Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem w problemie wykończenia podłogi na ogrzewaniu podłogowym jest bardzo istotne ile izolacji macie pod podłogówką, bo faktycznie jeżeli tam jest 5cm styro, to 2cm drewna będą tu znacznie pogarszały jej działanie, natomiast jeżeli ktoś ma 20cm izolacji termicznej na gruncie to te 2 cm, może i trochę pogorszą, ale myślę że nie będzie miało to jednak większego znaczenia :)

Mam prośbę czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć gdzie (dość szybko i tanio) mogę kupić zbiornik na wodę ok. 1000l (nowy lub używany)?

Z góry dziękuję. :)

Poszukaj na allegro. Tam był facet z okolic Psiego Pola - sam u niego brałem zbiornik.

Przypomniało mnie się: telefony do nich: 507 560 300 i 506 488 012 (nie ma to jak kalendarz, w którym jest wszystko) ;) Przedzwoń i sprawdź czy mają coś na stanie.

Moim zdaniem w problemie wykończenia podłogi na ogrzewaniu podłogowym jest bardzo istotne ile izolacji macie pod podłogówką, bo faktycznie jeżeli tam jest 5cm styro, to 2cm drewna będą tu znacznie pogarszały jej działanie, natomiast jeżeli ktoś ma 20cm izolacji termicznej na gruncie to te 2 cm, może i trochę pogorszą, ale myślę że nie będzie miało to jednak większego znaczenia :)

Teoretycznie moja podłoga od gruntu będzie miała 20-30cm.

10cm chudziaka, 5cmx2 kładzione na przemian.

Tam gdzie podłogówka będzie; jeden arkusz styro będzie 2cm, by uzupełnić do 5cm systemowym styro.

A tu poczytajcie sobie, na co musicie swoje zszarpane nerwy przy wykończeniówce przygotować...

Dzisiaj "pracowało" u mnie 2 hydraulików i pomocnik hydraulików. Jeden od rana do 17.00 zamontował 0,5 m rury do gazu, przykręcił umywalkę i zmontował 2 baterie sztorcowe. NIE PODŁĄCZYŁ JUŻ TEGO DO WODY :evil:

Pozostała część ekipy cały dzień robiła porządki w swoim samochodzie :-? Na koniec dnia próbowali mi jeszcze podrzucić swoje śmieci z tego samochodu :evil: BO CO MI TAM- PRZECIEŻ SOBIE SPALĘ!

Jak sobie pomyślę, że mają jeszcze do zamontowania 4 baterie, zaworki do pralki, zmywarki i 9 kaloryferów, nie wspominając już o piecu to mi słabo. Jak nic nie zdążą z tym do 20.05

Tak swoją drogą- czy cena 1000 zł za podłączenie kotłowni jest OK?

Ach przypomniało mi się, czy ktoś może korzystał na północy Wrocławia z kontenera na odpady budowlane.

Czy płaci się za kontener który stoi na budowie, czy jednorazowo za wywóz kontenera ze śmiecimi.

Dzięki za info:)

Ja korzystałam z tej firmy: 600-42-49-91 MARKUR - 350/zł za 7m3, podstawili w sobotę rano i w poniedziałek zabrali, stanie nic nie kosztuje.

mam małe pytanko : co to jest wkład z dgp? (ja świeżynka jestem w tej materii :oops: )

DGP Dystrybucja Gorącego Powietrza za pomocą kanałow nawiewnych wymuszona turbiną lub grawitacyjnie ;)

Prosto mówiąc zwykły kominek z rurami doprowadzającymi ciepłe powietrze do poszczególnych pokoi

dzieki - a czy w tych pokojach, do których te rury są doprowadzane nie śmierdzi i nie ma żadnych pyłów z kominka? (takie opinie słyszałam...)

mam małe pytanko : co to jest wkład z dgp? (ja świeżynka jestem w tej materii :oops: )

DGP Dystrybucja Gorącego Powietrza za pomocą kanałow nawiewnych wymuszona turbiną lub grawitacyjnie ;)

Prosto mówiąc zwykły kominek z rurami doprowadzającymi ciepłe powietrze do poszczególnych pokoi

dzieki - a czy w tych pokojach, do których te rury są doprowadzane nie śmierdzi i nie ma żadnych pyłów z kominka? (takie opinie słyszałam...)

Są tacy co narzekają na DGP. Ale u moich rodziców się sprawdza. Po jakiś 3-4 latach ostrego palenia (płaszcz wodny ogrzewający cały dom) w jednym z pokoi dopiero zauważyłem delikatną smugę nad wyjściem powietrza. Zapachów żadnych nie ma, ale nawet jakby się pojawiły, to my lubimy zapach ogniska.

Pyłów z kominka przy dobrze wykonanym wkładzie i dgp nie powinno być. Powietrze jest zasysane nie z samego wkładu ale z przestrzeni między wkładem a obudową. Tak więc dopóki wkład jest szczelny, to i pyłów i zapachów z kominka nie powinno być w systemie.

Ewentualnie zaciągany jest kurz, który wchodzi w obudowę kominka. Ale to można zneutralizować przy mechanicznym DGP stosując jakieś filtry.

Ja ogólnie jestem za i już czekam tylko, aby wylewka była zrobiona to montujemy nasz wkład i rozprowadzenie.

a ja odradzam Vinsar jako dostawcę kafelków - czekam już 4 tygodnie :evil: i nie wiadomo kiedy dojda moje dekory :evil:

pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" 8)

ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia