Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

długo tu nie zagladałem, aż wkońcu przypiliło.

Poczytałem poare stron do tyłu w celu odświeżenia tematów i widzę że czesć jest na podobnych dylematach jak my.

OGRZEWANIE

My na całe szczęscie/nieszczęście mamy gaz miejski.

Wybraliśmy ogrzewanie gazowe - bo tak :)

Jednak nie wiemy jaki powinniśmy wybrać piec - tzn w jaka firmę iść jaki model.

Wiemy, że z zasobnikeim oko 200L - bo tak :)

Pan od rurek - słynny - p. Strula proponuje nam różne

wśród popularnych zakałdanych przez niego (którzy nie wiedzą co maja wziąć a niechcą za dużo wybrac) proponuje BRYTJE (Bretja) czy jakoś tak.

Podobno też jakieś niemieckie.

Czy może ktoś ma coś takiego - słyszał o czymś takim ma jakieś pojecia.

W co teraz warto wejść.

Podobno wieśki (Viessman) cos ostatnio maja skopany serwis....

Co polecacie!

Może ktoś wie - gdzi emożna na taki temat poczytać?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Witam!

Czy 800zl za badanie geotechniczne to cena w porzadku?

Gdzie w adaptujecie swoje projekty? Macie kogos godnego polecenia? Wolalabym nie czekac na wizyte dluzej niz trzy miesiace...

Ja badałem grunt zanim kupiłem działkę i uważam że jest to bardzo ważne szczególnie w okolicahc wrocławia, gdzie grunty są bardzo różne i często poziom wód gruntowych jest często zaskakująco wysoki.

namiar poszedł na priva

bardzo wazne jest to co pisal lakusz (przy okazji pozdrawiam sasaiada) zeby zrobic badania geo. przed zakupem dzialki, w Szymanowie jakis skur... ktory ma dzialki przy drodze w totalnym rowie nawozi tam sukcesywnie gruzu i innych smieci, potem zasypie to ziemia i sprzeda, a kupujacy bedzie mial problem bo zrobi badania i okaze sie ze bedzie musial to usunac i nawizc ziemi i jakos utwardzic, strata czasu, nerwow i kasy.

Przepraszam, że tak męczę z tą izolacją fundamentów, ale dzisiaj dowiedziałam się, że ta folia kubełkowa jest rzekomo celowo tak położona (kubełakmi nie do muru), bo na to będzie jeszcze kładziona jakaś włóknina, bo inaczej to nie ma sensu.

Ja znalazłam w necie w zasadzie tylko jeden wpis o tym, że tak można zrobić ale to w bardzo mokrych gruntach (np. tak się izoluje przyczółki mostów).

Przepraszam, że tak męczę z tą izolacją fundamentów, ale dzisiaj dowiedziałam się, że ta folia kubełkowa jest rzekomo celowo tak położona (kubełakmi nie do muru), bo na to będzie jeszcze kładziona jakaś włóknina, bo inaczej to nie ma sensu.

Ja znalazłam w necie w zasadzie tylko jeden wpis o tym, że tak można zrobić ale to w bardzo mokrych gruntach (np. tak się izoluje przyczółki mostów).

No to by sie zgadzało. Budowany dom to przyczółek do przeprawy w lepsze życie. ;-)

A tak na serio to poważnie zastanowiłbym się nas wcieleniem w czyn światłej myśli podrzuconej przez Secama:

proponuję niech znajomi szybko zmienią i kierownika i ekipę ........

Pozdrav

Witajcie,

słuchajcie szukamy grupy na SZAMBO, póki co mamy już 4 osoby( Xena, maredobr, + ja z sąsiadem)

interesuje nas szambo 10 m3 betonowe. razem mamy nadzieję,że bedzie taniej. i łatwiej negocjować!!!

czekam na info!!!

Przywołana do tablicy zgłaszam się :)

zainteresowana

Jak już podpowiadałem na nowej wrocławskiej - szukających szamb betonowych zapraszam w okolice Radomia, bo we Wrocławiu to drożyzna panuje w tym temacie. Jak ja się orientowałem, to można było jakieś 2,5tyś zaoszczędzić. Jest was już kilkoro to i transport wyjdzie taniej. Sam tak bralem z innym naszym forumowiczem

Ja również tam brałam,o połowę taniej :D

Witajcie,

długo tu nie zagladałem, aż wkońcu przypiliło.

Poczytałem poare stron do tyłu w celu odświeżenia tematów i widzę że czesć jest na podobnych dylematach jak my.

OGRZEWANIE

My na całe szczęscie/nieszczęście mamy gaz miejski.

Wybraliśmy ogrzewanie gazowe - bo tak :)

Jednak nie wiemy jaki powinniśmy wybrać piec - tzn w jaka firmę iść jaki model.

Wiemy, że z zasobnikeim oko 200L - bo tak :)

Pan od rurek - słynny - p. Strula proponuje nam różne

wśród popularnych zakałdanych przez niego (którzy nie wiedzą co maja wziąć a niechcą za dużo wybrac) proponuje BRYTJE (Bretja) czy jakoś tak.

Podobno też jakieś niemieckie.

Czy może ktoś ma coś takiego - słyszał o czymś takim ma jakieś pojecia.

W co teraz warto wejść.

Podobno wieśki (Viessman) cos ostatnio maja skopany serwis....

Co polecacie!

Może ktoś wie - gdzi emożna na taki temat poczytać?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Zasobnik 200 l to chyba trochę za mały,ja mam 300 l i obawiam się że jest za mały :-?

Nic z tego, to on jest kierownikiem i "zna się na rzeczy".....

Jeżuuu ....... kieownik budowy i inwestor w jednym - to będzie katastrofa :)

Ale na poważnie to już całkowicie nie rozumiem czemu puścił takie ułożenie styropianu. Bo ja laik w budowie mostów jeszcze mogę uwierzyć w układanie folii na odwrót ale nie widzę racjonalnego wytłumaczenia na układanie styropiany piórami do siebie ;)

A no i się nie przywitałem dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień. :)

Z wieśxci budowlanych to skończyłem wczoraj wieczorem prąd - w sumie to nie ja tylko SMOK

Teraz mogę z czystym sumieniem i za jego pozwoleniem wydać mu

CAŁKOWICIE POZYTYWNĄ OPINIĘ

Instalacja zrobiona pierwsza klasa wraz z moimi wszystkimi wynalazkami - ale tu nie będę zatruwał opiszę wieczorem ze zdjęciami w dzienniku.

Tak więc gdyby ktoś chciał elektryka to polecam

Darek Szymkowiak 604 599 518

http://www.albumik.pl/albumy/secam/prund/2698173104205.jpg

Zasobnik 200 l to chyba trochę za mały,ja mam 300 l i obawiam się że jest za mały :-?

Ja mam kondensata Junkersa - Cerapur i do tego 160 l zasobnik do wody. Dla 4-osobowej rodziny wystarcza aż nadto, mimo kąpieli w wannach pełnych wody :-) - dzieci i częstych jednoczesnych pryszniców w obu łazienkach np. rano.

Źle się wyraziłam, inwestor nie jest kierownikiem, chodziło mi o to, że kierownik to kierownik i wie lepiej niż np. my, czyli niefachowcy

Często wie gorzej albo mu się nie chce.

Mój kierownik naraził nas na dużo strat niestety, okazało się że na wielu rzecza się nie zna bo jest starej daty.

W tym kraju jak sam się na czymś nie poznasz to niestety nie mozesz mieć zaufania do "fchowców". Ja to przerobiłam "w temacie" medycyny, pedagogiki, budowy, i w jeszcze paru innych sprawach.

Jak już podpowiadałem na nowej wrocławskiej - szukających szamb betonowych zapraszam w okolice Radomia, bo we Wrocławiu to drożyzna panuje w tym temacie. Jak ja się orientowałem, to można było jakieś 2,5tyś zaoszczędzić. Jest was już kilkoro to i transport wyjdzie taniej. Sam tak bralem z innym naszym forumowiczem

Ja również tam brałam,o połowę taniej :D

ok Damro,

to może podziel się, kto Ci zamontował to szambo, bo sam przywóz to nie problem.no i jak sie to odbywało?

do zainteresowanych SZAMBEM, przywóz na dzień dzisiejszy z radomia-firma probud do wrocka krzycza 1160 zł brutto ,(transport łączony)

szambo-3050-brutto.

Ja mam kondensata Junkersa - Cerapur i do tego 160 l zasobnik do wody. Dla 4-osobowej rodziny wystarcza aż nadto, mimo kąpieli w wannach pełnych wody :-) - dzieci i częstych jednoczesnych pryszniców w obu łazienkach np. rano.

Potwierdzam co napisała Dabell.

Mam zasobnik 200 l.

Dla 4-osobowej rodziny wystarcza aż nadto, mimo kąpieli w wannach pełnych wody :-) - (synuś) i laniu się wody przez kilkanaście - dziesiąt minut pod prysznicem (córcia). Nigdy nie było syt. że zabrakło ciepłej wody.

:D :D