asia22 12.09.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Jeśli chodzi o odbiór to pytałam parę osób jak to wygląda w praktyce. Nikt się nie pojawił u nich w ustawowym czasie aby sprawdzić zgodność realizacji inwestycji z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.09.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Jeśli chodzi o odbiór to pytałam parę osób jak to wygląda w praktyce. Nikt się nie pojawił u nich w ustawowym czasie aby sprawdzić zgodność realizacji inwestycji z projektem.Jeżeli nie będziesz się chwalił, że masz wyższą ściankę kolankową, to nic nie powinno się dziać. Z tego co pamiętam, to przejście drogi oficjalnej może nawet się chyba zakończyć zmianą pozwolenia na budowę. Na pewno zmiana projektu i uwzględnienie nowych powierzchni użytkowych i kubatury. ale my oficjalnie nic nie wiemy, że chcesz dawać coś wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 12.09.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Jeżeli nie będziesz się chwalił, że masz wyższą ściankę kolankową, to nic nie powinno się dziać. Z tego co pamiętam, to przejście drogi oficjalnej może nawet się chyba zakończyć zmianą pozwolenia na budowę. Na pewno zmiana projektu i uwzględnienie nowych powierzchni użytkowych i kubatury. ale my oficjalnie nic nie wiemy, że chcesz dawać coś wyżej. Dobra, już wiem o co chodzi. Dzięki wszystkim za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 12.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 my podwyższalśmy o 2 pustaki ale zmiany były naniesione przed pozwoleniem na budowe.Pamietaj że przy podniesieniu zmienia się geometria dachu co za tym idzie musisz mić np. dłuższe krokwie, jętki w innym miejscu itd. Pamiętaj tez aby całośc domu (wysokośc kalenicy się liczy) mieściła się w miejscowym planie zagospodarowania przestzennego lub w warunkach zabudowy. Jak nie będzie się zgadzało i jakiemuś sąsiadowi się nie spodoba to masz "przechlapane" bo uprzejmie doniesie..... można zrobić zmiany na etapie budowy:1. muszą być zgodne z warunkami zabudowy2. naniesione przez KB w DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.09.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 można zrobić zmiany na etapie budowy: 1. muszą być zgodne z warunkami zabudowy 2. naniesione przez KB w DB LINK Zmiany w trakcie budowy W trakcie budowy może czekać nas wiele nieoczekiwanych problemów. Może się okazać, że potrzebne jest wprowadzenie zmian w projekcie. Jak kłopotliwa będzie to czynność decyduje to, czy zmiany zostaną zakwalifikowane jako istotne lub nieistotne. W przypadku tych pierwszych konieczne będzie uzyskanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Prawo nie określa ściśle zmian istotnych i nieistotnych. Warto więc zasięgnąć opinii w urzędzie, w którym otrzymaliśmy zgodę na budowę. Może się bowiem okazać, że nasz dom stanie się samowolą budowlaną. Oświadczenie kierownika budowy o dokonywanych zmianach powinno zostać potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego. Dom może zostać skontrolowany już po zakończeniu budowy. Wtedy inspektor nakłada na inwestora obowiązek dostarczenia projektu zamiennego. Po jego dostarczeniu musimy ponownie starać się o dopuszczenie budynku do użytku. Za łamanie założeń projektu grożą także kary finansowe. Za zmiany istotne mogą być uznane: - zmiany powierzchni domu, kubatury, wysokości, szerokości, długości, liczby pięter; Tyle znalazłem na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 12.09.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 można zrobić zmiany na etapie budowy: 1. muszą być zgodne z warunkami zabudowy 2. naniesione przez KB w DB Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoazja 12.09.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam Mam ogomna prośbe czy jest tu ktoś kto mógłby mi polecic kierownika budowy w okolicy zachodniej Wrocławia. POzdrawiam i mam nadzieje ,że ktoś mi odpowie Motoazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.09.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika? Kierownik sam Ci powie czy może zaakceptować/nanieść zmiany, których sobie życzysz. Z pewnością, nie podpisze się pod zmianami ingerującymi w szkielet budynku, do tego trzeba architekta z uprawnieniami. Oczywiście pomijam sytuacje z nieodpowiedzialnymi ludzmi. Po pijaku też prowadzą auta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.09.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika? Kierownik sam Ci powie czy może zaakceptować/nanieść zmiany, których sobie życzysz. Z pewnością, nie podpisze się pod zmianami ingerującymi w szkielet budynku, do tego trzeba architekta z uprawnieniami. Oczywiście pomijam sytuacje z nieodpowiedzialnymi ludzmi. Po pijaku też prowadzą auta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 12.09.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Czy to pewna informacja? Wychodziłoby na to, że mogę nawet bardziej podwyższyć ściankę kolankową. Pierwszy warunek będzie w tym przypadku spełniony. Czy wystarczy więc tylko wpis kierownika do dziennika? Kierownik sam Ci powie czy może zaakceptować/nanieść zmiany, których sobie życzysz. Z pewnością, nie podpisze się pod zmianami ingerującymi w szkielet budynku, do tego trzeba architekta z uprawnieniami. Oczywiście pomijam sytuacje z nieodpowiedzialnymi ludzmi. Po pijaku też prowadzą auta... Ja mam porządne zmiany i w zasadzie nowy projekt. Daszek przed głównym wejściem zmiany posadowienia butli z gazem i szmba oraz ściana kolankowa 90cm - wszystko wymaga dodatkowej akceptacji urzędu i autora projketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Moglibyscie mi polecic kogos do ogrodzenia - wymurowanie murkow i oblozenie klinkierem.Czy korzystal ktos z Plasmetu z Trzebnicy?Czy to robia, jak i jacy sa cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.09.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Moglibyscie mi polecic kogos do ogrodzenia - wymurowanie murkow i oblozenie klinkierem. Czy korzystal ktos z Plasmetu z Trzebnicy? Czy to robia, jak i jacy sa cenowo? u nas robili siatke w ub. roku 82 zł/mb a w tym roku robia u Kaski i chyba 92 albo 93 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Anjamen, za sama robocizne czy juz z materialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.09.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 z materialem na gotowo, ale to siatka slupki i gotowe plyty - takie boczne ogrodzenie, to z przodu to fundament, klinkier, slupki metalowe i dechy i robocizna to koszt masakryczny, u nas wyszlo okolo 30 tys za 60mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Tez u nich robiliscie przod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.09.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 nie, nawet nie wiem czy robia, szalunki robili nam murarze ktorzy budowali dom, beton zamowilismy i moj maz z ojcem zalewali, potem klinkier znow ci murarze, potem pospawanie wszystkich przesel metalowych-tesc potem ramy do bram wjazdowych firma z Dlugoleki i jeszcze nie mamy daszkow i poprzykrecanych dech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Anjamen, ale Cie wymecze, ale o jakim sklepie z sofami w Sobotce mowilas w swoim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.09.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 jeszcze tam nie dojechalam ale wybieram sie w ktorys weekendhttp://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5543827 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 12.09.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Ania, jak będziesz tam jechał, daj znać. Chetnie pojade z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dziekuje Ci bardzo. Bardzo ladne te sofy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts