danadom 15.10.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam mam pytanko czy ktoś z was robił sobie taras z kostki brukowej?słyszałam że to całkiem fajnie wygląda i wychodzi cenowo lepiej(czyli taniej )niż płytki czy też deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 15.10.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 aha i jeszce jedna prośba-pytanie o porade miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.10.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 aha i jeszce jedna prośba-pytanie o porade miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 15.10.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało a nie ciągneło zimno z góry?bo u nas narazie na górze jest tylko strop betonowy bez zadnej posadzki bo góra ma być przyszłościowo do zagospodarowania i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.10.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 my tez tak mieliśmy - zabudowaliśmy tą dziurę regipsem i wstawilismy w to takie zwykłe składane schody na poddasze....może nie wyglądało to rewelacyjnie (pokój dzienny) ale 3 lata tak funkcjonowało a nie ciągneło zimno z góry?bo u nas narazie na górze jest tylko strop betonowy bez zadnej posadzki bo góra ma być przyszłościowo do zagospodarowania i do roboty my mieliśmy wylewki już zrobione na górze...i na połaciach dachowych wełnę i folię może dać tam na górę na strop wełnę taj jak pisałaś....ale z wykorzystasz ją potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 15.10.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam wszystkich ! Dawno mnie tu nie było - mam nadzieje, że ktos mnie tu jeszcze pamięta. Nadrabiam czytanie - kilometry stron i gratuluje - pięknie rosną wasze domy!! U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe. Pozdrawiam Vanka gdzies Ty byla jak Cie nie bylo? noooooooooo Tak się jakoś porobiło...........ale ważne, że znów wracamy do budowania ! A przy okazji mam pytanie Parapety zewnętrzne montuje się przed czy po ociepleniu budynku? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 15.10.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam wszystkich ! Dawno mnie tu nie było - mam nadzieje, że ktos mnie tu jeszcze pamięta. Nadrabiam czytanie - kilometry stron i gratuluje - pięknie rosną wasze domy!! U nas na budowie ( stan surowy zamknięty ) od wiosny nic sie nie działo. Na nowo zaczęliśmy sie rozglądać za fachowcami .Połowa pazdziernik to chyba nie najlepszy czas na rozpoczęcie prac w środku - ale chcemy spróbować może jesień i zima będą łaskawe. Pozdrawiam Vanka gdzies Ty byla jak Cie nie bylo? noooooooooo Tak się jakoś porobiło...........ale ważne, że znów wracamy do budowania ! A przy okazji mam pytanie Parapety zewnętrzne montuje się przed czy po ociepleniu budynku? Pozdrawiam wszystkich no moim zdaniem przed my ciagle czekamy na nasze boskie granity ale pan albo jest w szpitalu, albo cos innego w niego trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 15.10.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ....przed!!!..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 15.10.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ....przed!!!..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 15.10.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ....przed!!!..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 15.10.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ....przed!!!..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 15.10.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 15.10.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 no Daro, tos sie wykrzyczal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 16.10.2008 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 ku przestrodze: Kupując stal profilową w Centrostalu, dzwonię najpierw dowiedzieć się o cenę za kg. Po zaakceptowaniu ceny walę do nich osobiście, żeby zamówić towar i oczywiście zapłacić (niestety kase chcą najpierw). Najpierw dział handlowy, gdzie zamawiam towar. Następnie dział transportu, żeby dogadać warunki transportu. Potem spacer po hali, gdzie te wszystkie kształtowniki leżą. Po odnalezieniu miejsca z interesującym mnie profilem zaczepiam majstra i ten wyszukuje dla mnie dokładnie to, co chcę zamówić. Do tego dochodzi cięcie na wymagany przeze mnie wymiar (cena wzrasta o 15% za cięcie, ale byłem uprzedzony o tym fakcie). Okazuje się, że mogę to mieć natychmiast, bo akurat jest wolny transport. Wystarczy zapłacić i wrócić z fakturą do kierowcy. Więc idę szybko do kasy i tam dostaję fakturkę i płacę. Wszystko trwa jakieś 45 minut i jestem już trochę skołowany po tej wycieczce przez cały zakład, ale coś mi ta cena z faktury wysoka odrobinę się wydaje. Trudno mi to tam na miejscu zweryfikować, faktura mało czytelna i aż nie chce się wierzyć, że taka duża firma, jak Centrostal chce mnie skroić na kilka złotych. Wracam więc do kierowcy i oddaję fakturę, żeby mógł wyjechać z zakładu, a sam wracam na budowę. Gdy transport przyjeżdża, sprawdzam, czy towar się zgadza i chociaż nic na nim nie napisali/wytłoczyli, to po rozmiarach widać, że to moje zamówienie. Wszystko się zgadza...prócz ceny, którą sprawdzam na spokojnie po powrocie do domu. Lekko wnerwiony dzwonię do Centrostalu z pytaniem dlaczego sprzedali mi drożej niż mówili na początku? A oni, że wyjaśnią sprawę i oddzwonią. Po godzinie faktycznie dzwonią. Okazało się, że sprzedali mi droższy ale lepszy jakościowo towar, ponieważ tego tańszego akurat nie mieli na stanie. No super, szkoda tylko, że nie uprzedzili mnie przed zakupem. A poza tym jak mam sprawdzić, że ten towar faktycznie jest lepszy, przecież na nim próby nie wybijają. No i około 100zł jestem w plecy. Jeszcze się nie poddałem i mam zamiar walczyć (oczywiście dla zasady, nie dla pieniędzy), a tu was lojalnie ostrzegam - Uważajcie na Centrostal!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 16.10.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 ku przestrodze: Kupując stal profilową w Centrostalu, dzwonię najpierw dowiedzieć się o cenę za kg. Po zaakceptowaniu ceny walę do nich osobiście, żeby zamówić towar i oczywiście zapłacić (niestety kase chcą najpierw). Najpierw dział handlowy, gdzie zamawiam towar. Następnie dział transportu, żeby dogadać warunki transportu. Potem spacer po hali, gdzie te wszystkie kształtowniki leżą. Po odnalezieniu miejsca z interesującym mnie profilem zaczepiam majstra i ten wyszukuje dla mnie dokładnie to, co chcę zamówić. Do tego dochodzi cięcie na wymagany przeze mnie wymiar (cena wzrasta o 15% za cięcie, ale byłem uprzedzony o tym fakcie). Okazuje się, że mogę to mieć natychmiast, bo akurat jest wolny transport. Wystarczy zapłacić i wrócić z fakturą do kierowcy. Więc idę szybko do kasy i tam dostaję fakturkę i płacę. Wszystko trwa jakieś 45 minut i jestem już trochę skołowany po tej wycieczce przez cały zakład, ale coś mi ta cena z faktury wysoka odrobinę się wydaje. Trudno mi to tam na miejscu zweryfikować, faktura mało czytelna i aż nie chce się wierzyć, że taka duża firma, jak Centrostal chce mnie skroić na kilka złotych. Wracam więc do kierowcy i oddaję fakturę, żeby mógł wyjechać z zakładu, a sam wracam na budowę. Gdy transport przyjeżdża, sprawdzam, czy towar się zgadza i chociaż nic na nim nie napisali/wytłoczyli, to po rozmiarach widać, że to moje zamówienie. Wszystko się zgadza...prócz ceny, którą sprawdzam na spokojnie po powrocie do domu. Lekko wnerwiony dzwonię do Centrostalu z pytaniem dlaczego sprzedali mi drożej niż mówili na początku? A oni, że wyjaśnią sprawę i oddzwonią. Po godzinie faktycznie dzwonią. Okazało się, że sprzedali mi droższy ale lepszy jakościowo towar, ponieważ tego tańszego akurat nie mieli na stanie. No super, szkoda tylko, że nie uprzedzili mnie przed zakupem. A poza tym jak mam sprawdzić, że ten towar faktycznie jest lepszy, przecież na nim próby nie wybijają. No i około 100zł jestem w plecy. Jeszcze się nie poddałem i mam zamiar walczyć (oczywiście dla zasady, nie dla pieniędzy), a tu was lojalnie ostrzegam - Uważajcie na Centrostal!!! Jako, że to sprawa z mojej branży to uzupełnię poradnik - jeśli będziecie pytać o stal (kształtowniki, blachy) to określajcie gatunek materiału - najzwyklejszy w świecie to St3s (wg EN S235JRG2). Centrostal sprzedał Co prawdopodobnie stal o podwyższonej wytrzymałości czyli tzw. 18G2A (wg EN S355J2G3). Możesz zarządać od nich atestu, choć to w zasadzie strata czasu. Na fakturze masz z pewnością któryś z tych symboli, o których pisałem (ewentualnie nieznacznie odbiegającu co znaczy o zastosowaniu dodatków stopowych np. St3Sx, St3SAl itd.) Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.10.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Miałem dziś w nocy wizytę na budowie i zdążyli wywieźć 10 pustych palet Żona widziała uciekające stare osobowe srebrne audi... albo brał palety na 2-3 razy, albo byli dwoma samochodami. Oczywiście zgłosiłem kradzież na policję, chociaż wątpię czy coś z tym zrobią.... Jak zabezpieczacie budowy? Co z tym zrobić? Długo zastanawiałem się nad alarmem i teraz jest jeszcze jeden powód aby go szybko zrobić. Tylko jaki? Mam wycenę na wewnętrzny, jednak nie wiem czy nie lepszym wyjściem będzie dodatkowy system zewn. Jakie mogą być szacunkowe koszty takiego ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.10.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Daaro te parapety to musiała być traumaTMK - łowcy palet?alarm wewnetrzny 2000-3000zł mniej wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts