AnetkaS 25.11.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Jeśli to Ci jakoś pomoże, to napiszę, że ja kupuję knaufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedź i sugestie. Właściwości wełny podobne do innych - wspólczynnik cieplny 0,04, wełna szklana. Wyróznia ją od innych cena..Ja bym się zastanawiał, czt 0,04 to dobry współczynnik. Jest to raczej jeden z gorszych na rynku. Wiem, że jest tańsza aniżeni polecana przez nas supermata czy toprock. Ale wyszedłem z założenia, że drzwi wewnętrzne to mogę sobie za rok kupić a w dach już nie dołożę nic później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 25.11.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ja na 90% też. Do czwartku mam czas na podjęcie decyzji. Cena jest zachęcająca. Tłumaczę sobie że jest to w miarę nowy produkt i chcą zdobyć rynek a najlepiej oczywiście ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ja na 90% też. Do czwartku mam czas na podjęcie decyzji. Cena jest zachęcająca. Tłumaczę sobie że jest to w miarę nowy produkt i chcą zdobyć rynek a najlepiej oczywiście ceną.Knauff nie jest nowym produktem. Jak ja się interesowałem wełną ponad rok temu, to już była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 25.11.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Grupo, bardzo, bardzo pilnie poszukuje Misia do wykonania przyłącza gazowego na zewnatrz. Jeden niepoważny koleś, miał juz we wrześniu nam to robic i do tej pory nas zwodzi. Plissss poratujcie jakims sensownym namiarem. 605824911 - Rafał Stępkowski - zadzwoń, jeśli sam tego nie zrobi to może skieruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 25.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Koala, Vanka, Darek dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 25.11.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedź i sugestie. Właściwości wełny podobne do innych - wspólczynnik cieplny 0,04, wełna szklana. Wyróznia ją od innych cena..Ja bym się zastanawiał, czt 0,04 to dobry współczynnik. Jest to raczej jeden z gorszych na rynku. Wiem, że jest tańsza aniżeni polecana przez nas supermata czy toprock. Ale wyszedłem z założenia, że drzwi wewnętrzne to mogę sobie za rok kupić a w dach już nie dołożę nic później. Dokładnie. Współczynnik 0,04 to dolna półka. O ile mnie pamięć nie myli SuperMata ma 0,033 - czytaj 20% więcej ciepła zatrzymuje, albo 15 cm tej wełny = 18 cm wełny z 0,04. Kiedyś już pisałem. Jak masz pieniążki to kup najlepsze. Różnica w kwocie nie jest aż taka. na 150 m2 to jakieś 1000 - 1500 PLN - jedne drzwi wew., a zysk na ogrzewaniu to jedno. Ale latem to jest ogromna różnica w nagrzewaniu się pomieszczeń na poddaszu. Na tym etapie nie warto oszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 25.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Wiem że 0,04 to nie mercedes ale widziałam wełny o współ. 0,044 i 0,045. Jest to średnia. Ja mam do ocieplenia nie 150 a 300m2. Między krokwiami daję 20 cm i zamierzam jeszcze na nie położyć 10cm. Tak więc w ostatecznym rachunku nie będzie to dopłata tylko 1000-1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 26.11.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Grupa Wrocławska - brzmi zachęcająco.6 lat forum to niezły wynik.Postaram się przeczytać wszystkie wpisy.Nie mam już 20, 30 lat ale w miarę szybko dołączę do merytorycznych dyskusji.Inwestycja moja w 50% zrealizowana tzn. stan surowy, zamknięty, instalacja elektryczna. Teraz kolej na kotłownię, co, instalację wod.-kan.Dom postawiony w szczerym polu na wsi w okolicach Długołęki w towarzystwie kilku już zbudowanych. Wracając do kotłowni to stanie w niej piec Futura Econo 25kw na eko-groszek firmy "Cichewicz" z którym współpracować będzie kominek Spectra z płaszczem wodnym tej samej firmy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 26.11.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Grupa Wrocławska - brzmi zachęcająco. 6 lat forum to niezły wynik. Postaram się przeczytać wszystkie wpisy. Szczęścia życzę !!! Nie mam już 20, 30 lat ale w miarę szybko dołączę do merytorycznych dyskusji. Zapraszamy... Inwestycja moja w 50% zrealizowana tzn. stan surowy, zamknięty, instalacja elektryczna. Teraz kolej na kotłownię, co, instalację wod.-kan. To tak jak u mnie. Jednak postanowiłem odpuścić tynki i posadzki do wiosny. Jak zacznie odpuszczać mróz to ruszę do boju. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 26.11.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Wiem że 0,04 to nie mercedes ale widziałam wełny o współ. 0,044 i 0,045. Jest to średnia. Ja mam do ocieplenia nie 150 a 300m2. Między krokwiami daję 20 cm i zamierzam jeszcze na nie położyć 10cm. Tak więc w ostatecznym rachunku nie będzie to dopłata tylko 1000-1500 zł. Co wy tak z tą wełną wariujecie? Mam jakiegoś starszego Muratora, gdzie napisali, że na ocieplenie skośnego poddasza optymalnie daje sie 18cm, a grubsze warstwy, to wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo to już nie przynosi znaczących efektów. Jeżeli chcecie, to zeskanuję i wkleję ten artykuł na forum. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 26.11.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 batafuko a w tym artykule nie ma nic o wełnie na przekładkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 26.11.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam. Asia 22 a jakie masz szerokie krokwie ? Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.11.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 kurcze .... mam problema możecie pomóc .....http://forum.muratordom.pl/post2893823.htm#2893823 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.11.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 batafuko a w tym artykule nie ma nic o wełnie na przekładkę?Dokładnie. Ciekawe jak stary jest ten artykuł. To tak samo jak z grubością styro na ścianach. Kiedyś 5 było fajnie, a teraz 12-15 się już daje. Ja powtórzę swoje - wolałem na początku wydać więcej na rzeczy, do których wrócić już nie bedę mógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.11.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 kurcze .... mam problema możecie pomóc ..... http://forum.muratordom.pl/post2893823.htm#2893823Secam - podłączam się - ludziska pomóżcie. Ja nawet nie mam czasu do sklepu podjechać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 kurcze .... mam problema możecie pomóc ..... http://forum.muratordom.pl/post2893823.htm#2893823Secam - podłączam się - ludziska pomóżcie. Ja nawet nie mam czasu do sklepu podjechać.... czuj się podłaczony - wątek rozkręca się bardzo interesująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 26.11.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 batafuko a w tym artykule nie ma nic o wełnie na przekładkę? Niestety nie pamiętam nic o wełnie na przekładkę, ale sprawdzę po powrocie z pracy. Dokładnie. Ciekawe jak stary jest ten artykuł. To tak samo jak z grubością styro na ścianach. Kiedyś 5 było fajnie, a teraz 12-15 się już daje. Ja powtórzę swoje - wolałem na początku wydać więcej na rzeczy, do których wrócić już nie bedę mógł. Coś mi się wydaje, że z tym styropianem jest podobnie - też jest jakiś próg grubości (np. dla bet.komórkowego grub.24cm wystarczy właśnie 12cm styropianu), po którego przekroczeniu nie ma zbytnich korzyści, ale styropian jest tańszy niż wełna, więc można sobie pozwolić dać grubszy. I z podłogą to samo - o ile dobrze pamiętam, to Janzar gdzieś na forum pisał, że efektywne docieplenie podłogi na gruncie to 8-10cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 26.11.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 batafuko daje sie welne w krokwie (w zaleznosci od grubosci krokwi) a potem kladzie sie welnę prostopadle czyli po krokwiach (tzn. wlasnie na tzw przekladkę.) Przewaznie ta pierwsza=15cm, a druga 5-10cm i z tego wychodzi grubosc przecietnie 20-25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 26.11.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 batafuko daje sie welne w krokwie (w zaleznosci od grubosci krokwi) a potem kladzie sie welnę prostopadle czyli po krokwiach (tzn. wlasnie na tzw przekladkę.) Przewaznie ta pierwsza=15cm, a druga 5-10cm i z tego wychodzi grubosc przecietnie 20-25cm. A jeżeli ci o to chodziło, to to wiedziałem, tylko że koleżanka asia22 napisała: "Między krokwiami daję 20 cm i zamierzam jeszcze na nie położyć 10cm." A według mnie wystarczy dać 15+5cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts