voco 16.05.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Ot co. Też gryzłem się z tym, że różnice temperatur będą duże, że straty będą większe i co z tego...Pojechałem do hurtowni a tam pan sprzedawca też wkręca mnie w peszel a argumentacja jest taka: jak coś się stanie z rurą to z peszla jest możliwośc jej wyciągnięcia a z ocieplenia już nie. Tak przekonywał, że w końcu wziąłem ten peszel ale teraz się zastanawiam i logika mówi żeby to zmienić, na szczęście nie jest jescze za późno. Jeżeli więcej będzie więcej podobnych rad jak od Ciebie to przestanę się zastanawiać i przycisnę hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 16.05.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Kto słyszał o programie: “Milion słonecznych dachów dla Polski 2006-2010″ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.05.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Mój hydraulik upiera się, że rury co C.O od rozdzielacza do kalortyferów najlepiej jest puszczać w peszlach. Ma chłop rację czy nie? Ja zawsze myślałem, że lepiej je puścić w izolacji. Jakie są wasze doświadczenia w tej materii? U mnie były koniecznie w izolacjii a robił je kolega z którym znamy się od lat, więc to, co mi polecił i pozakładał jest na pewno najlepsze. W peszlach to są kable elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 17.05.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 X - ja czekam na meble kuchenne i mam już niespełna miesiąc na zakup AGD. Muszę znaleźć czas i przejechać się na ul. Armii Krajowej - ktoś z Wrocławia tam ponoć kupił taniej niż w sklepach typu maxmedia.pl Moja jedna łazienka też będzie skuwana, będę dochodzić od "fachowca" zwrot za kafle, kleje i fugi... Sęk w tym że ja na kafle czekałam ponad 2 miesiace.....Kafelkarz od Koali sprawuje sie b. dobrze, będzie wolny od czerwca-polecam. W sąsiedniej wsi facet stawia murowane ogrodzenie - b. dobrze robi, jego cena 2.30 od cegły+obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 17.05.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Mam pytanie odnośnie ocieplenia dachu - ile może kosztować ocieplenie 1 m2. Dostałam wycenę całego dachu razem z ociepleniem, niemała kwota, a chciałabym ją porównać do innych wycen. A za dach bez ocieplenia ile płaciliście? Mój ma około 270 m2, dwuspadowy, daszek nad wejściem i tarasem i moje wyceny do od 25 do 30 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 17.05.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 A za dach bez ocieplenia ile płaciliście? Mój ma około 270 m2, dwuspadowy, daszek nad wejściem i tarasem i moje wyceny do od 25 do 30 tyś. My za więźbę i dach będziemy płacić 70zł/m2 (dlatego, że krokwie zechcieliśmy mieć rzeźbione). Twoja wycena to rozumiem sama robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 17.05.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Nam za dach (więźba, dachówka, obróbki, rynny, nadbitka) w najgorszym wypadku wyjdzie 66 PLN. Cieśla marudzi, że dużo odkrytych elementów i od groma heblowania i szlifowania. Obiek referencyjny stoi w Secamowicach Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.05.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 U nas natomiast za dach ostatecznie mąż po długich negocjacjach ustalił 60 PLN/m2 na gotowo (więźba, dachówka, obróbki, rynny do spustów, okna dachowe) - dach prosty dwuspadowy z lukarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 17.05.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Nam za dach (więźba, dachówka, obróbki, rynny, nadbitka) w najgorszym wypadku wyjdzie 66 PLN. Cieśla marudzi, że dużo odkrytych elementów i od groma heblowania i szlifowania. Obiek referencyjny stoi w Secamowicach Pozdrav Ale ta cena to z materiałem? A z oknami czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Mam pytanie odnośnie ocieplenia dachu - ile może kosztować ocieplenie 1 m2. Dostałam wycenę całego dachu razem z ociepleniem, niemała kwota, a chciałabym ją porównać do innych wycen. A za dach bez ocieplenia ile płaciliście? Mój ma około 270 m2, dwuspadowy, daszek nad wejściem i tarasem i moje wyceny do od 25 do 30 tyś. Ocieplenie dachu to 13-15 zł/m2 (tyle mi podali w 2 ekipach), a wraz z montażem stelaży i regipsów, czyli za konpletną zabudowę 48-50 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 18.05.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 W poniedziałek ruszają u mnie ściany. Silka już czeka . I tu pytanie do Was - na co warto zwrócić uwagę wykonawcy przy buduwie z Silki (i ogolnie silikatów)? Murowanie bedzie na klej. Przeczytałem już na forum, że warto w warstwie pod oknem dac dodatkowo 2-3 pręty zbrojenia. Coś jeszcze? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.05.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dziękuję Wam za odpowiedzi, ja nie wiem dlaczego, ale wszystkie moje wyceny są dużo wyższe od Waszych (chodzi mi oczywiście o porównywalne domki).Mi za ocieplenie dachu (ale bez regipsów) z folią termoizolacyjną (srebrną, to nie jest powszechnie stosowane) zażyczył 60-70 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.05.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dziękuję Wam za odpowiedzi, ja nie wiem dlaczego, ale wszystkie moje wyceny są dużo wyższe od Waszych (chodzi mi oczywiście o porównywalne domki). Mi za ocieplenie dachu (ale bez regipsów) z folią termoizolacyjną (srebrną, to nie jest powszechnie stosowane) zażyczył 60-70 zł/m2 Za samą robociznę ocieplenia dachu 60-70 zł Napisz na priv gdzie dokładniej budujesz to spytam moich ociepleniowców dachowych czy się podejmą gdzy skończą u mnie za 2-3 tygodnie. Niedawno kolega mi opowiadał, że jeden z budowlańców chwalił się, że znalazł inwestora, który mu za samo ocieplenie dachu płaci 50 zł/m2. Ten budowlaniec nie dość, że oszukuje inwestora biorąc ponad 3 razy tyle co normalna stawka to jeszcze wśród kolegów nazywa inwestora frajerem Uważajmy na oszustów, bo jest ich teraz najwięcej w branży budowlanej !!! Co do folii aluminiowej to wystarczy kupić wełnę z taką folią (mam nawet jedną taką rolkę, bo nie mieli innej i dostałem ją w cenie zwykłej), więc nie ma powodu by więcej to kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.05.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Na pocieszenie mam ciekawą informację. Wczoraj ekipa budowlana szukała pracy w Miłoszycach na nowym osiedlu - byli też u mnie - ja mam własnych pewnych fachowców, więc poleciłem im ogłosić się na forum Cieszy mnie to bardzo, że ekipy zaczynają szukać pracy a nie jak przed rokiem czas oczekiwania na dachowca 6 miesięcy. A'propos kolega dostał wycenę wykonania dwuspadowego dachu z rynnami do spustów - 70 zł/m2 - czy to dzisiaj dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.05.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dzięki Suspenser.Ja dopiero zaczynam przygodę z budowaniem, ocieplać dach będę najwczesniej z pół roku, ale chętnie skorzystam z namiarów na Twoich ociepleniowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIX 18.05.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam wszystkich budujących. Jestem na etapie wykańczania budynku jeśli ktoś poszukuje kogoś do hydrauliki to polecam Pana Artura tel. 604-978-103 Jeśli ktoś potrzebuje gościa do instalacji elektrycznych, alarmowych, centralnego odkurzacza, telewizji przemysłowej, RTV, com wykonuje również montaż wszystkich tych urządzeń to polecam Pana Sebastiana tel 600-201-875 Jeśli cjodzi o wylewki mechaniczne to tylko Pan Szecówka który to robi bardzo dokładnie tel. 510-940-736 Wszyscy ci fachowcy robią dokładnie i nie pozostawiają po sobie bałaganu, co najważniejsze jest to wykonane szybko i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 18.05.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam wszystkich budujących. Jestem na etapie wykańczania budynku jeśli ktoś poszukuje kogoś do hydrauliki to polecam Pana Artura tel. 604-978-103 Jeśli ktoś potrzebuje gościa do instalacji elektrycznych, alarmowych, centralnego odkurzacza, telewizji przemysłowej, RTV, com wykonuje również montaż wszystkich tych urządzeń to polecam Pana Sebastiana tel 600-201-875 Jeśli cjodzi o wylewki mechaniczne to tylko Pan Szecówka który to robi bardzo dokładnie tel. 510-940-736 Wszyscy ci fachowcy robią dokładnie i nie pozostawiają po sobie bałaganu, co najważniejsze jest to wykonane szybko i solidnie. może jestem zbyt podejrzliwy ale wszystkie Twoje posty polecają jakichś wykonawców ..... a elektryka polecasz chyba z 15 razy na grupach: wrocławskiej, częstochowskiej, radomskiej, łudzkiej, krakowskiej on jeździ po całej polsce ?? http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=MIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 18.05.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ot co. Też gryzłem się z tym, że różnice temperatur będą duże, że straty będą większe i co z tego... Pojechałem do hurtowni a tam pan sprzedawca też wkręca mnie w peszel a argumentacja jest taka: jak coś się stanie z rurą to z peszla jest możliwośc jej wyciągnięcia a z ocieplenia już nie. Tak przekonywał, że w końcu wziąłem ten peszel ale teraz się zastanawiam i logika mówi żeby to zmienić, na szczęście nie jest jescze za późno. Jeżeli więcej będzie więcej podobnych rad jak od Ciebie to przestanę się zastanawiać i przycisnę hydraulika. jak tak tłumaczy to zastosowanie to ja dziekuję... prawidłowość i szczelność instalacji sprawdza sie przed i po wylewkach i ma być GIT!!! ciekawe jak szanowny hurtownik chciałby wyciągnąć moje rury miedziane.... tych z PCV też nie wyciągnie bo twarde jak diabli a przez peszelka wcale łatwo sie nie przeciska, nawet przewody elektryczne trudno jak nie masz zostawionego pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 18.05.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A'propos kolega dostał wycenę wykonania dwuspadowego dachu z rynnami do spustów - 70 zł/m2 - czy to dzisiaj dobra cena ? Cena w granicach normy, chociaż można troszkę ponegocjować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 18.05.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 a propos pilota do peszli, odkryłem ostatnio sposób na to, jak się urwie pilot, albo po prostu ich nie było: metoda polega na: sznurku na którego jednym końcu montujemy za pomocą taśmy izolacyjnej kawałek dużego gwoździa lub śruby (duży musi być łepek, oczywiście nie większy niż średnica peszla, w praktyce wystarczy 1/2 średnica peszla, długość wystarczy 1cm) i teraz na jednym końcu peszla prowadzamy ten ciężarek do rurki a na drugim końcu i tu najlepsze... włączamy odkurzacz na ssanie, czekamy aż śrubka znajdzie się w odkurzaczu i gotowe. Działa, sprawdziłem osobiście mimo że miałem piloty, to niektóre się pourywały, a peszle trzeba było wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts