Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja polecałam ekipę tynkarską pana Tracza z listy misiów. Sprawdzałam wykonanie tynków w pokojach- wszystko OK. Łazienek nie sprawdzałam, bo przecież kafle pójdą :roll: No i teraz nadrabiam braki poziomów klejem :evil:

Gdzie NAJTANIEJ (tzn mniej niż 60PLN/m2) dostanę parkiet dębowy przemysłowy? Ktoś wie?

Witam grupo !!!

Juz rok świetlny minął od mojego ostatniego wpisu . A TU TAKIE ZMIANY .

Zwracam się do was z prośbą o namiary na misiów , którzy umięją wykopać studnie z kręgów . Moja obecna wiercona nie nadąża za hydroforem i dławi się za mało wody spływa w stosunku do cisnienia, które daje hydrofor więc trzeba zrobić kopaną . Bardzo prosze o namiary na priwa .

Mam też pytanko obecnie włąsnie się grodze płot z klinkieru juz skończony została brama przesuwna i wypełnienia ze stali . Ale powiem szczerze ,że dostałam małego zawału jak mi facet wycenił te prace na skromne 22tys .

brama 4 m + 18mb wypełnień + 2 furtki .Czy to moje subiektywne odczucia , czy to tyle kosztu . Może ktoś ma już takie ogrodzenie za sobą .

Ze swojej strony służe namiaramy na :

- wykonawcę podbitki

- śliczną obudowę kominka z kamienia

- wykonawce parkietów

- wykonawcę płotów klinkierowych

to prace ,który ostatnio skreśliłam z mojej długiej listy rzeczy do zrobienia .

pozdrawiam wszystkich nowych i starych znajomych ,

życze dużo sił na wiosne

MARPA

A i jeszcze jedno, kupowałam w Budusie bramę garażową, i bez żadnych haseł dostałam 10 % rabatu :wink: montaż,bez zarzutów,polecam.

Jakiej firmy ta brama Horrmann, Wiśniowski ?

Z napędem, czy bez ?

Aktualnie mamy bramy Horrmann na hasło w innej firmie niż Budus z 15% rabatu i 20% na montaż :wink:

Zwracam się do was z prośbą o namiary na misiów , którzy umięją wykopać studnie z kręgów . Moja obecna wiercona nie nadąża za hydroforem i dławi się za mało wody spływa w stosunku do cisnienia, które daje hydrofor więc trzeba zrobić kopaną . Bardzo prosze o namiary na priwa .

Hmm to ciekawe, bo mój wykonawca studni wierconej zarzekał się, że jest w niej tyle wody, że mogę włączyć pompę wiosną a wyłączyć jesienią i ciągle będzie.

Czy Tobie wierconą też wykonał polecany na forum studniarz - namiar wysyłam na priv (podobno robi też renowację studni kopanych, więc może pomoże) ?

Wiataj Marpa

Przypomniałaś sobie o towarzyszach w budowie. :)

Nie pomogę niestety ani w temacie studni ani bram kutych. Nie przerabiałam tego jeszcze.

Napisz czy już mieszkacie?

Jeśli mogę, to proszę o namiary na :

- śliczną obudowę kominka z kamienia

- wykonawcę płotów klinkierowych

Odnosnie moich ścian ktore oprotestowywalem:

przyklad

Piony i poziomy sa, tylko te szpary. Poczytalem o tym i napuscilem na nich kierbuda i wyluzowalem. Generalnie podobno w niczym to nie szkodzi o ile czesciowo wypelni sie te szpary zaprawa cieplochlonna, tak zeby zostalo tez powietrze. To zadziala jak izolator, zreszta na tym polega wlasnie cieplota betonu komorkowego A szpary sa bo to jest pioro - wpust i przy docinkach byly kawalki bez wpustu. Mozna bylo uniknac, ale bylyby duze straty materialu.

Tak sobie racjonalizuje i niweluje dysonans

Po prostu kolejny kompromis budowlany.

pozdrowka!

WITAM SERDECZNIE!

SUSPENSER

Nie stresuj się studnią , u mnie jest szczególny przypadek mam płytką wierconą studnie , która zbiera wodę podskórną jak mało pada to wody zbiera się za mało w stosunku do mozliwości hydroforu .

Próbowaliśmy zrobić głebinową ale kolejne pokłady wody znajdują się na 25 m , tragedia sama gliwa morenowa ( śmierdzące dziadostwo w kolorze zielonym ) ze względu na koszt odpusciliśmy . A ponieważ potrzebna nam woda do podlewania ogrodu musimy wykonać kopaną . U ciebie może być wszystko O.K.

scur

No niestety jeszcze nie mieszkamy nasza Gmina JESZCZE NIE ZROBIŁA WODOCIAGU , A BEZ WODY JAK WIADOMO NIE DA SIĘ MIESZKAĆ .

Ostatnie doniesienia mówią ,że właśnie rozpisano przetarg na wykonanie, więc jakoś tak po wakacjach bedzie parapetówka .

A teraz spokojnie sobie malujemy , meblujemy , tapetujemy i robimy porządek w ogrodzie i przed domem .

Namiary na :

- kominek 793 009 200 - bardzo solidnie facet przyjedzie zabaczyć co i jak na budowę ma ze sobą laptopa z pokażną ilością wykonanych kominków więc można sobie wybrać , potem projekt , wycena w zalezności od rodzaju wybranego kamienia . Jak się dogadacie to jedziesz do hurtowni kamienia i wybierasz konkretną płyte, z której ci wykonają obudowe , kominek dobrze wyizolowany z otworami wentylacyjnymi , przycinają narozniki na 45stopni oraz wycinaja otwory w środku płyty .

-Andrzej Syska 601 319 009 -ogrodzenia z klinkieru - wykonuje wszystko z własnego materiału oprócz cegły . Muruje z zaprawy zabarwionej na czarno więc nie ma fugowania cegieł tylko od razu jest gotowe połaczenie między cegłami. Ława ze zbrojeniem , słupki , śmietniki , wylewki pod śmietnik i napęd bramy przesuwnej . Ogrodzenie po zakonczeniu prac zostało umyte i zakonserwowane olejem .

Powołaj się na mnie budowa w MARCINKOWICACH

pozdrawiam serdecznie MARPA

A i jeszcze jedno, kupowałam w Budusie bramę garażową, i bez żadnych haseł dostałam 10 % rabatu :wink: montaż,bez zarzutów,polecam.

Jakiej firmy ta brama Horrmann, Wiśniowski ?

Z napędem, czy bez ?

Aktualnie mamy bramy Horrmann na hasło w innej firmie niż Budus z 15% rabatu i 20% na montaż :wink:

Wiśniowski, bez napędu.

Nikt z Was nie posiada namiarów na wylewki i tynki?? Podtrzymuje pytanie Joli z melisy :D ???

AAAA ma jeszcze pytanie.

Czy do ściany z ytonga 12 cm nie można przymocować umywalki na postumencie??( taka noga do ziemi, miska opiera sie na niej i przykręcona jest do ściany) Dostałam takie info od hydraulików, powiedzieli ,że musi być na stelażu lub na szafce.

I cała wizja mojej łazienki legła w gruzach :cry:

Co Wy na to??

Nikt z Was nie posiada namiarów na wylewki i tynki?? Podtrzymuje pytanie Joli z melisy :D ???

u nas tynki robiła ekipa Dydyńskiego

wylewki .. człowiek z Chrząstawy

co do tynków ... wg mnie norm dla tynków nie spełniają ale powiedzmy że jest ok. Niektórzy nasi wykonawcy później się nimi zachwycali. Przed malowaniem generalnie pociągnęliśmy całe ściany cienka warstwą cekolu - wyglądają jak gładzie

ściany wyszły gładkie, bez ziaren piasku (nie wiem jak oni to robią :o ja tak nie potrafię) zastrzeżenia mam do tego że czasem im się tynk od dołu ściany nieco grubiej nałożył. Dzieki czemu kafle w łazience na jednej ze ścian odstają z lekka... no i na 1 ścianie wyszły mi teraz kable elektryczne:evil: Ale nie wiem czy tynk za cienko położony, czy taka ich natura że będize je widać wszędzie za jakiś czas grrrr......

co do wylewek - generalnie ok. Choć na długości 8 m wyszło 1 cm różnicy w poziomie. A że kafelkarza mieliśmy dokładnego i poziom musiał być to wyrównał klejem

jeśli ktoś chce dokładne namiary to wyślę na priv.

czy naprawde nikt nie potrzebuje 16 sztuk bloczków teriva?

cos z nimi zrobić musze a przeciez nie zrobię z nich doniczek :)

Potrzebuje, potrzebuje :D ... nawet znacznie więcej sztuk...Napisz proszę szczegóły na priv.

A może ktoś z Was będzie mial na zbyciu stemple (termin: około połowa maja)? :D

Witam forumowiczów :)

Może kogoś zainteresuje działka 124/2 przy Jana III Sobieskiego w Polakowicach w gminie Żórawina...

44 ary, prąd, woda i telefon w granicy działki. Działeczka ma ok. 150 m długości (tym bokiem przylega do asfaltowej drogi). W środku miejscowości, niedaleko nowe domki. W studium ujęta jest jako budowlana z dopuszczeniem usług towarzyszących. Bezproblemowe uzyskanie warunków zabudowy (sąsiednia działka zabudowana, droga dojazdowa i media). Przyjemne i spokojne miejsce. Ok. 300 m od działki przebiega trasa Wrocław-Strzelin, a ok. 2 km znajduje się zjazd na autostradę A-4. Cena to 80/zł m2.

Znam chętną osobę do zakupu tej działeczki na współwłasność, ponieważ w całości jest dla tej osoby za duża i za droga. Z kolei fajnie położona...

Dodam, że zależy mi na czasie - moja budowa wstrzymana ze względu na brak funduszy

Więc jeżeli ktoś by reflektował proszę o kontakt na PW lub email.

Pozdrawiam cieplutko w ten paskudny dzień :)