Daro_K 14.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No dobra, ale czy wystarczy ten bolec w gniazdku, czy trzeba jeszcze ciągnąć dodatkowy kabel, mąż mi podpowiada, że żółto-zielony. Ja mam zabezpieczona instalacje gazwoą i skrzynki rozdzielcze kablem zółtozielonym na końcu którego jest sonda wbita w ziemię o długości 240cm. Bolce do sprzetów domowych wystarczą, bo tak najczęściej zalecaja producenci AGD - poczytaj instrukcje montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 14.11.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 ... pralka raczej nie. Oj tak, oj tak - w obecnym mieszkaniu znikło nam "zero" w gnieździe pralkowym i jak się złapie za bęben i metalową ościeżnicę to troszkę mizia Dla pewności pierzemy na przedłużaczu z innego gniazda. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 15.11.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 proponuję Ci wziąść do poddasza model o wyższej izolacyjności niż 0,040, naprawde się opłaci, a co do roznic miedzy np rockwoolem a ursa to ursa to wełna szklana, jesli chcesz ocieplic poddasze, krzywe sciany to nie polecam bo Ursa ma tendencje do zbijania się po jakims czasie, nie ma puszystosci... bzyk tzn Isovera mi proponujesz czy Rockwoola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 a propos elekryki czy powinno się prowadzić dodatkowy kabel uziemjaiący do np. pralki, zmywarki albo piekarnika? Nie powinno. Rolę uziemienia spełnia bolec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 ... pralka raczej nie. Oj tak, oj tak - w obecnym mieszkaniu znikło nam "zero" w gnieździe pralkowym i jak się złapie za bęben i metalową ościeżnicę to troszkę mizia Dla pewności pierzemy na przedłużaczu z innego gniazda. Pozdrav Podejrzewam, że w bloku nie ma instalacji w układzie TN-S (trójprzewodowej) Należy sprawdzić gniazdko, czy przewód N jest połączony z bolcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Jeśli ktoś byłby zainteresowany pstryczkami Berkera, zakup tak w ciągu miesiąca lub dwóch, to mam wynegocjowany rabat ok. 21% od ceny z cennika Berkera Bardzo proszę o namiary na pstryczki chętnie skorzystam nawet jeszcze w tym miesiącu A znacie Kontakt Simon? Ja biorę właśne te, są tanie jak barszcz (z rabatem w Instelu u Łukasza) i bardzo ładne. Berker to dobry wybór zwłaszcza przy takim rabacie. Cena Simon'a nie jest oderwana od jakości Sam piszesz że wystarczyło "popstrykać" Z gniazdami jest podobnie tylko "pstrykać" śię nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRABSKA 15.11.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 proponuję Ci wziąść do poddasza model o wyższej izolacyjności niż 0,040, naprawde się opłaci, a co do roznic miedzy np rockwoolem a ursa to ursa to wełna szklana, jesli chcesz ocieplic poddasze, krzywe sciany to nie polecam bo Ursa ma tendencje do zbijania się po jakims czasie, nie ma puszystosci... bzyk tzn Isovera mi proponujesz czy Rockwoola? XX My kupilismy roockwola, na poddasze 20 cm, ale o wskażniku 0,035, za 21,50 i to naprawde dobra cena, po rozłożeniu super urosła ogólnie ok,świetne wyciszenie budynku, no i ciepło tez już jest. Co do ubezpieczenia przeczytajcie dokładnie umowy, my sie doubezpieczuliśmy w genrali, jako dom w trakcie budowy, fakt muszą być drzwi z 2 zamkami, okna itp.... ale co mnie najbardziej zdziwiło budynek musi byc oświetlony lub posiadać świetło na czujnik ruchu, inaczej ubezpieczyciel nie nic nie wypłaci pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 15.11.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Moi drodzy, czy cena 35 zl za punkt elektryczny jest ok czy raczej daje duze pole do negocjacji? pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 To dobra cena, jednak instalacja el nie składa się z samych punktów, a i te liczone są na różne sposoby.Postaraj się o wycenę całości z informacją co jest wliczone ( tablica z osprzętem, uziemienie, instalacja wyrównawcza potencjału [ PE] , inst tel., com., RTV i co tam jeszcze można zapragnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.11.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Moi drodzy, czy cena 35 zl za punkt elektryczny jest ok czy raczej daje duze pole do negocjacji? średnia stawka - czyt. normalna, a ponegocjować można i trzeba zawsze Sprawdź ile bierze za podłączenie tablicy oraz ewentualne pomiary i odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 15.11.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Kochani,Zaglądam tu na forum od 2 lat ale za bardzo się nie udzielam bo wszystko u nas było jeszcze w proszku. A jak zaczęliśmy to teraz ledwo nadążam. Budujemy na południe od Wrocławia. Niestety z zagranicy. Tzn. my - inwestorzy zagranicą a biedni rodzice w Polsce. Biedni bo wszystko załatwiają. Ja ile mogę to sprawdzam przez internet. Głównie korzystając z wielu rad na tym forum. No i mam kłopot. Do tej pory nie miałam wielkich problemów z wycenami przez internet, ale przy dachówce okazało się, że większość hurtowni wymaga obecności na miejscu. Nie mam serca ganiać rodziców po całym Wrocławiu i okolicach, stąd pytanie. Gdzie najtaniej znaleźć dachówkę Brassa? Mam jedną wycenę z Drewnopolu - 2,09zł netto za dachówkę podstawową. Czy to dobra cena, czy szukać dalej? Do tej pory materiały wybieraliśmy z co najmniej 3 wycen. Przepraszam za przydługi post. I z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 spytaj w Madar o dachówkę IBF moim zdaniem lepszą od Brass'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 15.11.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Moi drodzy, czy cena 35 zl za punkt elektryczny jest ok czy raczej daje duze pole do negocjacji? średnia stawka - czyt. normalna, a ponegocjować można i trzeba zawsze Sprawdź ile bierze za podłączenie tablicy oraz ewentualne pomiary i odbiór. Jak to mówią " diabeł tkwi w szczegółach" , może się okazać, że za punk będzie drożej natomiast przyłacze do skrzynki, tablica, pomiary ,odbiór itd... będzie taniej. Tak jak wyżej napisał TMK i Smok - trzeba ustalić jaki będzie koszt całej reszty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.11.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Kochani, Zaglądam tu na forum od 2 lat ale za bardzo się nie udzielam bo wszystko u nas było jeszcze w proszku. A jak zaczęliśmy to teraz ledwo nadążam. Budujemy na południe od Wrocławia. Niestety z zagranicy. Tzn. my - inwestorzy zagranicą a biedni rodzice w Polsce. Biedni bo wszystko załatwiają. Ja ile mogę to sprawdzam przez internet. Głównie korzystając z wielu rad na tym forum. No i mam kłopot. Do tej pory nie miałam wielkich problemów z wycenami przez internet, ale przy dachówce okazało się, że większość hurtowni wymaga obecności na miejscu. Nie mam serca ganiać rodziców po całym Wrocławiu i okolicach, stąd pytanie. Gdzie najtaniej znaleźć dachówkę Brassa? Mam jedną wycenę z Drewnopolu - 2,09zł netto za dachówkę podstawową. Czy to dobra cena, czy szukać dalej? Do tej pory materiały wybieraliśmy z co najmniej 3 wycen. Przepraszam za przydługi post. I z góry dziękuję za rady. Sróbuj tu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=481716121 Myślę że mają dobrą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 15.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Kochani, Zaglądam tu na forum od 2 lat ale za bardzo się nie udzielam bo wszystko u nas było jeszcze w proszku. A jak zaczęliśmy to teraz ledwo nadążam. Budujemy na południe od Wrocławia. Niestety z zagranicy. Tzn. my - inwestorzy zagranicą a biedni rodzice w Polsce. Biedni bo wszystko załatwiają. Ja ile mogę to sprawdzam przez internet. Głównie korzystając z wielu rad na tym forum. No i mam kłopot. Do tej pory nie miałam wielkich problemów z wycenami przez internet, ale przy dachówce okazało się, że większość hurtowni wymaga obecności na miejscu. Nie mam serca ganiać rodziców po całym Wrocławiu i okolicach, stąd pytanie. Gdzie najtaniej znaleźć dachówkę Brassa? Mam jedną wycenę z Drewnopolu - 2,09zł netto za dachówkę podstawową. Czy to dobra cena, czy szukać dalej? Do tej pory materiały wybieraliśmy z co najmniej 3 wycen. Przepraszam za przydługi post. I z góry dziękuję za rady. Sróbuj tu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=481716121 Myślę że mają dobrą cenę Czyli moja cena również była OK Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 15.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 a propos elekryki czy powinno się prowadzić dodatkowy kabel uziemjaiący do np. pralki, zmywarki albo piekarnika? nie ma takiej potrzeby w instalacji TN-S (trój przewodowej) No dobra, ale czy wystarczy ten bolec w gniazdku, czy trzeba jeszcze ciągnąć dodatkowy kabel, mąż mi podpowiada, że żółto-zielony. wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 16.11.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Moi drodzy, czy cena 35 zl za punkt elektryczny jest ok czy raczej daje duze pole do negocjacji? średnia stawka - czyt. normalna, a ponegocjować można i trzeba zawsze Sprawdź ile bierze za podłączenie tablicy oraz ewentualne pomiary i odbiór. podlaczenie tablicy - kazdy pstryczej na tablicy to punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.11.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki za odpowidzie w sprawie kabla uziemiającego. Mój elektryk też jest tego zdania, ale w innym domu widzieliśmy, że te kable są poprowadzone do kuchni i łazienek i zwątpiłam czy trzeba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.11.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki za odpowidzie w sprawie kabla uziemiającego. Mój elektryk też jest tego zdania, ale w innym domu widzieliśmy, że te kable są poprowadzone do kuchni i łazienek i zwątpiłam czy trzeba czy nie. tak są prowadzonie jako ochrona elementów metalowych, jak baterie itp i podłączane do GSU, ale przy dzisiejszych instalacjach plastikowych nie bardzo jest sens, choć formalnie powinno być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 16.11.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Bardzo wszystkim dziękuję. Jak się zdecydujemy dam znać. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts