parkte 01.05.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Zadzwonię w piątek i dowem się jekie są kwoty za te cegły, bo jeśłi nieduża jest różnica, to wybiorę hofmanowską francuzką 1/2. Nie pamiętam dokładnie ale chyba coś około 130zł/m wychodziło, jak dzowniłam. Bo mnie interesuje coś takiego: http://1.1.1.1/bmi/www.kamstar.pl/images/gall6.jpg oraz http://1.1.1.3/bmi/cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/francuska.postarzana_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 01.05.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 bemark - życze powodzenia ale sukcesu nie wróże, przy dobrej organizacji Wielkanoc 2009, my zaczeliśmy w listopadzie 2006, przeprowadzamy sie w lipcu 2008, zanim wszystko się zwiąże, wyschnie jak trzeba, ekip nigdy nie umówisz na styk, materiały nie dojdą na czas.... wczoraj przyjeżdżam na moją budowę, a tam... kafelki połowa łązienek (braki kafelków wstrzymują prace , bo "sie obsunęło" Vinsarowi), prawie całe podłogi w kuchni, korytarzach, pom. gospodarczych mam już piękne parapety, suspenser, jeszcze raz wielkie dzieki w zasadzie pomalować, położyc panele i to już! schody niestety będa w połowie lipca, pan stolarz ma kupę roboty i się wcześneij nie wyrobi, no trudno, na fachowca warto poczekać czy naprawde nikt nie maluje, nie wybiera farb, nie słyszał o farbach dufa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi26 01.05.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam Czy ktoś z was spotkał się z takim rozwiązaniem : http://www.j-p.pl/produkty/view/pustak-cokolowy-isomur-plusMój KB właśnie takie coś zaproponował, mówił że to trochę droższe rozwiązanie ale o wiele bardziej skuteczne (kładzie się jedną warstwę takiej cegły i nie trzeba nic ocieplać) . Jeżeli macie jakieś wiadomości na ten temat proszę o informację. A i jeszcze jedno:Co mi radzicie, mam w projekcie schody betonowe ( chce je obić drewnem ) ale myślałem też o podmianie na schody drewniane. Czy to dobry pomysł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 01.05.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam Czy ktoś z was spotkał się z takim rozwiązaniem : http://www.j-p.pl/produkty/view/pustak-cokolowy-isomur-plus Mój KB właśnie takie coś zaproponował, mówił że to trochę droższe rozwiązanie ale o wiele bardziej skuteczne (kładzie się jedną warstwę takiej cegły i nie trzeba nic ocieplać) . Jeżeli macie jakieś wiadomości na ten temat proszę o informację. A i jeszcze jedno: Co mi radzicie, mam w projekcie schody betonowe ( chce je obić drewnem ) ale myślałem też o podmianie na schody drewniane. Czy to dobry pomysł ?? Masz pewnie kierownika o incjałach JJ, skoro Ci proponuje Isomur. Mi też mój KB to proponował, nie zdecydowałem się - mam tradycyjne rozwiązanie. Schody miałem mieć drewniane, ale zmieniłem je na betonowe i może obiję drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 01.05.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam Czy ktoś z was spotkał się z takim rozwiązaniem : http://www.j-p.pl/produkty/view/pustak-cokolowy-isomur-plus Mój KB właśnie takie coś zaproponował, mówił że to trochę droższe rozwiązanie ale o wiele bardziej skuteczne (kładzie się jedną warstwę takiej cegły i nie trzeba nic ocieplać) . Jeżeli macie jakieś wiadomości na ten temat proszę o informację. A i jeszcze jedno: Co mi radzicie, mam w projekcie schody betonowe ( chce je obić drewnem ) ale myślałem też o podmianie na schody drewniane. Czy to dobry pomysł ?? Masz pewnie kierownika o incjałach JJ, skoro Ci proponuje Isomur. Mi też mój KB to proponował, nie zdecydowałem się - mam tradycyjne rozwiązanie. Ja co prawda nie mam KB o inicjałach JJ a Isomur kupiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 01.05.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 mam do was prosbe sprowadzcie mnie na ziemie jezli sie myle. jestesm na etapie stanu zerowego a marzy nam sie spedzic swieta we wlasnym domku czy to realne? wybudowac sie do grudnia???? domek ma bys skonczony w stanie surowym zamknietym najpozniej do konca sierpnia mam juz umowiona ekipe od ogrzewania kanalizacji elektryka jak myslicie czy zdaze? czy porywam sie z motyka na slonce???? pozdrawiam Myślę, że jest to możliwe, chociaż wymaga naprawdę bardzo dobrej organizacji. Ja miałam zaczynać w lipcu i przeprowadzić się we wrześniu (następnego roku ) a najprawdopodobniej zacznę we wrzesniu a i tak planuję przeprowadzić się w 09/2009. W każdym razie trzymam kciuki Zbyt dużo "wiraży na tej drodze", ale jest to realne. Tylko pamiętaj, że same wylewki schną około 3 miesięcy. A kilka przerw technologicznych przydałoby się, by wszystko obeschło. Poczytaj mój dziennik to zobaczysz w czym rzecz. Miałem rozpocząć 15 marca 07 i spędzić Wigilie '07 w domku. Teraz to ja mam szansę na Wigilię 2008 Mam pytanie odnośnie przerw technologicznych Jeśli na początku lipca ma być ssz to jakie prace jeszcze zaplanować na ten sezon? Z góry dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 01.05.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 A ja z innej beczki: ZAWIADOMIENIE DO STAROSTWA O ZAKOŃCZENIU ROBÓT Widzieliście ile dokumentów należy dostarczyć? Jeżeli ktoś to już robił to proszę o pomoc i odp na kilka pyt: 1. Kiedy/na jakim etapie można złożyć powyższy wniosek?Czy po tynkach i wylewkach i wszystkich instalacjach już można? 2.Kiedy można wykonać odbiór kominiarski?- ew. namiary/koszt? 3.Badanie instalacji wew. i zew. KTO wykonuje, kiedy? 4.Protokól odbioru przyłącza wodociągowego - czy studnia też się zalicza? 5.Protokół z próby szczelności szamba, kto robi? 6.inwenteryzacja geodezyjna powykonawcza?zlecam geodecie?ile czekam?jaki koszt? 7.Dane statystyczne - o co chodzi? Gorzej niz z pozwoleniem na budowe... ad.2. Dobrze zrobić taki wstępny odbiór na etapie stanu surowego. Wtedy jak coś trzeba poprawić to mniej zabawy i jeszcze możesz mieć misiów na budowie co by poprawili. Potem wołasz kominiarza (np. z Floriana albo gdzie tam masz najbliżej) i wystawia taki kwitek. Koszt 200 - 500 PLN ad. 3. Elektryczną odbiera Zakład Energetyczny z reguły w obecności elektryka. Elektryk powinien przedstawić papiery z pomiarów instalacji i ZE wystawia dokument (czasami na jednym kwicie jest instalacja wew. i zew.) Odbiór za pierwszym razem jest bezpłatny, jak coś jest nie tak, to za kolejny raz się płaci. Nie wiem ile bo zdałem przy pierwszym podejściu. ad.4 Odbiór wod. dokonuje firma do której wodociągu się wpiąłeś. O studni nie wiem. ad. 5. Kiero budowy pisze taki świstek, że dnia tego i tego zalano szambo, po 24 h stwierdzono, że nie ubyło i potwierdza szczelność. Pieczątka, podpis. ad. 6. tak jak piszesz, zlecasz geodecie, dalej to zależy. Koszt w zależności od ilości pkt. do naniesienia na mapę powykonawczą. U mnie było to 1000 pln ad.7 To taki bzdetny papier. Druk można pobrać z netu, ze strony starostwa. Wypełnisz go w 5 min. Adres, metraż, kubatura, co to za budynek itd. Jak czegoś nie wiesz to na miejscu w nadzorze pomogą. Trzeba pamiętać, żeby wziąć od Kier. Bud. aktualny!!! dokument o przynależności do izby - ważny na dzień zakończenia budowy. Jak na bieżąco zbierasz te kwity to nie jest tak źle. Najgorzej jest z geodetami, bo to trwa nawet ze 2 miesiące zanim dostarczą mapkę. Pamiętać też trzeba, że mapa powykonawcza jest ważna tylko 6 miesięcy i w tym terminie dobrze złożyć papiery. Potem trzeba zamawiać nową mapę. Oczywiście zgłosić można sobie wcześniej, ale też w takim wypadku w dzienniku budowy napiszesz bajki. Bo wpisy powinny zawierać: "prace wykończeniowe, uprzątnięcie placu budowy itd." + wpis kiero budowy o zakończeniu budowy. No i w razie kontroli wtopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 02.05.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 mam do was prosbe sprowadzcie mnie na ziemie jezli sie myle..... ...... Mam pytanie odnośnie przerw technologicznych Jeśli na początku lipca ma być ssz to jakie prace jeszcze zaplanować na ten sezon? Z góry dzięki za rady To zależy czy zimą coś chcesz robić, czy stoisz totalnie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 02.05.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam Czy ktoś z was spotkał się z takim rozwiązaniem : http://www.j-p.pl/produkty/view/pustak-cokolowy-isomur-plus Mój KB właśnie takie coś zaproponował, mówił że to trochę droższe rozwiązanie ale o wiele bardziej skuteczne (kładzie się jedną warstwę takiej cegły i nie trzeba nic ocieplać) . Jeżeli macie jakieś wiadomości na ten temat proszę o informację. A i jeszcze jedno: Co mi radzicie, mam w projekcie schody betonowe ( chce je obić drewnem ) ale myślałem też o podmianie na schody drewniane. Czy to dobry pomysł ?? ja słyszałem używali tego przy budowie domku pasywnego w smolcu, jak bym nie robił legaletu tylko ławy to bym pewnie tego użył bo eliminuje to jeden trudny do zlikwidowania mostek termiczny. wadą jest to że jest to drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 02.05.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A ja z innej beczki: ZAWIADOMIENIE DO STAROSTWA O ZAKOŃCZENIU ROBÓT Widzieliście ile dokumentów należy dostarczyć? Jeżeli ktoś to już robił to proszę o pomoc i odp na kilka pyt: 1. Kiedy/na jakim etapie można złożyć powyższy wniosek?Czy po tynkach i wylewkach i wszystkich instalacjach już można? 2.Kiedy można wykonać odbiór kominiarski?- ew. namiary/koszt? 3.Badanie instalacji wew. i zew. KTO wykonuje, kiedy? 4.Protokól odbioru przyłącza wodociągowego - czy studnia też się zalicza? 5.Protokół z próby szczelności szamba, kto robi? 6.inwenteryzacja geodezyjna powykonawcza?zlecam geodecie?ile czekam?jaki koszt? 7.Dane statystyczne - o co chodzi? Gorzej niz z pozwoleniem na budowe... ad.2. Dobrze zrobić taki wstępny odbiór na etapie stanu surowego. Wtedy jak coś trzeba poprawić to mniej zabawy i jeszcze możesz mieć misiów na budowie co by poprawili. Potem wołasz kominiarza (np. z Floriana albo gdzie tam masz najbliżej) i wystawia taki kwitek. Koszt 200 - 500 PLN ad. 3. Elektryczną odbiera Zakład Energetyczny z reguły w obecności elektryka. Elektryk powinien przedstawić papiery z pomiarów instalacji i ZE wystawia dokument (czasami na jednym kwicie jest instalacja wew. i zew.) Odbiór za pierwszym razem jest bezpłatny, jak coś jest nie tak, to za kolejny raz się płaci. Nie wiem ile bo zdałem przy pierwszym podejściu. ad.4 Odbiór wod. dokonuje firma do której wodociągu się wpiąłeś. O studni nie wiem. ad. 5. Kiero budowy pisze taki świstek, że dnia tego i tego zalano szambo, po 24 h stwierdzono, że nie ubyło i potwierdza szczelność. Pieczątka, podpis. ad. 6. tak jak piszesz, zlecasz geodecie, dalej to zależy. Koszt w zależności od ilości pkt. do naniesienia na mapę powykonawczą. U mnie było to 1000 pln ad.7 To taki bzdetny papier. Druk można pobrać z netu, ze strony starostwa. Wypełnisz go w 5 min. Adres, metraż, kubatura, co to za budynek itd. Jak czegoś nie wiesz to na miejscu w nadzorze pomogą. Trzeba pamiętać, żeby wziąć od Kier. Bud. aktualny!!! dokument o przynależności do izby - ważny na dzień zakończenia budowy. Jak na bieżąco zbierasz te kwity to nie jest tak źle. Najgorzej jest z geodetami, bo to trwa nawet ze 2 miesiące zanim dostarczą mapkę. Pamiętać też trzeba, że mapa powykonawcza jest ważna tylko 6 miesięcy i w tym terminie dobrze złożyć papiery. Potem trzeba zamawiać nową mapę. Oczywiście zgłosić można sobie wcześniej, ale też w takim wypadku w dzienniku budowy napiszesz bajki. Bo wpisy powinny zawierać: "prace wykończeniowe, uprzątnięcie placu budowy itd." + wpis kiero budowy o zakończeniu budowy. No i w razie kontroli wtopa. pepe* Dziękuję za pomoc! To zabieram się za mapkę powykonwczą skoro trwa to nawet i dwa miechy (( PS. Co sądzicie o konglomeracie jako blat pod umowalki i parapety wew.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 02.05.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 wracam do tematu plazmy na scianie już wiem jak z tynmi kabelkami zadziałać, ale na jakiej wysokości je umieścić? tzn jak wysoko powinna wisieć taka plazma /LCD ???? ma znaczenie jej wielkośc i ewentualnie odległośc kanapy od niej? są jakies zasady? hehe zapytaj męża - stawiam, że wie ale tak naprawdę robi się to tak, jak komu pasuje słyszałem, że odl. od ekranu osób oglądajcych powinna być wynosić 3x przekontna ekranu ale z tymi pytaniami przesadziłaś, ....lepiej byś pochwaliła się swoja podłogą niestety, nie wie średnio u nas z czasem na ogladanie TV a jesli chodzi o podłogę, to chetnie bym się pochwaliła, ale ciągle nie jest połozona i jak na razie cieżko jest nam okreslić termin jej połozenia wykończeniowka trwa i wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 02.05.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Fasola - poczekam cierpiwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.05.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A i jeszcze jedno: Co mi radzicie, mam w projekcie schody betonowe ( chce je obić drewnem ) ale myślałem też o podmianie na schody drewniane. Czy to dobry pomysł ?? U mnie obicie schodów drewnem jesionowym wraz z poręczami itp. kosztuje niecałe 8 tys., a całkowicie drewniane kosztowałyby ponad 12 tys. Radzę ci spytać stolarza o wycenę obu wariantów. Mam pytanie - czy wiecie gdzie można kupić w dobrej cenie schody na strych nożycowe ? Muszę dać takie, bo mam rozstaw krokwi 80 cm i tylko takie tam wejdą - poza tym podobają mi się. W Allegro są po ponad 900 zł, a w jednej z Castoram (niestety daleko od Wrocławia, a nie miałem przy sobie tyle gotówki) widziałem za 548 zł (rozmiar 80x60 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 03.05.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Ja kupowałam takie schody w Praktikerze, jedne 120 na 80 (chyba) a drugie 80 na 80 cm. Ceny nie pamiętam ale chyba pół z tego co napisałeś - trzy lata temu. Poszukaj producenta najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 03.05.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Suspenser - 8 tys samo wykończenie drewnem, a do tego szalowanie, kótre u mnie z materiałem przy murowanych schodach wyszło jaieś 8kPLN. Razem więc 16KPLN co najmniej, bo planuję kutą poręcz.Więc całkowicie drewniane w porónywalnym standardzie powinny być tańsze od betonowych wykończonych jakimś szlachetnym kamieniem, czy twardym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 03.05.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 NIE POLECAM: Wojciech Stec - stolarz wykonujacy schody z okolic Oławy. Po obmiarach umówiliśmy się na umowę i cenę. W dniu podpisania umowy nie pojawił się, nie odbierał telefonu, dopiero po skorzystaniu z innego aparatu odebrał telefon i powiedział, iż telefon miał zepsuty a tak w zasadzie to on nie jest zainteresowany, bo zadanie go przerasta... Zawalił nam termin i zepsuł nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 03.05.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 NIE POLECAM: Wojciech Stec - stolarz wykonujacy schody z okolic Oławy. Po obmiarach umówiliśmy się na umowę i cenę. W dniu podpisania umowy nie pojawił się, nie odbierał telefonu, dopiero po skorzystaniu z innego aparatu odebrał telefon i powiedział, iż telefon miał zepsuty a tak w zasadzie to on nie jest zainteresowany, bo zadanie go przerasta... Zawalił nam termin i zepsuł nerwy. no to obetrzyj czoło: z dwóch złych scenariuszy trafił Cie ten lepszy czyli odmowa wykonania zelcenia ... a mógł ten partacz zrobić Ci te schody i miałbyś wtedy problem ... ale dzięki za ostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 03.05.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia a jak cenowo wygladaja? i jaki wybor? i gdzie to jest dokladnie? nazwa sklepu? gdzie jeszcze polecacie udac sie po kafelki aby ni bylo drogo ale sprawnie, szybko i z dobrymi doradcami (doradfcami a nie sprzedawcami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 03.05.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 mam do was prosbe sprowadzcie mnie na ziemie jezli sie myle. jestesm na etapie stanu zerowego a marzy nam sie spedzic swieta we wlasnym domku czy to realne? wybudowac sie do grudnia???? domek ma bys skonczony w stanie surowym zamknietym najpozniej do konca sierpnia mam juz umowiona ekipe od ogrzewania kanalizacji elektryka jak myslicie czy zdaze? czy porywam sie z motyka na slonce???? pozdrawiam ciezko bedzie ale jak wsyzstko dobrze zorganizujecie to jest to chyba mozliwe. My zaczelismy w polowie stycznia i jak Norte sie nie posliwznie to w nastepnym tygodniu wstawiamy okna od 11 maja wchodza elektryk z hydraulikiem...,. noi zobaczymy jak to dalej pojdzie.. Generalnie najwazniejsze jest aby "myslec dwa kroki naprzod".. czyli ustawiac wstepnie wykonawcow dwie prace wczesniej. czas budowy zalezy od wielu czynnikow.. jak masz skomplikowany projekt to watpie zebys sie wyrobil. Apropo schniecia wylewek to tez zalezy czy dajesz parkiet czy panaele.... z tego co sie orientuje to jak dajesz panele to wylewkli nie musza wyschanac calkowicie.. chyba ze sie myle to zaraz mnie ktos poprawi.. pod kafelki to nawet slyszalem ze lepiej jest jak wylewka nie wyschnie calkowicie. Jak to jest ludziska>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 04.05.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Hej! Pytanie do osób mających już za sobą dachy, a więc do sporej większości Porobiłem kilka zdjęć dachu robionego przez naszą ekipę. Czy moglibyście zerknąć okiem na co zwracać uwagę przy robocie u nas? Kliknięcie na miniaturkę otwiera album ze zdjęciami. http://lh3.ggpht.com/GosiaIAdam/SByPmh1wspI/AAAAAAAAA74/JkHVbVcHkKQ/s144/IMG_1526.JPG Z tego co widzę, to w paru miejscach niedokładnie wycięte są łączenia krokwi z murłatami. Aha - część zdjęć jest z garażu i różni się kolor lakieru. Dom ma bardziej brązową, garaż bardziej czerwoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts