Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Dzisiaj byłem w Budusie zamówić drzwi i bramę garażową.

Na razie mam wycenę i kilka pytań do TYCH CO MAJĄ DRZWI Z BUDUSA.

Jaki rabat był na drzwi poszczególnych producentów dla naszej grupy (Porta, CAL, Polskone, Dierre) ?

Jaki był rabat na bramy Hormann, Wiśniowski ?

Kto Wam montował drzwi i bramy garażowe i za ile ?

W poniedziałek planuję konkretnie zamówić, więc dajcie znać co i jak - najlepiej na forum, bo będą to ważne informacje dla kolejnej grupy drzwiowej :D

Zainteresowanym dołączeniem do grupy hasło podam na priv.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Grupo, szukam projektanta przylacza wodnego. Na PnB mam napisane, ze odrebnym wnioskiem mam wystapic w spraiwe budowy przylacza wodnego i gazowego. W sumie nie wiem dlaczego tak jest bo w projekcie mam czesc "Instalacje sanitarne", gdzie m. in. jest mowa "projektuje sie wykonanie instalacji wody zimnej i ciepłej..." i tu nastepuje opis co i jak. Warunki techniczne tez mam, byly zalaczane do wniosku o PnB. Rozumiem, ze gdzies dalem ciala i nie zrobilem tego za jednym zamachem.....

Musze to nadrobic bo wode do budowy bierzemy od uprzejmego sasiada, ale wolalbym samowystarczalnosc...

Szukalem na stronie misiów, ale zdecydowanie się owa zdezaktualizowała :o

pozdrowka!

Grupo, szukam projektanta przylacza wodnego. Na PnB mam napisane, ze odrebnym wnioskiem mam wystapic w spraiwe budowy przylacza wodnego i gazowego. W sumie nie wiem dlaczego tak jest bo w projekcie mam czesc "Instalacje sanitarne", gdzie m. in. jest mowa "projektuje sie wykonanie instalacji wody zimnej i ciepłej..." i tu nastepuje opis co i jak. Warunki techniczne tez mam, byly zalaczane do wniosku o PnB. Rozumiem, ze gdzies dalem ciala i nie zrobilem tego za jednym zamachem.....

Musze to nadrobic bo wode do budowy bierzemy od uprzejmego sasiada, ale wolalbym samowystarczalnosc...

pozdrowka!

Z tego co pamiętam to przyłącza wodne, kanalizacyjne i gazowe powinieneś mieć w adaptacji projektu budowlanego. Są to odrębne opracowania poza głównym projektem budowlanym. Chyba trochę dziwne jest że dostałeś pozwolenie na budowę bez tych projektów. Ja musiałem złożyć je wszystkie w komplecie i dopiero wtedy miałem wydane pozwolenie.

Jeżeli takowych nie posiadasz to powinieneś iść do osoby, która robiła adaptację projektu - w cenie powinna zrobić ci te wszystkie przyłącza, chyba że umawiałeś się inaczej.

pozdrowka!

Z tego co pamiętam to przyłącza wodne, kanalizacyjne i gazowe powinieneś mieć w adaptacji projektu budowlanego. Są to odrębne opracowania poza głównym projektem budowlanym. Chyba trochę dziwne jest że dostałeś pozwolenie na budowę bez tych projektów. Ja musiałem złożyć je wszystkie w komplecie i dopiero wtedy miałem wydane pozwolenie.

Jeżeli takowych nie posiadasz to powinieneś iść do osoby, która robiła adaptację projektu - w cenie powinna zrobić ci te wszystkie przyłącza, chyba że umawiałeś się inaczej.

Chyba, że chodzi o przyłacze wodociągowe doprowadzające wode do domu - wpięcie np do sieci wodociągowej. Na to musi być osobny projekt. My popytalismy w gminie ( najlepiej tam gdzie przyznają warunki dotyczące przyłacza wody a potem zrobią odbiór przyłacza do wodociągu - spółki wodne) tam polecono nam człowieka który zrobił nam taki projekt.

Pozdrawiam

pozdrowka!

Ja miałem dokładnie tak jak Ty - czyli przy adaptacji do PnB były już zrobione projekty przyłączy, ale od granicy działki do domu. Czyli tak czy tak musiałem zlecić wykonanie projektu przyłącza prądu i wody (gaz chyba nie będzie potrzebny).

Jeśli chodzi o wodę, to wydaje mi się, że tak jak ktoś juz Ci poradzil najlepiej spytać w Wodociągach pod które podlegasz. Wtedy projekt będzie robiła ta sama osoba co później będzie go zatwierdzała... :wink: Czyli minimalizacja ewentualnych problemów. Jesli podlegasz pod Trzebnice (ale Kielczow raczej nie sadze) to moge dac namiar na osobe, ktora robila u mnie.

Pzdr

A wracając do mojego wcześniejszego posta - jak z ceną za kierbuda - 5000+VAT Co Wy na to ???

Pozdrav

hehe, my 1500 ;-)

ale koles bedzie na najwazniejszych etapach jedynie, a reszta to - cytuje - "tylko jak panu wymuruja krzywo sciany dzialowe to zeby mi pan nie dzwonil, to samemu trzeba opierdzielac ekipe i juz".

Szczerze powiedziawszy, bylem zagorzalym przeciwnikiem tego typu kierownikow (zreszta nadal jestem), ale wyszedlem z zalozenia, ze potrzebuje tylko jego podpisow, a wrecz dobrze jak sie nie bedzie wcinał mojemu wykonawcy. Dziwne podejscie? ;-) Wykonawca jest dlugoletnim dobrym znajomym i wspolpracownikiem Hani, wyzsze wyksztalcenie budowlane, od lat dziala na rynku tutejszym i w niemcowni, po prostu stwierdzilem, ze jak mam zaufac jemu lub jakiemu obcemu facetowi - wybieram wykonawce.

pozdrowka!

Niby racja, ale ja po primo znam się na murowaniu tak samo jak na budowie promów kosmicznych, a po drugo czasu mam po robocie za mało, żeby dopilnować. Co mi z pilnowania, skoro wykonawca będzie mi mógł ożenić wiele bzdetów.

Facet ma doświadczenie, doradza więc decyzja zapadła. Niech i on zarobi. Jeśli będzie 20 razy (a pewnie będzie więcej) to na same dojazdy zejdzie mu dość czasu, a to też kosztuje.

Pozdrav

trabi-wrc,

ja popieram i jestem czterema łapami za! my planowalismy wydac do 7-8k za kierbuda, ale nam sie trafil wykonawca, ktoremu po prostu ufamy

a odnosnie nadzoru to mam to samo, jestem na budowie raz w tygodniu 40-60 minut, w zaleznosci od tego, czy moja młodzież akurat ma faze snu, przebudzenia, buntu czy bycia moim kumplem ;-)

pozdrowka!

A wracając do mojego wcześniejszego posta - jak z ceną za kierbuda - 5000+VAT Co Wy na to ???

Pozdrav

hehe, my 1500 ;-)

ale koles bedzie na najwazniejszych etapach jedynie, a reszta to - cytuje - "tylko jak panu wymuruja krzywo sciany dzialowe to zeby mi pan nie dzwonil, to samemu trzeba opierdzielac ekipe i juz".

Szczerze powiedziawszy, bylem zagorzalym przeciwnikiem tego typu kierownikow (zreszta nadal jestem), ale wyszedlem z zalozenia, ze potrzebuje tylko jego podpisow, a wrecz dobrze jak sie nie bedzie wcinał mojemu wykonawcy. Dziwne podejscie? ;-) Wykonawca jest dlugoletnim dobrym znajomym i wspolpracownikiem Hani, wyzsze wyksztalcenie budowlane, od lat dziala na rynku tutejszym i w niemcowni, po prostu stwierdzilem, ze jak mam zaufac jemu lub jakiemu obcemu facetowi - wybieram wykonawce.

pozdrowka!

To spora kwota; mam nadzieję, że jest tam każda konsulatacja na Twoje skinienie, że facet ma uprawnenie konstrukcyjne i w każdej chwili bez kłopotu weźmie na sebie przeróbki stropu, że zna się na dachu itd....po prostu taki trochę inspektor nadzoru....lepiej zakres wyjaśnić na piśmie - umową.

trabi-wrc,

ja popieram i jestem czterema łapami za! my planowalismy wydac do 7-8k za kierbuda, ale nam sie trafil wykonawca, ktoremu po prostu ufamy

a odnosnie nadzoru to mam to samo, jestem na budowie raz w tygodniu 40-60 minut, w zaleznosci od tego, czy moja młodzież akurat ma faze snu, przebudzenia, buntu czy bycia moim kumplem ;-)

pozdrowka!

Wkonawca któremu ufamy :o :o :o :o :o :o ???

przestraszyłeś mnie :roll:

Radzę ufać w zakresie ograniczonym włąsnym zdrowym rozsądkiem i wcinać się gdzie tylko możesz - to Twój dom i Twoje pieniądze, czytaj forum i miliony innych stron, o wszystko pytaj kierbud-a - i to może pozwoli Ci spokojeni sopać w tym domu 8)

Ja znam nawet ilość zbrojenia w ławach - sam nakazałem wzmocnenie - zanim kierbud to zauważył <w jednym miejscu miałem mniej gęsty grunt pod ławami> itpp......ale wszystko na logikę i pierwsze wrażenie jest słuszne jak Ci cos na oko nie gra ;)

Pochwalę się - bo tak. Zbudowałem dziś własnymi ręcami 10 m2 ścianki działowej z porothermu. I uważam, że murarze liczą sobie nie wiem za co - proste to jak drut chociaż robiłem to po raz pierwszy w życiu i to sam.

Postanowienie dnia - zrobię wszystkie ścianki działowe (oby wytrwać w tym postanowieniu) :)

Wogóle biorąc udział przy budowie można dojść do wniosku, że najlepiej zmienić branżę. W moim domku też tymi ręcami powstały ścianki działowe z BK 12cm. Najgorsze jest tylko przycinanie, bo trochę czasu na to idzie.

Pochwalę się - bo tak. Zbudowałem dziś własnymi ręcami 10 m2 ścianki działowej z porothermu. I uważam, że murarze liczą sobie nie wiem za co - proste to jak drut chociaż robiłem to po raz pierwszy w życiu i to sam.

Postanowienie dnia - zrobię wszystkie ścianki działowe (oby wytrwać w tym postanowieniu) :)

Wogóle biorąc udział przy budowie można dojść do wniosku, że najlepiej zmienić branżę. W moim domku też tymi ręcami powstały ścianki działowe z BK 12cm. Najgorsze jest tylko przycinanie, bo trochę czasu na to idzie.

ja nie wiedzialam ze takich zdolnych facetow na forum mamy,

Trociu, Voco u mnie sa do zrobienia wylewki piszecie sie? :D

PS Moj maz tez scianki stawial i okno balkonowe zamurowal i sciane w spizarni wyburzyl i podloge na strych z dech zrobil i od grudnia :roll: zabiera sie za ocieplenie!