Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

a kto z Was ma krokwie 18stki i jaką pakowaliście tam wełnę - 18stkę czy 15stkę? i po ile 18stka....

Ja mam 18-stki. Pakowałem tam 18-stke. Jest ona droższa zarówno od 15 jak i od 20. Ale wolałem mieć te 3cm ocieplenia więcej.

18stki mają

Isover unimata λD=0,039 [W/mK]

Rockwool toprock λD=0,035 [W/mK]

Rockwool superrock λD=0,035 [W/mK]

Ja u siebie używałem Toprock'a

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja właśnie dzwoniłam dziś do Mrówki polecanej przez naszego forumowego kolegę Suspensera i rzeczywiście ceny maja super. Np. płyta gips karton po 19, 50 za sztukę. Profile też tańsze niż na allegro Może jakieś wspólne zakupy? Ja jestem zdecydowana.

Kurcze - chyba będę musiał się tam wreszcie przejechać. Jeżeli obsługa będzie tak samo miła (jeżeli nie ta sama) co Termena miała w Minkowicach, to chyba będzie to "mój" skład budowlany.

A tak przy okazji - czy macie jakiś pomysł jak przetransportować płyty g-k na poddasze w momencie, gdy:

- brak schodów - jest tylko drabina

- ewentualnie są drzwi balkonowe na poddaszu (bez balkonu)

Za jakiś tydzień mógłbym zamawiać płyty tylko nie wiem jak je wrzucić na poddasze.

Trociu najelpiej klatka schodowa, odlozyc drabine na bok, dwojka podnosi , dwojka wciaga, moze tez jeden podnosic i jeden wciagac ale to jest niezly wycisk dla podnoszacego, generalnie godzinka i masz po sprawie

Trociu najelpiej klatka schodowa, odlozyc drabine na bok, dwojka podnosi , dwojka wciaga, moze tez jeden podnosic i jeden wciagac ale to jest niezly wycisk dla podnoszacego, generalnie godzinka i masz po sprawie

Hmmm. No to już czwórka ludzi. I do tego - jak podnieść na 2,8m ;)

Myślałem nad jakimś wciąganiem po linie. Tak już wełnę wciągałem na poddasze. Tylko musiałbym jakiś pożądny bloczek i linę skombinować. Wtedy może po kilka płyt za jednym razem dało by się wciągnąć.

SUSPENSER - niestety niestety ale w marketach jest towar gorszej jakości, co do grzejników to nie wiem ale z cała pewności armatura - fabryki puszczają serie specjalnie dla marketów budowlanych. Tez nie wierzyłam, dopóki zakupiona w Leroy armatura z Koła okazała się do bani - osad z mydła jest nie do doczyszczenia już po drugim myciu rąk od wyszorowania umywalki. Po prostu warstwa emalii jest cieńsza, podobnie jak wszystkieinne warstwy różnych anty powłok. Koleżanka ma identyczną umywalkę kupowaną w Cermagu, mieszka obok więc woda ta sama, mydło to samo (sprawdziłyśmy), różnica zdecydowana!!!!!!

teraz kupiłam wszystko w Vinsarze

SUSPENSER - niestety niestety ale w marketach jest towar gorszej jakości, co do grzejników to nie wiem ale z cała pewności armatura - fabryki puszczają serie specjalnie dla marketów budowlanych.
To niestety prawda. Markety podpisują z dostawcami umowy na określoną cenę. Więc producent kombinuje co by tu zrobić, aby zrobić materiał taniej. A to da cieńszą blachę, a to będzie mniej przysłowiowego cukru w cukrze. Oczywiście bywają też dobre rzeczy w marketach ale niestety nie wszystko jest porównywalne.

Tak z MSM:

aktualnie:

TOPROCK 150 mm ( 5pal x 50 m2) = 200 m2 x 26,50 zł/m2 =5 300,00 zł

Brutto

No to już nasz MaciekWroc z MB03 ma taniej

http://www.allegro.pl/item374136500_welna_mineralna_rockwool_toprock_150_transport.html

po 23,60 za m2

A tutaj - http://www.allegro.pl/item376501350_rockwool_toprock_150_mm_bezplatna_dostawa.html - już masz po 20,05

Szperaj po allegro. Jeżeli nawet jakiś sprzedający nie będzie miał odpowiedniej grubości w ofercie - spytaj się o cenę - dostaniesz odpowiedź

Hmmm. No to już czwórka ludzi. I do tego - jak podnieść na 2,8m ;)

Myślałem nad jakimś wciąganiem po linie. Tak już wełnę wciągałem na poddasze. Tylko musiałbym jakiś pożądny bloczek i linę skombinować. Wtedy może po kilka płyt za jednym razem dało by się wciągnąć.

Nie ryDZykowałbym kilka sztuk na raz i na linkach - chyba ze masz duż miejsca.

My jesteśmy już po rygipsach na górze.

1 os podnosi i 2os na górze wciaga.

Po 8 płytach zaczynasz odczówać ich cięzar.

Nie wyobrażam sobie wciagania ich kilka szt na raz - są zbyt delikatne i bardzo łatwo mozna je uszkodzić - co doceniasz dopiero jak je przykręcasz.

a kto z Was ma krokwie 18stki i jaką pakowaliście tam wełnę - 18stkę czy 15stkę? i po ile 18stka....

My mamy 18 krokwie.

Daliśmy 15 wełne ponieważ te 3cm muszą tam być - dla dylatacji.

Z tego co mi tłumaczono - nie powinno się dać na styk.

no wlasnie tez tak slyszalam....

My mamy 18 krokwie.

NIe daje się na styk w przypadku dachów z pełnym deskowaniem. W przypadku dachów pokrytych membraną wysokoparoprzepuszczalną można na styk.

My jesteśmy już po rygipsach na górze.

1 os podnosi i 2os na górze wciaga.

Po 8 płytach zaczynasz odczówać ich cięzar.

Nie wyobrażam sobie wciagania ich kilka szt na raz - są zbyt delikatne i bardzo łatwo mozna je uszkodzić - co doceniasz dopiero jak je przykręcasz.

No właśnie - normalne wciąganie ręczne powoduje, że przy kolejnej już idzie ciężej a przez to i praca idzie wolniej. Wiem bo najpierw z bratem wciągaliśmy na górę płyty OSB22(44 sztuki). Potem wciągałem OSB10mm - też z 40sztuk

Co do wciągania myślałem o zrobieniu jakiejś platformy, do której przymocowane byłyby linki. Na tą platformę kładłoby się płytę g-k i całość wciągało.

Jak coś wykombinuję - dam znać :D

Jak nie - zostanie opcja z ręcznym podawaniem

My mamy 18 krokwie.

Potwierdzam zgodność z moimi planami 8) zastosowania 2-3cm wentylacji między folią a wełną (której wsadzę na maxa ile wejdzie).

witam wszystkich w grupie wroclawskiej!!

powoli zaczynam zagladac do tego watku, nieuchronnie zbliza sie moment zabrania sie za budowe, groamdze na razie informacje teoretyczne, na praktyczne przyjdzie pora pozniej ;)

mam prosbe, widzialem gdzies na forum mapke okolic Wroclawia z naniesionymi budowami uzytkownikow forum, nie moge odnalezc jej teraz,

czy ktos moze podrzucic tutaj link do tej mapki?

dzieki z gory, i mam nadzieje do uslyszenia