Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

.... i dajmy juz spokój innym tematom niż budowlane w tym miejscu - potem trzeba przealać do tyłu tonę literek i dziwnych postów jak te 3 ostatnie moje, by znaleźć wartościowe info o budowaniu...

Daro to gdzie ja sie rano kawki napije :cry:

zobacz ostatnia strona same puste filizanki, a to znaczy ze potrzebujemy troche sie uspolecznić a nie tylko o lopatach, kielniach i trudach budowlanych

Wysłany: Sro, 30 Styczeń 2008 18:35 Temat postu: czy mozna?

witam wszytkich serdecznie

chcialam sie zapytac czy mozna sie dolaczyc do waszej grupy budujacej

jeszcze troche i ja rowniez bede dzialala

narazie nasze papiery leza w starostwie i czekamy na odpowiedz

jak dobrze pojdzie to na wiosne checmy ruszyc z budowa

powli chcemy kupowac juz materialy

zaczynaja drozec a to nam sie nie podoba

ten watek sledze od dluzszego czasu zawsze wiele sie tutaj dzije

gratuluje wszykim ktorzy zaczynaja, buduja . powli wykanczaja

pozdrawiam serdecznie

bemark - jeśli chodzi o mnie, to możesz korzystać ze mnie ile sobie tylko zamarzysz :lol: i jeśli zadasz pytanie, a ja będę umiał na nie odpowiedzieć to zrobię to - poza tym reszta ekipy forumowej zrobi podobnie, choć nie każdy to zadeklaruje, bo i po co mnożyć mało merytoryczne posty :lol:

tak wiec witam ... przede wszystki w swoim imieniu :lol:

droga grupo,

Zdecydowaliśmy się na piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (WOLF albo IMMERGAS) i chcemy mieć też kominek. Myślimy o takim z płaszczem wodnym. Jednakże słyszałem że taki kominek jest znacznie droższy, myslę tutaj nie tylko o koszcie samego wkładu który jest droższy ale też o potrzebie rozbudowy instalacji. Podpowiedzcie proszę ile (tak mniej-więcej) jest on droższy zakładając np. że wkład bedzie kosztował około 3 tyś. Chodzi mi o to czy np. jesli zdecydujemy się na "płaszcz to musimy do ceny całościowej dorzucić 5 tyś? Zakładam że kominka będziemy używać raczej często i byłby on wspomaganiem pracy pieca a DGP nie chcemy robić.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Jacek

podaje link do stronki gdzie możecie sporo się dowiedzieć na temat kominków z płaszczem wodnym Może będzie pomocne.

http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551-2160.htm?sid=e60746a215f12f780e3bdea85c1d4ebf

Pozdrawiam

Prosze podeslijcie namiary na godnego zaufania kierownika budowy - budowa w Tyncu,

Drogi Bronku!

Podaje poniżej kontakt na bardzo porządnego gościa. O mały włos sam go nie zatrudniłem, ale niestety postawiłem na innego czego szczerze żałuję. Chłopak się baaardzo stara - wiem to od 2 osób u których był i jest KB.

Jest z Jordanowa ale nie jest problemem dla niego Tyniec. Oto namiary:

Rafał Zarzycki

+48 (0) 600 332 345

Pozdrowienia dla sąsiada!

Prosze podeslijcie namiary na godnego zaufania kierownika budowy - budowa w Tyncu,

Drogi Bronku!

Podaje poniżej kontakt na bardzo porządnego gościa. O mały włos sam go nie zatrudniłem, ale niestety postawiłem na innego czego szczerze żałuję. Chłopak się baaardzo stara - wiem to od 2 osób u których był i jest KB.

Jest z Jordanowa ale nie jest problemem dla niego Tyniec. Oto namiary:

Rafał Zarzycki

+48 (0) 600 332 345

Pozdrowienia dla sąsiada!

To cenna informacja. Wielu ludzi ma kłopoty z kierownikami, lub są drodzy. Ja mam niestety tą drugą opcję - i póki co sprostał moim oczekiwaniom.

Doradcy kredytowi nie pobierają żadnego haraczu, oni dostają prowizję z banku, bank im odpala to co ściągnie z klienta. A ściąga niemało.

Uważajcie bo informacje u doradców mogą się nieco różnić od rzeczywistości.

U nas np. wyszło że nie mamy żadnej zdolności kredytowej. Tylko w BPH wyliczono nam na 20 tys (dwadzieścia). Tego samego dnia pani w BPH wyliczyła zdolność na 315 tys ... Nie wiem jak oni to robią ale to podważyło moje zaufanie do takich instytucji, chodziło o Ekspandera.

Ale może warto skorzystać jak się nie ma czasu. W końcu doradcy też muszą z czegoś żyć :lol:

Uwaga - w BGŻ (lub BOŚ - tak chyba BOŚ) mają fajny kredyt na inwestycje ekologiczne - solary, kominek z płaszczem, oczyszczalnia ścieków etc. Oprocentowanie jest symboliczne ok 1-2 % (dwa procent max), nie ma w tym haczyka, kredyt jest dofinansowany przez państwo. Warto się zastanowić i po pobraniu hipoteki wejść w taki kredycik bo jest to bardzo korzystne.

Kochani,

korzystał ktoś z was z usług doradcy kredytowego? Jaki haracz oni pobierają?

Doradcy kredytowi pobierają marżę ale nie od Ciebie ale od banku

generalnie ty masz te same koszty co jakbyś poszła bezpośrednio do banku a oni żyją z tego że bank im wypłaca dziłkę od każdego pacjenta

polecam Expandera i Open Finance (najdłużej na rynku)

dla grubych kredytów najlepszy jest Noble Bank

pozdrawiam

droga grupo,

Zdecydowaliśmy się na piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (WOLF albo IMMERGAS) i chcemy mieć też kominek. Myślimy o takim z płaszczem wodnym. Jednakże słyszałem że taki kominek jest znacznie droższy, myslę tutaj nie tylko o koszcie samego wkładu który jest droższy ale też o potrzebie rozbudowy instalacji. Podpowiedzcie proszę ile (tak mniej-więcej) jest on droższy zakładając np. że wkład bedzie kosztował około 3 tyś. Chodzi mi o to czy np. jesli zdecydujemy się na "płaszcz to musimy do ceny całościowej dorzucić 5 tyś? Zakładam że kominka będziemy używać raczej często i byłby on wspomaganiem pracy pieca a DGP nie chcemy robić.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Jacek

podaje link do stronki gdzie możecie sporo się dowiedzieć na temat kominków z płaszczem wodnym Może będzie pomocne.

http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551-2160.htm?sid=e60746a215f12f780e3bdea85c1d4ebf

Pozdrawiam

Bardzo dziekuje, również całej reszcie która podzieliła się cennymi uwagami. Zabieram się do czytania

Pozdrawiam

Jacek

P.S.

Prawdopodobnie jutro skończą nasze tynki cem-wap !!! Teraz tylko zakup osprzętu hydraulicznego i dalej do dzieła!

Kochani

mam prośbę, po przeprowadzce do domu będę wynajmować mieszkanie i kompletnie nie wiem ile teraz mam za nie wziąć.

Podpowiedzcie:

mieszkanie 59m2, dwa pokoje (28 i 11m2 - ustawe kwadratowe), przedpokój z szafą zabudowaną, wc i łazienka (zostaje pralka), kuchnia z meblami i sprzetem.

Dzielnica: Między Nowym Dworem a Gądowem, spokojne osiedle niskich bloków, dobry dojazd kilku autobusów, pełne zaplecze na osiedlu (sklepy, szkoła przedszkole lekarze, apteki itp.)

Czynsz dla 3 osób 480, w tym woda (dużo :oops: ponad 170zł/mc), ogrzewanie, gaz. Do tego internetowa sieć osiedlowa.

Jak teraz kształtują się ceny?

Kochani

mam prośbę, po przeprowadzce do domu będę wynajmować mieszkanie i kompletnie nie wiem ile teraz mam za nie wziąć.

Podpowiedzcie:

mieszkanie 59m2, dwa pokoje (28 i 11m2 - ustawe kwadratowe), przedpokój z szafą zabudowaną, wc i łazienka (zostaje pralka), kuchnia z meblami i sprzetem.

Dzielnica: Między Nowym Dworem a Gądowem, spokojne osiedle niskich bloków, dobry dojazd kilku autobusów, pełne zaplecze na osiedlu (sklepy, szkoła przedszkole lekarze, apteki itp.)

Czynsz dla 3 osób 480, w tym woda (dużo :oops: ponad 170zł/mc), ogrzewanie, gaz. Do tego internetowa sieć osiedlowa.

Jak teraz kształtują się ceny?

Ja bym zaryzykował stwiedzenie że spokojnie dostaniesz koło 1500 zł. Panuje teraz taka tendencja że mieszkania sa drogie i podobno ludzie poszukują mieszkań do wynajęcia. Proponuję Ci tylko zgłosić umowę do US bo to są grosze (koło 100 zł/m) a będziesz miał spokój

Pozdrawiam

Jacek

Kochani,

Ja korzystałem z Open Finance i to był błąd :evil:

Na początku szybko i sprawnie Pani wybrała najlepszą ofertę ich banków i to było ok.

Niestety potem gdy już zdecydowałem załatwiać wszystko przez nią okazała się niepoważna i niekompetentna - przez jej błędy załatwianie kredytu wydłużyło się stopniowo do 3 miesięcy !!!

Najgorsze, że reakcja jej przełożonych na moje telefony i pisma była znikoma lub żadna.

Nie wiem, czy wszyscy oni mają tam taki bałagan, ale na pewno nikomu ich nie polecam.

Kilku forumowiczów "po przejściach" w wątku o finansach pisało o tym, że do takiego doradcy jeśli kiedyś pójdą to tylko po to, żeby wybrał im najlepszą ofertę, a potem z tą ofertą pójdą bezpośrednio do banku i poproszą o jeszcze lepsze warunki - to podobno działa.

witam wszytkich serdecznie

chcialam sie zapytac czy mozna sie dolaczyc do waszej grupy budujacej

Witamy Cię gorąco

Kochani,

Dokładnie tak jak pisali poprzednicy

Ci najwięksi 50 zł zaliczki (zwracają jeśli podpiszesz przez nich umowe) reszta frii

Ale doświadczenia mam ciekawe :D większiość z nich "od razu" wie który bank jest najlepszy (patrz tu który ma największą dla nich marżę). Inni najbardziej chcieli mi wcisnąć razem z kredytem (ogromnym) fundusze inwestycyjne - ci byli najlepsi - facet wie wszystko co zrobic żeby zarobić wielkie pieniądze i przyjezdza w trampkach i autobusem :D.

Możesz skorzystać z doradcy ale proponuję objedz sama banki i sprawdz dokładnie co ci zaproponują.

A i jeszcze jeden był fajny - wylicza mi ofertę i mówi szczerze - sorry ale nie mam dla pana dobrej oferty bo pan ma zdolność kredytową - my mamy fajną ofertę dla tych co nikt juz im nie chciał dac kredytu.

A to na dzisiejszy dzień - smacznego ........

http://www.albumik.pl/albumy/secam/forum/2187272417837.jpg