Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

W poniedziałek ruszają u mnie ściany. Silka już czeka :wink: .

I tu pytanie do Was - na co warto zwrócić uwagę wykonawcy przy buduwie z Silki (i ogolnie silikatów)? Murowanie bedzie na klej. Przeczytałem już na forum, że warto w warstwie pod oknem dac dodatkowo 2-3 pręty zbrojenia. Coś jeszcze?

Pzdr,

TS

Powodzenia :) Pamiętaj o małej ilośći kleju, to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez murarzy :wink:

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witamy po przerwie,

Szukam instalatora, ktory zrobilby mi takie kuku: CO, podlogowka, studnia + hydrofor w kotlowni + wyprowadzenie na zewnatrz, kanaliza, rozprowadzenie wody w podlodze, przylacze wodne od drogi wg projektu i PnB, podlaczenie GWC + reku wg gotowego projektu, byc moze solary.

BTW mamy juz - jak mowi najmlodszy z inwestorow - stropa. Tutaj pare fotek.

pozdrowka!

a propos pilota do peszli, odkryłem ostatnio sposób na to, jak się urwie pilot, albo po prostu ich nie było:

metoda polega na: sznurku na którego jednym końcu ...

Już oczami wyobraźni zobaczyłem, że piszesz o jakimś małym zwierzątku, do którego ogonka przywiązujesz sznurek i wpuszczasz w peszel, aby wyszedł z drugiej strony :D:D:D:D:D:D

Mam do Was grupo pytanie: czy obowiązek chodzenia z psami na smyczy i w kagańcu obowiązuje tylko na terenie miejskim czy wszędzie?

niestety nie ma dokładnie sprecyzowanych przepisów na ten temat, dużo zależy od przepisów lokalnych

http://psy24.pl/art.php?art=1098

Życzę powodzenia w rozmowie z właścicielem psów :)

Mam do Was grupo pytanie: czy obowiązek chodzenia z psami na smyczy i w kagańcu obowiązuje tylko na terenie miejskim czy wszędzie?

niestety nie ma dokładnie sprecyzowanych przepisów na ten temat, dużo zależy od przepisów lokalnych

http://psy24.pl/art.php?art=1098

Życzę powodzenia w rozmowie z właścicielem psów :)

Może lokalne uchwały rad powiatu czy gminy to reguluja precyzyjniej?

W poniedziałek ruszają u mnie ściany. Silka już czeka :wink: .

I tu pytanie do Was - na co warto zwrócić uwagę wykonawcy przy buduwie z Silki (i ogolnie silikatów)? Murowanie bedzie na klej. Przeczytałem już na forum, że warto w warstwie pod oknem dac dodatkowo 2-3 pręty zbrojenia. Coś jeszcze?

Pzdr,

TS

Powodzenia :) Pamiętaj o małej ilośći kleju, to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez murarzy :wink:

i o tym żeby pierwsza warstwa bloczków była bardzo dobrze wypoziomowana. Jak tego nie zrobia to na 4-5 warstwie kleju będa już dawac bardzo dużo zeby poziom ratować.

Jak się wykonawca machnie przy BK to można łapać poziomy szlifując bloczki (bo miekkie) ale silki już się nie poszlifuje więc musieli by zacząć bardzo dokładnie :wink:

a propos pilota do peszli, odkryłem ostatnio sposób na to, jak się urwie pilot, albo po prostu ich nie było:

metoda polega na: sznurku na którego jednym końcu ...

Już oczami wyobraźni zobaczyłem, że piszesz o jakimś małym zwierzątku, do którego ogonka przywiązujesz sznurek i wpuszczasz w peszel, aby wyszedł z drugiej strony :D:D:D:D:D:D

hehehe może nie uwierzysz, ale od tego pomysłu wyszedłem, ale nie potrafiłem znaleźć niezawodnej metody na zmuszenie zwierzęcia do przejścia na drugi koniec rurki ;)

czesc wam,

Mam pytanie do was : hydraulicy kładą mi własnie rury do co i cwu na chudziaku, planuje dac pod wylewke 10cm(5+5) styropianu i zastanawiam sie czy nie podniesc rur na jedną warstwę styropianu? tak by te rury ogrzewały mi posadzke a nie chudziak. Czy dobrze rozumuje czy nie ?

wg. moich hydraulików rury powinny byc pod styropianem, ale w takim wypadku nawet to minimalne cieplo grzeje ziemie bo styropian izoluje od góry.

wdzięczny byłbym za jakieś podpowiedzi :)

czesc wam,

Mam pytanie do was : hydraulicy kładą mi własnie rury do co i cwu na chudziaku, planuje dac pod wylewke 10cm(5+5) styropianu i zastanawiam sie czy nie podniesc rur na jedną warstwę styropianu? tak by te rury ogrzewały mi posadzke a nie chudziak. Czy dobrze rozumuje czy nie ?

wg. moich hydraulików rury powinny byc pod styropianem, ale w takim wypadku nawet to minimalne cieplo grzeje ziemie bo styropian izoluje od góry.

wdzięczny byłbym za jakieś podpowiedzi :)

u nas własnie tak jest

5 cm styropianu

na to rury do co i cwu

i pomiedzy rury kolejne 5 cm styropianu

rury od góry przykryte są ok 2 cm styropianu

rury prowadzi się w otulinie i to ona jest "odpowiedzialna" za izolację cieplną (czerwona - do zalania betonem)

ważna jest izolacja (papą, folią) chudziaka - z tego powodu wydaje mi się, że łatwiej jest prowadzić rury pomiędzy warstwami styropianu.

U mnie część (cuw) idzie na chudziaku(na papie)a część (c.o.) pomiędzy styropianem

Witam serdecznie,

jestem tutaj nowa, chociaż Wasze wpisy śledzę od dłuższego czasu :)

Niektóre z nich są bardzo budujące, szczególnie te, gdzie piszecie, że macie chwilowe załamania budowlane. Myślałam, że tylko ja z mężem je mam ;)

Zaczęliśmy budować się w listopadzie 2007 roku. Mieliśmy 2 miesięczną przerwę ale teraz ruszyliśmy na nowo :)

W piątek będą lali nam już posadzki, ale do tej pory nie uporaliśmy sie z przyłączami zewnętrznymi.

Sprawy papierkowe wykańczają nas na maksa, ale jakoś ciągniemy do przodu.

Po posadzce robimy tynki wewnętrzne 20 zł m˛

później ocieplenie dachu itp.

Podbitkę będziemy mieli za 35 zł za m˛ (sama robocizna) oraz

kafelki po znajomości też 35 zł za m˛

W skrócie to tyle :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :))