Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

od tynków odczekaj tyle żeby zaczęły bielec powoli, bo na początku to normalnie się na nich woda skrapla i jest koszmarna parówa w domu. Trzeba wietrzyć i suszyć bo się leje po ścianach.

To chyba coś mnie majstry oszukały, bo żadna woda po ścianach się nie lała ani łaźnia parowa nie powstała w środku...

ups... albo to moje majstry się ratowały intensywnym gąbkowaniem ścian że w nich tyle wody zostało... :roll: u nas przez jakiś tydzień do dwóch ściany mocno się pociły.

Z wietrzeniem to trzeba delikatnie. Tynki zwłaszcza gipsowe lubią pękać przy zbyt szybkim suszeniu.

pzdr.

witam,

mam pytanko - w czym robicie projekty kuchni czy łazienek? wiem, ze są takie programy do aranżacji, ale nie wiem za bardzo skąd je macie :oops:

Ostatnio widzialam w markecie budowlanym na Bielanach. Czasami bywaja jako dodatki w roznych gazetach wnetrzarskich/budowlanych typu Murator, Cztery Katy.

Czesc Wam,

Znacie moze jakieś godne polecenia sklepy/firmy zajmujace sie kominkami i dgp czyli sprzedaz, montaz itp ??

Musze niedługo coś wybrac i bede wdzieczny za jakiekolwiek opinie ..

Hej

Ja do tematu kominka podszedłem od drugiej strony. Najpierw wyszukałem w sieci model kominka, który mi podpasował, a potem do tego szukałem sklepu. Dlaczego tak - z tego co się orientowałem to sklepy mają 1 góra 2 producentów, których sprzedają i oferują z montażem DGP. Inaczej za kominek płacisz 22% vat i tylko montaż 7%

Ja właśnie dzwoniłam dziś do Mrówki polecanej przez naszego forumowego kolegę Suspensera i rzeczywiście ceny maja super. Np. płyta gips karton po 19, 50 za sztukę. Profile też tańsze niż na allegro Może jakieś wspólne zakupy? Ja jestem zdecydowana. W rozmowie telefonicznej sprzedawca powiedział że możemy jeszcze negocjować. Gdyby udało się zebrać większą grupkę, na pewno ceny byłyby nie do przebicia. Acha, jeszcze maja tani transport. Nam do Radwanic przywiozą towar za 60 zł,

Jolu,

czy Ty coś już brałaś z tej hurtowni? jesteś zadowolona z obsługi. Pan Ropuszyński ma mi dziś wystawić faktur kę, no i sama wiesz trzeba zapłacić, tylko chciałam wiedzieć czy wszystko było u Ciebie ok?

Ja właśnie dzwoniłam dziś do Mrówki polecanej przez naszego forumowego kolegę Suspensera i rzeczywiście ceny maja super. Np. płyta gips karton po 19, 50 za sztukę. Profile też tańsze niż na allegro Może jakieś wspólne zakupy? Ja jestem zdecydowana. W rozmowie telefonicznej sprzedawca powiedział że możemy jeszcze negocjować. Gdyby udało się zebrać większą grupkę, na pewno ceny byłyby nie do przebicia. Acha, jeszcze maja tani transport. Nam do Radwanic przywiozą towar za 60 zł,

Jolu,

czy Ty coś już brałaś z tej hurtowni? jesteś zadowolona z obsługi. Pan Ropuszyński ma mi dziś wystawić faktur kę, no i sama wiesz trzeba zapłacić, tylko chciałam wiedzieć czy wszystko było u Ciebie ok?

my braliśmy kilka rzeczy od nich - bardzo miła i profesjonalna obsługa, dzisiaj materiał miał być na działce , zobacze jaki jest i dam znac;)

Jolu,

my braliśmy kilka rzeczy od nich - bardzo miła i profesjonalna obsługa, dzisiaj materiał miał być na działce , zobacze jaki jest i dam znac;)

ooo!! to super, a jak umówiliście się z płatnością?

a gdzie braliscie styropian pod podlogi?? i jaki?

nie wiem czy brac 2x5 na przemian czy 1x10??

pozdro

Cześć,

No to dorzucę coś od siebie.

My np mamy 3+3+5 hym... i generalnie tez jest dobrze

Dlaczego?

Ponieważ szczeliny między warstwami są MEGA uszczelnione.

Kolo który nam to zalewam stwierdził

cyt:" ... po co tak? ... wystarczyło dać 1x10..."

ja zdecydowalem 1x10 po rozmowach z kilkoma znajacymi sie na rzeczy. oto argumenty na plus:

1. generalnie cieplo "idzie do gory" wiec te szczeliny pomiedzy styropianem nie sa takie istotne

2. latwiej ulozyc styropian na jedna warstwe

3. mniej odpadow, mniej docinania

4. rowniejsza plaszczzna styropianu - istotne przy wylewkach

ma minus:

1. te szpary zawsze minimalne straty cioepla powoduja

2. trzeba w niektorych miejscach rzezbic styro zeby nie kolidowal z rurkami ktore ida na wys. 5 (wiekszosc rurek idzie na 10 ale niektore ida na 5) ale podobno to rzezbienie to pryszczyk - a napewno mniej upierdliwe niz docinanie 5tki.

Hmm może by jakąś grupę grzejnikową zmontować ?

Hey - jeśli w najblizszym czasie byscie coś kupowali to prawdopodobnie bym się dołaczył - szukam na rózne sposoby aby kupić taniej, ale też bez przesadny aby nie zakupić najgorszego szitu :)

Byłbym za grupą - zawsze to taniej.

Może by uderzyć tam gdzie

Damro kopowała

... w końcu znalazłam jeszcze taniej i dostałam wycenę o 500 zł taniej na Krzemienieckiej 60...

ja rowniez zaintereszowany

Jednym chórem odradzają za to markety budowlane. Rury z miedzi mają cieńsze ścianki, kaloryfery też z cieńszej blachy robione. Ciekawe czy to wszystko prawda, bo sprawdzić kaloryfer to raczej się nie da.

Wydaje mi się, że najczęściej ci fachowcy mijają się z prawdą, bo wątpię by producent celowo uruchamiał produkcję gorszej jakości wyrobów dla marketów (nie opłacałoby się i psuł by sobie markę).

Inna sprawa jest gdy np. coś nie spełnia norm jakościowych i trafia do marketów jako 2 gatunek.

Dobre ceny w marketach to najczęściej "efekt skali" tzn. markety kupują grupowo duże ilości w lepszych cenach (podobnie jak grupy z naszego forum) :wink:

jezeli chodzi o dobre ceny to produkty glowne sa zazwyczaj na granicy oplacalnosci marketow (a nawet czasami ponizej) ale za to duzo drozsze sa np. elementy zlaczne, montazowe, kleje, farby, narzedzia...

Ja osobiście odradzam MSM -miałam kłopoty ze zwrotem wełny, od Koali nie przyjęli wcale.

XX - ja mam krokwie 18 i dałam 18+7.5 w płytach. Wełna 18 jest w Oleśnicy- hurtownia Tani Dom ul. Ludwikowska(21.50 za rolkę Isover Unimata miesiąc temu)

Takie rzeczy trzeba omówić przed dostawą, ale ja też parę razy musiałem sie bujać z czymś kilka tygodni.

Dajcie znać na Targu co jeszcze Wam zostało - może coś kupię, bo jesteście z przodu w tym naszym budowlanym wyścigu.

Ja tez odradzam MSM - koles stamtad chamsko mnie naciagal na dachowke w powloce cisar. Pokazal mi dachowke z stara powloka lumino ale z jakiegos najgorszego sortu (pewnie z odrzutu jakosciowego) i pokazal tez z powloka cisar ale tak gladziutka ze chyba polerowali ja sobie i malowali farba. Pojechalem do skladu obok aby zobaczyc ta roznice na "normalnych" dachowkach i owszem roznica jest ale 50% mniejsza niz to co on mi pokazywal.

Ostatecznie wybralem cisar ale chamskich zagrywek sprzedawczykow nie lubie!

[/b]