Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o odbiór to pytałam parę osób jak to wygląda w praktyce. Nikt się nie pojawił u nich w ustawowym czasie aby sprawdzić zgodność realizacji inwestycji z projektem.
Jeżeli nie będziesz się chwalił, że masz wyższą ściankę kolankową, to nic nie powinno się dziać.

Z tego co pamiętam, to przejście drogi oficjalnej może nawet się chyba zakończyć zmianą pozwolenia na budowę. Na pewno zmiana projektu i uwzględnienie nowych powierzchni użytkowych i kubatury.

ale my oficjalnie nic nie wiemy, że chcesz dawać coś wyżej.

Jeżeli nie będziesz się chwalił, że masz wyższą ściankę kolankową, to nic nie powinno się dziać.

Z tego co pamiętam, to przejście drogi oficjalnej może nawet się chyba zakończyć zmianą pozwolenia na budowę. Na pewno zmiana projektu i uwzględnienie nowych powierzchni użytkowych i kubatury.

ale my oficjalnie nic nie wiemy, że chcesz dawać coś wyżej.

Dobra, już wiem o co chodzi. Dzięki wszystkim za pomoc.

pozdrawiam

my podwyższalśmy o 2 pustaki ale zmiany były naniesione przed pozwoleniem na budowe.

Pamietaj że przy podniesieniu zmienia się geometria dachu co za tym idzie musisz mić np. dłuższe krokwie, jętki w innym miejscu itd.

Pamiętaj tez aby całośc domu (wysokośc kalenicy się liczy) mieściła się w miejscowym planie zagospodarowania przestzennego lub w warunkach zabudowy. Jak nie będzie się zgadzało i jakiemuś sąsiadowi się nie spodoba to masz "przechlapane" bo uprzejmie doniesie.....

można zrobić zmiany na etapie budowy:

1. muszą być zgodne z warunkami zabudowy

2. naniesione przez KB w DB

LINK

Zmiany w trakcie budowy

W trakcie budowy może czekać nas wiele nieoczekiwanych problemów. Może się okazać, że potrzebne jest wprowadzenie zmian w projekcie. Jak kłopotliwa będzie to czynność decyduje to, czy zmiany zostaną zakwalifikowane jako istotne lub nieistotne. W przypadku tych pierwszych konieczne będzie uzyskanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

Prawo nie określa ściśle zmian istotnych i nieistotnych. Warto więc zasięgnąć opinii w urzędzie, w którym otrzymaliśmy zgodę na budowę. Może się bowiem okazać, że nasz dom stanie się samowolą budowlaną. Oświadczenie kierownika budowy o dokonywanych zmianach powinno zostać potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego.

Dom może zostać skontrolowany już po zakończeniu budowy. Wtedy inspektor nakłada na inwestora obowiązek dostarczenia projektu zamiennego. Po jego dostarczeniu musimy ponownie starać się o dopuszczenie budynku do użytku. Za łamanie założeń projektu grożą także kary finansowe.

Za zmiany istotne mogą być uznane:

- zmiany powierzchni domu, kubatury, wysokości, szerokości, długości, liczby pięter;

Tyle znalazłem na szybko

Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika?

pozdrawiam

Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika?

Kierownik sam Ci powie czy może zaakceptować/nanieść zmiany, których sobie życzysz. Z pewnością, nie podpisze się pod zmianami ingerującymi w szkielet budynku, do tego trzeba architekta z uprawnieniami. Oczywiście pomijam sytuacje z nieodpowiedzialnymi ludzmi. Po pijaku też prowadzą auta...

Kierownik sam Ci powie czy może zaakceptować/nanieść zmiany, których sobie życzysz. Z pewnością, nie podpisze się pod zmianami ingerującymi w szkielet budynku, do tego trzeba architekta z uprawnieniami. Oczywiście pomijam sytuacje z nieodpowiedzialnymi ludzmi. Po pijaku też prowadzą auta...

Ja mam porządne zmiany i w zasadzie nowy projekt. Daszek przed głównym wejściem zmiany posadowienia butli z gazem i szmba oraz ściana kolankowa 90cm - wszystko wymaga dodatkowej akceptacji urzędu i autora projketu.

nie, nawet nie wiem czy robia, szalunki robili nam murarze ktorzy budowali dom, beton zamowilismy i moj maz z ojcem zalewali, potem klinkier znow ci murarze, potem pospawanie wszystkich przesel metalowych-tesc potem ramy do bram wjazdowych firma z Dlugoleki i jeszcze nie mamy daszkow i poprzykrecanych dech