trabi-wrc 27.10.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A kiedy wchodzą zmiennicy? Mam nadzieję, że to będzie dobry miś. Pozdrav dla całej czwórki Właśnie zmiennicy robią, jak na razie wszystko ok, mają do piątku skończyć - i dekarze przyjechali wstawiają okna Trabi jeszcze raz dzięki za namiar - flaszkę Ci wiszę jak nic Uchlejemy się jak nic - ja Ci wiszę 2 flaszki za cieślę i dekarza. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 27.10.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 oj, mi też by się dekarze przydali na poprawki po naszych pseudo-góralach...może ktoś dysponuje namiarami na ekipę, która w miarę sprawnie poprawiła mi co-nie-co na dachu? będę b. wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.10.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 oj, mi też by się dekarze przydali na poprawki po naszych pseudo-góralach...może ktoś dysponuje namiarami na ekipę, która w miarę sprawnie poprawiła mi co-nie-co na dachu? będę b. wdzięczna! Jak wiadomo na poprawki najtrudniej znaleźć kogoś, choć ostatnio robili coś w Kiełczowie, więc może przyjrzą się Waszemu dachowi. Namiar wyślę na priv. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.10.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Pomóżcie, mi, bo ja na elektryce się nie znam, a potencjalni elektrycy mówią mi takie rzeczy..... nie wiem czy mnie nie ściemniają Po pierwsze - czy obwody co 10 gniazdek to taka słabizna i tych obwodów musi być bardzo dużo, najlepiej każde pomieszczenia oddzielnie Po drugie - jak łączyć oświetlenie, żeby w razie spięcia nie zapadły ciemności w całym domu - osobno parter i piętro, każdy pokój oddzielnie, czy jak.... Chodzi i mi takie rozwiązania, żebym nie musiała za to placić masakrycznych pieniedzy, ale żeby też nie było problemów pt. włączę żelazko i gaśnie telewizor itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.10.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Po pierwsze - czy obwody co 10 gniazdek to taka słabizna i tych obwodów musi być bardzo dużo, najlepiej każde pomieszczenia oddzielnie Po drugie - jak łączyć oświetlenie, żeby w razie spięcia nie zapadły ciemności w całym domu - osobno parter i piętro, każdy pokój oddzielnie, czy jak.... Chodzi i mi takie rozwiązania, żebym nie musiała za to placić masakrycznych pieniedzy, ale żeby też nie było problemów pt. włączę żelazko i gaśnie telewizor itp. Jak się nie znasz, to lepiej zaufaj elektrykom, mówię poważnie. Nie ma gotowego przepisu na instalacje, to jest wypadkowa wiedzy i potrzeb czyli Ty mówisz co gdzie będzie, oni robią i biorą za to odpowiedzialność. Najwyżej trochę przepłacisz... Ile np gniazdek przypadnie na jeden bezpiecznik uzależnione jest m.in. od przewidywanych obciążeń. Światła w sypialniach na jednym poziomie można podpiąć pod jeden bezp, gniazda rozbić na 2-3 obwody w tym osobne do łazienek. Dół - kuchnia osobno i osobny bezp. na kuchenkę, kotłownia i garaż osobno, salon zależy co w nim będzie - może wystarczy jeden na światło i 1-2 na gniazdka, oświetlenie i kontakty zewnętrzne osobno itd Generalnie obecnie najczęściej montuje się 2-3 różnicówki (osobna na zewnątrz, osobna na pomieszczenia "mokre" i reszta), przeciwprzepięciowy, listwa wyrównawcza z wyciągnięciem do pomieszczeń mokrych, dobrze zrobiona bednarka itd. Trochę chaotycznie, ale w zawodzie nie pracuję (a czasami szkoda... ) i tak lepiej pozostaw elektrykowi technikę lub trzymaj się projektu, o ile nie jest w nim instalacja "minimalna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 27.10.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mi elektryk ostatnio zaproponował wyłącznik wszystkich swiateł w wiatrołapie - takie cos jak wychodzisz z domu żeby nie biegać tylko jednym klawiszem "myk" i zgaszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.10.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mi elektryk ostatnio zaproponował wyłącznik wszystkich swiateł w wiatrołapie - takie cos jak wychodzisz z domu żeby nie biegać tylko jednym klawiszem "myk" i zgaszone tylko żeby lodówki nie odłączył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.10.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Anetka, generalnie projektuje się do 10 gniazd w jednym obwodzie i do 18 wypustów oświetleniowych (końcówek, do których podłączysz żarówkę). Z gniazdami jest tak jak pisze TMK, czyli pralka, zmywarka, piekarnik, kocioł i inne odbiorniki o dużej mocy, ew. takie, którymi chcemy sterować niezależnie (np symulacja obecności, lub zdalne sterowanie np. za pomocą telefonu lub internetu, ale to osobna bajka) też na osobnych obwodach gniazd. Oświetlenie warto rozdzielić na co najmniej 2 obwody na kondygnacji np. pokoje osobno, komunikacja osobno. W ten sposób nawet jak zgaśnie światło w pokoju, otworzysz drzwi i zaświecisz na korytarzu. Zazwyczaj instalacja elektryczna w średnim domu składa się z kilkunastu obwodów i nie ma większego wpływu na koszt robocizny, a jedynie materiałów i zawsze namawiam inwestorów do zaniechania takich (marnych) oszczędności, bo nie są współmierne do funkcjonalności i bezpieczeństwa instalacji. uff, ale się namądrowałem Secamku, ilość szczęśliwych trafów wykonawców musi pero, pero, bilans musi... oczywiście żartuję, ale miałem nadzieję, że chłopcy docenią coś, bo raczej nie są w komfortowej sytuacji życiowej ale cóż, byle do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.10.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Tak, wiem że powinnam zaufać elektrykowi, ale z drugiej strony oni czasem proponują takie rozwiązania, które są bardzo drogie ale czy niezbędne? Np. ten, o którym pisałam kiedyś, że za robociznę chciał 12 tyś, zszedł do 7,2 tyś (w tym alarm), ale zmniejszyła się liczba obwodów z nie wiem ilu na co 10 ganiazdek. Nie wiem jak z oświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.10.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mi elektryk ostatnio zaproponował wyłącznik wszystkich swiateł w wiatrołapie - takie cos jak wychodzisz z domu żeby nie biegać tylko jednym klawiszem "myk" i zgaszone A zamierza zrobić to na zwykłym wyłączniku, specjalnym, czy w oparciu o przekaźniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.10.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Dziekuję Wam za cenne uwagi i rady. Wszystko to sobie wydrukuję i jutro będę przepytywać elektryka jak on to widzi w naszym domku i dlaczego właśnie tak a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.10.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Secamku, ilość szczęśliwych trafów wykonawców musi pero, pero, bilans musi... oczywiście żartuję, ale miałem nadzieję, że chłopcy docenią coś, bo raczej nie są w komfortowej sytuacji życiowej ale cóż, byle do przodu Pozdrawiam Cześć Smoczku Jeśli brać pod uwagę ogólny bilans to faktycznie nie jest źle, aż do tego etapu doszedłem bez wpadek. Dla tego może aż tak moralnie boli, że się dałem wkopać. Ale co by nie było mam to już za sobą - nawet smród po panach wywietrzyłem Co do instalacji to tak jak pisze Smok jest właśnie u mnie (zresztą jego własne dzieło) muszę przyznać że jak na razie po wszelkich próbach podłączeń zepsutych urządzeń budowlanych instalacja zadziałała już kilkukrotnie bezbłędnie. Darek jeśli uważasz że można montować gniazdka już po tynkach to gdzies bliżej przełomu roku czy wiosny możesz się szykować na montaż osprzętu - Dośka "zaakceptowała" system który będziemy montować stanęło na berker kwadrat Pozdrawiam z oświetlonego domu P.S> a tak w ogóle to nie pamiętam do czego miała być ponad połowa wystających kabli ze ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 28.10.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Mi elektryk ostatnio zaproponował wyłącznik wszystkich swiateł w wiatrołapie - takie cos jak wychodzisz z domu żeby nie biegać tylko jednym klawiszem "myk" i zgaszone Mam taki w wiatrołapie - napisane jest na nim "różnicówka" jak go nacisnę to gasną wszystkie światła w domu :D: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elo. 28.10.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jak wszystkie, wszystkie to niedobrze. Jak część to dobrze (chyba że Twoja instalacja to totalna budżetówka, a nie sądzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 28.10.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 odpowiedz zbiorcza: nie wiem na jakim wyłączniku mi to zrobi ale mu ufam bo juz jedną instalacje mi zrobił i wszystko było super. Gasnąc będą tylko obwody oświetleniowe - kontakty np. lodówka będą działać nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elo. 28.10.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 To prawidłowo, a zrobić to można na kilka sposobów, zresztą nieważne, ma działać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 28.10.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 28.10.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Mam namiary do dobrej ekipy wykonczeniowej,robia tez docieplenia poddaszy i budynkow z zewnatrz Podaje ich numer 0790209291 moze komus sie przyda .Sa solidni i terminowi i co wazne nie zdzieraja z czlowieka Mozna zadzwonic do ich wczesniejszych klientow ,ktorzy rowniez bardzo dobrze sie o nich wypowiadaja . autoreklama? ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 28.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Nie dostawalam powiadomień ....... a tu tyle wpisów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 28.10.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 To nie autoreklama ,bo nie raklamuje swojej Firmy tylko polecam kogos ,kto ma dobra opinie i podaje jego numer,zeby ktos mogl z tego skorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts