dachowiec 19.01.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Eh dobrzyku, stara z ciebie gwardia... ten Twój Wiekor to teraz Koramic... i nie mów, że wziąłeś jeszcze ten zielony? (strasnie mi sie podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 19.01.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Nie wiem czy nie przesadzacie z ta wymianą pokoleń... Sądzicie ze dzieli nas róznica wiekowa okolo 30 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.01.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Wymiana pokoleń Stara gwardia wita młode pokolenie! No, no - muszę się w domu pochwalić że ktoś o mnie powiedział młode pokolenie Ale nie uwierzą Wy już domki pobudowaliście, teraz idziecie na zasłużone emerytury, a nam młodym udzielacie cennych rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.01.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Jeśli tak wywołujecie duchym to zgłaszam się ŁŁŁŁAAAAAAAAA W sprawie dachówki, mam IBF cementowa, rabat 15 % od ceny katalogowej. Sama cena katalogowa niższa od Brasa. Zakupiłem w Madar na Kwidzyńskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.01.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Namiary na spawdzoną ekipę do surowego otwartego (bk na klej) z wdzięcznością przyjmę (od ivoneski i dobrzyka już mam )- z dawnych czasów Piszcie proszę na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 19.01.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Stara gwardia wita młode pokolenie! Dzięki za komplement :>> Ty też nieźle wyglądasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 19.01.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Wy już domki pobudowaliście, teraz idziecie na zasłużone emerytury, a nam młodym udzielacie cennych rad Bez obaw, tak szybko się nas nie pozbędziesz Podejrzewam tylko, że częściej będzie nas teraz mozna spotkać w wątku o wnętrzach i ogrodach niż w Wymianie doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 19.01.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Namiary na spawdzoną ekipę do surowego otwartego (bk na klej) z wdzięcznością przyjmę (od ivoneski i dobrzyka już mam )- z dawnych czasów Piszcie proszę na priva Jedna uwaga Bartt, nie czekaj z tym na ostatnią chwilę bo obudzisz się z ręką w nocniku Teraz jest odpowiedni moment na wybór ekipy i ustalenie terminów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.01.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Nie ma strachu Dobrzyku - właśnie wyszedł ode mnie p. Waldemar Podaj proszę, jeśli nie tajmenica, na priva jakiś swój tel. bo chętnie o nim pogadam. A dodatkowo nie pogardzę namiarami na twoich dekarzy i cieśli - wygląda na to, że już prawie stanowią z murarzami jedną ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.01.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Pomóżcie, kochani z jedną rzeczą. Czy jest możliwe w miarę dokładne zaplanowanie ksoztów? Nie wygrałam w totolotka ani nie zarabiam 100kPLN miesięcznie, więc muszę wiedzieć czy mnie stać. Czy jeśli mam dane takie podstawowe jak: powierzchnia ścian zewnętrznych, wewn, kubatura drewna na więźbę, powierzchnia dachu, etc. to czy jestem w stanie wyliczyć koszty budowy domu (z dokładnością do 10K)? Bo nie chcę musieć sprzedawać rozpoczętej budowy W kosztorysy z biur projektowych nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.01.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Sam właśnie tak robię. Wszystko zależy od drobiazgowości wyliczenia. Musisz przewidzieć wszystkie niezbędne materiały i czynności do wykonania. np. chudziak, bloczki fund., piach do zasypania fund., zaprawa, BK, klej, cegła pełna, nadproża, belki stropowe, pustaki stropowe, izolacja pozioma i pionowa fund., beton B20, , styropian na ścianki fund i podłogę, zbrojenie fund i stropupodkładki dystansowe, , rury kanalizy, więźba, łaty, kontrłaty, wiatroizolacja, dachówka, gąsiory, obróbki, rynny ... szalunki, stęple, zagęszczarka, wibrator , szafka r-b i co tam jeszcze komu trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nogarda 20.01.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Cześć. Szukam kogoś, kto ma doświadczenia, najlepiej praktyczne, z pompą ciepła. Firma działająca na terenie Wrocławia chwali się, że w zeszłym roku zrobili 49 instalacji, więc może akurat ktoś z Forumowiczów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.01.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Sam właśnie tak robię. Wszystko zależy od drobiazgowości wyliczenia. Musisz przewidzieć wszystkie niezbędne materiały i czynności do wykonania. np. chudziak, bloczki fund., piach do zasypania fund., zaprawa, BK, klej, cegła pełna, nadproża, belki stropowe, pustaki stropowe, izolacja pozioma i pionowa fund., beton B20, , styropian na ścianki fund i podłogę, zbrojenie fund i stropupodkładki dystansowe, , rury kanalizy, więźba, łaty, kontrłaty, wiatroizolacja, dachówka, gąsiory, obróbki, rynny ... szalunki, stęple, zagęszczarka, wibrator , szafka r-b i co tam jeszcze komu trzeba zainteresowały mnie dwie pozycje - stropupodkładki dystansowe - mam nadzieję że to nie jest jakieś obraźliwe słowo I ja mam iść do hurtowni materiałów budowlanych i zapytać ile kosztuje wibrator?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 20.01.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 I ja mam iść do hurtowni materiałów budowlanych i zapytać ile kosztuje wibrator?! Jestem pelna podziwu dla takich samodzielnych obliczen - my tego nie robimy bo ani nie mamy czasu ani wiedzy. Kosztorys robi wykonawca. A ja taki kosztorys tylko sprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.01.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Ja tez nie robie takich obliczeń - jeszcze się do tego nie zabrałam. Ile jest jeszcze rzeczy o których nie wiedziałam, że istnieją - np te dystansowe ... podkładki. A gdzie ja mogę znaleźć info nt. tego co mi jest potrzebne? Studiowałałm już jakieś kosztorysy, i nigdzie nie było o tych dystansowych czy wibratorach ! Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i podać jakiegoś linka byłabym bardzo wdzięczna. Aka, a skąd wiesz że wykonawca nie zawyża kosztów albo każe kupować o parę cegieł za dużo niz Tobie potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 20.01.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Chciałabym zacząć budowę kwiecień, maj czy ktoś mógłby mi polecić dobrą ekipę budowlaną, kierownika budowy też nie mam. Pleeeeease Czytałam, że o tym trzeba pomyśleć o wiele wcześniej aby ekipa była w porządku. Ja trochę to przegapiłam. O kontakt proszę na priva. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 20.01.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 BK - nie zawyża bo sprawdzam. Umiem przeciez liczyc! Poza tym to rowniez kwestia zaufania... Wychodze z założenia ze nie mozna znac sie na wszystkim. I nie bede nikomu mamic oczu zem spec od spraw budowlanych. No i takie rozwiazanie ma jeszcze ta zalete ze place jedna fakture na 7% (usluga)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.01.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Aka, jak masz kogoś zaufanego, dobrego, to daj namiar. Zbieram wszystkie.Będę dźwięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.01.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Nie ma strachu Dobrzyku - właśnie wyszedł ode mnie p. Waldemar Podaj proszę, jeśli nie tajmenica, na priva jakiś swój tel. bo chętnie o nim pogadam. A dodatkowo nie pogardzę namiarami na twoich dekarzy i cieśli - wygląda na to, że już prawie stanowią z murarzami jedną ekipę oto namiar na cieślę :Bieszczad Zygmunt 602572984 Byłem z niego zadowolony. Jeżeli nie gustujesz w zwyczajnych dachowych podbitkach to gość ma fajną propozycję. ja skorzystałem i jestem baaardzo zadowolony Co do telefonu to ci oczywiście podam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.01.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Pomóżcie, kochani z jedną rzeczą. Czy jest możliwe w miarę dokładne zaplanowanie ksoztów? . Teoretycznie jest to możliwe ale w praktyce niewykonalne. Powierzchnie ścian i dachów to nie wszystko a z czego bedziesz budował, jakie tynki, jakie pokrycie dachu i tysiące innych elementów. Aby zrobić taki kosztorys musiałbyś już teraz wiedzieć z jakich konkretnie materiałów chcesz ten dom zbudować włącznie z kaflami, bateriami, klamkami, drzwiami, gniazdkami elektrycznymi itd no i znać ich realne ceny . Nie znam osoby budującej dom która od razu ma te wszystkie informacje, poza tym ceny się zmieniają tak więc robiąc kosztorys poznasz jedynie w przybliżeniu koszt budowy twojego domu z dokładnością do ok. 30 % całości kosztów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts