Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Wogóle biorąc udział przy budowie można dojść do wniosku, że najlepiej zmienić branżę. W moim domku też tymi ręcami powstały ścianki działowe z BK 12cm. Najgorsze jest tylko przycinanie, bo trochę czasu na to idzie

ja nie wiedzialam ze takich zdolnych facetow na forum mamy,

Trociu, Voco u mnie sa do zrobienia wylewki piszecie sie? :D

PS Moj maz tez scianki stawial i okno balkonowe zamurowal i sciane w spizarni wyburzyl i podloge na strych z dech zrobil i od grudnia :roll: zabiera sie za ocieplenie!

Proszę jak naród rwie się do pracy. Proste ścianki parą rąk. Pokoje dla następnych pokoleń :)

ja nie wiedzialam ze takich zdolnych facetow na forum mamy,

Trociu, Voco u mnie sa do zrobienia wylewki piszecie sie? :D

PS Moj maz tez scianki stawial i okno balkonowe zamurowal i sciane w spizarni wyburzyl i podloge na strych z dech zrobil i od grudnia :roll: zabiera sie za ocieplenie!

Wylewki - proszę bardzo - na naukę nigdy nie jest za późno :) Będzie mii łatwiej u siebie :)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

i zastanawiam się ile robiąc samodzielnie oszczędziliśmy;) W Energii Pro chcieli od nas za coś takiego 750zł.

Nam elektryk powiedział 1,2 tys. ze wszystkimi materiałami.

Pozdrav

Ja płaciłem 500zł za montaż mojej <z dziennika> skrzynki do odbioru prądu budowlanego. Odbiór też pewnie 500zł.

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie. Póki co jestesmy na etapie ścian fundamentowych, wyboru okien i dachowki.

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki;-)

pozdrawiam

Cześć :D

Jeśli szukacie okien plastikowych to polecam robione na profilach SHUCO w Ratowicach tel. 071 318 91 77 u Przybyłkiewicza - dali mi najlepszą cenę i jakość :)

Co do dachówek to dobre ceny są w Smardzowie tel. 071 314 90 71 - jutro zdobędę też namiar na jakąś super mega hurtownię w okolicy i podam wszystkim namiary (szkoda, że po fakcie, bo sam kupiłem dachówki pół roku temu).

Podpytajcie też na forum o namiar na drewno na więźbę - ja z mojego dostawcy nie jestem zadowolony, więc nie podam.

Pozdrawiam

Informacja dla planujących zakup drzwi w Budusie.

Przy zamówieniu trzeba podać hasło i wówczas mamy następujące rabaty (potwierdzone dzisiaj) :

Porta - 24%

Polskone - 18%

Cal - 12%

Dierre - 10%

bramy Horrmann - 10%

napęd do bram - 8%

Chcącym dołączyć do grupy hasło wysyłam na priv.

Pozdrawiam

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie

Witamy sąsiadów,

Gdzie budujecie dokladniej?

My na osiedlu domkow przy rozjedzie z Kielczowa na Olesnice-Długołęke, niedaleko ul Akacjowej.

pozdrowka!

No prosze ;-)

my mamy domek- a raczej fundamenty - przy ul.Cyprysowej - przy skrzyżowaniu dróg na Wilczyce i Kiełczówek.

pozdrawiam

mam pytanko - jakiej firmy okna drewniane polecacie?

i jaka macie dachówkę? zastanawialiśmy się nad rupp ceramica - Sirius 13, ale wczoraj widzieliśmy ją na dachu w Baranowicach i wygląda tak średnio - czy może wiecie gdzie w okolicach Wrocławia znaleźć można jeszcze dom z ta dachówką?

z góry dziekuję za informacje

Musze sie podzielic przy kawie porannej dobra wiadomoscia - znalazlem dekarza, polecany na grupie, nie chce zaliczki, pierwsza kaska po więźbie, jeszcze ma dostep do impregnowanej w kadziach wiezby w niezlej cenie :)

Dzisiaj wieczorkiem umowa i od 15go kwietnia ma niby wchodzic :)

Tylko czy moj wykonawca sie wyrobi... Przekazalem mu info, ze dekarz od poczatku kwietnia wchodzi wiec wie ze ma sie sprezac, ale u mnie jeszczer 0 niegotowe....

pozdrowka!

Ja płaciłem 500zł za montaż mojej <z dziennika> skrzynki do odbioru prądu budowlanego. Odbiór też pewnie 500zł.

nie chcę Was załamywać, ale ja zapłaciłem 100zł za zszycie skrzynki pomiarowej (w niej są 2 gniazda 1 faz, 1 gniazdo 3 faz, licznik, bezpieczniki) z tym że ja skrzynkę zakupiłem i wkopałem obok ZK, oczywiście pomiary + protokół.

Odbiór przez ZE bezproblemowy (z tego co pamiętam nic nie płaciłem).

z tym że robił mi to znajomy teścia (po kosztach paliwa)... 8)

nie chcę Was załamywać, ale ja zapłaciłem 100zł za zszycie skrzynki pomiarowej (w niej są 2 gniazda 1 faz, 1 gniazdo 3 faz, licznik, bezpieczniki) z tym że ja skrzynkę zakupiłem i wkopałem obok ZK, oczywiście pomiary + protokół.

Odbiór przez ZE bezproblemowy (z tego co pamiętam nic nie płaciłem).

z tym że robił mi to znajomy teścia (po kosztach paliwa)... 8)

No to jakie załamywanie? - skoro sam robiłeś - ja palcem nie tknąłem.

eeeee no....tamto sie nie liczy...

teraz kończę kładzenie własnoręcznie elektryki w domu - zostało mi jakieś 8h pracy i parter mam okablowany a na poddaszu to już będzie mało roboty.

do tego dojdzie zaraz docelowa instalacja alarmowa (teraz jest prowizorka) , lan i tv

trochę też murowałem ... 8)

Czy moge robic projekt i starac sie o PnB przylacza gazowego pomiedzy skrzynka w plocie made by gazownia, a domem?

Szkopul w tym, ze skrzynka ma byc w czerwcu, a ja juz bym chcial to projektowac, bo potem i tak w urzedach bedzie swoje musialo odlezec...

Jak najbardziej możesz!!! Ważne: sprawdź czy jest już uzgodniony projekt złącza gazowego i gdzie bedzie przyłącze. Jak to jest już po ZUD-zie to dawaj na ZUD projekt własnej instalacji. Najlepiej z energią, wodą i kanalizacją. Choc możesz dać na ZUD sam gaz.

Poza tym sprawdź bo być może juz w pozwoleniu na budowe masz pozwolenie na powyższe instalacje.

eeeee no....tamto sie nie liczy...

teraz kończę kładzenie własnoręcznie elektryki w domu - zostało mi jakieś 8h pracy i parter mam okablowany a na poddaszu to już będzie mało roboty.

do tego dojdzie zaraz docelowa instalacja alarmowa (teraz jest prowizorka) , lan i tv

trochę też murowałem ... 8)

A właśnie - u mnie "właśnie się położyła" instalacja do TV i centralnego nagłośnienia parteru. Pozostaje jeszcze lan/telefon i oświetlenie awaryjne. Ale to w następnym odcinku.

Elektrykę jednak wolałem powierzyć fachowcom.

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie. Póki co jestesmy na etapie ścian fundamentowych, wyboru okien i dachowki.

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki;-)

pozdrawiam

dachówki-mogę polecić z lekką reką hurtownia z Brzegu-Tadej-a dachówki niemieckie Nibra twarde i dobrej jakości-tel. 0774169727

a okna tez jestem zadowolony-Polokno z Ratowic-071 3189137

pozdrawiam