Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

My chcemy zrobić w takiej kolejność

hydraulik (podłogówka, piec, kanaliza, grzejniki)

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Macie kogoś sprawdongo i niedrogiego do tynków i wylewek? pilzzzzz

Prawidłowa kolejność :D

Interesujące :roll:

Rozumiem, że po wylewkach położycie folie na całości, by nie spędzić tygodnia na ich czyszczeniu po tynkarzach?

Tak to wygląda u mnie - a to nie koniec rur. Jeszcze ogrzewanie podłogowe i coś tam jeszcze.

http://images32.fotosik.pl/230/297fae9a6b8c5770m.jpg http://images32.fotosik.pl/230/792031024ae2b4ddm.jpg http://images24.fotosik.pl/202/9521439bba962ff5m.jpg

a to co musieli podkuć, a raczej wyciać:

http://images33.fotosik.pl/230/fb5d97cd2f8dff10m.jpg http://images26.fotosik.pl/202/9a449c8310cfd8a3m.jpg

Serce by mi pękło, gdyby tę piękną izolacje ktoś zniszczył.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dla wszystkich którzy wybierają ogrzewanie

Mamy piec Vaillanta, plus zasobnik etc. Jest OK. Kosztował 3 lata temu coś 7 tys.

Mamy też kominek z płaszczem. Drogi, owszem ale ... gazu nie mamy z ziemi tylko z butli :)

Parę dni temu nie mogliśmy grzać w kominku, więc po raz pierwszy włączyliśmy piec CO do ogrzewania (służy wyłącznie do podgrzewania wody) i... nie jest tak jak przy grzaniu kominkiem niestety. jak się grzeje kominkiem to jest naprawdę ciepło, a jak grzeje tylko piec to nie jest tak fajnie :) takie subiektywne odczucia.

Kominek się zwrócił po dwóch sezoach a teraz generuje wyłącznie korzyści :) Polecam jeśli nie macie gazu z ziemi.

Jeśli macie to warto DGP albo zwykły wkład, ale na pewno kominek mieć trzeba :)

Mam prośbę o opinię :). W przyszłym tygodniu zamawiam materiał na ściany. Cały czas byłem zdecydowany na silkę, ale dostałem teraz super cenę na porotherm 25cm szerokości - około 20zł różnicy na m2 ściany (u mnie 240m2 ściany).

Co robić?? :wink: Help... :D

Pzdr,

TS

Miałem mieć Ytong-a, ale nie znalazłem ekipy gwarantującej dokładne ułożenie bloczków. Zribiłem dom z Uniporu - dokłądniejsza wersja porothermu. Docieplę go 12cm styro i po temacie.

mam zamowiony identyczny material unipor plus 12 cm ocieplenie

mysle ze bedzie cieply domek

Mamy piec Vaillanta, plus zasobnik etc. Jest OK. Kosztował 3 lata temu coś 7 tys.

Mamy też kominek z płaszczem. Drogi, owszem ale ... gazu nie mamy z ziemi tylko z butli :)

Parę dni temu nie mogliśmy grzać w kominku, więc po raz pierwszy włączyliśmy piec CO do ogrzewania (służy wyłącznie do podgrzewania wody) i... nie jest tak jak przy grzaniu kominkiem niestety. jak się grzeje kominkiem to jest naprawdę ciepło, a jak grzeje tylko piec to nie jest tak fajnie :) takie subiektywne odczucia.

Kominek się zwrócił po dwóch sezoach a teraz generuje wyłącznie korzyści :) Polecam jeśli nie macie gazu z ziemi.

E tam, gadasz. Ze niby kominek jest skuteczniejszy od gazowego? To kwestia projektu instalacji grzewczej i tyle.

E tam, gadasz. Ze niby kominek jest skuteczniejszy od gazowego? To kwestia projektu instalacji grzewczej i tyle.

Projekt jest dobry. Chodziło mi o to, że np. po osiągnięciu zadanej temperatury 21 st kaloryfery po prostu stygną aż znowu temp spadnie, a przy kominku po prostu ładuje się drewno do pieca i pali się non stop, mam subiektywne odczucie że jest po prostu cieplej.

Tak, wydaje mi się że kominek jest skuteczniejszy w cenie, jaką musiałabym zapłacić za analogiczny gaz.

Poza tym, koszt gazu z butli jest nieporównywalny.

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Rozumiem, że po wylewkach położycie folie na całości, by nie spędzić tygodnia na ich czyszczeniu po tynkarzach?

Tak to wygląda u mnie - a to nie koniec rur. Jeszcze ogrzewanie podłogowe i coś tam jeszcze.

http://images32.fotosik.pl/230/297fae9a6b8c5770m.jpg http://images32.fotosik.pl/230/792031024ae2b4ddm.jpg http://images24.fotosik.pl/202/9521439bba962ff5m.jpg

a to co musieli podkuć, a raczej wyciać:

http://images33.fotosik.pl/230/fb5d97cd2f8dff10m.jpg http://images26.fotosik.pl/202/9a449c8310cfd8a3m.jpg

Ja na zaizolowane rury zrobiłem koryta z desek i je tymi korytkami przykryłem. Izolacje przetrwały tynkowanie nieniaruszone.

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Ja na zaizolowane rury zrobiłem koryta z desek i je tymi korytkami przykryłem. Izolacje przetrwały tynkowanie nieniaruszone.

Pracowity z Ciebie facet :lol:

Ok, to było nasze zdanie - a teraz popytajcie swoich hydraulików jakie rozwiązanie jest dobre. Co prawda to inwestro ma ostatnie słowo, ale warto posłuchać kilku stron danego zagadnienia.

Przyłączam sie do pytań:)

DGP nie chcę, a kominek z plaszczem dlatego zeby wykorzystac ciepelko skoro i tak bedzie uzywany.

aaa pepe* jak grzejesz wode skoro kończysz sezon?

Ciepłą wodę grzejemy zasobnikiem elektrycznym 240L.

Instalacja wygląda tak:

Przez zasobnik przechodzi wężownica podłączona przez pompę do obiegu ciepłej wody z pieca.

Jak piec pracuje to czujnik temperatury wody w zasobniku w momencie spadku temperatury wody poniżej ustawionej załącza piec i pompę. Wtedy ciepła woda z pieca płynie wężownicą w zasobniku i ogrzewa ciepłą wodę do mytka.

A jak piec jest wyłączony to działa to jak zwykły boiler.

Można teoretycznie odłączyć co i grzać piecem tylko wodę, ale z tego co widzę to się raczej nie kalkuluje.

Dla mnie w przypadku posiadania pieca na paliwo stałe z możliwością palenia drewnem kominek z płaszczem traci sens.

Jest jeszcze jedno przeciw, że z tego co wiem, to jak nie ma prądu to nie popalisz w kominku z płaszczem, a w takim np. z dgp za 30 minut masz cieplutko.

Ja mam dgp grawitacyjne w kanałach w podłogach (trzeba ja zaplanować przed wylewkami). działa super, nawet przymykamy kratki bo jest za ciepło.

Ale oczywiście nic nie mam przeciwko kominkom z płaszczem. To super sprawa, tylko nie w każdej konfiguracji opyla się ten wydatek.[/code]

U mnie zasyp groszkiem na 5 - 7 dni, popiół wyrzucam co 3 dni

zasyp pelletem ok. 5 dni, popiół wyrzucam co 2 tygodnie

To dane ze stycznia, bo teraz jak tylko grzeje wodę i coś tam podgrzeje jak regulator wymusi to na zasobniku groszku ze 2 tygodnie.

Ale wypalę to co wsypałem i chyba kończę sezon grzewczy.

Hmm ciekawe :)

Z tego co widzę to pelletami można bez problemu zastąpić groszek.

Nie zapycha się podajnik ?

Jak cenowo wychodzą pellety w porównaniu z groszkiem ?

Kiedy warto kupić paliwo - teraz czy latem tzn. kiedy jest taniej ?

Z tego co wiem, to nie wszystkie piece na groszek działają z pelletami. Musisz zobaczyć jak z twoim.

LingCombi chodzi na groszek, pellet, biomasę, czyli np. można w nim palić ... owsem :o - tak podaje producent. Owsem nie próbowałem :p

Kilka stron temu napisałem jakie są moje spostrzeżenia o różnicach między groszkiem a pelletem i już nie będę przynudzać o tym.

Przez 2 miesiące testowałem wszystko co mi przyszło do głowy i

generalnie jak mam wybór to wolę pellet.

podajnik u mnie się nie zapycha, choć znam jeden przypadek, że się koledze zapchał i zerwał bezpiecznik na ślimaku - nie do końca jest pewne czy to wina pelletu.

Pellet jest tańszy od groszku, ale idzie go więcej i cenowo wyszło mi na to samo.

Zdecydowanie taniej jest kupić do czerwca - lipca.

W ub. roku płaciłem w październiku chyba 450 PLN za tonę workowanego po 15 kg pelletu. Na składach opały groszek był od 500 do 700 PLN/tona, w zależności czy workowany, mokry itd.

A w czerwcu pellet mogłem kupić po 350 za tonę ale nie miałem wtedy jeszcze gdzie go magazynować.

Początek lata to nie sezon i producenci pelletu znacznie miękną z cenami.

A w tym roku pewnie jak wszystko będzie drożej.

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Też mnie ta kocepcja zainteresowała... Jak sobie przypomnę ten syf, jaki się przy tynkach robi... Brrr. Tynki miałam we wrześniu, przed wylewkami. Wylane były już schody betonowe. Do tej pory nie udało mi się ich doczyścić :-?

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Też mnie ta kocepcja zainteresowała... Jak sobie przypomnę ten syf, jaki się przy tynkach robi... Brrr. Tynki miałam we wrześniu, przed wylewkami. Wylane były już schody betonowe. Do tej pory nie udało mi się ich doczyścić :-?

ja powiem krotko, nie wyobrazam sobie tego wszystkiego (tynki cem-wapno-metoda tradycyjna) na moich drogocennych rurkach 8)

http://img521.imageshack.us/img521/1968/44048044jq3.jpg

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

Pracowity z Ciebie facet :lol:

Ok, to było nasze zdanie - a teraz popytajcie swoich hydraulików jakie rozwiązanie jest dobre. Co prawda to inwestro ma ostatnie słowo, ale warto posłuchać kilku stron danego zagadnienia.

To nie było takie trudne.

Dwie dechy wzdłuż rury, trzecia na górę i kilka gwoździ.

wylewki

tynki

Co o tym myślicie?

ja powiem krotko, nie wyobrazam sobie tego wszystkiego (tynki cem-wapno-metoda tradycyjna) na moich drogocennych rurkach 8)

http://img521.imageshack.us/img521/1968/44048044jq3.jpg

Tylko potem każde podkucie będzie trudne do ukrycia.

Przy gipsowych tynkach to dość łatwo.

Ja właśnie ze względu na tynki tradycyjne wszystkie rury w ścianach położyłem przed tynkami.

Na a część tych ryrek szła też po podłodze i te zabezpieczałem korytkami.

Instalatorzy robili u mnie na 3 etapy:

- woda, montaż geberitów, wszystkie kucia + odkurzacz centralny przed tynkami

- podłogówka, instalacja co do grzejników, rozprowadzenie powietrza z kominka - po tynkach, przed wylewkami,

- montaż kotłowni - po tynkach i wylewkach, oraz po wykafelkowaniu kotłowni.

Próby szczelności robione na bieżąco.

I też sobie inaczej tego nie wyobrażam :D

O tynkach tradycyjnych powem tylko że dla mnie prawie same zalety, ale wszystkie, naprawdę wszystkie kucia po, są nie do zamaskowania w 100%.

Np. musiałem podkuwać pod parapety i chociarz mam zaprawki zrobione baardzo starannie, nawet zostawiłem trochę piasku i gotowej zaprawy na tą okoliczność, co by się faktura i ziarnistość nie różniła to i tak je widzę.

Nikt co prawda nie zauważył, ale ja wiem że one inaczej wyglądają i jak światło pada pod odpowiednim kątem to je widać i już.

pepe nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz 8) , u moich rodzicow ta sama metoda w tej samej kolejnosci, rencyma :D tej samej ekipy 2 miesiace temu robione i wystkie podkucia, parapety etc. zrobione na gotowo i ani sladu po masakrze :D a uwierz mi ja pedantka jestem i kazdy szczegol zauwaze

Potwierdzam 8) :lol:

Ale po co wałkować temat dalej - skoro jest za nami. Nowi inwestorzy wyrobili sobie zdnie pewnie. Lepiej pogadać o wykończeniówce. :lol: :D 8)