Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Havena napisał:

No wlasnie! Tak sie luzno zastanawiam, czy ludzie, ktorzy sie decyduja na grzanie tego typu paliwem stalym sa swiadomi, jakie to jest niewygodne? My teraz grzejemy weglem i to naprawde jest gehenna :(

A ile razy dziennie dorzucasz węgiel? Pewnie kilka. U nas też tak jest. A mimo to decydujemy się na ekogroszek - wg. opinii na forum w okresie grzewczym dorzuca się raz na 3-4 dni, w lato dla podgrzewania wody - raz na jakieś 2 tygodnie...

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

GosiaIAdam napisał:

A ile razy dziennie dorzucasz węgiel?

Adam, wiesz dobrze, ze nie dorzucam, bo mam od tego specjaliste ;) Ty pewnie tez nie :D No i Ty wiesz mniej wiecej jak to moze wygladac. Chodzi mi o ludzi z blokow, ktorzy chyba sobie jednak sprawy nie zdaja, ze lekko nie bedzie ;)

A jak trzeba bedzie kiedys wyjechac na te nieszczesne ferie zimowe, to co??? :)

Havena napisał:
Chodzi mi o ludzi z blokow, ktorzy chyba sobie jednak sprawy nie zdaja, ze lekko nie bedzie ;)

Albo po prostu się godzą na taki kompromis i/lub nie mają innej możliwości. Chciałem tylko pokazać, że dzisiejsze piece nie są taką udręką jak piece w domach budowanych pokolenie temu. Ale oczywiście masz rację - jeśli całe życie ogrzewanie było bezobsługowe, to będzie to ból.

Cytat

A jak trzeba bedzie kiedys wyjechac na te nieszczesne ferie zimowe, to co??? :)

Chcesz by było grzane przez 2 tygodnie, jak nikogo nie ma? Po co?

pierwek napisał:
  GosiaIAdam napisał:
Chcesz by było grzane przez 2 tygodnie, jak nikogo nie ma? Po co?

może nie lubi wymieniać pieca CO i całej instalacji wodnej porozrywanej przez zamarzniętą w rurach wodę... w tym podłogówki... bo akurat była zima stulecia i mróz ścisnął w nocy na -25 :p

albo wejsc wieczorem po 2 tygodniach do domu, biec do kotlowni, wlaczyc piec i isc spac w kurtce z nadzieja ze nad ranem bedzie cieplej. 8)

Havena napisał:
  viamedia napisał:

Mam znajomych grzejących ekogroszkiem i znam stosunek kosztów do komfortu, bo o to właśnie chodzi.

No wlasnie! Tak sie luzno zastanawiam, czy ludzie, ktorzy sie decyduja na grzanie tego typu paliwem stalym sa swiadomi, jakie to jest niewygodne? My teraz grzejemy weglem i to naprawde jest gehenna :(

Jesli chodzi o olej - niestety, smierdzi :( I piec do cichych nie nalezy (wszystko zalezy od umiejscowienia kotlowni).

Wybor ogrzewania to naprawde ciezka sprawa... U nas na 99% bedzie pompa ciepla.

My ogrzewamy kominkiem i nie jest to gehenna - przeciwnie, bardzo to lubimy, dokładamy dość często ale nam to nie przeszkadza.

GosiaIAdam napisał:
Hej,

czy ktoś kupował coś z firmą Elewacja Plus z Sobótki? Mają dobre ceny na dachówki, najtańsze jakie znalazłem, ale jest jeden minus - płatność z góry (oczywiście FV proforma). Przy małej kwocie bym się nie bał, ale zamówienie ok. 10 tysięcy to już nie przelewki...

spokojnie ja tam kupuje materialy

czesc juz zaplacilam w styczniu teraz przywoza mi na budowe wszytko na telefon bez problemow

oby tak wszedzie postepowali z klientami

pozdrawiam

agagaj napisał:
Witam serdecznie:)

Kochani, próbuję oszacować koszt robocizny ścianek działowych z cegły pełnej...

Materiał wyliczony, gorzej z robocizną mi idzie :-?

Ktoś z Was orientuje się może, jak cenowo wygląda postawienie mkw scianki??

Z góry dzieki :)

Pozdrawiam

U mnie murarze za 1 mkw ścianki prostej liczyli 25 zł.

Jak są jakieś wygibasy, łuki, kąty to lepiej pokaż najpierw projekt, niech wycenią i później się tego trzymaj.

Jak już podpowiadałem na nowej wrocławskiej - szukających szamb betonowych zapraszam w okolice Radomia, bo we Wrocławiu to drożyzna panuje w tym temacie. Jak ja się orientowałem, to można było jakieś 2,5tyś zaoszczędzić. Jest was już kilkoro to i transport wyjdzie taniej. Sam tak bralem z innym naszym forumowiczem

bemark napisał:

czesc juz zaplacilam w styczniu teraz przywoza mi na budowe wszytko na telefon bez problemow

pozdrawiam

Hej! Rozumiem, że płaciłaś za towar z góry, który dotarł szczęśliwie? Dziwi mnie tylko, że o firmie nigdzie w internecie nic nie ma, poza tym że są wpisani w każdy chyba możliwy katalog firm. Wyglądają na w miarę nową firmę.

GosiaIAdam napisał:
  bemark napisał:

pozdrawiam

Hej! Rozumiem, że płaciłaś za towar z góry, który dotarł szczęśliwie? Dziwi mnie tylko, że o firmie nigdzie w internecie nic nie ma, poza tym że są wpisani w każdy chyba możliwy katalog firm. Wyglądają na w miarę nową firmę.

nam ta firme polecili

i naprawde wszytko w jak najepszym porzadku

najwanziejsze sprawnie wszytko zorganizowane

jezli chodzi o wieksze zakupy placilam wczesniej

a teraz na w-z majster zamawia towar a ja pozniej za pare dni sie rozliczam

nie mam zadnych problemow

halszka.ka napisał:
dabell - ty szukałaś kogoś do trawy, znalazłaś ?

Halszko - tak znalazłam, ale przez znajomych męża :-). Nie mam szans na zrobienie trawnika sama, a dopóki nie będzie trawnika, dzieci się będą bawić u sąsiadów :-), więc zrobimy to kosztem wyrzeczeń za pośrednictwem czyichś rąk :-? . Będziemy siać na przełomie sierpnia i września.

Kulka miała fajnego pana od trawnika, ale tylko w jej okolicach pracuje niestety - rozmawiałam z nim.

voco napisał:
  agagaj napisał:
Witam serdecznie:)

Kochani, próbuję oszacować koszt robocizny ścianek działowych z cegły pełnej...

Materiał wyliczony, gorzej z robocizną mi idzie :-?

Ktoś z Was orientuje się może, jak cenowo wygląda postawienie mkw scianki??

U mnie murarze za 1 mkw ścianki prostej liczyli 25 zł.

Jak są jakieś wygibasy, łuki, kąty to lepiej pokaż najpierw projekt, niech wycenią i później się tego trzymaj.

Dzięki wielkie :wink:

GosiaIAdam napisał:
Hej,

czy ktoś kupował coś z firmą Elewacja Plus z Sobótki? Mają dobre ceny na dachówki, najtańsze jakie znalazłem, ale jest jeden minus - płatność z góry (oczywiście FV proforma). Przy małej kwocie bym się nie bał, ale zamówienie ok. 10 tysięcy to już nie przelewki...

Poszło na priv

halszka.ka napisał:
dabell - ty szukałaś kogoś do trawy, znalazłaś ?

Kiedyś ludzie od trawy kręcili się koło Pałacyku i dworca. Jak jest teraz to nie wiem, ale zdaje się trawa jest w odwrocie na rzecz farmacji ;-) Zresztą możnaby napisać zapytanie do pana premiera :lol:

Pozdrav