Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Domek http://www.archeton.pl dom Żonkil

Mam 4 wyceny i różniące się detalami za:

1- 286tys(netto), bez pieca, kontaktów, armatury, paneli i kafli (firma całość, budują 10-15 domów rocznie)

2 - 350tys (brutto) pod klucz (materiały z jednej hurtowni i człowiek organizujący kilka ekip podwykonawców)

3 - 354(netto) stan deweloperski(porządna firma,)

4 -380 (brutto) pod klucz (firma - właściciel mieszka 200metrów od przyszłej budowy)

Czy taka rozbieżność jest normalna? Proszę o porady. Od przybytku głowa boli...

pozdrawiam

W sumie to rozbierzności nie ma prawie żadnej bo jak dodasz wat do pierwszej pozycji to wychodzi tez prawie 350 tyś.

Mnie by kusiła oferta n'4 bo skoro facet mieszka obok to będzie Twoim sąsiadem i będzie się bał zrobić fuszerkę.

zakładam że to ceny z materiałem 8) ?? A czemu nie szukasz samej ekipy i materiał na własną rękę. Jak na tej wielkości dom ceny wydają mi się dość wysokie.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Szanowni - na razie mam postój na święta i stygnięcie ławy. Rozmawiałem z wykonawcą nt wykonania i ocieplenia ściany fundamentowej.

Ja sobie to wyobrażałem tak, że po postawieniu ścian, dysperbicie przyjdzie czas na ocieplenie, klej i siatkę. On chciałby to odlec na czas, w którym nie będzie roboty dla wszystkich i wtedy sobie jeden czy dwóch zrobi co trzeba.

Ma to jakieś znaczenie? Na zdrowy rozum nie, ale coraz rzadziej ufam swemu rozumowi ;-)

Wg wstępnej oceny cieśla może zaczynać w pierwszej połowie czerwca :lol:

Pozdrav

Domek http://www.archeton.pl dom Żonkil

Mam 4 wyceny i różniące się detalami za:

1- 286tys(netto), bez pieca, kontaktów, armatury, paneli i kafli (firma całość, budują 10-15 domów rocznie)

2 - 350tys (brutto) pod klucz (materiały z jednej hurtowni i człowiek organizujący kilka ekip podwykonawców)

3 - 354(netto) stan deweloperski(porządna firma,)

4 -380 (brutto) pod klucz (firma - właściciel mieszka 200metrów od przyszłej budowy)

Czy taka rozbieżność jest normalna? Proszę o porady. Od przybytku głowa boli...

pozdrawiam

W sumie to rozbierzności nie ma prawie żadnej bo jak dodasz wat do pierwszej pozycji to wychodzi tez prawie 350 tyś.

Mnie by kusiła oferta n'4 bo skoro facet mieszka obok to będzie Twoim sąsiadem i będzie się bał zrobić fuszerkę.

zakładam że to ceny z materiałem 8) ?? A czemu nie szukasz samej ekipy i materiał na własną rękę. Jak na tej wielkości dom ceny wydają mi się dość wysokie.

Ceny z materiałem

co do nr 1 to cena +7%Vat to wychodzi 306 tys. wychodzi 40 tys zapasu do oferty 2.

Nie wiem czy ceny wysokie bo porównując stan SSO za materiały to wychodziło tylko kilka tysięcy różnicy.

Wg Ciebie to jaka cena będzie "normalna" ? Nie mam z kim porównać niestety i nie wiem jaka jest normalność - próbowałem to sprawdzić w różnych firmach i stąd tej mój wynik

Dzięki

Szanowni - na razie mam postój na święta i stygnięcie ławy. Rozmawiałem z wykonawcą nt wykonania i ocieplenia ściany fundamentowej.

Ja sobie to wyobrażałem tak, że po postawieniu ścian, dysperbicie przyjdzie czas na ocieplenie, klej i siatkę. On chciałby to odlec na czas, w którym nie będzie roboty dla wszystkich i wtedy sobie jeden czy dwóch zrobi co trzeba.

Ma to jakieś znaczenie? Na zdrowy rozum nie, ale coraz rzadziej ufam swemu rozumowi ;-)

Pozdrav

A w/g mnie to tak......

Żeby zasypać fundamenty trzeba najpierw je ocieplić ....... to wiadomo

ale dlaczego zasypać fundamenty ......

ponieważ masz do nawiezienia do środka fundamentów kikaset ton piachu ........

a jak podjedzie wielka wywrota żeby nasypać do środka piachu jesli nie będa zasypane od zewnątrz ;)

Poza tym fundamenty dobrze jest obsypać nie ziemią z wykopów ale własnie piachem bo wtedy się ładnie woda odsącza .... więc najtaniej jest za jednym zamachem zamówić więcej piachu koparę i zasypywać najpiew z zewnątrz a potem wewnątrz .

Proponuję Ci jeszcze zakopać teraz rurę drenarską wokół domu (ja oczywiście tego nie zrobiłem i teraz żałuję )

Ceny z materiałem

co do nr 1 to cena +7%Vat to wychodzi 306 tys. wychodzi 40 tys zapasu do oferty 2.

Nie wiem czy ceny wysokie bo porównując stan SSO za materiały to wychodziło tylko kilka tysięcy różnicy.

Wg Ciebie to jaka cena będzie "normalna" ? Nie mam z kim porównać niestety i nie wiem jaka jest normalność - próbowałem to sprawdzić w różnych firmach i stąd tej mój wynik

Dzięki

No fakt ja liczyłem 22%

Ciężko mi porównywać bo ja buduję metodą gospodarczą (wszystko kupuję sam) może nie ze względu na oszczędność ale na fakt że wybieram siobie takie materiały jakie chcę (czyli lepszej klasy ). Wiadomo że wykonawca weźmie zawsze troszkę tańsze bo więcej mu wtedy kasy zostanie.

Ja kupiłem sobie papę grubszą a nie zwykła, cement klasy I a nie drugiej, strop keramzyt a nie beton, beton zamówiłem z ulepszaczami itp...... Jeśli chcesz umowę z wykonawca na cały dom z materiałem proponuję zawrzeć to bardzo szczegółowo na piśmie żeby potem nie było niespoodzianek typu " a schodów miało nie być" lub "kominy ale bez klinkieru" ;)

Sama robocizna za SSO za taki dom to chyba między 25-30 tyś teraz - poprostu sam przelicz ile będzie kosztował materiał (i dodaj 30% na niespodziewane drobiazgi :) i wyjdzie ci cena z materiałem ) każda większa hurtownia to policzy . Wtedy wyjdzie Ci ile zarabia na tym wykonawca - jesli jakąś rozsądną do zniesienia kwotę to bierz kompleksowo

Pozdrav

ma to sens o tyle że:

- w czasie murowania styro trochę sie zniszczy i może trzeba będzie troszku poprawiać przed końcowym finiszem

- to co pisze secam o wywrotce - na pewno będą musieli podsypać przynajmniej pod 1 ścianę, jak sobie to będą potem odkopywać bo im tak wygodnie to czemu nie (a może zatrudnia koparę do wsypywania .. kto wie

co do obsypania domy piachem wokoło - zależy jaki masz grunt. Jeśli glina to nie polecam obsypywania piachem. Chyba że zrobisz drenaż i masz gdzie odprowadzić tę wodę

z Wielkanocnym czuwaj !

Dorka

Dzisiaj odebrałam zabudowę poddasza. Ekipa pana Edzia spisała się na medal. Tylko z dwóch rzeczy jestem trochę niezadowolona, ale to efekt niedoprecyzowania z mojej strony tego, czego chcę :-? Panowie ładnie po sobie posprzątali, śmieci ładnie popakowali, skasowali też ładnie :lol:

Ekipa pana M. zaciągnęła mi domek na szaro. Mam Ytong 36,5. Naiwnie myślałam, że nie będę ocieplać, ale warto było położyć te 10cm styro. W domu od razu jest cieplej :o I cicho jak w grobowcu.

Z ciekawości otworzyłam sobie schody na ocieplony jedną warstwą wełny stryszek i powiało zimnem. Mam nadzieję, że to oznacza, że moja wełna się wentyluje :oops:

Byli panowie od schodów z Dębowca. Konkurencyjni jednak chyba nie są :-? . Za jeden trep dębowy 1000x 3000x 40 z montażem zawołali 400zł. Obłożenie schodów bez poręczy wyniosłoby mnie 7600 :o Macie namiary na nieco tańsze trepy?

A tak poz tym

WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM

U mnie ocieplenie fundamentow i zasypanie bylo na etapie stanu zero, i ciesze sie bo potem kazdy grosz sie liczy a piach tani nie jest....

styropian troche sie poniszczyl, ale drastycznych szkod nie bylo....

tyle w temacie budowlano-ociepleniowym bo wpadlam zeby Wam wszystkich zyczyc WESOLYCH ŚWIĄT

http://www.mymo.pl/uploads/pics/kartka_wielkanocna10.jpg

Znajomi polecili mi taki, bo mniej odpadów niż przy frezowanym, a uszczelnienie połączeń robi się pianką montażową.

Dokładnie tak robili znajomi. Dopilnowali tylko dokładnie żeby wszystko zapiankowali jeszcze jak stały rusztowania - byli zadowoleni ;)

A słyszałem tez że teraz wymyślili jakąś metodę układania na przemian dwóch warstw styropianu. Żeby ułożyć np. 12 cm układa się najpierw 6 poziomo, a potem 6 cm pionowo (tak jak wełnę na poddaszu).

z tym piaskowaniem to ok, pod warunkiem zrobienia tego dokładnie, i szybkiego przynajmniej obklejenia tego klejem z siatką.

No fakt ja liczyłem 22%

Ciężko mi porównywać bo ja buduję metodą gospodarczą (wszystko kupuję sam) może nie ze względu na oszczędność ale na fakt że wybieram siobie takie materiały jakie chcę (czyli lepszej klasy ). Wiadomo że wykonawca weźmie zawsze troszkę tańsze bo więcej mu wtedy kasy zostanie.

Ja kupiłem sobie papę grubszą a nie zwykła, cement klasy I a nie drugiej, strop keramzyt a nie beton, beton zamówiłem z ulepszaczami itp...... Jeśli chcesz umowę z wykonawca na cały dom z materiałem proponuję zawrzeć to bardzo szczegółowo na piśmie żeby potem nie było niespoodzianek typu " a schodów miało nie być" lub "kominy ale bez klinkieru" ;)

Sama robocizna za SSO za taki dom to chyba między 25-30 tyś teraz - poprostu sam przelicz ile będzie kosztował materiał (i dodaj 30% na niespodziewane drobiazgi :) i wyjdzie ci cena z materiałem ) każda większa hurtownia to policzy . Wtedy wyjdzie Ci ile zarabia na tym wykonawca - jesli jakąś rozsądną do zniesienia kwotę to bierz kompleksowo

Tak z ciekawości ;) Co lepszego jest w stropie kerazytowym w porównaniu do betonowego?

I jakie to "ulepszacze" zamówiłeś do betonu?

Kochani,

życzę wam wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

Tym, którzy jeszcze budują, jak najszybszej przeprowadzki do Waszych pięknych, najpiękniejszych domów

a tym, którzy jeszcze się zmagają, ale już mieszkają w swoich Rezydencjach, urządzajac Ogrody :), życzę najpiękniejszych chwil w tychże :)

Pozdrawiam

Beata

Witam,

Szukam dobrego wykonawcy tynków wewnętrznych i sufitów podwieszanych z karton-gipsu. Będę wdzięczny za polecenia na prv.

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy

Fachowiec od K/G. Robił u mniej. Bardzo solidny. Jeśli będą potrzebne zdjęcia mogę podesłać.

Tomasz : 693 609 722

pzdr.

JA juz na szczeście budowanie domu chyba mam za sobą. Pozostaly tylko ostatnie szlify.

Zycze Wam zebyscie nie zwariowali. Slusznie ktoś powiedzial ze jedno z najwiekszych przeklenstw to : "Obys sie budowal"

Nie dajcie sie wykonawca i pseudo-wykonawca.

Wiosna sie zbliza i szukam chetnych do pomocy przy kopaniu ogródka.

Moze jacyś bezrobotni????? Bardzo prosze o kontakt

Pozdrawiam

Andrzej