Daro_K 12.02.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 GWC - BK no comends - bo mi ręce opadły Ja mam GWC rurowy szczelny z jednego skrawka rury każdy z pięciu odcinków po około 16m, przykryty i odizolowany filtrami od zewnętrznego jego końca. Więc gdzie mi ta woda będzie ciekła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.02.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Z innej beczki. Kredyt hipoteczny - kto ma lepsze atrybuty? niech się chwali we franku szwajcarskim (powyżej 500tys zł) na 30 lat hehe jak dożyję : Prowizja - 1,2% Marża - 1,03% Oprocentowanie - 3,8% LIBOR - 2,77% (wiem - zmienny jest, ale w róznych bankach inny) Ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego (raz na 5 lat) - 3 i coś % Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 GWC - BK no comends - bo mi ręce opadły Ja mam GWC rurowy szczelny z jednego skrawka rury każdy z pięciu odcinków po około 16m, przykryty i odizolowany filtrami od zewnętrznego jego końca. Więc gdzie mi ta woda będzie ciekła? moze BK chodzi o GWC żwirowy bo rzeczywiście w rurowym woda nie bedzie ciekla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.02.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 GWC - BK no comends - bo mi ręce opadły Ja mam GWC rurowy szczelny z jednego skrawka rury każdy z pięciu odcinków po około 16m, przykryty i odizolowany filtrami od zewnętrznego jego końca. Więc gdzie mi ta woda będzie ciekła? moze BK chodzi o GWC żwirowy bo rzeczywiście w rurowym woda nie bedzie ciekla Mniejsza z tym GWC powiem tylko, że jest ich rodzaji wiele - trzeba poczytać aby wybrać ten który pasuje do naszych warunków gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Sluchajcie, czy ma ktoś na grupie doswiadczenia z gruntowym wymiennikiem ciepła sprzezonym z rekuperacja? Rozwazam taki zestaw zamiast klimatyzacji. Bardzo chetnie dowiem sie czegos od praktyków, na razie jestem po spotkaniu z przedstawicielem dospela. pozdrowka! W ramach akcji "każda pliszka swój ogonek chwali" polecam Wam spotkanie z Truchanowiczem z Wentbud - u we Wrocławiu (http://www.wentbud.pl) Podobnie jak Daro_K mam GWC wykonany przez jego firmę i nie widzę możliwości, żeby wlewała mi się do niego woda (chyba, że będzie powódź). Rekuperator i całą instalację też mam u niego zaprojektowaną - montaż planowany na 25.02 . Facet ma bardzo dużą wiedzę i ciekawe rozwiązania - zajmuje się tematem wentylacji od 24 lat !!! Ma już swoje lata, więc na rozmowę trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto - tak rzeczowo i dokładnie jak on nikt inny nie odpowiedział mi na pytania z zakresu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.02.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Z innej beczki. Kredyt hipoteczny - kto ma lepsze atrybuty? niech się chwali we franku szwajcarskim (powyżej 500tys zł) na 30 lat hehe jak dożyję : Prowizja - 1,2% Marża - 1,03% Oprocentowanie - 3,8% LIBOR - 2,77% (wiem - zmienny jest, ale w róznych bankach inny) Ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego (raz na 5 lat) - 3 i coś % Co Wy na to? jśli chodzi o te warunki to nie wiem jak jest w innych bankach, ale przy wciąż niskim kursie franka bałabym się takiego kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.02.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Suspenser - nic dodać nic ująć, ale facet nie wyrabia z budowami już A co do powodzi - buduje na 142m.n.p.m, więc jak mnie zaleje to Wrocławia nie będzie już od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 12.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Z innej beczki. Kredyt hipoteczny - kto ma lepsze atrybuty? niech się chwali we franku szwajcarskim (powyżej 500tys zł) na 30 lat hehe jak dożyję : Prowizja - 1,2% Marża - 1,03% Oprocentowanie - 3,8% LIBOR - 2,77% (wiem - zmienny jest, ale w róznych bankach inny) Ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego (raz na 5 lat) - 3 i coś % Co Wy na to? nie wiem jak jest w innych bankach, ale przy wciąż niskim kursie franka bałabym się takiego kredytu Witam:) Czasem nie ma innej możliwości tylko we frankach. My mamy 0% prowizji, marża stała 1,1% b+ LIBOR z ostatnich trzech miesiecy, bez ubezpieczenia praktycznie (bo tylko do czasu wpisu do hipoteki czyli ok miesiaca jest opdwyzszane chyba o 1%), po trzech latach spłata bez dodatkowych kosztów, bezplatne przewalutowanie Dla nas liczyło sie też ile nam dasdzą przy naszej niewielkiej zdolności kredytowej:)) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 haniairafalwracając do reuperacji - z tego co wiem to GWC nie zastapi Wam klimatyzacjijeśli bardzo mecza Was upały i w lecie chcecie mieć w domu chłodek, to nie możecie oczekiwać, że GWC Wam to załatwibedzie mieć po prostu świeże i chlodniejsze powietrze, ale to nie jest klimatyzacja i przy 30 stopniach na dworze ciężko bedzie uzyskać 18 stopni w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.02.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 ika_71 -dzięki - zapomniałaś o oprocentowaniu i jaki to bank. U mnie oferta z prowizja 0% powoduje wzrost oprocentowania do 4,15% oraz marży do 1,38%. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 12.02.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja też w sprawie rekuperacji. My GWC nie bedziemy robić, ale ciekawi mnie cena Wentbudu. Firma Rekuperatory.pl wyceniła nam instalacje na ok. 10 tyś. w ubieglym roku (dom 100m2 parteru, ale centrala przygotowana na ewentualność podłączenia poddasza ok 70m2). Podajcie jakieś informacje do porównania i przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.02.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja też w sprawie rekuperacji. My GWC nie bedziemy robić, ale ciekawi mnie cena Wentbudu. Firma Rekuperatory.pl wyceniła nam instalacje na ok. 10 tyś. w ubieglym roku (dom 100m2 parteru, ale centrala przygotowana na ewentualność podłączenia poddasza ok 70m2). Podajcie jakieś informacje do porównania i przemyślenia U mnie sama centralka kosztuje ponad 10tys zł. Więc reszta powyżej 20tys zł. GWC jest stosunkowo tani, bo jest prosty jak budowa cepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 12.02.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 ika_71 -dzięki - zapomniałaś o oprocentowaniu i jaki to bank. U mnie oferta z prowizja 0% powoduje wzrost oprocentowania do 4,15% oraz marży do 1,38%. Co Wy na to? To w Polbanku. Może nie napisałam jasno - oprocentowanie to stała marża (1,1%)+ zmienny LIBOR brany z 3 msc.. W dniu podpisywania umowy wynosiło dokładnie 3,75833% tzn. że LIBOR na ten dzień wynosił 2,65833. Prowizja 0% bez żadnych obostrzeń (nie wiem jak teraz, tak było w grudniu). Dość długo trwały wszystkie formalnośći, zwłaszcza dotyczące rozstania z poprzednim bankiem , na każdy papierek do 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 12.02.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja też w sprawie rekuperacji. My GWC nie bedziemy robić, ale ciekawi mnie cena Wentbudu. Firma Rekuperatory.pl wyceniła nam instalacje na ok. 10 tyś. w ubieglym roku (dom 100m2 parteru, ale centrala przygotowana na ewentualność podłączenia poddasza ok 70m2). Podajcie jakieś informacje do porównania i przemyślenia U mnie sama centralka kosztuje ponad 10tys zł. Więc reszta powyżej 20tys zł. GWC jest stosunkowo tani, bo jest prosty jak budowa cepa Cholibka, teraz dopiero mnie cena wystraszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 12.02.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 TS, co do wody to dopiero co robiliśmy przyłącze. Budowa w Radwanicach. Dogadaliśmy się z gminą. Pociągnięcie przyłącza i wpięcie ze studzienki do domku coś ok. 20 metrów ( w tym wodomierze) koszt coś koło 25 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medoza01 12.02.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 proszę o radę w sprawie kutej barierki na balkon. Czy ktoś z was robił taką barierkę w okolicy Wrocławia. Ile ona kosztuje? Dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 12.02.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 o barierkę zapytaj kulkę lub wozika, wyślij PW bo na forum chyba już nie zaglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 12.02.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Dabell - tak sie ciesze że nas nie opuszczasz. Izo - no ja właśnie chcę kupować w Tedmarze, tam jest Sanplast i Koło - rozmawiałam z kobitką i mówiła, że dostanę rabat w wysokosci 30% od cen katalogowych. Napisz mi na priva jaki dostałaś rabat - i gdzie oglądałaś tę armaturę. Bo w ich katalogu - nie ma wszystkich wymieniowych przez ciebie firm. Ludzie- jaka ulga, kupiłam kafle. Teraz armatura. Anjamen - oglądałam tę serię która się tobie spodobała - mi też... W sprawie podłogi - wynegocjowałam w Domarze litą deskę merbau 1.20m za 128zł/mkw. Ze względu na ilosć - 120mkw. Ale kupować bedę ciut później. Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 GWC - BK no comends - bo mi ręce opadły Ja mam GWC rurowy szczelny z jednego skrawka rury każdy z pięciu odcinków po około 16m, przykryty i odizolowany filtrami od zewnętrznego jego końca. Więc gdzie mi ta woda będzie ciekła? Z czego są te filtry? bo jeśli z nieprzepuszczalnego materiału to jaka jest idea takiej rury? Idea jest taka, że powietrze wlata z jednej strony, schładza/grzeje się pod ziemią i wylata z drugiej (do centrali). Więc woda wlata tam gdzie powietrze, czyli na końcówce rury. Jeśli koniec rury jest szczelnie zaizolowany to po co takie doprowadzanie powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Z innej beczki. Kredyt hipoteczny - kto ma lepsze atrybuty? niech się chwali we franku szwajcarskim (powyżej 500tys zł) na 30 lat hehe jak dożyję : Prowizja - 1,2% Marża - 1,03% Oprocentowanie - 3,8% LIBOR - 2,77% (wiem - zmienny jest, ale w róznych bankach inny) Ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego (raz na 5 lat) - 3 i coś % Co Wy na to? prowizję wytargowałam na 0,75 (niżej się nie dało, choć może za słabo walczyłam). 4 lata temu prawie w ex-BPH. Marża teraz ok 1,75 (walczyłam w trakcie trwania umowy, bo jakoś tak rosły mi raty ...). Napisałam do banku że w związku z ofertą na rynku i konkurencją proszę o zmianę marży o połowę. Kazali tylko kupić kartę kredytową i wybrać droższą opcję konta. Teraz mam 3,8% i jest OK. W porównaniu z ratami w PLN jestem jakieś trzy- pięć stówek co miesiąc do przodu (od czterech prawie lat).Bank się wprawdzie zmienił - z przyjaznego BPH niestety na Pekao. Uważam nadal że CHF to dobra waluta, najlepsza do kredytu, czas pokazał że najbardziej opłacalna. Żaden argument przeciwko kredytom w CHF się nie sprawdził - poza hipotetycznym ryzykiem stopy % i ryzykiem kursowym. A ryzykiem się przecież zarządza i nie ma tak nagłych krachów żeby nie zdążyć przewalutować. CHF jest bardzo stabilną walutą, i raty kredytów w CHF nie powinny rosnąć tak dynamicznie jak PLN. Najlepiej wyszli co, którzy pięć lat temu brali USD ... Dobrzy doradcy dalej polecają kredyty walutowe, w koncu złotówka kiedyś przestanie istnieć (wreszcie). To ubezpieczenie wkładu własnego chyba niekorzystne - ja miałam płatne raz i ok 2%. Rozważ czy wkładu własnego nie opłaca ci się bardziej po prostu pożyczyć w formie gotówkowego kredytu i przynieść do banku niż ponosić te opłaty. Banki zarabiają bardzo dobrze na ubezpieczeniach. Oferta jest OK ale koniecznie negocjuj prowizję, jest wysoka. Gadaj z dyrektorem oddziału bo to duża suma. Może w mniejszym oddziale, w mniejszym mieście uda się uzyskać lepsze warunki Dla małęgo oddziału taki klient to wyrobienie planu sprzedażowego (i uratowana głowa dyrektora czy doradcy ) więc choć i tak wszystko zależy od analityka w centrali to może się uda uzyskać lepsze warunki niż w dużym wrocławskim oddziale. Nie miej złudzeń że to oprocentowanie będzie zawsze takie. Po paru miesiącach będzie wyższe. Trzeba tego pilnowac i wnioskować co jakis czas o zmniejszenie jak się da. Gdzie bierzesz kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts