Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Parkte i inni posiadacze pieców na ekogroszek proszę o poradę- jakie piece macie z jakich firm, ile miejsca zajmiją, czy są jakies specjalne wymagania wentyl., czy moga stać w pom. gosp., czy są połaczone w system z inymi ogrzewaczami domu i c.w.u. itp

Planowaliśmy kominek z plaszczem wodnycn, solary i piec elektryczny, ale zastanawiamy sie czy to nie wyjdzie za drogo w eksploatacji :roll: od rana do popoludnia nie ma nikogo w domu, więc po wygasnieciu kominka prace przejmuje piec elektryczny, a prąd drogi :roll: . poza tym to nie wiem jak czesto w praktyce trzeba dokladać-czy nie za czesto :cry: a nie chce miec kotlowni w salonie.

pomyslelismy o kotle na ekogroszek+kominek z plaszczem, co wy na to?

a moze inny pomysl :D

Klimosz LingCombi

Wentylacja normalnie nawiew + wywiew

Działa z podgrzewaczem c w i podłogówką.

W pomieszczeniu gospodarczym odradzam bo trochę się brudzi.

W przypadku tego pieca i innych "dwuretorowych" kominek z płaszczem jest trochę niecelowy, do można wyłączyć podajnik i palić na drugim retorze drewnem, jedno załadowanie spoko na 8 godzin wystarcza.

I wtedy lepiej kominek z DGP.

Hej!

Parkte i inni posiadacze pieców na ekogroszek proszę o poradę- jakie piece macie z jakich firm, ile miejsca zajmiją, czy są jakies specjalne wymagania wentyl., czy moga stać w pom. gosp., czy są połaczone w system z inymi ogrzewaczami domu i c.w.u. itp

Planowaliśmy kominek z plaszczem wodnycn, solary i piec elektryczny, ale zastanawiamy sie czy to nie wyjdzie za drogo w eksploatacji :roll: od rana do popoludnia nie ma nikogo w domu, więc po wygasnieciu kominka prace przejmuje piec elektryczny, a prąd drogi :roll: . poza tym to nie wiem jak czesto w praktyce trzeba dokladać-czy nie za czesto :cry: a nie chce miec kotlowni w salonie.

Klimosz LingCombi

W przypadku tego pieca i innych "dwuretorowych" kominek z płaszczem jest trochę niecelowy, do można wyłączyć podajnik i palić na drugim retorze drewnem, jedno załadowanie spoko na 8 godzin wystarcza.

Namiary zaraz wyśle.

Ja mam piec Heiztechnik http://www.heiztechnik.pl/

Dobra cena w stosunku do jakości, takie opinie słyszałam od niezależnych osób.

Działa wraz z podłogówką i c w

Zajmuje niestety dużo miejsca bo mam z podajnikiem, i pierwotnie gdzie myslalam ze pom. gospodarcze tez znajdzie miejsce na pralke to niestety nie da rady bo doszedł jeszcze zbiornik na wodę.

Teraz jak nie było wylewek to zbiornik wypełniony na maksa starczał na 3 dni - grzaliśmy na maksa bo grzejniki były testowane a jeszcze zafoliowane.

Duzo tez zalezy od kalorycznosci groszku, kupiony w castortamie jest beznadziejny!

halszka.ka niestety ja też będę musiał radzić sobie bez ogrzewania c.o. i ciepłej wody aż do momentu kiedy elektrociepłownia nie położy rur, a to dopiero za rok.

Ponieważ stosowałaś podgrzewacz elektryczny - napisz jak się sprawdził, jak kosztowo wyszedł i jak duży (ile litrów) używałaś?

voko - przepraszam że tak późno odpowiadam :oops: ,

ale do rzeczy..

kilka dni po zamieszkaniu w domu okazało się, że nie potrafimy mieszkać bez ciepłej wody :-?

musieliśmy jeszcze poczekać na gaz,

nasz instalator zaproponował swój podgrzewacz,

wprawdzie policzył sobie za niego dosyć dużo,

ale przy okazji zamontował to i tamto, więc ... było OK !

Podgrzewacz nie zapewniał pełnego komfortu, ma chyba 50 l,

ale można się było normalnie umyć pod prysznicem,

i w ciepłej wodzie umyć naczynia ( nie mieliśmy też jeszcze podłączonej zmywarki ).

A jak planujesz ogrzewać dom ? kominkiem ?

pozdrawiam :D

Witaj motoazja!

UWAGA UWAGA

Po trzech latach wydeptywania chodników w gazowni MAM GAZ!!!!!!

Położyli mi wczoraj mimo deszczów niespokojnych moje 10,5m żółtej, najpiękniejszej rury pod słońcem!!!

Idę się upić ze szczęścia!

Qrna, szybko muszę nabyć piec... JAKI??? :oops:[/quote

Dagmara, właśnie zamówiłam kotłownię z kondensatem vaillanta. Jeszcze wprawdzie go nie potrzebuję, ale dali mi taką cenę, że postanowiłam nie czekać. O 4 tyś taniej niż cena katalogowa.

Hej!

Klimosz LingCombi

Namiary zaraz wyśle.

Ja mam piec Heiztechnik http://www.heiztechnik.pl/

Dobra cena w stosunku do jakości, takie opinie słyszałam od niezależnych osób.

Działa wraz z podłogówką i c w

Zajmuje niestety dużo miejsca bo mam z podajnikiem, i pierwotnie gdzie myslalam ze pom. gospodarcze tez znajdzie miejsce na pralke to niestety nie da rady bo doszedł jeszcze zbiornik na wodę.

Teraz jak nie było wylewek to zbiornik wypełniony na maksa starczał na 3 dni - grzaliśmy na maksa bo grzejniki były testowane a jeszcze zafoliowane.

Duzo tez zalezy od kalorycznosci groszku, kupiony w castortamie jest beznadziejny!

U mnie zasyp groszkiem na 5 - 7 dni, popiół wyrzucam co 3 dni

zasyp pelletem ok. 5 dni, popiół wyrzucam co 2 tygodnie

To dane ze stycznia, bo teraz jak tylko grzeje wodę i coś tam podgrzeje jak regulator wymusi to na zasobniku groszku ze 2 tygodnie.

Ale wypalę to co wsypałem i chyba kończę sezon grzewczy.

halszka.ka

docelowo ogrzewanie będę miał z elektrociepłowni, bo buduję się w siechnicach a tam są takie plany elektrociepłowni. Podgrzewacz byłby na około 1 rok i planowałem zamontować 100 l więc może da się zimę przeżyć.

W tym okresie będę ogrzewał dom kominkiem z DGP - chyba wystarczy, jak nie to zostaje ciepłe mieszkanko u teściowej :)

To dane ze stycznia, bo teraz jak tylko grzeje wodę i coś tam podgrzeje jak regulator wymusi to na zasobniku groszku ze 2 tygodnie.

Hmm ciekawe :)

Z tego co widzę to pelletami można bez problemu zastąpić groszek.

Nie zapycha się podajnik ?

Jak cenowo wychodzą pellety w porównaniu z groszkiem ?

Kiedy warto kupić paliwo - teraz czy latem tzn. kiedy jest taniej ?

My chcemy zrobić w takiej kolejność

hydraulik (podłogówka, piec, kanaliza, grzejniki)

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Macie kogoś sprawdongo i niedrogiego do tynków i wylewek? pilzzzzz

Prawidłowa kolejność :D

Interesujące :roll:

Rozumiem, że po wylewkach położycie folie na całości, by nie spędzić tygodnia na ich czyszczeniu po tynkarzach?

a co sądzicie o kotłach Buderusa?

więc tak, zastanawialiśmy sie długo nad wyborem pieca....oj długo, czytałam tez wiele i.......wkońcu

spotkanie z hydraulikiem, 2 propozycje od niego na piece 15-20 KW, buderus lub elektromet

2 stalowe.

Buderus -cenowo :o chyba około 9 tyś

Elektromet-cenowo, 7 tyś ( z montażystą można wynegocjować rabat w sklepie)

Ale znalazłam piec cały żeliwny z fakory, mój montażysta powiedział że to dobry piec,i że mam go zamawiać, cenowo 7,2 tyś z rabatem 15% jeśli wpłacę całość od razu.Zamawiam bezpośrednio u producenta dowóz 200 zł.

Macie jakieś doświadczenie?

Hmm ciekawe :)

Z tego co widzę to pelletami można bez problemu zastąpić groszek.

Nie zapycha się podajnik ?

Jak cenowo wychodzą pellety w porównaniu z groszkiem ?

Kiedy warto kupić paliwo - teraz czy latem tzn. kiedy jest taniej ?

Przyłączam sie do pytań:)

DGP nie chcę, a kominek z plaszczem dlatego zeby wykorzystac ciepelko skoro i tak bedzie uzywany.

co myslicie o takim piecu

http://www.r-eco.pl/index.php/content/view/25/67/

tez chce go wstawic do pomieszczenia gosp. i mam nadzieje ze pralka i zasobnik na wode sie zmieszcza :roll:

aaa pepe* jak grzejesz wode skoro kończysz sezon?

Mam prośbę o opinię :). W przyszłym tygodniu zamawiam materiał na ściany. Cały czas byłem zdecydowany na silkę, ale dostałem teraz super cenę na porotherm 25cm szerokości - około 20zł różnicy na m2 ściany (u mnie 240m2 ściany).

Co robić?? :wink: Help... :D

Pzdr,

TS

Miałem mieć Ytong-a, ale nie znalazłem ekipy gwarantującej dokładne ułożenie bloczków. Zribiłem dom z Uniporu - dokłądniejsza wersja porothermu. Docieplę go 12cm styro i po temacie.