vanka99 03.02.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A u mnie w końcu na działce zawitało takie o to cudo : http://img217.imageshack.us/img217/2041/11ls8.jpg I tu pytanie - czy teraz aby brać prąd budowlany potrzebuję coś jeszcze, czy tylko ciagne kabel i montuje na jakimś kijku i na noc odcinam w skrzynce? Pzdr, TS TS147 gratulacje - sliczna skrzynka, mamy taka samą . Jesli chodzi o prąd, to skoro macie skrzynkę, to musieliście podpisać juz umowę z zakladem energetycznym - narazie jako " prąd budowlany". Przynajmniej my tak mamy. Człowiek który robił nam skrzynke załatwił wszystko w zakł. energ. Przychodzą rachunki i płacimy tyle ile zuzyjemy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 03.02.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Zadałam pytanko na jedna z grup o wysokość wynagrodzenie Kierbuda - z odpowiedzi wynika, że jest to rozrzut od 1000 do 4000 zł. Wynika to pewnie z różnych cen miejscowych.Jak to jest w naszych okolicach ?Ile płacicie ?Możecie polecić solidnego Kierbuda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 04.02.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A u mnie w końcu na działce zawitało takie o to cudo : http://img217.imageshack.us/img217/2041/11ls8.jpg I tu pytanie - czy teraz aby brać prąd budowlany potrzebuję coś jeszcze, czy tylko ciagne kabel i montuje na jakimś kijku i na noc odcinam w skrzynce? Pzdr, TS Ale w tej skrzynce pewnie nie masz jeszcze licznika i bebechów - tylko samą rozdzielnię ??. Znajdz jakiegoś elektryka z uprawnieniami muisi Ci podłaczyć do skrzynki licznikowej kabel i wykonać jakąś prowizoryczną skrzynkę bezpiecznikową z gniazdami (najlepiej zamykaną - bo wtedy prąd w nocy nie wychodzi może być zbita z desek). Potem musi to wszystko zgłosić z papierami w energetyce i zrobić odbiór. Potem Ty podpisujesz umowę na prąd budowlany (trochę droższy niż zwykły) i energetyka przyjedzie i zawiesi licznik i podepnie kabel i dostaniesz klucze do skrzynki ( o ile jeszcze nie masz). U mnie bynajmniej tak było..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kine 04.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 czy ktoś moze jest na etapie zakupu albo negocjacji styropianu czy wełny? zmieniły się ceny, czy nie? bzyk ja orientowalam sie w zeszlym tygodniu co do cen styropianu, ceny styropianu powoli rosna, od tametgo tygodnia o okolo 6% np. w PW aris, aktualnei maja po 106 zl za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 04.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Po ocieplaniu poddasza została mi hałda odpadów z wełny. Część powiskam w profile, część chcę poupychać za ściankami kolankowymi z k-g. Wrzucać tam na maksa? No i potrzebuję kontener na gruz. Qrka gdzie i za ile się to zamawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Jesli chodzi o prąd, to skoro macie skrzynkę, to musieliście podpisać juz umowę z zakladem energetycznym - narazie jako " prąd budowlany". Tak też dokładnie było. Ale w tej skrzynce pewnie nie masz jeszcze licznika i bebechów - tylko samą rozdzielnię ??. Znajdz jakiegoś elektryka z uprawnieniami muisi Ci podłaczyć do skrzynki licznikowej kabel i wykonać jakąś prowizoryczną skrzynkę bezpiecznikową z gniazdami (najlepiej zamykaną - bo wtedy prąd w nocy nie wychodzi może być zbita z desek). Potem musi to wszystko zgłosić z papierami w energetyce i zrobić odbiór. Potem Ty podpisujesz umowę na prąd budowlany (trochę droższy niż zwykły) i energetyka przyjedzie i zawiesi licznik i podepnie kabel i dostaniesz klucze do skrzynki ( o ile jeszcze nie masz). U mnie bynajmniej tak było..... No właśnie umowę z energetyką na przyłączenie już mam (na razie budowlany, później standard), ale dowiedziałem się dzisiaj, że jest tak jak mówisz - czyli mam ją wyposażyć w "niezbędne" elementy (jeśli chodzi o prawą cześć, czyli energetyki, to chyba są liczniki, etc). Klucze odbieram do niej dopiero dzisiaj, więc zobaczę co i jak w środku... Ile trzeba liczyć orientacyjnie na zabawę w doposażenie do stanu używalności jeśli chodzi o prąd budowlany? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 04.02.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 hej, byłam w Tyńcu Małym w sklepie z piecami http://www.bertelsen.pl/ i się zakochałam - pytanie nie jest czy tylko który? a najbardziej zakochałam się w tym piecu, tyle, ze w kaflach butelkowa zieleń.... oczywiście rura zostanie wyprowadzona z tyłu pieca http://img174.imageshack.us/img174/8452/prodhetapkanconagrandevi6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 04.02.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zadałam pytanko na jedna z grup o wysokość wynagrodzenie Kierbuda - z odpowiedzi wynika, że jest to rozrzut od 1000 do 4000 zł. Wynika to pewnie z różnych cen miejscowych. Jak to jest w naszych okolicach ? Ile płacicie ? Możecie polecić solidnego Kierbuda ? Nie tylko od odległośći. Najczęściej od zaangażowania. Jak dasz 1000 to zapomnij, że gość zjawi sie na każde zawołanie. Więc rozw. pośrednie i człowiek z polecenia plus jasne warunki przed wypłatą dają w miarę to jakoś poukładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 04.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Po ocieplaniu poddasza została mi hałda odpadów z wełny. Część powiskam w profile, część chcę poupychać za ściankami kolankowymi z k-g. Wrzucać tam na maksa? No i potrzebuję kontener na gruz. Qrka gdzie i za ile się to zamawia? Ja zamawiłam w zeszłym tygodniu: koszt kontenera na 7m3 - ten większy bo są jeszcze na 5m3 (przywieżli w sobotę rano a zabrali w poniedziałek w ciągu dnia) - 350 zł bez faktury. Załatwiłam bezproblemowo - niektórych firmach kręcili nosem na dom poza Wrocławiem a tu nie: MARKUR Wywóz śmieci - 600424991. Od stycznia bardzo poszły w górę opłaty za śmieci niesortowane, dlatego ceny za kontenery też są wyższe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kine 04.02.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 kiedys na forum ktos podawal namiary na pana ktory wykonuje ogrodzenia z siatki, ale szukam i szukam i nie moge sie do tego dokopac niestety bylabym wdzieczna za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 04.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 vanka99, przypomniałam sobie, że parę stron wcześniej as24 polecał wykonawcę od siatki. Byłam, widziałam, siatka ładna. Numeru nie notowałaqm, bo siatki mieć nie będę kine - taki ślad o siatce znalazłem strona 449 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.02.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ile trzeba liczyć orientacyjnie na zabawę w doposażenie skrzynki do stanu używalności jeśli chodzi o prąd budowlany? Dostałem ofertę na 900zł za zrobienie przyłącza budowlanego do mojej skrzynki ze wszystkimi materiałami, odbiorami - jak sądzicie czy to dobra cena? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 04.02.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzięki Dabell! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 04.02.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 czy ma ktos z Was skrzynkę gazową na elewacji? a konkretniej W ELEWACJI? (wpuszczoną w ocieplenie...) mam dylemat bo moge miec takie rozwiązanie aby drzwiczki były zlicowane z elewacją (mam ph30+12ocieplenia), ale taka skrzynka wpuszczona w elewację sprawi, ze w tym miejscu sciana będzie chudziutka i trochę się boję wyglądu i mostka cieplnego...a może wiecie gdzie kupić jakieś ładne ozdobne skrzynki na przyłącze gazowe natynkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 04.02.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 No właśnie umowę z energetyką na przyłączenie już mam (na razie budowlany, później standard), ale dowiedziałem się dzisiaj, że jest tak jak mówisz - czyli mam ją wyposażyć w "niezbędne" elementy (jeśli chodzi o prawą cześć, czyli energetyki, to chyba są liczniki, etc). Klucze odbieram do niej dopiero dzisiaj, więc zobaczę co i jak w środku... Ile trzeba liczyć orientacyjnie na zabawę w doposażenie do stanu używalności jeśli chodzi o prąd budowlany? Pzdr, TS W jednej częsci skrzynki są "manele" energetyki czyli w tzw roździelnia - tam na pewno kluczy Ci nie dadzą bo to jest ich własność jeszcze przed licznikiem Klucze dają do drugiej skrzynki tzw, licznikowej - tam jest licznik i bezpiecznik główny. Tylko że u mnie było tak że firma zlecona przez enetrgetykę wykonała same szafki i wszystkie kable a samo przyłącze odbyło się potem po zapłaceniu całej kasy. W umowie miałem że za przyłącze do działki płacę w 2 ratach coś koło 1800 zł chyba i dodatkowo (małym druczkiem) 800 zł za wyposazenie skrzynki licznkiowej. I tu było zaskoczenie - bo 2 tygodznie przed montazem dostałem aneks do umowy że energetyka przejmuje na siebie koszt wyposażenia skrzynki. W sumie musiałem tylko wynająć elektryka który wykonał mi całe przyłacze i papierologię prądu budowlanego (do domu) - 1000 zł z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 04.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 czy ma ktos z Was skrzynkę gazową na elewacji? a konkretniej W ELEWACJI? (wpuszczoną w ocieplenie...) mam dylemat bo moge miec takie rozwiązanie aby drzwiczki były zlicowane z elewacją (mam ph30+12ocieplenia), ale taka skrzynka wpuszczona w elewację sprawi, ze w tym miejscu sciana będzie chudziutka i trochę się boję wyglądu i mostka cieplnego...a może wiecie gdzie kupić jakieś ładne ozdobne skrzynki na przyłącze gazowe natynkowe? Ja mam dwie skrzynki na zew. jedna na styropianie jedna bez - ale ne wiem jak ostatecznie to zrobię. Może od strony garażu dam cieńszą warstwę styro a od strony kuchni grubszą, ale fajnie gdby się zlicowała z 15cm ociepleniem. Waniejsze jest jednak zbezpieczenie przed mostkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kine 04.02.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 vanka99, przypomniałam sobie, że parę stron wcześniej as24 polecał wykonawcę od siatki. Byłam, widziałam, siatka ładna. Numeru nie notowałaqm, bo siatki mieć nie będę kine - taki ślad o siatce znalazłem strona 449 dzieki:) , wlasnie tego sladu poszukiwalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 04.02.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Po ocieplaniu poddasza została mi hałda odpadów z wełny. Część powiskam w profile, część chcę poupychać za ściankami kolankowymi z k-g. Wrzucać tam na maksa? No i potrzebuję kontener na gruz. Qrka gdzie i za ile się to zamawia? Jak wnioskuję kontener potrzebujesz w Tyńcu. Ja zamawiałem w firmie HADLUX z Sobótki - ta sama co w gm. Kobierzyce wywozi śmieci. 071 3162335 Kontener podstawiony, wymieniony i zabrany co do godziny, wszystko na fakturę, kwoty niestety nie pamiętam, ale polecam firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 04.02.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Wzywam grupe podłogową....!Ktoś reflektuje na wspólne zakupy parkietu/deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 04.02.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja potrzebuję 35m2 przemysłowego parkietu dębowego. I 70 m2 paneli korkowych na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts