Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

ja znam szkółkę w Dobrzyniu, zjazd po drodze z Jelcza na Oławę ale nie wiem co mają. Kupowała tam koleżanka z okolic i chwaliła.

Hmm mieszkam od dawna w Jelczu i nie kojarzę tej miejscowości :roll:

Daj znać gdzie konkretnie to jest, bo żona też ostatnio kupuje różne małe i duże roślinki :wink:

Dzisiaj wziąłem się za układanie styropianu pod posadzki i mam kilka pytań:

- czy taśma dylatacyjna ma być między ścianą a pierwszą warstwą folii ułożonej pod styro i wywiniętej spod niego ?

- czy folię którą daje się pod styro wywija się na ścianę czy na styro ?

- na krawędziach podłogi przy ścianach są przewody w peszlach, więc styropian nie może dolegać do ścian - zostawić te 1-3 cm puste czy wypełnić np. pianką, listkiem ze styro (jak jest puste to taśma dylatacyjna się nie trzyma) ?

- gdy przewody ogrzewania idą sobie środkiem pomieszczenia na poddaszu a styro ma 4 cm to zostawić je w spokoju czy przykryć 1 cm warstwą styro (nie będzie nierówności) ?

Dajcie znać jak to u was wyglądało, bo bardzo fajnie mi się to układa z żoną, ale nie chcę, żeby potem wylewkarze nas wyśmiali :wink:

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Byli u mnie dzisiaj na pomiarach panowie z Budusa. No i każde drzwi mam sobie zwęzić lub poszerzyć o 1 lub 2 cm albo obniżyć o 5 cm :roll: No i mam to sobie we własnym zakresie niby zrobić podklejając tu i ówdzie paskami regipsów :-? Qrna, a oni jakoś nie powinni się tym zająć? Mam im w końcu tyle kasy jedynie za opiankowanie zapłacić? Jak to u was było?

No i tak gdzie tynki krzywe chcą mi ościeżnicę wkuć "troszeczkę". Jak to będzie wyglądać? Jakoś sobie nie mogę wyobrazić. Kafelkarz mówi, że fatalnie. No i ościeżnica powinna iść po kaflach? A jeżeli płytki są tylko do wysokości 150cm, to co? Równać ościeżnicę z kaflami?

POWTÓRZĘ SIĘ, ALE MAM DOŚĆ!

dokladnie tak o wygladlo, ja mam na szczescie sobie tylko jeden otwor pomniejszyc plytami gk , a oni tylko ... w zasadzie tylko sobie popiankuja

a jak sobie pomysle ze wszytko ma byc niby na super gotowo do montazu

a oni wpadna jak to ekipy zawsze obstukaja sciany , i znow bedzie trzeba wszytko poprawiac to tez mam dosc

Firmy montujące drzwi niestety bardzo często nie chcą takich rzeczy robić, no chyba, że za dodatkową opłata. Ale pytania do murarza i tynkarza, dlaczego otwory drzwiowe są nieprzygotowane (wymiarami) pod większość drzwi, które są na rynku. Panu murarzowi często nie chce się wykonać tzw. węgarków, tynkarzowi tez pasuje, bo nie ma żadnych utrudnień. A klient chce tanio i dobrze, a ponieważ nie ma już kontaktu z wyżej wspomnianymi, to wszystko spada na ekipę montująca drzwi. A źle wykonane łączenia dwóch różnych podłóg (deska/płytki) też ma firma drzwiowa poprawiać?

Jeśli chodzi o krzywe ściany, co się niestety często zdarza, to jedynym wyjściem jest zamontowanie prosto drzwi i uzupełnienie szczeliny pomiędzy opaską, a ścianą akrylem. Ale tego tez Wam firma drzwiowa nie zrobi gratis. Czasem wystarczy naprawdę odrobina akrylu, ale zdarza się, że jedna tubka, to mało i kto ma za to zapłacić? Niestety nie da się wszystkiego zrobić w ramach montażu. wydajecie mnóstwo pieniędzy na domy, a już na etapie wykończeniówki, także finansowej :), wszystkiego ma się dość.

Jesli kafle są tylko do wysokości np. 150 cm, to kafelkarz powinien zakończyń układanie kafli 1 rząd przed krawędzią otworu drzwiowego i wkleić je dopiero po zamontowaniu drzwi. Niestety czasem dość długo czeka się na drzwi i potem nie ma kto tych kafli uzupełnić, bo ekipa już gdzie indziej pracuje. Czasem kafelkarz pyta o zewnętrzną szerokość ościeżnicy wraz z opaskami, ale takie rozwiązanie niesie za sobą ryzyko, że montażysta drzwi musi lekko przesunąć ościeżnicę w lewo lub prawo (np. z powodu kontaktu) i juz jest po imprezie.

To by było na tyle, służę pomocą.

Hm, w końcowym etapie wykończeniówki doskonale wiem, że nikt niczego nie zrobi za darmo i wcale tego od nikogo nie oczekuję :lol:

Wolałabym, żeby panowie od drzwi sami przygotowali sobie otwory, bo jak znam życie potem i tak będą niezadowoleni z cudzej roboty. Niestey nie byli zainteresowani taką fuchą. Nie bawią się w takie pierdółki, jak mi powiedzieli. Chyba poszukam innych monterów i oczywiście im godziwie zapłacę

Witam

Czy ktoś z was Forumowiczów korzystał z usług Hurtowni budowlanej Czystopole w Miekinii??

Jeżeli tak to jakie macie opinię ?? czy dotrzymują terminów dostaw??

Co prawda to nasza lokalna hurtownia, bardzo miła, pomocna obsługa. Ceny jednak w innych hurtowniach były lepsze... :wink:

Wczoraj zaczęłam patrzyć na mój dom z wyraźną niechęcią :( Niby coraz fajniejszy, a jednak nie cieszy. Może jak ci wszyscy obcy ludzie z chaty mi wyjdą, to jakoś bardziej domowo się w nim poczuję 8)

Najgorsze, że nie mogę przez tą cholerną pogodę moich 10m rury z gazem pociągnąć. Będziemy mieć z dzieciakami biwak: gotowanie na butli, kąpiele w zimnej wodzie, dywany z kartonów w salonie (parkiet będę kłaść dopiero w lipcu)...

Dzieciaki już się aklimatyzują. Młoda z palet zbudowała sobie szałas w ogrodzie. Młodego od góry piachu pobudowlanego nie można odciągnąć... Staruszek pies tylko załamany, że tyle trzeba się nalatać, żeby całą rodzinkę mieć na oku :lol:

Będzie dobrze... MUSI!

Oj Koalo, Koalo,

skad ja to znam ? :-? :roll:

A serio, to moge cie poratowec dwoma pieknymi dywanami,

ktore juz na naszym betonie swoje przeszly,

i mialam je utylizowac, wiec moze reflektujesz :roll:

zimna wode tez przerabialismy, ale nie dalo sie :-?

i podlaczylismy podgrzewacz elektryczny, jakby co, to jest do wziecia 8)

trzymaj sie ramy... :wink:

a pogoda zdaje sie, ma sie poprawic , wkrotce...

halszka.ka niestety ja też będę musiał radzić sobie bez ogrzewania c.o. i ciepłej wody aż do momentu kiedy elektrociepłownia nie położy rur, a to dopiero za rok.

Ponieważ stosowałaś podgrzewacz elektryczny - napisz jak się sprawdził, jak kosztowo wyszedł i jak duży (ile litrów) używałaś?

He he skąd ja to znam, ale przebiję was - przez pół roku mieszkaliśmy bez klamek w domu, w końcu mój mały wtedy synek nabrał przekonania że łyżki służą do otwierania drzwi ... (otwieraliśmy łyżkami bo akurat pasowały). Po prostu brakło kasy i już :p Plastikowy stół i krzesła w salonie, karimata przed telewizorem etc.

No i brak telewizora przez trzy miesiące - to były piękne dni. Słuchaliśmy radia a dzieci bajek z płyt. Było super.

BK

dobre z tymi łyżkami-klamkami :lol:

Halszka, dzięki za ofertę z dywanami :lol: Zabieramy ze starego mieszkania nasze wykładziny na przeczekanie do parkietu. Mamy mały elektryczny przeplywowy ogrzewacz wody, który od bidy da sie podłączyć w kotłowni. Czy zmywarkę do zabudowy można wstępnie podłączyć bez zabudowy? Mycie naczyń byłoby załatwione :roll:

Telewizora też nie mam zamiaru uruchamiać do jesieni. I tak nikt nie miałby czasu go oglądać, tyle jest roboty...

Czy zmywarkę do zabudowy można wstępnie podłączyć bez zabudowy? Mycie naczyń byłoby załatwione :roll:

Z tego co się orientuję to tak. Ewentualnie jeżeli wygląda nieestetycznie można ją tymczasowo jakąś płytą obłożyć, aby była mniej nieestetyczna.

Podobnie ma sie z lodówkami do zabudowy.

Witam wszystkich forumowiczow, nie bylo mnie tutaj wieki , a to ze wzgledu na wazne projekty w pracy i bram dostepu do neta, a przedweszystkim przez nerwy "budowlane"

Jestesmy na etapie oczekiwania na zamowione kafle w CORTINIE na Bielanach, polecam ten salon plytek, na dzien dobry na same lazienki dostalam 15% rabatu, nawet prosic sie nie trzeba, mila i fachowa obsluga.

Jak wezme za duzo moge wymienic itp.

Wlasnie schna nam tynki i wylewki, czy to prawda ze nie piwinno sie uruchamic ogrzewania aby przysipieszyc wysychanie?

Narazie jest laznia finska w domu, mokro az po szybach leci i jestem przerazona, co chwile wietrzymy bo mam juz zamontowane drzwi wejsciowe CAL-a i boje sie ze spuchna :(

Panowie ktorzy montowali drzwi z Budusa- patrzcie im na rece ubrudzili mi pianka oscieznice, po czy probowali na moja interewencje zmyc to jakims preparatem i rozpuscili calkowicie kolor i wosk...

Czekam az to naprawią.

Kupilismy piec Heiztechnik na ekogroszek, ciekawa jestem jak bedzie sie sprawowal, czy ktos z was ma moze z tej firmy?

Poszukuje teraz namiarow na:

-alarm instalacje

-ZIEMIE - ma ktos sprzedac/ostąpić??

Jeżeli ktos potrzebowalby jakiś namiarow, to:

Mam swietnych dachowcow, ludzi od wykonczenia kompleksowego wlacznie z kafelkami i instalacjami, ogrodzenia klinkierowe.--? jakby co to na prw

Witam wszystkich forumowiczow, nie bylo mnie tutaj wieki , a to ze wzgledu na wazne projekty w pracy i bram dostepu do neta, a przedweszystkim przez nerwy "budowlane"

Jestesmy na etapie oczekiwania na zamowione kafle w CORTINIE na Bielanach, polecam ten salon plytek, na dzien dobry na same lazienki dostalam 15% rabatu, nawet prosic sie nie trzeba, mila i fachowa obsluga.

Jak wezme za duzo moge wymienic itp.

Wlasnie schna nam tynki i wylewki, czy to prawda ze nie piwinno sie uruchamic ogrzewania aby przysipieszyc wysychanie?

Narazie jest laznia finska w domu, mokro az po szybach leci i jestem przerazona, co chwile wietrzymy bo mam juz zamontowane drzwi wejsciowe CAL-a i boje sie ze spuchna :(

Panowie ktorzy montowali drzwi z Budusa- patrzcie im na rece ubrudzili mi pianka oscieznice, po czy probowali na moja interewencje zmyc to jakims preparatem i rozpuscili calkowicie kolor i wosk...

Czekam az to naprawią.

Kupilismy piec Heiztechnik na ekogroszek, ciekawa jestem jak bedzie sie sprawowal, czy ktos z was ma moze z tej firmy?

-alarm instalacje

-ZIEMIE - ma ktos sprzedac/ostąpić??

Jeżeli ktos potrzebowalby jakiś namiarow, to:

Mam swietnych dachowcow, ludzi od wykonczenia kompleksowego wlacznie z kafelkami i instalacjami, ogrodzenia klinkierowe.--? jakby co to na prw

PS. Zainstalowami mi bramę garazowa z BINGO Wisniowskiego - SUPER

PS2. Brukarz tez by sie przydał w dobrej cenie, ile biora mniej wiecej za metr?

-alarm instalacje

Nie za późno troszeczkę na tą instalację? Przecież już masz tynki to jak pójdą przewody?

Mój był instalowany przez podwykonawcę współpracującego z agencją ochrony. Z tego co wiem, to też coś robi "na swoim". Ewentualnie mogę podesłać telefon do niego - pracuje w okolicach JelczaLaskowic