breslau 20.05.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Już poprawiłam, sama sie przeraziłam jak zobaczyłam, że forum sie " rozjechało " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W piątek będą lali nam już posadzki, ale do tej pory nie uporaliśmy sie z przyłączami zewnętrznymi. Sprawy papierkowe wykańczają nas na maksa, ale jakoś ciągniemy do przodu. Po posadzce robimy tynki wewnętrzne 20 zł m² Te posadzki to już finalna wylewka? Raczej oficjalnie powinna być robiona po tynkach Cena za tynki wewnętrzne to za robociznę czy z materiałem. Jak z materiałem to coś fajnie tanio. A przyłącza zewnetrzne jak to przyłącza zewnętrzne. Myśmy wodę mieli mieć do końca listopada. A dopiero na dniach położyli rurę. Prąd finalny podobno czeka już tylko na ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Już poprawiłam, sama sie przeraziłam jak zobaczyłam, że forum sie " rozjechało " No właśnie. A ja zdążyłem już skasować posta, bo zobaczyłem, że szybko zmieniłaś grafikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
breslau 20.05.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 a więc tynki wewnętrzne to sama robocizna, robie je po wylaniu finalnej posadzki, ponieważ na parterze mam rozłożone ogrzewanie podłogowe, więc w takich warunkach ciężko by było robić tynki. Co do przyłączy zewnętrznych to chodziło mi wodę , gaz, deszczówkę. Musimy ryć piękną brukową drogę, więc czekamy na pozwolenie ZDiK-u Wszystko wstępnie jest przygotowane, więc myślę, że po długim weekendzie ruszymy z tym na nowo Elektrykę mam już zrobioną ( 35 zł za pkt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 20.05.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witaj Breslau a gdzie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 20.05.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Podbitka Ile za metr? Mi policzyli 80m i zawolali 6400zł zwykla drewniana + drewno 25zł Co wy na to ? Ponawiam, bardzo proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
breslau 20.05.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Budujemy się we Wrocławiu na Strachocinie. Jeżeli chodzi o podbitkę, to jesteśmy wstępnie umówieni z brygada która robiła nam dach na sierpień. koszty to: robocizna: 35 zł m˛ + 25 zł m˛ za drewno Jak wcześniej robiłam wywiad w terenie, to za podbitkę przeciętnie biorą 45-50 zł. Mi podbitkę robi brygada, która stawiała nasz dom od podstaw - stąd te 35 zł m˛ Oczywiście podana kwota jest kwotą bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 20.05.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Budujemy się we Wrocławiu na Strachocinie. Jeżeli chodzi o podbitkę, to jesteśmy wstępnie umówieni z brygada która robiła nam dach na sierpień. koszty to: robocizna: 35 zł m² + 25 zł m² za drewno Jak wcześniej robiłam wywiad w terenie, to za podbitkę przeciętnie biorą 45-50 zł. Mi podbitkę robi brygada, która stawiała nasz dom od podstaw - stąd te 35 zł m² Oczywiście podana kwota jest kwotą bez faktury Dzięki za info. Ci to dopiero zdziercy .... szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 20.05.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mój małż (inż. bud) twierdzi że bezwzglądnie na rury na styro i wtedy wystarczy w zwykłych rurach (w peszlach bez ocieplenia). Hudraulikom jest po prostu łatwiej tak kłaść, jak Ci proponują. a dlaczego bezwględnie tak? ja przed chwilą rozmwaiałam z instalatorem i tez twierdzi, ze rury powinny iść w otulinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysiaasia 20.05.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witajcie, słuchajcie szukamy grupy na SZAMBO Nie macie tam kanalizacji??? Kurcze, ale niefart... A tuz obok macie oczyszczalnie to fakt, ale niestety koło mnie przechodzi rura tłoczna, może za 10 lat zbudują przepompownię ja troszkę z innym pytaniem do Hrabskiej, jak się nie mylę buduje pan lub pani D22 Zacisze ja również jestem zainteresowana budową tego projektu, dlatego proszę o więcej szczegółów związanych z budową, może jakiś link na forum do dziennika budowy bo trudno cokolwiek znaleźć na tym forum(zbyt dużo informacji), w szczególności interesuje mnie skąd była firma budowlana, bo chcę budować z ytonga w okolicy Brzegu a nie znam tu firm budowlanych, które się specjalizują w budowie z ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 20.05.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mój małż (inż. bud) twierdzi że bezwzglądnie na rury na styro i wtedy wystarczy w zwykłych rurach (w peszlach bez ocieplenia). Hudraulikom jest po prostu łatwiej tak kłaść, jak Ci proponują. Niesmiało pozwolę się zgodzić z Twym małżem Ja mam zamiar wymusić na moim hydrauliku (jeszcze o tym nie wie ) układanie wszelkich instalacji własnie na 1 warstwie styropianu, a nie chudziaku. Mój małż (inż. bud) twierdzi że bezwzglądnie na rury na styro i wtedy wystarczy w zwykłych rurach (w peszlach bez ocieplenia). Hudraulikom jest po prostu łatwiej tak kłaść, jak Ci proponują. a dlaczego bezwględnie tak? ja przed chwilą rozmwaiałam z instalatorem i tez twierdzi, ze rury powinny iść w otulinie Hydraulikom jest po prostu wygodniej układać na chudziaku bo się instalacja wodna z CO mija bez kolizji Rozmawałem jakiś czas temu z technikiem z Detricha i powiedział mi że aby izolacja na róże była skuteczna powinna być minimum 2 razy grubsza niż sam przekrój rury. w tym wypadku bobrze zaizolowana rura miała by ponad 7-8 cm więc bezpieczniej ją kłaść na styropianie w zwykłej otulinie i nie martwić się o straty ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 20.05.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Halszka - ja słyszałam o dobrej szkółce w Świebodowie, to jest przed Miliczem, skręcasz na Krośnice i dojeżdżasz do Świebodowa. Jak chcesz, to podjadę tam i wezmę telefon do nich. Chociaż serce mi się rwie do sadzenia - to na działce mam pobojowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 20.05.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Xeno, te rurki w otulinie bardzo podrażają koszty. Jeśli położysz je w peszlach na styro, bedzie taniej i równie dobrze. Ale w końcu to nie instalatorzy płacą za materiał tylko my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.05.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 hmmm to ma sens:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 20.05.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 ja po prośbie, szukam dachowców-fachowców, niedrogich, sprawdzonych, taki cud natury myślałem,że polacani jakoś się dopacują do tego opisu, ale pierwszy "zwalił mnie z nóg" 133/m2 za robociznę kompleksową (od więźby do rynien i podbitki) także wielkie S.O.S. choć terminy mnie nie gonią ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 20.05.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam, Jak myslicie, trzeba kolkowac styropian 15cm na murze, ktory ma nie wiecej niz 3m wysokosci? Powyzej bedzie podbitka i kopertowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.05.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Jeśli ktoś z Was planuje zakup okrągłych, zielonych słupków na ogrodzenie z plastikowymi "czapeczkami" to widziałem dzisiaj takie w OBI - są w promocji po 22 zł za słupek 2 metrowy (normalnie w Castoramie 35 zł), więc warto skorzystać z okazji - ja niestety kupiłem jakiś czas temu drożej Do tego wystarczy dokupić i przykręcić chwytaki do drutu po 22 zł za 10 szt i są gotowe do ustawiania. A tym, którzy nie chcą skręcać polecam niedawno otwartą Mrówkę w Jelczu - brałem tam regipsy, stelaże itp. i wszystko to taniej niż w Castoramie np. wspomniane wyżej słupki kompletne są po 32 zł, regips po 18.50 (w Casto 22.50). Brałem też wełnę "50" Ursa w rolce po 6.2 zł/m2. Mają duży wybór mat. bud. i póki co ceny są bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 20.05.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mój małż (inż. bud) twierdzi że bezwzglądnie na rury na styro i wtedy wystarczy w zwykłych rurach (w peszlach bez ocieplenia). Hudraulikom jest po prostu łatwiej tak kłaść, jak Ci proponują. a dlaczego bezwględnie tak? ja przed chwilą rozmwaiałam z instalatorem i tez twierdzi, ze rury powinny iść w otulinie Ja również pytałam i twierdzi iż peszli już się nie kładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.05.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek Renia 21.05.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 ... wszystko to taniej niż w Castoramie Byliśmy przedwczoraj w Castoramie i jest duża reklama, że jeśli cos kupiłeś i w ciagu 15 dni znajdziesz gdzieś ten artykuł taniej to Casto oddaje różnicę .... Ciekawei co ? Nie dowiadywałem się szczegółów, ale tak napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts