Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Dokladnie jest to mieszkanie z ogrodem we wroclawiu na osiedlu domow jednorodzinnych przy blokowisku na ktorym mieszkamy:0 i kusi mnie ogromnie lokalizacja....wszytsko na miejscu nawet praca:). I tak myslalm zeby np. kupic i ziakli nie sprzedawac i potraktowac jako"pzrejsciowe' zanim zamieszkamy w domku tylko nie wiem czy taka 'opcja" bez spzredazy dzialki pzrejdzie..:( (zalamka) cena za m2 5 tys. brutto

A jaka to okolica?

Co do pracy to jest z nią tak, że dzisiaj jest na miejscu a jutro będzie dalej.

Jeżeli kupisz teraz we Wrocławiu, to pytanie, czy będziesz w stanie się wybudować. Jeżeli już piszesz, że możliwa jest sprzedaż działki, którą już masz, to może być kiepsko kupić za kilka lat coś nowego. Jak już masz działkę w jakiejś fajnej lokalizacji, to ja bym szedł w tamtą stronę. Jeżeli jesteście w stanie trochę czasu poświęcić na budowie i własnym sumptem zrobić coś, to wyjdzie Wam taniej i własny wymarzony domek już będzie stał. Jedna przeprowadzka tylko ;) Dlatego my póki co mieszkamy na jakiś 35m2 i kawałek po kawałku szykujemy swój domek. Co z tego, że podłogę drewnianą robiłem z miesiąc wieczorami. Dzięki temu będzie na coś innego ;) Wełna na poddaszu w trakcie.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Pani Koala

Taaa, gdyby gazownia doprowadziła nam 4,5 m rurki w grudniu, przeprowadzilibyśmy się w marcu... Ale,że się gazowni nasza dokumentacja zgubiła :evil: :evil: :evil: przeprowadzimy się później. Sami wykonujemy przyłącze w obawie przed kolejną obsówą gazowni(gazownia zaproponowała

czerwiec-lipiec 2008 :-? ). Kto wam doprowadzał gaz?

Sami nie wiemy, kto to robił złacze gazowe. Pewnego dnia przyjechaliśmy na działkę - a tu złącze sobie stało :) I całość od złożenia papierów do wykonania zajęło ok. 4 mies.

PS. Dzięki za namiar. Może bedziemy razem kupować płyty KG??

Czy ktoś zna aktualne ceny robocizny za wykonanie dachu (dachówka + więźba)? Dostałem wycenę na 90zł za 1m2 :o , a jeszcze pamiętam jak w październiku szokowała mnie cena 65zł/1m2... Dodam, że dach duży bo około 350m2, ale bez lukarn, etc

jak dobrze poszukasz to mozna znalezc za 45/m2.. a srednia to jest 70m2 i to juz bardzo dobrze wykonane

napewno wazny jest termin poniewaz od maja czerwca zaczyna sie bum na dachy i za te terminy placi sie wiecej. Jak teraz bys chcial staweiac to spokojnie za 50 znajdzieszb

niedajmy sie zwariowac wykonawcom!!!

Ja znowu swoje :)

ale proszę, niech odezwie się ktoś kto mieszka, wydał pieniądze i skomentuje.

Za 400 tys naprawdę jest trudno zamieszkać.

My wydaliśmy dużo ponad 450 i dalej mnóstwa rzeczy nam brakuje. A to co mamy jest dość skromne ...

Stan surowy nawet z wylewkami to połowa kwoty. Policzcie płot, podjazd, prace wyrównawcze, nazwiezienie ziemi - u nas to było 3-4 tys. za samą ziemię. Rozwiezienie tej ziemi (koparka za pięć stówek), potem równanie, opaska wokół domu, w samym domu milion innych rzeczy o których nawet nie macie pojecia że trzeba je kupić i zrobić. Roundup, pan z traktorkiem do orania, potem znowu ta sama procedura, etc. Wszystkie pergolki, drewutnie, studnie, drobiazgi.

Np. szafy komandora (wcale nie są drogie w porównaniu z cenami tanich rzemieśników - cena ta sama a jakość nieporónywalna) - mamy dwie, koszt to 12 tys. Wykończenie jednej łazienki to bardzo skromnie 10 tys wypasiona łazienka 30 lub więcej.

Armatura, klamki, duperelki (sorry) które koszmarnie kosztują. Klamki do domu jeśli nie ma w zestawie z drzwiami to parę stówek. Kran kosztuje od kilkuset zł to paru tysięcy :o Różne silikony uszczelniacze, grunty, etc.

Do domu często trzeba zrobić drogę - na drogę wydaliśmy po 1000 zł każdy z sąsiadów do tej pory. Kanaliza - 5 tys. Woda - 4 tys.

Patrzcie na to wszystko realnie, ja też czytałam przed budową takie optymistyczne relacje "wybuduję dom za 250 tys" i porwałam się trochę z motyką na słońce. Bo zakrakło nam pieniędzy - w kosztorysie nie było mnóstwa rzeczy bo nikt nam nie powiedział że muszą być. Gdybym to wszystko wiedziała to albo dom byłby dużo mniejszy (mam 138 m pow użytkowej) albo inaczej bym kasę rozplanowała na początku budowy. Można było przyoszczędzić jakieś 10-15 tys na dachu na przykład.

Przyłączam się do pytania na temat cen za hydraulikę. Rozmawialismy dopiero z jednym więc nie mamy porównania.

U nas do wykonania będzie:

górna łazienka ( wanna , umywalka WC )

5 grzejników na górze plus drabinkowy w lazience

7 grzejników na dole

dolna lazienka ( umywalka , wc, prysznic)

około 20 mkw ogrzewanie podłogowe.

Ogrzewanie gazowe

Pan na pytanie ile "za poszczególne elementy - punkt ??" odpowiedział, ze liczy kompleksowo i za całośc za samą robocizną wycenia 10tyś PLN. :roll:

Pozdrawiam

Witajcie. Gratulacje dla Joli i Ani za postępy w budowie, wygląd jest imponujacy.

A ja biję się z myślami ( och te wybory - to w budowie dla mnie jest najgorsze - jak zwylke podobają mi się rzeczy najdroższe) jaki piec na drewno, a może na pellety za dwa lata gaz i wymiana pieca. I KALORYFERY. Ja wiem było o tym kiedyś ale nie mogę tego znaleźć. Prosze napiszcie jakiej firmy kaloryfery kupowaliście i gdzie....Bardzo pięknie proszę.... :roll:

Natalia,

ja kupiłam od gościa z Poznania, ktorego znalazłam na allegro. Instalacje sanitarne Marcin Plewa, tel: 61 8411934. Był najtańszy, dostawa za darmo, wszystko w jak najlepszym porządku. Maila i tel koórkowy do niego mam na moim laptopie, który po bliskim kontakcie z niemowlęciem wymaga serwisowania. W razie co odnajdę te dana

Aha, wzięłam Purmo.

słuchajcie nikt nic nie wie o Jotulu?gdziemozna dobrą cene na niego dostać?

Nie wiem co terz znaczy dobra cena :D , ale jak kupowałem swojego to rozmawiałem z:

Uniwag na Krakowskiej

Gruszecki na Bielanach Wrocławskich

Warto od razu doprecyzować koszty "instalacji" (nie obudowy) wkładu bo potrafią się one różnić bardziej od różnicy ceny wkładu.

Czytaj: tanio wkład a potem i tak sobie odbijemy.

No i wiadomo wkład z instalacją jest na 7% vatu

Witam,

Co do okolicy to Psie Pole, co do pracy to jets to moja firma i tu ma nadzieje, ze to sie nie zmieni :). U nas problem polega na tym, ze mieszkamy w wynajetym mieszkaniu(wiec komus kase "nabijamy") zamiast splacac np. kredyt. i jeszce jestemy w papierach(dot. ew. budowy) no i stad pospiech czy w ogoel sie budowac czy kupic takie "mieszkanie". Nadmienie jeszcze, ze mamy trzy coreczki dla ktorych (m.in.)b. pragniemy postawic ten dom:)

Stad ten "pospiech"...

pozdrawiam

Dokladnie jest to mieszkanie z ogrodem we wroclawiu na osiedlu domow jednorodzinnych przy blokowisku na ktorym mieszkamy:0 i kusi mnie ogromnie lokalizacja....wszytsko na miejscu nawet praca:). I tak myslalm zeby np. kupic i ziakli nie sprzedawac i potraktowac jako"pzrejsciowe' zanim zamieszkamy w domku tylko nie wiem czy taka 'opcja" bez spzredazy dzialki pzrejdzie..:( (zalamka) cena za m2 5 tys. brutto

A jaka to okolica?

Co do pracy to jest z nią tak, że dzisiaj jest na miejscu a jutro będzie dalej.

Jeżeli kupisz teraz we Wrocławiu, to pytanie, czy będziesz w stanie się wybudować. Jeżeli już piszesz, że możliwa jest sprzedaż działki, którą już masz, to może być kiepsko kupić za kilka lat coś nowego. Jak już masz działkę w jakiejś fajnej lokalizacji, to ja bym szedł w tamtą stronę. Jeżeli jesteście w stanie trochę czasu poświęcić na budowie i własnym sumptem zrobić coś, to wyjdzie Wam taniej i własny wymarzony domek już będzie stał. Jedna przeprowadzka tylko ;) Dlatego my póki co mieszkamy na jakiś 35m2 i kawałek po kawałku szykujemy swój domek. Co z tego, że podłogę drewnianą robiłem z miesiąc wieczorami. Dzięki temu będzie na coś innego ;) Wełna na poddaszu w trakcie.

Hej hej!

Czy komuś po budowie została może niepotrzebna rozdzielnia elektryczna? W sumie wystarczyłaby sama obudowa, bo moduły można sobie zastosować w domu (oczywiście, jeśli o takich samych parametrach).

Myślimy o czymś podobnym do tego - chcemy 2 albo 3 gniazdka 1fazowe i siłę (chyba wystarczy tylko 16A, ale widzę że w większości są też i 32A), na 8 lub 10 modułów.

http://polam.naklo.pl/zest_zas/katalog7/id214_p1.jpg

Późno dziś Wam kawę podaję ale myślę, że i teraz będzie Wam smakowała.

http://www.strykowski.net/kawa/Klasyczne_zdjecie_kawy,_kawa_na_zdjeciach_fotki_kawowe_1418.jpg

Przeczytałam Wasze weekendowe spory i cóż.... na razie wiele się nie wypowiem oprócz tego, że BK ma wiele racji w tym, że każdy kosztorys w rzeczywistości staje się nierealny do osiągnięcia i że na początku budowy nie zdajemy sobie sprawy z przeogromnej ilości dupereli, które trzeba będzie kupić a które :o :o :o o dziwo !!! są niezbędne i tyyyyyle kosztują.

Do kawy podam Wam dziś też lekturę.

http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4861403.html

http://www.rp.pl/artykul/87523.html