.01.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam wszystkich!! Baaarrrdzo dawno mnie tu nie było, ale teraz pewnie będę pojawiać sie częściej, bo od marca ruszamy z budową. Dzisiaj mam pytanie raczej nie budowlane , wybaczcie że nie na temat Moze ktoś z was jeździ na wyprzedaże do Niemiec np. do Gorlitz i podpowie mi na jakiej ulicy jest jakieś centrum handlowe (typu nasza Galeria, czy Arkady). Musze kupić córce buty w rozmiarze 42/43, a podobno Niemcy mają większą rozmiarówkę ( a przynajmniej damskie buty w większych rozmiarach). U nas wiekszość butów damskich kończy sie na rozmiarze 40/41 . Nie utne dziecku palców żeby sie dopasować . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 17.01.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Kochani,gdzie mogę dostać dobry piasek na tynki cem-wapienne,poradźcie biedną kózkę Kochani,nikt nie wie gdzie mogę dostać piasek? Ja kupowałm piasek u Szostaka tel. 601058126 (brata tego co ma hurtownie w Trzebnicy) nie maja kwarcowego (kwarcowy kupilam Kreisla po 25 kg w worku) 6 zł/worek w Castoranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts