Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Dzień Dobry znowu jestem pierwszy

To aby znowu nie narazić się na Scurkowy op.....ierpapier ;) stawiam kawkę

http://www.theblackstilt.com/images/coffee_lrg.jpg

secam - proszę pozdrów bardzo serdecznie Smoka ode mnie :-)

Tak tez uczynię :D

Choć już nie raz wspominaliśmy Cię ze Smokiem, oparci o ceglana ścianę wsród zwisających kabli wspominaliśmy jak to kiedyś pisywała Ivanesca - a Smok opowiadał o wspólnych imprezach ;)

to były czasy :D 8) :wink:

kurcze - może nadszedł czas reaktywacji ??

nie udało mi się niestety 1 maja :-( ale może trzeba coś nowego sklecić? planowaliście jakieś następne spotkanko?

Jestem całkowicie za reaktywacją

Mnie na spotkania i imprezy nie trzeba długo namawiać ;)

Już lece poczytać do komentarzy Ani - jeszcze od wczoraj do netu nie zaglądałem

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ja bym jeszcze ostatni raz podpytał o te piece gazowe (kondensacyjny+zasobnik).

W jaką firmę teraz warto wejsć ?

Jakie posiadacie lub jakie zamierzacie kupić?

Czy ktoś może coś słyszał na temat firmy

Brötje (Brytja czy Bretja)

Zienkujem i miłego dnia/wieczorku

OVER :)

Parę nocy niedawno przez ten cholerny wybór nie spałam... Zdecydowałam się w końcu na Vaillanta z zasobnikiem 120l. Teraz mam bojler elektryczny 80l i spoko nas nas wystarcza. Dlaczego Vaillant? Sentyment chyba... Ceny są podobne, a z Vaillantem kiedyś mi się super mieszkało.

A ja tym razem nie o murach ale o drzwiach. Właśnie montuję na poddaszu ścianki działowe i zastanawiam sie jakiej szerokości zostawić otwory na drzwi. I to łączy się z drugim pytaniem - jakie drzwi (jakiej firmy). Co polecacie? Nie zastanawiałbym się nad tym teraz, ale trzeba zostawić odpowiedni otwór na ościeżnice, a jak przewertowałem wczoraj katalogi Polskone i Porty, to każda z ościeżnic potrzebuje innej szerokości - od 905 do 915. Jakie macie doświadczenia i rady w sprawie drzwi?

Witam serdecznie!

Czy ktoś z Was wie, gdzie można pożyczyć "ubijarkę" do piasku???? Oczywiście na terenie Wrocławia lub najbliższych okilic.

Pozdrawiam

Ania

Jakaś wypożyczalnia sprzętu jest między Strzegomską a Robotniczą - droga łącząca te dwie drogi tuż za Dolemdem

Witam serdecznie!

Czy ktoś z Was wie, gdzie można pożyczyć "ubijarkę" do piasku???? Oczywiście na terenie Wrocławia lub najbliższych okilic.

W Siechnicy ( na Oławę jak lecisz) - zaraz przy drodze w częściach do francuzów Renault Peugeot itp.

ZAraz jak zjedziesz z wiaduktu (skrzyżowanie na Santa Katarinę) po lewe.

A jeśli nie to wiem że okło ul gazowej jest wypożyczalnai sprzętu budowlanego

na przeciwko stacji CNG

... Zdecydowałam się w końcu na Vaillanta z zasobnikiem 120l. Teraz mam bojler elektryczny 80l i spoko nas nas wystarcza. Dlaczego Vaillant? Sentyment chyba... Ceny są podobne, a z Vaillantem kiedyś mi się super mieszkało.

Czyli nie jakieś Viessmany czy DeDietrich ....

ostatnio słyszałem o dNaszego "pana rurki" że montował piec u dystrybutora Junkersa i koleś po 0,5 roku stwierdził że cyt "Takiego gówna już by sobie nie założył" :) - nie wiem ile w tym prawdy itp.

Z drugiej str słyszałem ze to jak z samochodami - jak trafisz na model to śmiga i śmiga ...... a i prwdą jest że do BMW i Mercsedesów są serwisy - czyli wszystko się psuje - tylko niektóre żadziej :)

Podsumowując wypożyczalnie sprzętu :-) :

- CRAMO http://www.cramo.pl (Krzywoustego),

- Ramirent http://www.ramirent.pl (przy Braniborskiej)

Mam do Was grupo pytanie: czy obowiązek chodzenia z psami na smyczy i w kagańcu obowiązuje tylko na terenie miejskim czy wszędzie?

Chodzi mi o to, że w tej chwili sytuacja na drodze się zmieniła do tej sprzed chociażby roku - wprowadziliśmy się my i sąsiad. I chyba inni muszą się do tego przyzwyczaić. Są to ostatnie domki przy bocznej drodze - gminnej. Na drodze jeżdżą na rowerach nasze małe dzieci (moja dwójka +dwójka od sąsiadów).

Zastanawiam się, bo przygotowuję się do rozmowy z jednym tubylców. Ma dwa olbrzymie psy (nie wiem jaka rasa ale duże, płowe tak. ok. 60-70cm w kłębie), który w celu wybiegania ich często jedzie koło nas - sam samochodem terenowym, a psy spuszczone luzem obok w galopie. Chciałabym tylko, żeby wiózł je w samochodzie i spuszczał już na bezdrożu.

Nie chcę nawet myśleć co mógłby zrobić taki wpadający gigant na małe dziecko na rowerze (nawet jeżeli jest łagodny normalnie). Dzieci jeżdżą w kaskach na głowie ale mimo to.

Mam nadzieję, że prośby wystarczą, ale chcę wiedzieć czy na poparcie słów mogę mieć mocniejsze argumenty.

dabell - jeśli facet będzie normalny to po Twoich słowach zrozumie

ale jeśli będzie gburem, to szybciej Ty będziesz musiała zamknąć dzieci na działce niż on te psy - po prostu Ty masz więcej do stracenia

nawet jeśli wyślesz policję do niego, to możesz zagwarantować sobie jego wrogość

Znam przypadek podobny - gość wszystkim śmieje się w twarz i puszcza psy same na spacer, o one lubią "robic" pod samymi furtami sąsiadów.

Broń byłaby skuteczna chyba.

A prawo? jeste takie, że psy bezpańskie powinna wyłapywać gmina, a jeśli mają właściciela to powinny być zabezpieczone na terenia jego posesji .

U mnie we wsi biegają bezpańskie psy. I już myślę o pałkach teleskopowych dla mojej rodziny. Chociaż na takiego pitbula to taka pałka jak witka brzozowa po saunie.

W każdym razie współczuję Ci.

Warto jednak spokojnie pogadać z gościem bez emocji, by wyczuć kto to jest.

kto z Was planuje w najblizższym czasie zakup agd (w szczególności TEKA?)

i proszę czy mógłby mnie ktoś poratowaći skierować do jakiegos linka jak się robi szybkozłaćze i gdzie to kupić ?pilne....

i ja niestety trafiam w swojej przygodzie na "pseudowykonawców". obecnie czekam aż mój jak się sam nazywa "kafelkarz" rozliczy sie ze mną...

Podsumowując wypożyczalnie sprzętu :-) :

- CRAMO http://www.cramo.pl (Krzywoustego),

- Ramirent http://www.ramirent.pl (przy Braniborskiej)

Mam do Was grupo pytanie: czy obowiązek chodzenia z psami na smyczy i w kagańcu obowiązuje tylko na terenie miejskim czy wszędzie?

Chodzi mi o to, że w tej chwili sytuacja na drodze się zmieniła do tej sprzed chociażby roku - wprowadziliśmy się my i sąsiad. I chyba inni muszą się do tego przyzwyczaić. Są to ostatnie domki przy bocznej drodze - gminnej. Na drodze jeżdżą na rowerach nasze małe dzieci (moja dwójka +dwójka od sąsiadów).

Zastanawiam się, bo przygotowuję się do rozmowy z jednym tubylców. Ma dwa olbrzymie psy (nie wiem jaka rasa ale duże, płowe tak. ok. 60-70cm w kłębie), który w celu wybiegania ich często jedzie koło nas - sam samochodem terenowym, a psy spuszczone luzem obok w galopie. Chciałabym tylko, żeby wiózł je w samochodzie i spuszczał już na bezdrożu.

Nie chcę nawet myśleć co mógłby zrobić taki wpadający gigant na małe dziecko na rowerze (nawet jeżeli jest łagodny normalnie). Dzieci jeżdżą w kaskach na głowie ale mimo to.

Mam nadzieję, że prośby wystarczą, ale chcę wiedzieć czy na poparcie słów mogę mieć mocniejsze argumenty.

idź do sołtysa - ostatnio jest akcja rejestrowania psów, pobierania podatków etc. Sąsiadowi powiedz że żądasz kagańców i chowania psów, możesz nasłać policję. Ostatecznie zadzwoń na policję i spytaj. Możesz spytać sąsiada czy szczepione, może da mu to do myślenia, jest kara za nieszczepienie psów.

Mnie też to wkurza, córka boi się wracać ze szkoły bo po wsi wałęsają się kundle, niby znajome ale założę się że nieszczepione i nigdy nie wiadomo ...

Witajcie,

słuchajcie szukamy grupy na SZAMBO, póki co mamy już 4 osoby( Xena, maredobr, + ja z sąsiadem)

interesuje nas szambo 10 m3 betonowe. razem mamy nadzieję,że bedzie taniej. i łatwiej negocjować!!!

czekam na info!!!

- skad to szambo sciagacie?

- dlaczego wybraliscie betonowe a nie plastik?

- w jakiej cenie bedzie mozna je wyszarpac?

>>wstepnie zainteresowany ale myslalem o plastikach<<

Boru,

za plastik zapłacisz około 8-10 tyś, więc chyba nie warto, jak zaczniesz sie rozglądac to zobaczysz jakie sa ceny :o

cena zależy ile ludzi sie zgłosi, ale byłaby to kompleksowa robota, czyli o nic sie nie martwisz przyjezdzaja i robią 8)

czekamy na zainteresowanych... :D

zainetersowany

Witamy

Jesteśmy równiez zainteresowani betonowym szambem o pojemności ok. 10m3.

Serdecznie pozdrawiamy

Witam :) Czy znacie, macie moze namiar na fachowego stolarza, ktory robi solidnie drzwi wewnetrzne? Czytam na forum o tym, ze ludzie wybieraja drzwi znanych firm i zlecaja do wykonania duzo tanszym stolarzom, ale niestety dotychczas nie znalazlam namiaru na takich fachowcow z okolic Wrocka. Moglibyscie mi pomoc?

kto z Was planuje w najblizższym czasie zakup agd (w szczególności TEKA?)

i proszę czy mógłby mnie ktoś poratowaći skierować do jakiegos linka jak się robi szybkozłaćze i gdzie to kupić ?pilne....

hello

kupowałam piekarnik i mikrofalówkę firmy TEKA w tym oto sklepie http://www.agdexpert.pl/ Wszystko sprawnie i bez problemu. Mikrofalówka i piekarnik śmigają bez zarzutu :-)

pozdrówka

Mój hydraulik upiera się, że rury co C.O od rozdzielacza do kalortyferów najlepiej jest puszczać w peszlach. Ma chłop rację czy nie?

Ja zawsze myślałem, że lepiej je puścić w izolacji. Jakie są wasze doświadczenia w tej materii?

vaco, i może fachowiec jeszcze puści ci je w peszlach po chudziaku.. co? (straty ciepła),

albo jeszcze lepiej w peszlach w wylewce... (straty ciepła i spękany parkiet)

u nas kładli w otulinie piankowej i jeszcze ich na poprawki ściągłąam bo mi te pianki niedokładnie pozaklejali tak że się trochę rozłaziły. Więc sumiennie taśmowali.

W peszlach to mam tylko i wyłącznie podłogówkę w miejscu gdzie przechodzi pod scianka działowa i w przejsciach. Żeby rurka mogła swobodnie oddawac cieplo i pracowac.

w peszlach dopiero co położyli sasiedzi i teraz niestety narzekają że to błąd.. trzeba było kłaśc w piankach