Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ale wam zazdroszczę miejsca na domek - trudno sobie wyobrazić piękniejsze. W Chrząstawie bywam w sezonie grillowo- rowerowym (kwiecień - listopad) raz w tygodniu.

Jak zobaczycie kiedyś 4-osobową rodzinkę w lesie na miejscach do grilowania lub rodzinkę na rowerach na drodze przez las na Oleśnicę - tam gdzie się zbiera jeżyny i konwalie (z głównej drogi trzeba zjechać na lewo, nie w prawo jak na archipelag) - to będziemy MY.

Od osiedlenia się w Chrząstawie odstraszyła nas droga dojazdowa - wąska, z nietrzeźwymi tubylcami po zmroku, nieoświetlona. Raz nawet mieliśmy stłuczkę w centrum Chrząstawy - w biały dzień, i to przesądziło.

Ale miejsce jest super.

sam dojazd jes rzeczywicie wąski ale bedzie droga! w zasadzie już jest utwardzona i to mnie przekonało oglądałem inne lokalizacje w okolicy i poza kamieńcem z cenami z kosmosu i domkami które są tak do siebie podobne że "po grilu" trudno do siebie trafić wybór był prosty

o tyle prostrzy że żona miała tylko dwa wymogi

1. las

2. działka minimum 10A

Ja mam sporo obaw do tego ogrzewania - chodzi mi o kominek z płaszczem wodnym. Byłam kiedyś w domu ogrzewanym w ten sposób - w pokoju w którym był kominek było gorąco (na pewno nie mniej niż 24 stopnieC) a w dalej położonych pokojach było chłodniej (na szczęście).

Mam do tego sporo obaw o bezpieczeństwo takiego rozwiązania (nasłuchałam się o gotującej się wodzie w instalacji). Ale pewnie będziemy musieli przebrnąć przez wątki na ten temat.

Co do dogrzewania powietrzem z kominka - słyszałam że powietrze w takim domu jest bardzo suche.

Ale jak ktoś ma jakieś namiary na dobrego kominkowca (tzn od zrobienia takiej instalacji) to chętnie przyjmę.

Generalnie co do instalacji też mam kogoś namierzonego, ale jest dużo droższy od przeciętnej.