Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

no i jeszcze temat wylewek/tynkow

tynki gipsowe schna duzo szybciej niz tradycyjne - ale ile czasu im zajmuje do wyschniecia? Z tego co mi sie wydaje to jak juz sa biale to sa suche a jak suche to mozna gruntowac??

wylewki:

robicie wylewki tradycyjne czy samopoziomujace?? moj wykonawca robi tradycyjne i obawiam sie czy on to sam zpoziomuje a dwa czy przy tradycyjnych czas schniecia nie wydluza sie znacznie??

pozdrawiam

p.s. 7 Czerwca na naszych palcach zagniezdzily sie dwie obręcze ;']

pozdro

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Boru gratulacje z okazji ślubu (my w maju mielismy 6 rocznice :lol:

Boru i jeszcze pytanie czy piszesz o MSM z Małopanewskiej, ja osobiscie nie przypominam sobie zeby oni dachowka handlowali (a ze wspolpracy z nimi jestem zadowolona)

sluchajcie czy wiecie jak zalatwic reklamacje Braasa skoro sklep w ktorym kupilam Kompleks Dach z Maniowa nie odbiera telefonow (mam kilkanascie gasiorow, wentylacyjnych i innych krawedziowek do zareklamowania) dzwonic do Braasa bezposrednio?

Ja osobiście odradzam MSM -miałam kłopoty ze zwrotem wełny, od Koali nie przyjęli wcale.

XX - ja mam krokwie 18 i dałam 18+7.5 w płytach. Wełna 18 jest w Oleśnicy- hurtownia Tani Dom ul. Ludwikowska(21.50 za rolkę Isover Unimata miesiąc temu)

Takie rzeczy trzeba omówić przed dostawą, ale ja też parę razy musiałem sie bujać z czymś kilka tygodni.

Dajcie znać na Targu co jeszcze Wam zostało - może coś kupię, bo jesteście z przodu w tym naszym budowlanym wyścigu.

Ja tez odradzam MSM - koles stamtad chamsko mnie naciagal na dachowke w powloce cisar. Pokazal mi dachowke z stara powloka lumino ale z jakiegos najgorszego sortu (pewnie z odrzutu jakosciowego) i pokazal tez z powloka cisar ale tak gladziutka ze chyba polerowali ja sobie i malowali farba. Pojechalem do skladu obok aby zobaczyc ta roznice na "normalnych" dachowkach i owszem roznica jest ale 50% mniejsza niz to co on mi pokazywal.

Ostatecznie wybralem cisar ale chamskich zagrywek sprzedawczykow nie lubie!

[/b]

MSM- wełnę tak długo przyjmowali z powrotem, że prędzej sama znalazłam kupców.

Ale inną ciekawą przygodę miałam z nimi dzisiaj. Rok temu kupiłam u nich system rynien stalowych Galeco, grafit. Założyłam rynny, rury spustowe nam się zgubiły :oops: :oops: (nie pytajcie jak, bo mnie szlag trafi). No i dzisiaj chciałam do tych moich rynien dokupić rury spustowe. I okazało się, że Galeco nie ma rynien stalowych o takich wymiarach i nigdy nie miało... Nie wiadomo, co mi przywieźli. MSM wysłało mnie na drzewo, a ja cały dzień szukałam rur spustowych do nieznanego systemu :evil: Dziwne to jakieś

Boru - powodzenia no nowej drodze życia!

Może komuś na nową drogę przydadzą się namiary na fajną ekipę: ocieplają, regipsują, tynkują. U mnie akurat tylko robili tynk zewnętrzny i jestem bardzo zadowolona. Uwinęli się w dwa dni, czyśćiutko i sprawnie. Pan Grześ:500229260.

Otynkowałam się na jasnoszaro(sylikon)-ciemnoszaro (mozaikowy). Olałam marzenia kolorystyczne rodziny (cieplutkie żółcie lub róże) i jestem b. zadowolona. Jak się jakiejś neostrady dorobię, to powrzucam fotki.

Rada praktyczna: wystąpcie odpowiednio wcześnie o nadanie numeru domu. Poczta strajkuje i mój numer gdzieś pokrywa się kurzem, a bez tego świstka nie mogę nic załatwić!

a może ktoś ma namiary na sprawdzoną ekipę która położy tynk mineralny na ytongu ,moja sąsiadka szuka i coś znaleźć nie może.

Ale szukamy tylko sprawdzonych i dobrych ekip bo u innych sąsiadów za taką robotę wizęła się ekipa która kładzie tynki zewnętrzne ale na styro (cienkowarstwowe) i efekt niestety opłakany

więc gdyby ktoś miał namiar albo widział ładnie otynkowany ytonkowy domek za namiary byłabym wdzięczna

Jednym chórem odradzają za to markety budowlane. Rury z miedzi mają cieńsze ścianki, kaloryfery też z cieńszej blachy robione. Ciekawe czy to wszystko prawda, bo sprawdzić kaloryfer to raczej się nie da.

Wydaje mi się, że najczęściej ci fachowcy mijają się z prawdą, bo wątpię by producent celowo uruchamiał produkcję gorszej jakości wyrobów dla marketów (nie opłacałoby się i psuł by sobie markę).

Inna sprawa jest gdy np. coś nie spełnia norm jakościowych i trafia do marketów jako 2 gatunek.

Dobre ceny w marketach to najczęściej "efekt skali" tzn. markety kupują grupowo duże ilości w lepszych cenach (podobnie jak grupy z naszego forum) :wink:

jezeli chodzi o dobre ceny to produkty glowne sa zazwyczaj na granicy oplacalnosci marketow (a nawet czasami ponizej) ale za to duzo drozsze sa np. elementy zlaczne, montazowe, kleje, farby, narzedzia...

Potwierdzam - np. wkręty w Mrówce są bardzo drogie - wychodzi po 40 zł/kg, tymczasem 2 km dalej w sklepie metalowym w Jelczu na ul. Wiśniowej po 12 zł/kg.

Co do farb to na razie najtaniej Jedynkę emulsyjną do ścian widziałem po 29,14 zł/10 L w Castoramie, więc to chyba dobra cena - a może wiecie, gdzie jest tańsza :wink:

Mają tam też promocję na Nobiles kolorową lateksową - 59,74 za 5 L (w Mrówce jest droższa).

Za chwilę założę nowy wątek pod tytułem: Okolice Wrocławia - najlepsze ceny.

Proponuję tam podawać ceny na interesujące nas materiały z informacjami gdzie były najtaniej - dzięki temu będziemy wiedzieli gdzie co kupować bez każdorazowego pytania na forum lub szukania.

Poza tym czasem zapomina się kontakty i nazwy firm - np. nie pamiętam namiarów na firmę od Veluxów z Krakowskiej.

Co do grupy grzejnikowej to ktoś z zainteresowanych musiałby wziąść na siebie trud jej zorganizowania - ja nie mogę, bo mam sporo delegacji, a wiadomo, że negocjować trzeba "na żywo".

Czy wie ktos moze o wolnym elektryku, ktory moglby u mnie wejsc za 3-4 tygodnie?

pozdrowka!

Mój elektryk jest wolny bo instalację mi robi od lutego. Co kilka dni kawałek. Żeby skończyć parter zostały mu jeszcze 2 wyprowadzenia na zewnątrz. Potem zostanie jeszcze całe poddasze i stryszek :D

To ja myślałem że ja jestem wolny, robię elektrykę od marca, i to tylko po pracy i to sam i już prawie skończyłem, przy tym robię też utp i alarmówkę., a wydawało mi się że się gramole...

wylewki:

robicie wylewki tradycyjne czy samopoziomujace?? moj wykonawca robi tradycyjne i obawiam sie czy on to sam zpoziomuje a dwa czy przy tradycyjnych czas schniecia nie wydluza sie znacznie??

Musi je dobrze spoziomować - nie ma innej możliwości - w końcu to jego fach.

Powinien też dodać plastyfikatora i wygładzić powierzchnie.

Co do schnięcia u mnie przez pierwszy tydzień było widać, że jeszcze nie wyschły po tym, że gdy płyta styro poleżała przez kilka godzin to po jej zabraniu zostawała ciemna plama na posadzce.

Generalnie posadzki są duuużo bardziej suche niż np. chudziak.

p.s. 7 Czerwca na naszych palcach zagniezdzily sie dwie obręcze ;']

pozdro

Ojej czyżby Chińska pułapka na palce :wink: ?

A tak na poważnie to gratuluję i życzę abyście jak najszybciej zamieszkali w nowym domu.

anjamen- - mieszka się bosko. Tyramy jak dzikie osły, ale to sama przyjemność.

Jola- ja w końcu się ociepliłam 10cm styro. I powiem ci, że czuję różnicę na plus. Mam teraz hiperdrogą ścianę, ale mam nadzieję, że zwróci się w komforcie mieszkania. W te upały nie chciało nam się wychodzić z domu. Trzyma fajnie chłodek. 25 cm wełny na poddaszu tak chłodu już nie trzyma, było tam o wiele cieplej. Lece, bo dzieci głodne

Jolu, u mnie było podobnie z elektryką, nawet trochę mężowi pomagałam :lol:

a propo wspomnianej hurtowni Mrówka z jelcza.Wyobrażcie sobie ,że już dziś miał przyjechac do mnie transport 320m 2 styro 5 cm....

Zamawiałam styro pod wylewki, Pan podał cenę 6 zł/m2, bardzo mnie ta cena ucieszyła, ale na całe szczęście w mailu pan rozpisał zestawienie zamówionego materiału i nie dość , że cena skoczyła do 8,1 zł/m2 to jeszcze na dodatek przyjechał by styro elewacyjny UPS 70 zamiast UPS 100,

Ale przecież ja nie musze znac sie na oznaczeniach!!!!!!!! :evil: Całe szczęście ze cos mnie tkneło.

Boru polecał MB03, i tam własnie zmówiłam: :lol:

styropian 5 cm- pod wylewki 7,5 m2/brutto

cement 25 kg/12 zł

folia czarna 0,80 zł /m2

Ja właśnie dzwoniłam dziś do Mrówki polecanej przez naszego forumowego kolegę Suspensera i rzeczywiście ceny maja super. Np. płyta gips karton po 19, 50 za sztukę. Profile też tańsze niż na allegro Może jakieś wspólne zakupy? Ja jestem zdecydowana. W rozmowie telefonicznej sprzedawca powiedział że możemy jeszcze negocjować. Gdyby udało się zebrać większą grupkę, na pewno ceny byłyby nie do przebicia. Acha, jeszcze maja tani transport. Nam do Radwanic przywiozą towar za 60 zł,

Jolu,

czy Ty coś już brałaś z tej hurtowni? jesteś zadowolona z obsługi. Pan Ropuszyński ma mi dziś wystawić faktur kę, no i sama wiesz trzeba zapłacić, tylko chciałam wiedzieć czy wszystko było u Ciebie ok?

my braliśmy kilka rzeczy od nich - bardzo miła i profesjonalna obsługa, dzisiaj materiał miał być na działce , zobacze jaki jest i dam znac;)

niestety materiału nie było...zapomnieli o nas :o podobno kierowca im poszedł na L4 --> sorki ale co nas to obchodzi....z wielkim bólem załatwili niby transport na dzisiaj rano, ale to tylko dlatego, że mąż ich postraszył, że będą płacić za czas murarzy i za zaprawę, która jest na działce i z którą nie ma co robić....

no to pięknie!!! tez by mnie szlak trafił!!!

ale mnie jednak trafił, jak Pan z Mrówki ponoć podawał cene styropianu którego nie miał na składzie!!!

dziś ma przyjechac transport z MB 03, zobaczymy jak będzie???

aaa zapomniałam przeciez dziś 13 piątek, zawsze bedzie wytłumaczenie jakby co.... :lol:

Hej!

Po pierwsze GRATULACJE swiezo zaobraczkowanym! :D

Po drugie:

Boru polecał MB03, i tam własnie zmówiłam: :lol:

styropian 5 cm- pod wylewki 7,5 m2/brutto

cement 25 kg/12 zł

folia czarna 0,80 zł /m2

Co to jest MB03 i gdzie sie miesci?.Potrzebujemy styropian kupic.

Po trzecie

nie wiecie gdzie mozna najtaniej zrobic analize wody, zdatnisci do picia, oprocz Sanepidu?

Pozdrawiam!